Posted December 29, 2010 Pozdrav svima, dugo pratim forum,ali sam se tek sad odlučio registrirati nakon što nisam mogao pronaći neke stvari. Zanima me je li netko putovao / bio u Kalinjingradu. Planiram ovo ljeto otići na kojih tjedan-dva u goste pa sam polako krenuo s pretraživanjem.Viza nije problem već put do tamo. Domaćini su rekli da je najbolje doći do Gdanjska i onda na vlak ili bus.Gledao sam,ali sve je dosta skupo jer ima i po dva presjedanja do Gdanjska.Polazak bi bio iz Zagreba ,ali naravno da su uključeni i bliži gradovi ( tipa Ljubljana,Graz,Beograd,Budimpešta,Venecija.... ). Ako ima tko s iskustvom ili dobrim prijedlogom,dobrodošao je. Pozdrav iz Zagreba btw nisam pronašao nigdje ovakvu temu,ali ako ima neka slična neka me prebacena nju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2010 Ako ideš vozom - ovako ti je najjeftinije - do Gdanjska: 1) kupiš povratnu kartu Zagreb - Budimpešta - 30EUR 2) u Budimpešti kupiš povratnu kartu Budimpešta - Bratislava - 16 EUR 3) u Bratislavi imaš dve varijante: a) da kupiš povratnu kartu Bratislava - Gdansk via Žilina*Skalite (Gr)*Katowice*Warszawa za 74 EUR (ova varijanta je sa dosta cimanja i zahteva presedanje u Žilini, Čadci, Katovicama i eventualno u Varšavi) da kupiš povratnu kartu Bratislava - Gdansk via Kuty(Gr)*Breclav*Hodonin*Prerov*Bohumin*Zebrzydowice(Gr)*Katowice*Warszawa za 82 EUR (ova varijanta je sa presedanjem samo u Varšavi) *Postojala je i najjeftinija varijanta preko Košica i Krakova ali su poplave proletos srušile most na reci Poprad na toj trasi pa tuda vozovi još uvek ne idu. Ako ima neka jeftinija low-cost varijanta avionom verujem da će ti neko od ljudi stručnijih za to pomoći. Ove povratne karte važe 1 mesec, pa ako misliš duže da ostaješ onda ti to ne vredi. Takođe ove karte važe za bilo koji voz na ovim relacijama bilo kada i ne treba rezervacija osim za EIC vozove u Poljskoj za koje je rezervacija obavezna - košta 3 EUR, ali imaš i TLK vozove za koje nije potrebna rezervacija. Takođe sa tim povratnim kartama možeš da izađeš na bilo kojoj usputnoj stanici ako ti se ćefne i da nastaviš putovanje dalje od te stanice sledećim vozom, ili sledeći dan ili za 10 dana - dokle god važi karta. Ako ti je ovo OK što sam ti predložio mogu ti napisati i varijante koje su ti najbolje za presedanje. Od Gdanjska do Kalinjingrada sajt Poljskih železnica ne pokazuje nikakav voz, izgleda da je ukinut, pa je verovatno autobus jedini izbor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2010 Dobrodosao na forum! Da, najbolje ti je da nekako stignes do Gdanjska, pa posle vec nekim prevozom do K-grada. Evo, recimo, sto se lowcosta tice, vidim da ima povoljnih letova preko Wizzaira iz Milana za Gdanjsk. Ako ti to dolazi u obzir, razradi dalje taj plan, kako najbolje stici do Milana i vidi da li se isplati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2010 Ideš avionom Beograd - Riga - Kalinjingrad, najbrže, najkomfornije i stižeš pravo do svog odredišta. Nema predugog čekanja na aerodromu, a izbjegneš i Gdanjsk i poljske željeznice i sve ostalo što bi moglo da predstavlja problem. Jedino bi trebao da se prebaciš iz Zagreba do Beograda, ali to ne bi trebao biti nikakav problem. I naravno cijena - 190 eura u oba pravca. http://www.airbaltic.com/public/index.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2010 I ja sam isto hteo da predložim airbaltic iz Beograda preko Rige za Kalinjingrad Mislim da ti je to najbolja opcija, ili u krajnjem slučaju letiš za Rigu a onda odatle autobusom za Kalinjingrad Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2010 Vidim ima dosta opcija.Mislim da je ovo s airbalticom najbolje.Ipak nema puno presjedanja i cimanja po vlakovima,a usput sam našao i let tako da prespavam jednu noć u Rigi,bio sam tamo zadnji put 2007. pa da vidim kako grad izgleda sada. U beskonačnom pregledavanju aerodroma i kompanija sam na ovogodišnjem ljetnom voznom redu aerodroma u Dubrovniku pronašao da je četvrtkom išao izravan Lotov let Du-Gdanjsk,pa ako će ići i u ljeto 2011. i cijena prihvatljiva,zašto ne i tako.Samo što je to jedino mjesto gdje sam to vidio,pa sad tko je tu lud . Već sam našao neke buseve iz Gdanjska što voze 3-4 sata za 38 zlota,cca 10 eura U svakom slučaju hvala svima na pomoći i prijedlozima btw jel netko možda putovao u ovaj dio Rusije da malo opiše cijene,procedure na granici..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2010 LOT je poprilično skup, a opet postoji mogućnost da su ti LOT letovi charter za Dubrovnik a ne redovna linija. BG - Kalinjingrad ima u junu/julu za 190eura povratna (www.airbaltic.com) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2010 btw je l' netko možda putovao u ovaj dio Rusije da malo opiše cijene,procedure na granici..... Ima nas koji smo putovanje počeli u Kalinjingradu, a završili u Lenjingradu, sa zaustavljanjima u Vilnjusu, Rigi i Talinu To je moja baltička "turneja" 2008. Sam dolazak na kalinjingradski aerodrom nije problem - ako imaš ispravnu rusku vizu, niko te neće ni pogledati. Ono za šta moraš da budeš posebno pripremljen jeste odlazak sa aerodroma. Sam međunarodni aerodrom je veličine batajničkog, a do grada ne ide nijedna autobuska linija - zato budi spreman na stopiranje ili da na samom aerodromu zamoliš nekoga da te poveze, ako tuda prolazi. Kalinjingrad je lep grad - nažalost, zamak je srušen do temelja (ostala samo gola ledina), a i katedrala je tek nedavno popravljena. Od sedam čuvenih mostova, koji su Ojlera inspirisali da doprinese teoriji grafova, ostala su svega dva. Kad se nađeš tamo, šetaj, tumaraj ulicama i parkovima, neće ti biti dosadno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2010 Јел улазио неко колима у Русију укључујући и Калињинградску област? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Јел улазио неко колима у Русију укључујући и Калињинградску област? Isto interesuje i mene. + Treba li da se registrujem u poshti u Kalinjingradu ako istog dana udjem iz Poljske, sipam gorivo, obidjem grad i vratim se u Poljsku? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Ulazak kolima u Rusiju autom sa stranim tablicama moze da bude prilicno nezgodno i neprijatno iskustvo. Ja sam jednom isao i nikada vise. Iz Minska do Harkova kombijem UAZ sa beloruskim tablicama dva drugara i ja. Presli smo granicu izmedju Harkova u Ukrajini i Belgoroda u Rusiji. Prelazak nam je trajao 13 sati sve ukupno. Jer su nas prvo drndali na ukrajinskoj strani i izdvojili vozilo (ne samo nase) i cekali tamo jedva nas pustili da prodjemo. Kao nisu dobre gume na kombiju. U Rusiji isto bilo problematicno jer su nam trazili neko dodatno osiguranje iako je vozilo bilo sa beloruskim tablicama i osiguranja se medjusobno priznaju. Vozac im je objasnjavao da cesto ide do Moskve bez problema a carinicu su tvrdili tamo nema granice a ovde ima jer dolazite iz Ukrajine. Nekako smo presli ali nikad vise kolima u Rusiju jer vole da zezaju. Zezali i jednog Nemca koji zivi u Ukrajini, ima auto sa ukrajinskim tablicama ali nema ukrajinsku vozacku. Po novom zakonu u Rusiji je regiostracija obavezna posle sedam radnih dana znaci za taj jedan dan ne treba registracija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 Hvala na odgovorima, geoplans. Ja se nadam da je dosta opushtenije uci u Kalinjingradsku oblast kolima, jer je odvojena od ostatka zemlje ... a i bile su tenzije izmedju Ukrajinaca i Rusa, a valjda je sve OK izmedju Poljaka i Rusa ... Valjda necemo da zaglavimo dugo, a kamo li 13h! :o Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2011 a valjda je sve OK izmedju Poljaka i Rusa ... Huh, jos pamte Poljaci Katinsku sumu i Drugi svetski rat, a tek ono sveze sto se dogodilo, kad im se srusio avion sa kompletnim drzavnim rukovodstvom kad su krenuli na komemoraciju na to isto mesto... Ne bih rekao da su im odnosi sjajni, ali verujem da se to nece mnogo odraziti na tvoju posetu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2011 Ako se moze koristiti za poredjenje, ja sam pre neki dan prelazio rusko-estonsku granicu. Isao sam busom, i u principu nikakvih problema nije bilo, sve se vrlo brzo zavrsava. Nisam primetio ni da su kola nesto preterano zadrzavana. Odnosi izmedju rusa i Baltickih naroda su uprkos svemu dosta relaksirani, dok sa Poljacima ne znam kakva je situacija. Znam samo da su nas poljski panduri odmah po ulasku u Poljsku presreli sa rotacijom i pregledali pasose. Kasnije sam cuo da je to uglavnom zbog Rusa, ali u svakom slucaju, fora je bedna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2011 Ulazak kolima u Rusiju autom sa stranim tablicama moze da bude prilicno nezgodno i neprijatno iskustvo. Ja sam jednom isao i nikada vise. Geoplans, nedostaje vazan podatak kad je to bilo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2011 To je bilo 2010. Odnosi Rusije i Poljske (kako drzava tako i naroda) su losi negde poslednjih 300 godina izuzev doba komunizma kada su bili malo prizniji. Rusija i Estonija imaju bolje odnose jer od ukupnog broja stanovnistva u Estoniji 26% su Rusi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2011 Da li neko zna da li su cene karti za voz u Rusiji uvek iste ili ima razlike, mislim da li su leti karte skuplje u odnosu na jesen i sl? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Geoplans, verujem da je tako bilo, ali to je granica s Ukrajinom, ja to zovem "divlji jug", prelaz prema Kalinjingradu nije ni blizu tako frekventan, a porediti Poljsku i Ukrajinu... Da li neko zna da li su cene karti za voz u Rusiji uvek iste ili ima razlike, mislim da li su leti karte skuplje u odnosu na jesen i sl? Otprilike 30 % skuplje, koeficijenti ovde: http://pass.rzd.ru/isvp/public/pass?STRUCTURE_ID=5106 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2011 Ja sam pre nekoliko dana bio u Kaljiningradu. Isao sam autostopom. Na ulasku u zemlju , drkali su me samo tako, prvo zena koja pregledava pasosa je jedno pola sata prelistavala svakakve knjige i okretala razne brojeve, da bi posle jedno 10minuta naizmenicno gledala mene i moju sliku u pasosu(il' je corava, il' ceka pare)... Sam grad nije nista posebno(ako izuzmemo da je bio Nemacki, mada se to ne da bas toliko primetiti), turista gotovo i da nema, a i mapu grada je gotovo nemoguce naci. Po izlasku iz zemlje, opet je neka zena na granici ceprkala svakakve knjige, nesto pominjala tipa da mi pasos ne valja i vise puta stavljala u usta pokojnu SCG, tako da me je drzala barem jedno 30minuta, dok je ruse i litvance sa po 2-3 ogromne lagane torbe pustala za 2minuta max. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2011 Provešću dva-tri dana u Kalinjingradu valjda krajem sledeće nedelje... Može neko da mi preporuči (jeftin) smeštaj i da mi kaže šta je uopšte jeftin smeštaj za tamošnje uslove... Ako izvisim za kaučsurfing:) Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2011 Moja preporuka ti je da ostaneš samo jedan dan i potrošiš ostatak negde drugde. Tamo prosto nema ništa sem katedrale i gomile tržnih centara..Ja sam bio preko kaučsurfinga, ali čini mi se da ima i jedan hostel tamo. Inače, kada sam išao 1. avgusta iz Kalinjingrada do Gdanjska vozom, to je bila najrigoroznija granica koju sam video. U poslednjem mestu u Rusiji (Mamonovo) vojnici pootvaraju pola vagona (plafon, spolja sa sa strane) i onda kada voz krene ka granici dva ruska vojnika se popnu na zadnjih dvoje vrata na zadnjem vagonu (sa jedne i sa druge strane) i tako stoje posmatrajući voz ispred sebe, sve do granice, gde se nalazi dupla ograda i kapija na pruzi. Kada voz tu stigne, ta dva vojnika izađu i otvore kapiju. Voz prođe i nekoliko stotina metara dalje se zaustavi ponovo. Tu smo stajali par minuta sve dok nije došao teretni voz iz suprotnog pravca na drugom koloseku. Iz lokomotive teretnog voza izlaze dva poljska vojnika koji staju na ona zadnja vrata gde su bili ruski i tako idu sve do prve stanice u Poljskoj (Braniewo). Naravno u Branievu se procedura pregleda (rasturanja) vagona od strane vojnika ponavlja. I kad se sve to završi i voz krene dalje Poljski kondukter dolazi u susedni, prazan kupe, otvara naslon od sedišta i vadi cigare, votke i ko zna šta još... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Evo ako nekom zatreba... Ja sam putovao iz Gdanjska i posle se vraćao u Gdanjsk. Do Kalinjingrada ima jedan voz, i to jutarnji i tri autobusa - dva su jutarnja i kreću jako rano, a treći kreće u 15.30. Obavezno proveriti, nisam siguran kako je vikendom, moguće da ima manje autobusa. Cena karte je 50 zlota, znači 12 evra, a putovao sam, bogami, skoro 5 sati, alil mislim da je to bilo zbog užasne gužve na izlazu iz Gdanjska (petak). Vraćao sam se vozom koji je dosta skuplji - karta je nekih 18 evra, a voz putuje skoro sedam sati. Ja na granici nisam imao nikakvih problema (znam ruski "onako"). U odlasku su nam skenirali stvari, ali u povratku u Poljsku su bili superbrzi, nisu mi ni tražili da otvorim ranac. Takođe, kompletna ekipa na ruskoj granici u oba smera je bila iznenađujuće ljubazna. I tako, još bih kucao ovde, ali se trenutno nalazim u KFC-ju na žel. stanici u Gdanjsku i na dva metra od mene je upravo seo klošar koji užasno, užasno, užasno, užasno, užasno, užasno smrdi tako da ću da izađem i da se smrzavam narednih sat i po do sledećeg voza, ako se prethodno ne onesvestim ovde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Dobro, premestio sam se, ovde ne smrdi. Samo da dodam da je grad dosadan, nema skoro ništa da se vidi i očekivao sam dosta više od njega. Nekima je to treći najgotivniji grad u Rusiji, ali hajde neka otprilike zamislimo da je u top 7-8... Baš sam razočaran. Zezanje je ipak bilo dobro, hvala domaćici na kaučsurfingu. Bio sam i do Svetlogorska na moru, relativno zanimljiv kičast gradić na dva sata. Sve u svemu, možete da iskulirate Kalinjingradsku oblast. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Kalinjingrad je bio jedan od najvažnijih gradova u istoriji Pruske i kasnije Nemačke države. Imao je veliki simbolički značaj, jer je upravo u njemu Pruska proglašena za kraljevinu iako nije bio glavni grad. Grad je tokom Drugog svetskog rata praktično "izravnan" u borbama Vermahta i Crvene armije. Zato i nema šta da se vidi. Većina građana su bili Nemci. Danas su to Rusi. Znam da je neko o tome već pisao. Mislim da je u pitanju bio RaxCherrych. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Tačno, sad listam na vikipediji. Ali oni tržni centri po samom centru grada su potpuni promašaj, šteta za ovaj grad. Nisam verovao da je toliko upadljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites