Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Kada ti planiraš Amarilis? Ja idem 3. Marta za Hong Kong pa onda dalje za Kunming.

Reći ću ti kad dobijem vizu...Sama sebe psujem što čekam poslednji minut :psuje:

Ideš li sa Air Serbia?

Ova tema kao da je zamrla. :102: 

Danas sam bila u konzulatu u Beogradu.

Možda će nekog zanimati to da  nema velikih gužvi, za razliku od prošle sedmice...

Minimalna, pošto sam bila preskromna, ali to ćemo da menjamo na licu mesta ;)

Kakvo je ljudi stanje sa diplomom, posto svako malo cujem razlicitu pricu. 

Je li moguce dobiti vizu bez diplome?

Pozdrav narode,

ja planiram da putujem 20. marta u Peking pa me zanima da li ima nekog ko ide ili planira tad da putuje?

Spremam sve papire(sem diplome :( ) za put, pa me zanima da li neko ima neku preporuku za hotel/hostel jer mi treba booking za izdavanje turisticke vize?

Inace imam prijatelja tamo koji vec radi bez diplome a ima Z vizu koju je sredio preko agenta. On se zaposlio kao menadzer englesog (ili nesto tako) i uredno dobio vizu. Njegova cura isto radi samo sto ona ima diplomu vise skole, pa je njoj bilo lakse da se zaposli. Svaki put kad se cujem su zadovoljni, naravno bilo je par poteskoca ali kad je to sve proslo doslo je vreme da se uziva :)

Moze da se bukira hotel preko sajta Booking.com , pa potom da se otkaze ili promeni .

Naravno ne placas rezervaciju, ako nisi siguran, a i inace ne moras je placati uopste...

Bitno je da smestaj bude rezervisan tacno na onoliko dana za koliko trazis vizu. 

Evo da se ja javim, tek sam danas stigao u Kunming, nakon 3 dana jahanja. Imam preporuku za sve koje bi da lete po Kini, koristite ctrip.com daleko je jeftinije nego preko nekih naših (zapadnjačkih) sajtova da rezervišete bilo šta. Ako je neko u Kunmingu nek se slobodno javi.

再见

Pozdrav svima.

Da li neko ko je vec u Kini moze da mi odgovori sta da se radi u slucaju bolesti? Koliko se lecenje placa i kakve su bolnice, zubari itd? Da li su samo kineske ili ima i bolnica u "zapadnjackom stilu" i koliko to kosta? 

I da li za radnu vizu mora da se uradi lekarski pregled kod njih ili moze i potvrda lekara iz Srbije prevedena od sudskog tumaca? Sta sve obuhvata taj pregled?

I jos jedno pitanje, svi pominju zaradu ali bruto, zanima me kako i koliko se placa porez? U skandinavskim zemljama npr. plata jeste visoka ali se pola ili cak vise od pola vrati drzavi na ime tih poreza i doprinosa, a nas sve ovde zanima, naravno, neto plata.

Hvala.

Nisam u Kini ali koliko sam dobio informacije od drugara koji je tamo, znam samo da postoje drzavne bolnice i naravno internacionalne koje se placaju. Drugar je uzeo nase osiguranje sa kojim moze da se leci i u tim privatnim klinikama tako da nema brige za to.

Lekarski pregled ces morati da uradis i tamo, ne priznaju nikakve prevedene lekarske nalaze. Tako da nemoj da bacas pare za dz. Mislim moras da ga uradis i ovde u Srbiji ali nemoj bacati pare na prevod jer ces ga raditi i tamo, a tamo bi po pravilu oni placaju taj trosak.

A sto se tice neto zarade to pitas poslodavca kad se dogovaras za posao, da li ti je plata before or after tax ili ti pre placanja doprinosa ili posle. Ako te bas zanima ako ti je plata do 9000RMB onda placas 20% na taj iznos, a ako ti je plata veca od 9000 onda placas 25% poreza. Najbolja varijanta ti je da se dogovoris  sa poslodavcem da ti on placa ta poreze, a ti da dobijas platu after tax :)

Edited by SasaMajor

Ja sam skoro sve potrebne papire nabavio za vizu, imam jedino problem sa planom puta (itinerary). Da li moram da napisem sta cu raditi za svaki dan ponaosob ili mogu staviti jednu stvar u vise dana? Da li bi neko mogao da mi posalje plan puta da vidim primer?

Kakva  je procedura za otvaranje malog restorana ili brze hrane sa srpsskkom kuhinjom. Cenim da bi to išllo. Dal je to moguće ikako poošto sam strani državlljanin?

Ako država  mnoogo ne guši sa birokratijom i glupostima vredelo bi pokušati. 

Pala mi je jedna  ideja u vezi nabavka informacija. Pošto za nalaženje stanova agenti se sigurno ugrađuju, možda je najbolje da se direktno pogleda na nekim njihovim oglasima. Mogao bi da zamolim nekog  od Kineza  što radi ovde po buticima da mi to isčačka, častio bi ga neku kintu akko nađe nešto da valja. 

Pročitao sam prvih 15  strana na ovoj temi i baš sam se zagrejao za ideju, ovo ne sme  da se propusti, na zapadu bi morao  da se satirem od posla za te  pare a preko pola  bi mi otišlo na kiriju i režije  i  nebi uspeo ništa da  uštedim, plus bi živeo ko  pas svo vreme tamo.

Sećam se pre jedno 5-6 godina  na pijaci u Pančevu, stoji Kinez  kraj tezge i prodaje Fila papuče.  

Prilazi mu neki čovek i  pita ga pošto su papuče.

100 dinalalo.

Jel može jeftinije? pita ga ovaj.

Kulac jeftinije!! kaže Kinez

lol::  lol::

Edited by Jabukomen

To za jeftinije je mit :)
Ja sam bar cuo sa deset strana da je neko cuo kako to kinez kaze :)

Sto se tice otvaranja bilo cega u Kini ako si stranac mislim da nije bas jednostavno.

Drugar je hteo neko vino da uvozi tj da otvori neku malu prodavnicu i da prodaje ta vina iz Amerike ali papiroloski je bio zatrpan i na kraju je odustao.Nije nemoguce ali bez neke ozbiljnije kinte mislim da ne treba ni razmisljati o tako necemu.

@SasaMajor, izdaju i u SUPu, samo sto duze cekas, nekih nedelju dve, kosta oko 800 dinara otprilike i salje se dopis svim policijskim stanicama u Srbiji...

Mislim da je razlika u tome sto je ovo iz suda potvrda da se trenutno ne vodi istraga, a iz SUPa da nikad nisi osudjivan ili privodjen.