Posted November 26, 2017 Ljudi potrebna mi je informacija vezana za izlazak i ponovni ulazak u Kinu? Koja zemlja je najbliza ako se krece iz Pekinga i koja je najjeftinija opcija? Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2017 Najbliza ti je Koreja, a za nijansu je skuplji put nego do Hong Konga. Koliko sam videla, cene smestaja su manje vise iste. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2017 malko kasim al' mozda nekome dobro dodje https://www.groupon.com.au/deals/international-open-academy-1087 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2017 Pozdrav, Sve koji su zainteresovani za posao predavaca matematike, fizike i engleskog u jednoj medjunarodnoj skoli u Senzhenu bi zamolio da me kontaktiraju na private radi detalja. Imamo dve opcije - rad samo prepodne i full time varijanta. Skola je u mogucnosti da obezbedi i radnu dozvolu za one koji ispunjavaju uslove za predavace specijalizovanih predmeta. Za vise detalja molim jos jednom sva pitanja posaljite u privatnoj poruci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2017 Pozdrav, da li bi neko mogo da mi preporuci neke druge poslove a da nije predavanje engleskog u skolama. Da li za vrtice treba vrhunski engleski, da li moze nadje neki posao u vrticima sa solidnim pricanjem engleskog. i zadnje pitanje, da li bi neko isao krajem februara - pocetkom marta u Kinu? Ko je zainteresovan da ide u tom periodu nek se javi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2017 (edited) 15 hours ago, strahinjalav said: Pozdrav, da li bi neko mogo da mi preporuci neke druge poslove a da nije predavanje engleskog u skolama. Da li za vrtice treba vrhunski engleski, da li moze nadje neki posao u vrticima sa solidnim pricanjem engleskog. i zadnje pitanje, da li bi neko isao krajem februara - pocetkom marta u Kinu? Ko je zainteresovan da ide u tom periodu nek se javi. Ja bih ali nisam sigurna da li je februar dobro vreme zbog kineske nove godine.. Sta starije kolege misle? Edited December 2, 2017 by MalaSosa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2017 Mislio sam krajem februara da odem tamo a pocetkom marta vec da krenemo sa radom. Mislim da se tad najvise traze teachers 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2017 Odmah posle kineske nove godine je idealno za traženje posla. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2017 (edited) @mixy123 Pozdrav, mozes li mi dati neki kontakt? Nesto bih te pitala ... Hvala. Edited December 4, 2017 by Unica Greska brte Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 Pozdrav! Od prije par dana sam nacuo nesto o ovoj temi i guglanje po netu me dovelo ovde :). Iskreno, ovde ima 1500+ postova pa nisam procitao sve al mislim da sam izvukao neku sustinu. Po struci sam pravnik, engleski mi je mislim dobar jer sam u svom mjestu davao i nekim klincima privatne casove iako nemam diplomu niti bilo kakve sertifikate. Citajuci ovo, ja sam najprije kontao da preko e china cities odradim neke intervjue preko skajpa i tako nadjem posao, jer mi je djelovalo sigurnije da odavde nadjem posao. Ali evo vidim da mnogi preporucuju da se ode tamo i na licu mjesta trazi posao, jer navodno ima i tih agenata koji su prevaranti tako da to nista ne mora da znaci da je sigurno. E sad iskreno malo me strah te opcije doci tamo i traziti posao mada nzm , zato sam i dosao ovde po savjet. Takodje interesuje me kolko meni para okvirno treba za sve to? Dakle ja imam kod sebe nekih 500 evra i kontam da mi to moze pokriti bar kartu u jednom pravcu do tamo :). Medjutim tamo treba placati stan, hranu i sl, pa me zanima jel moguce naci neko posao teachera gdje je i stan placen? Cak iako je manja plata, meni je to bolje jer gdje da sad nadjem tolike pare da placam i stan, jer citam da treba da uplatim i kiriju za par mj unapred a tu su i troskovi za hranu. Dakle mene konkretno zanima da li da trazim posao preko neta ili tamo da odem i koliko mi love treba otprilike? Hvala i izvinjavam se ako je post predugacak i vjerovatno sam hiljaditi koji pita jedno te isto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 Ne znam, nije preporučljivo da dođeš za Kinu sa nula dinara i kupljenom kartom u jednom pravcu. Gradovi su ogromni, moraćeš da plaćaš prevoz - metro, rikše, taksije, buseve. Treba ti kineska kartica, najverovatnije i neki najeftiniji kineski mobilni, jer kako ćeš bez interneta na telefonu da funkcionišeš u Kini? Nikako. Nećeš znati gde i šta da jedeš, jer kineska hrana veze nema sa kineskom kuhinjom koja se služi u Srbiji. Šangaj i Šenžen su bruka skupi. Meni je npr. škola sredila stan, ali sam morao da platim troškove unapred (grejanje, struju, gas, komunalije), jer Kinezi inače troškove plaćaju unapred. Inače, sve zavisi od poslodavca...koliko znam, barem po mojim prijateljima, ljudi koji planiraju da rade u Šenženu se sami snalaze za stan. Naravno, sve zavisi od poslodavca. I nemoj da pristaješ da radiš za malo para...nije ovde život uopšte jeftin, i potpuno je drugačiji odnos cena nego u Srbiji. Možda zvuči ok da radiš za 1.000 evra, ali taj novac nema istu vrednost u Kini i u Srbiji. Ako želiš pristojan život, nemoj da pristaješ da radiš za bilo koji novac. Ja sam pristao da radim za malu platu i sada radim kao lud part time poslove kako bih se osetio kao ljudsko biće. Da, sajt za pretragu poslova koji si pomenuo je sasvim pristojan, napraviš profil i šalješ svima. Plata, viza, stan, to su tri stavke za koje moraš da se izboriš. Za sve ostale troškove ne veruj nikome da će ti ih pokriti, naročito nemoj da veruješ Kinezima! To na kakve ćeš Kineze naleteti, to ni sam Buda ne zna. To je prosto lutrija. Sretno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 Hvala puno na odgovoru. Kolko sam skontao dakle preporucljivije mi je da odavde nadjem posao, sredim vizu i sl i da onda krenem tamo. A bez jedno 1000-1500eura pretpostavljam da ne treba ici. Mene zanima koliko je onima koji su radili tako trebalo da nakon sto su nasli posao odavde, srede vizu i te papire? Imaju li ovi ovamo u Kini strpljenja da nas cekaju dok izganjamo vizu, rezervisemo kartu i sl? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2017 Ja sam tako uradio, iz Srbije sam tražio posao u Kini. Razlog je upravo bio novac. Mogao sam maksimalno da ponesem 1.000 evra (plus karta u jednom pravcu), znači, morao sam da idem na sigurnu kartu i da imam obezbeđen stan i vizu. Nisam imao novac da kupujem studentsku ili biznis vizu, niti za stan. Poslodavac je poslao za Beograd svu neophodnu papirologiju, uključujući i ugovor, i sa tim papirima sam otišao u Ambasadu koja mi je odobrila Z vizu. Ja sam u gradu Xi'an i 1.000 evra mi je bilo sasvim dovoljno da prebrodim prvi period (dok nije stigla prva plata). Poenta je u tome da se svaka priča razlikuje. Ovde sam upoznao ljude koji su došli na rizik (na turističku vizu) i prošli su 100 puta bolje od mene koji sam gledao da sve bude sigurno. Ako mene pitaš, ako ti poslodavac kaže - Dođi ti samo, mi ćemo sve da sredimo kada budeš došao - mislim da postoji velika šansa da izvisiš za posao i vizu. U tom slučaju ljudi odlaze iz jednog za drugi grad kako bi našli posao, što je dodatni trošak. Sve u svemu, ko ima para ne mora da brine, ali onaj ko nema mora da vodi računa ili da krene na rizik pa šta bude. Meni je posao ovde našao Srbin kojeg sam znao iz viđenja. Nisam se usrećio sa poslom, ali još malo pa gotovo. Inače, koliko znam, po novim pravilima mora da se radna viza prvo sređuje u Ambasadi Kine u Beogradu (znači, mora da se pošalju papiri iz Kine i u tom slučaju će te Kinezi i posao čekati). Pomenuti ljudi koji su došli na turističku vizu kada su našli posao na licu mesta, poslodavac ih je poslao za Srbiju natrag kako bi sredili vizu. U svakom slučaju, svako ima svoju i drugačiju priču...moja je ova koju sam ispričao. U svakom slučaju, u Kini je ponuda za predavačima engleskog ogromna i sigurno ćeš naći posao i onda imati svoju priču da širiš dalje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2017 Aha kontam. Medjutim, kolko sam skontao, tesko mogu dobiti radnu vizu jer nisam zavrsio engleski vec pravni. A nemam ni te sertifikate i kurseve. Dakle jedino da idem na turisticku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 To zavisi od poslodavca. Meni je završena radna dozvola a imam diplomu elektronskog fakulteta. Ali su mi tražili TEFL da završim i to je stvarno najmanji problem, ako ti neko bude tražio. Jednom momku je upravo završena radna dozvola u drugoj školi, a ima diplomu DIF-a, drugoj devojci sa ekonomskim fakultetom itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 Da li se radna dozvola može da dobije sa diplomom visoke strukovne škole (npr. "appl bachelor of economics in tourism and hospitality") ili izrečito mora da bude fakultetska diploma? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 Ok, a jel radnu vizu treba da zavrsavam ovde, ili da odem tamo na turisticku, pa da tamo zavrsavam radnu? Kako je bilo u tvom slucaju PetraPetric? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 (edited) Rastuzi me tako kada procitam da neko ima samo 500 eura kao svoju celokupnu ustedjevinu samo da dodje do Kine u jednom pravcu. Tuga. E, Srbijo Edited December 21, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 U mom slučaju je poslodavac poslao svu neophodnu papirologiju za Srbiju. Prethodno je tražio od mene da mu pošaljem diplomu fakulteta, TEFL sertifikat, biografiju radnu (napisanu kao da imam uskustva u radu sa decom), pismo preporuke. Na osnovu toga su dobili odobrenje iz Pekinga da mogu da me zaposle. Ja sam im putem WeChat-a poslao u pdf-u dokumentaciju, oni su meni poštom poslali papire sa kojima sam išao u Ambasadu (čekao sam oko desetak dana da mi iz Kine stignu papiri). U Ambasadi su mi tražili lekarski (sistematske prirode), i naravno svu papirologiju koju je poslodavac poslao iz Kine. Ne znam, mislim da nije prošlo ni nedelju dana, Ambasada mi je izdala Z vizu (žute boje). Kada dođeš za Kinu, prijavljuju te, ideš na lekarski (plaća se, u mom slučaju je bilo 500 juana - još jedan vanredni trošak), i ideš u PSB (imigraciono) da se takođe prijaviš, ostaviš im pasoš i posle dve nedelje ti zalepe Z vizu (plave boje) i sa njom ostaješ u Kini do kraja ugovora koji imaš sa školom. Ugovor mi je bio poslat takođe, i ugovor koji sam dobio dok sam bio u Srbiji, dobio sam i u Kini. Pismo preporuke - niko neće od Kineza da provera je l to tačno ili nije (samo neki pečat da se lupi, Kinezi se lože na pečate). Jedino što možda ponekad proveravaju jeste TEFL sertifikat. Ma Kinezi su toliko korumpirani da ako poslodavac hoće da te uveze iz druge zemlje i zadrži, on će to da uradi bez obzira na zvanična pravila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 Petra, pa ti si sve isao regularno pod konac. Nema lazi, nema prevare. Sve po proceduri. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 Ljudi imaju različita iskustva, bez obzira odakle dolaze. Ovo je moje, uradio sam kako su me savetovali ljudi koji rade u istoj kompaniji duže od mene. Nisam imao para da rizikujem, moralo je ili da bude ovako, ili nikako...od trenutka kada sam prošao intervju (preko WeChat-a) dok nisam došao za Kinu, prošlo je tri meseca... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 5 minutes ago, PetraPetric said: Ljudi imaju različita iskustva, bez obzira odakle dolaze. Ovo je moje, uradio sam kako su me savetovali ljudi koji rade u istoj kompaniji duže od mene. Nisam imao para da rizikujem, moralo je ili da bude ovako, ili nikako...od trenutka kada sam prošao intervju (preko WeChat-a) dok nisam došao za Kinu, prošlo je tri meseca... A zbog cega se dobijaju povoljniji uslovi na licu mesta nego kada se prijavljujes iz maticne zemlje? Je li to uvek pravilo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 Ja nisam imao taj luksuz da dođem i da se uživo dogovaram sa Kinezima oko posla, plate i slično. Pričam sa čovekom koji je rekao da ima 500 evra u džepu, i to samo za kartu. Ni u jednom trenutku nisam rekao da su uslovi povoljniji ako se prijavljuješ iz matične zemlje. Ja sam objašnjavao kako sam došao do posla u Kini. Pričam o vizi i papirima, ne o poslu kao takvom. Ali to što mi je bilo rečeno dok sam bio u Srbiji, to se i desilo, bez laži i prevare. Takođe sve vreme napominjem da se iskustva RAZLIKUJU. Ovo je moje. Naravno, kada dođeš za Kinu, uslede drugi problemi, ali to nije tema ovog razgovora. U svakom slučaju, sa vizom, stanom i ugovorom nisam imao nikakvih problema. I nisam usamljen slučaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 Iz BiH sam, nisam iz Srbije :). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 12 hours ago, Nikola91 said: Iz BiH sam, nisam iz Srbije :). Nebitno, ex-YU uopste... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites