Posted October 23, 2017 Pitanjce za Snezanu a i za sve koji mogu pomoci,trenutno sam u procesu za dobijanje Z vize.Da li si morala da legalizujes dokumenta posto meni traze prevod na kineski pa ne znam jel prodjem sve pecate i apostile pa prevodim pa u kinesku ambasadu ili prevedf pa po pecate pa u kinesku ambasadu?I da li neko zna neku jeftiniju varijantu prevodjenja na kineski posto koliko vidim dosta je skupo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2017 Jedini jeftiniji način je da ti škola to prevede na kineski, ali ti svejedno moraš da prevedeš na engleski. Škola će posle svakako to prevesti na kineski. Koliko znam, prevod na engleski je 800 rsd po stranici. Ako prevodiš u Oxfordu u BGD-u, tri puta pročitaj i proveri prevod, brljaju neverovatno. A overe su jako skupe, mene je sve skupa izašlo oko 200 evra, ako se dobro sećam (radila prijateljica za mene pa nisam najsigurnija). Prvo se prevodi pa se overava. I nema apostila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 9 hours ago, runja87 said: mixy123 Da upravu si. Nisam u toj priči nikako, došao sam sa druge hemisfere u sve ovo. Zvao sam je, iscimao je sa pitanjima, priča kontradiktorno i to potvrđuje sve što si rekao. Hvala buraz sto si mi skrenuo pažnju! Znači ti bi preporučio da sednem na avion dođem tamo veći/manji grad i opušteno nađem posao, pa posle gledam da završavam vizu, ulazim i izlazim iz zemlje na mesec dva kolko je već bezvizni, dok ne sredim Z ili nešto trajno. Nemam nikog tamo, al verujem da bi se snašao bez ikoga. Nisam neko ko prvi put ide vani. Reci mi može li da se radi bez tih sertifikata, faksa, i da se srede radni papiri. Napiši ukratko nebih da te maltretiram, kad smo već počeli ovu diskusiju. Hvala! izaberi grad gde bi da radis (moja preporuka jug kine da bi lakse mogao da izadjes iz kine posle 30 dana dok ne sredis neku dugorocniju vizu, vidi jel grad ima expat grupu na fb pa se mozda i povezes sa nekim strancem ili nekim nasim, prijavi se na sve oglase u tom gradu i udri... ne verujem da ce da ti treba vise od 10ak dana da nadjes posao... kasnije brini o vizi, nije toliko drasticno, vecina skola placa policiji da ih ne diraju... ako odes u shenzhen mozes i neki part tajm da nadjes odma', da imas neke prihode dok trazis posao... sto se tice diploma, sertifikata i sl, sve zavisi od skole, one koje traze trazice ti i legalizaciju da bi ti sredili radnu vizu, vecina ne trazi nista sem da si beo i da pricas engleski pristojno... znam ljude koji godinama zive u shenzhenu, radili su na desetine poslova i uvek su se predstavljali kao ameri ovde je sve moguce, ne opterecuj se takvim stvarima... imas ljude koji evo skoro godinu dana predaju a zive na bezviznom rezimu, nekad skoknu do HK-a nekad do Makaoa... sad su malo poostrene kontrole jer je pocetak skolske godine i plus ovaj kongres, posle bi trebalo kao i uvek da se smiri situacija... da sredis radnu vizu bez faksa i sertifikata je bas tesko, znam dva slucaja ali su oni pristali da rade za manje plate... to je bilo prosle godine dok nisu uveli neka nova pravila, sad iskreno mislim da nije moguce ali ne bih se iznedio da cujem i takav slucaj... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 @mixy123 Hvala buraz sad imam dosta jasniju sliku, to je tamo opuštena varijanta totalno. Onda bi u SZ najrealnije mi je. Reci mi samo kad budem dolazio da li je ok da uzmem kartu u jednom smeru ili u obadva pošto bi na bezvizni, moram da pitam imao sam loša iskustva sa imigracionim vlastima kojekuda. Da li je obavezna povratna ako idem kao turista? Kako ide granici HK-a i Makaoa pošto se prelazi tamo ovamo često, da li cimaju na granici, da li je to problem generalno? Hvala ti na info i vremenu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 recimo da je opustena, ali se nikad ne valja opustiti previse, jer cas posla moze da kinezima dune da npr pociste sve koji nemaju radnu vizu... naravno nerealno je to da se desi, ali uvek treba biti spreman za neki scenario koji ti nije po volji, tipa inspekciju, dolazak policije i sl... moze karta u jednom smeru, iz iskustva drugih na granici u 99% slucajeva niko nista ne pita, granice sa makaom i HK mozes da seces svaki dan, imas ljude koji se probude ujutru u zhuhaiju, odu na shopping u makao, vrate se sa punim kesama kuci za rucak, i tako par puta nedeljno... nema ogranicenja sve dok imas pravo ulaska bilo gde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 Pa da sačekam da prođe ta frka malo pa tamo u decembru da dođem.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 (edited) Konacno da tema zivne :). Pozdrav procitao sam ovaj forum 2 puta , necije postove i vise jer su kvalitetni. Za par dana idem u Peking, tamo su mi neki drugovi pa ce mi malo pomoci. Sto se tice demo casa tu me vec puca nervoza, pogledao sam klipove na yt, ali opet poneki savjet bi dobrodosao. Hvala unaprijed na odgovoru i pisite cesce. Edited October 24, 2017 by Henry Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 Pozdrav svima! Posto je ovaj forum i nama bio pocetni izvor informacija u vezi odlaska i rada u Kini, evo napisacu par reci o nasem dosadasnjem iskustvu i kako smo uopste dospeli ovde. Naime, muz i ja smo evo vec skoro dva meseca u Kini, u provinciji Henan, i nekome ce mozda ove informacije pomoci. Odmah da kazem da sve sto cu napisati je nase miljenje i nase vidjenje stvari, a na kraju svako odluku donosi za sebe. Najpre oko nalazenja posla. Mi smo posao nasli iz Srbije. Sredili smo i sto se kaze “nabudzili” svoj CV, kreirali profil na echinacities i krenuli da apliciramo na oglase koji bi nam se dopali. Naravno, obavezno pre svega toga, napraviti WeChat nalog preko koga se odvija sva komunikacija sa Kinezima. Potraznja za nastavnicima engleskog je velika, i vec prvog dana su nas kontaktirali mnogi ljudi, obasuli raznim pitanjima i hteli da ugovore intervju. Naravno, vecina tih ljudi su bili agenti. Mi smo vec bili informisani o tome i znali smo da sa njima treba biti oprezan, jer uvek postoji mogucnost da se taj agent u velikoj meri ugradi u vasu zaradu. Medjutim, postoji mogucnost da se agenti u potpunosti izbegnu. Tako smo i mi posle par nedelja stupili u kontakt sa skolom koja je toliko velika da ima svoju sopstvenu HR sluzbu, dakle ne nalaze im agenti nastavnike, vec to oni sami rade. Tu je moj prvi savet ljudima – NE ZURITI. Aplicirajte na oglase koji dobro zvuce, odradite vise intervjua, svaki naredni put ce biti sve bolje i bolje. Kad smo imali prvi intervju bila nam je frka, medjutim posle petog ili sestog puta je vec bilo kao “dobar dan”. Proces nalazenja posla mora da traje neko duze vreme, dok ne naidjete na pravu stvar, a ne da se brzopleto odlucite za neku ponudu. Pregovarajte i pregovarajte. Jos jednom da ponovim, moguce je naci dobar posao iz Srbije i moguce je izbeci agente. Ako skola ima svoju HR sluzbu i sa njima direktno sklopite ugovor, niko vam se nece ugradjivati u zaradu. Naravno, ima i agenata koji su OK, ali sa njima uvek treba biti oprezan. Na nasim grupama na WeChat-u takodje mozete pitati za doticnog agenta da li je na dobrom ili losem glasu itd… Naravno, uvek obracajte paznju na to kakva je komunikacija sa tim ljudima, ako su korektni, odgovaraju na vreme itd.to je dobar znak, ako ne – trazite dalje. Sto se tice vize. Mi smo odlucili da bez Z vize ne idemo u Kinu i to nam je bio prvi preduslov za svaki dalji razgovor. Postoje mnogi ljudi koji rade na biznis ili studentskim vizama, ili su na bezviznom rezimu i snalaze se, i to je OK. Medjutim, mi nismo zeleli da zivimo u strahu sta ako dodje inspekcija, sta ako nam policija pokuca na vrata… Ima mnogo ljudi koji nemaju nikakvih problema, ali opet s vremena na vreme, neko ima lose iskustvo zbog toga sto radi bez Z vize, tj ilegalno, i mi jednostavno nismo hteli taj strah i taj pritisak. Tu je moj sledeci savet – svako ko ispunjava uslov za Z vizu trebalo bi i da insistira na njoj. Osnovni uslov za Z vizu je zavrsen fakultet. Ne mora da bude Filoloski, bilo koji zavrsen fakultet. Drugi osnovni uslov su dve godine radnog iskustva. Nama su kao dokaz radnog iskustva trazili Reference Letter, koji smo mi sami napisali na engleskom, u skoli u Srbiji su nam direktori potpisali i udarili pecat i to je to. Niko tu nista nije dalje proveravao. Ono sto hocu da kazem je da taj Reference Letter mozete i da “nabudzite”, samo da nadjete neku skolu da vam lupi pecat i to je to. Naravno, za dobijanje Z vize moraju da se legalizuju dokumenta. To jeste veci trosak, ali se jako brzo isplati. Od prve plate koja legne u Kini J. Ulozi se malo vise para u startu, ali zato kasnije imate PEACE OF MIND. Jos jedan razlog zasto savetujem da insistirate na Z vizi je taj sto na taj nacin pokazujete da ste ozbiljni, a isto tako proveravate i da li je poslodavac ozbiljan. Proces dobijanja Z vize za kineskog poslodavca uopste nije jednostavan i takodje ih kosta. Medjutim, ako su voljni da se iscimaju i urade vam Z vizu, velike su sanse da je taj poslodavac ozbiljan i da ce ispostovati i ostalo oko cega se dogovorite. Mi smo sve poslodavce koji nisu bili voljni da nam rade Z vizu u startu odbijali. A pre ili kasnije cete naici na poslodavca koji ce hteti to da uradi, i tada znate da imate posla sa ozbiljnim ljudima. Kada naidjete na ponudu koja vam odgovara, odradite intervju i recimo oni zele da vas zaposle, obavezno im prvo trazite da vam posalju ugovor. Ugovor prvo lepo i natenane iscitate i proucite, i sve ono sto vam nije jasno ili ako imate neke zamerke, odmah ih pitajte, trazite da vam razjasne ili isprave ako vam se nesto ne dopada. Ako odbiju da to urade, to opet nije dobar znak i ne prihvatajte. Ako iscitate ugovor i sve je ok, onda ste spremni da ga i potpisete i prihvatite tu ponudu. Sad sto se tice plate. Opet iskustva su razlicita. Veoma bitna stvar je mesto gde odlucite da radite i zivite, odnosno velicina grada. U velikim gradovima tipa Sangaj, Peking i ostalim Tier 1 gradovima su visoke cene i samim tim troskovi zivota su mnogo veci. Odnosno, mozete dosta manje da ustedite nego u manjem gradu. Mi smo se u to licno uverili. Nakon sletanja u Sangaj, proveli smo jednu noc u hotelu (koji je naravno skola platila) i to vece izasli da kupimo neke sitnice. Sve je bilo poprilicno skupo. Pogotovo ako se uporedi sa cenama u gradicu u kome smo sada, gde je sve jako jako jeftino. I muz i ja smo pusaci, al i uz dve paklice cigareta, kupovinom vode, ishrane po restoranim i kupovine grickalica mi dnevno potrosimo manje od 100 juana. Tu naravno ne racunam ako kupujete odecu ili neke druge stvari, vec samo ono osnovno. Upravo iz tog razloga mi smo u startu, dok smo jos trazili poslove, gledali ponude iz manjih gradova. Ako imate platu npr 12000 juana, to nije isti novac ako zivite u Sangaju ili ako zivite u manjem gradu. U prvom slucaju moze da preostane jako malo, u drugom slucaju dosta vise. Naravno, opet sve zavisi od toga sta zelite. Ako vam je prvenstveni cilj da ustedite sto vise novca, moj savet je definitno manji grad. Sto se tice plate, opet ona stara “koliko para toliko muzike”. Mi smo “uboli” dobru platu, 16000 juana, ali se zaista puno radi. Imamo osmocasovno radno vreme i office hours, tj moramo da budemo u skoli i kada nemamo casove. Casovi su ozbiljni i za svaki moramo da se pripremamo i pisemo planove. Radno vreme je u dve smene, 4 sata pre podne i 4 sata posle podne, i imamo pauzu za rucak. Sa takvim rasporedom mi radnim danima i nemamo gde da uglavimo nikakav part time job, a i budemo veoma umorni pa ne bismo ni imali ni snage za tako nesto. Ono sto hocu da kazem je da moze da se prihvati manja plata sa kracim radnim vremenom, pa da se upotpunjuje part tajmom. Ili da se juri ozbiljnija plata, ali sa duzim radnim vremenom. Sve je stvar izbora. Eto toliko za sada, vec sam napisala roman. Ako neko ima neko konkretno pitanje, pitajte. Jos jednom savet za ljude koji razmisljaju da dodju u Kinu – SAMO POLAKO. Dobro se informisite i polako birajte posao dok ne nadjete ono sto vam odgovara. To moze da traje mesec, dva, tri pa i duze. Opet ona stara “tri puta meri, jednom seci”. Pozdrav iz provincije Henan! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 2 hours ago, Henry said: Konacno da tema zivne :). Pozdrav procitao sam ovaj forum 2 puta , necije postove i vise jer su kvalitetni. Za par dana idem u Peking, tamo su mi neki drugovi pa ce mi malo pomoci. Sto se tice demo casa tu me vec puca nervoza, pogledao sam klipove na yt, ali opet poneki savjet bi dobrodosao. Hvala unaprijed na odgovoru i pisite cesce. Moj savet je da, ukoliko vec nisi radio u skoli i nemas iskustva sa drzanjem casova, osmislis neki cas, pa onda nadjes neku decu tu u Srbiji i odrzis njima taj cas. Neko moze da te posmatra ili jos bolje da snimi cas, pa posle pregledas i vidis koji su propusti i sta moze bolje. Posto pretpostavljam da za demo cas ti biras sadrzaj casa, izaberi neku konkretnu temu. Ako su u pitanju mala deca, uvek moze da prodje tema Body parts, pa tada mozes sa njima da pevas pesmicu Head, shoulders, knees and toes npr. Ubaci neku pesmicu obavezno u cas. Ne znam sta ti je na raspolaganju od nastavnih sredstava, ako imas fles kartice onda moze svasta zabavno da se osmisli. Potrudi se da cas bude zabavan, da ima raznih aktivnosti - ponavljanje reci, pevanje pesmica, neka igrica ili da se deca krecu tj rade nesto. Ti naravno treba da budes nasmejan i pozitivan, happy happy happy. Bitno je da se dopadnes deci i da njima bude zabavno. Onda si na konju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 @Henry - zaboravih da kazem, potrazi na Youtube-u primere casova gde se primenjuje metoda TPR odnosno Total Physical Response. To je deci posebno zanimljivo i vole takve casove jer oni podrazumevaju da su deca fizicki aktivna, izvode neke pokrete ili mimikom i gestikulacijom "ilustruju" znacenje neke reci. Svakako procackaj youtube i izguglaj, dobices sigurno neku ideju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2017 Tako sam i planirao, pjesmice , fleshcards i igrice. Hvala puno na savjetima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2017 Je l planira neko u skorije vreme sa putuje za Shenzen? Mozda bismo mogli zajedno.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2017 (edited) Jasmina, da li si z vizu dobila na osnovu ugovora u kome pise da bas radis na poziciji predavaca engleskog, ili si prijavljena na neku drugu poziciju? Pitam ovo jer vidim da ljudi pricaju, pa i moji prijatelji koji su vec godinu dana u kini, da radnu vizu za poziciju predavaca engleskog mogu da dobiju samo native speakers..i da je to pocelo da se primenjuje pocev od ove godine, pa i ljudi koji su ranije imali radnu vizu na pozicijama predavaca engleskog, sad imaju problema da pod istim ugovorom obnove tu radnu vizu Edited November 21, 2017 by Duya Overquote Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2017 Zdravo, htela bih da pitam vas koji ste tamo da li oni priznaju nase diplome? I da li ima sanse da se tamo zaposlim kao stomatolog? Tecno govorim engleski jezi,bila sam u Americi par meseci Hvala unapred. Veliki pozdrav za sve Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2017 Da li je neko imao iskustva sa Hainan Airlines? 😀 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2017 Pozdrav svima! Ima li neko ideju koliko kosta upis i osnovna skola za decu u Shenzenu? Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2017 Ja bih išao 15.12. ili 15.1.18. Super su povolji Aeroflotovi letovi, rano popodne, tri sata do MOCKBE, dva sata na Šeremetijevu, noćni let Boingom 777 i u 11 u Hong Kongu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2017 On 10/22/2017 at 10:08 AM, Itana said: Da li neko ide za Shenzen u novembru iz Srbije? Planiram ja, što prije to bolje. Pošto namjeravam da krenem sama, a prvi put idem vani, bilo bi super da se udružim s nekim ko ima iste interese. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2017 Kako sam shvatio fakultetska diploma tj. "Bachelor" degree je uslov za dobijanje radne Z vize. Na oglasima za posao predavača engleskog u vrtićima je svuda istaknuto "Bachelor" degree. Imam diplomu strukovnog ekonomiste što je "Bachelor appl". Da li je moguće sa diplomom visoke strukovne škole tj. "Bachelor appl" naći posao predavača engleskog jezika i dobiti radnu Z vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2017 On 24.10.2017. at 12:25 AM, FilipVa said: Da li neko zna nesto o ABIE skoli?Imam ponudu za Hangzhou ali po recenzijama sa neta ne deluju pouzdani.Bilo koje info od koristi bi bile sjajne.Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2017 Pozdrav . Ko je zainteresovan za posao u Kini moze da mi se javi na private. Suprug i ja smo tu od 2013 i imam dosta iskustva i veza. Trenutno jedna skola trazi dosta nastavnika pa ako ste zainteresovani sve sto treba je vas CV gde cete naravno navesti neko radno iskustvo iz skole, i jedan kratak video gde cete se predstaviti i reci malo o sebi i svom radnom iskustvu. Ako se zainteresuju oni ce vas kontaktirati i obaviti intervju. Taj video je presudan jer tu zele da vide vas izgovor. Moj savet svima koji misle da je lako kod Kineza dobiti poao ako znas par reci engleskog je zabluda, moze ali kakav. Za bolje skole i plate nisu kinezi ludi biraju bolje. Znaci jezik mora da se prica bez akcenta ako je moguce. Shvatite ovo dobronamerno i poradite malo na svom engleskom jer to je presudno. Sve najbolje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2017 Kako sam do sada informisam, za dobijanje Z vize i uopste pronalazenje posla je potrebno imati "Bachelor" degree (4 godine fakulteta). Diploma koju imam je Strukovni ekonomista tj. "Bachelor appl" (3 godine drzavne visoke poslovne skole u Leskovcu). Da li vredi sa ovom skolskom spremom pokusati ili ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2017 Zna li neko koji su sad uslovi za vadjenje M vize u kineskoj ambasadi u Beogradu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2017 Imas li neku ideju ili informaciju da li deca stranaca mogu da se upisu u drzavne skole i koji je postupak. Unapred zahvaljujem. Pozdrav! Imas li neku ideju ili informaciju da li deca stranaca mogu da se upisu u drzavne skole i koji je postupak. Unapred zahvaljujem. Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2017 Pozdrav svima na forumu! Ja sam novi u Shenzhenu, praktično od pre par dana. S obzirom da sam forum čitao nekoliko puta pre dolaska i vrlo detaljno se pripremao za predstojeće aktivnosti oko traženja posla, samo da upozorim da bi moje prvo iskustvo (verovatno gorko) bilo sa pomenutim mr Zhang-om koji je i dalje u svom stilu aktivan. Ako može neko ko je već prošao tu školu da mi preporuči proverene agente, bio bih mu jako zahvalan, ili da me ubaci na naše wechat grupe. Naravno veliki pozdrav za sve naše u Shenzhenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites