Jump to content

Featured Replies

Posted

Cuo sam varijantu da mogu da dobijem madjarsko drzavljanstvo, uslovi su: da si rodjen u Vojvodini i da ti je neki predak imao madjarsko ili austrougarsko drzavljanstvo. Jeste li culi nesto o tome? Da li su potrebni jos neki uslovi?

Moj pradeda je imao austrougarsko drzavljanstvo, cak su ga i regrutovali za austrijsku vojsku! Je l' to dovoljan alibi?

Što se pretka tiče, ne vidim kako se to može dokazati. Imam ja fotografije nekih svojih pradedova u austrougarskim uniformama, ali kako mogu nekome da dokažem da ih nisam juče kupio na buvljaku? Porodična sličnost? "Vidite, imamo isti nos?" Nisam baš siguran da treba razmišljati u tom pravcu :)

Može se dokazati sa izvodima iz knjiga rodjenih. Na osnovu predaka koji su imali Madjarsko tj. Austrougarsko državljnstvo aplikatori za dobijanje stalnog boravka u Madjarskoj nisu bili na kvoti od 2000 ostalih.

Što se tiče dobijanja tj vraćanja državljanstva, po novom zakonu, ću javiti kada budem imao više informacija.

Ipak, da ne bude zabune, pripadnost Austrougarskih predaka nije samo po sebi dovoljno za dobijanje bilo kakvog statusa.

Evo šta kaže konzulka:

Nama trebaju dokazi da su oni koji žele da dobiju državljanstvo poreklom Mađari ili da su im srodnici Mađari ili da su mađarski državljani. To dokazuju izvodom iz matične knjige rođenih ili bilo kakvim drugim dokumentom iz kojeg se vidi da su rođeni u vreme kada je na ovim prostorima bila Mađarska. Potrebno je da znaju i mađarski jezik što se proverava prilikom razgovora sa konzulom.

Inače, kanda ne moraš da budeš Mađar. Ako možeš da dokažeš da je neko tvoj živeo na teritoriji Vojvodine pre 1918, dovoljno je još da znaš mađarski.

Na pitanje novinara da li to znači da državljanstvo Mađarske mogu da dobiju i oni građani koji nisu Mađari ali koji imaju poreklo sa prostora gde je nekada bila teritorija Mađarske, to jest Austrougarske, konzul Ana Slanjinka je odgovorila da se ne pravi razlika po nacionalnosti.

- Može neko da naprimer bude Hrvat po nacionalnosti i da zna mađarski, pa da preda zahtev, objašnjava Ana Slanjinka.

Evo cela vest: http://www.rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/dvojno-dravljanstvo.html

"Može neko da naprimer bude Hrvat po nacionalnosti i da zna mađarski, pa da preda zahtev, objašnjava Ana Slanjinka."

To ne znaci da ce i dobiti.

Bio sam pre dve nedelje da predam papire i mogu da potvrdim da su uslovi to da dokažeš da ti je predak živeo u Mađarskoj, i da ti govoriš mađarski. Prvi uslov sam dokazao tako što sam uzeo izvod iz knjige rođenih za oca i za dedu, deda se rodio u Temerinu 1917. Moraš dokazati da si ti direktni potomak tvog pretka, zato ti treba izvod i za oca npr. Drugi uslov ne dokazuješ nikakvim ispitom, već moraš da budeš sposoban da porazgovaraš sa konzulom... tipa, ona te pita da li ti imaš papire za to i to ti kažeš da, juče sam bio kod matičara blabla...

Mada gledao sam mape, i sa mađarskim pasošom jedino što je dodatno je da možeš ići u Ameriku, Kanadu i Japan bez vize, ali npr. ne možeš u Rusiju. Tako da, što se putovanja tiče, nisu neke velike prednosti. Jedino ako te zanima da radiš na trulom Zapadu, pretpostavljam da većinu ljudi to zanima.

"Može neko da naprimer bude Hrvat po nacionalnosti i da zna mađarski, pa da preda zahtev, objašnjava Ana Slanjinka."

To ne znaci da ce i dobiti.

Konzulat može da te odbije bez obljašnjenja, pa pretpostavljam da zavisi koliko su prijatni. Ovde u Ljubljani su bili divni...

Viza za USA nije potrebna ali se moraju ispuniti neki formulari, pa ti dodje skoro isto. Kanada cas ukida, cas uvodi vize u zavisnosti od priliva  (laznih) emigranata,

Ne treba viza za Maleziju...

Za mnoge zemlje, za koje treba viza za nosioce madjarskih pasosa, ona je skuplja nego za nase pasose. Npr. Turska 15E, Egipatska 15E, Kineska itd.

Prava prednost bi bila u tome da ne cekas u sugavom redu na granici za nosioce NE EU pasosa!

al samo da znate, sve dobre ribe iz Budimpešte su pobegle na zapad i verovatno tamo promenile to mađarsko državljanstvo  :bang:

:P

• Author

Pa to je divno! Znaci samo jos treba da nucim madjarski, konacno da me nesto natera da odem na casove. Oduvek sam zeleo da znam madjarski. Uzmem izvod iz maticne knjige rodjenih pradede, dede i keve, to mi je direktna linija. :D

A pogodnisti madjarskog drzavljanstva su velike. Mogu lakse da studiram u EU, mogu da radim u EU i da zivim i preko 3 meseca. Zar to nije dovoljno dobro?

Mada nema veze sa madjarskim drzavljanstvom, ako neko hoce da dobije hrvatsko drzavljanstvo treba samo da potpise izjavu da se oseca hrvatom, a ukoliko ima krstenicu iz rimokatolicke crkve onda je dobijanje jos lakse. Ovo znam za mog druga koji je tako dobio drzavljanstvo a niko od pradaka njegovih nikad nije ni video hrvatsku a kamoli tamo ziveo. Ovo je uradio da bi se odselio u Kanadu jer sa hrvatskim pasosem ti nije potrbna viza. Tamo je vec godinu dana

О овоме је било речи на телевизији пре неколико дана. Чини ми се да је услов да је подносиоц захтева етнички мађар или да је мађарског порекла и да зна мађарски језик у мери коју одређује комисија. Мислим да људи којима је неко од предака имао мађарско држављанство али није био етнички мађар немају право на држављанство. Овде поготово не утиче што је неко од предака носио аустроугарску униформу јер је много Срба из Војводине и Босне која је била анектирана било мобилисано у аустроугарску војску за време рата.

Мислим да људи којима је неко од предака имао мађарско држављанство али није био етнички мађар немају право на држављанство.

Nije istina, pročitaj šta sam napisao u prethodnom postu...  :roll:

Samo quick check - Meni je pradeda i xy generacija pre njega iz Kikinde. To je dovoljno uz znanje madjarskog za dobijanje drzavljanstva EU ?

Ukoliko je zaista tako, to pobedjuje sve druge varijante za dobijanje drzavljanstva (npr u Austriji je potrebno 10 godina i ne dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo, koje Madjarska dozvoljava). Malo mi je nedostajalo da odem na jos jedan master, ali ovaj put u Francusku (ko ima diplomu nekog univerziteta iz Fr dobija Fr drzavljanstvo za 2 godine).

Madjarsko drzavljanstvo + npr brazilsko (na foru rodjenja deteta i godinu dana boravka) zvuci mnoooogo primamljivije od solo austrijskog  ;D

Samo quick check - Meni je pradeda i xy generacija pre njega iz Kikinde. To je dovoljno uz znanje madjarskog za dobijanje drzavljanstva EU ?

Da, ako imaš papir koji dokazuje da je pradeda zaista rođen tamo i papire koji dokazuju da je on zaista tvoj pradeda (tj. pradedin, dedin, očev i svoj izvod iz matične knjige rođenih - ili kako se tada to već zvalo).

Хвала на питању. :)

Он прича сада и шта ће радити за 30 година.(Као председник, ако не Владе онда државе).

п.с. ако су вам родитељи, преци, рођени и у периоду од 1941-1945, и то важи(!,?).

Sad ostaje laksi deo posla..nauciti madjarski  ;D

Verujem da si to onako sarkasticno rekao jer je madjarski jezik jedan opd najtezih jezika za ucenje. Moja majka je Madjarica, odrastao sam u Pancevu okruzen Madjarima, supruga mi je Madjarica, pa ipak mogu da kazem da ga ne pricam 100% kako bi trebalo. Citam, pisem i govorim ali ipak mislim da mi malo fali... :'( Da sam ne talentovan za jezike ne mogu da kazem jer pored srpskog jezika aktivno se sluzim sa engleskim, ruskim i po potrebi arapskim jezikom (jezicima).

Naravno da sam sarkasticno rekao...Vec imam uvid u jezik, a i solidnu osnovu tj sablon za ucenje novih jezika (pricam engleski, francuski, spanski i nemacki), pa racunam da ce uz intenzivno ucenje i privatne casove ta prica teci koliko-toliko glatko.

Upravo mi se javio drugar iz Madjarske i dao mi neke druge info:

"Novi zakon ce negde u avgustu biti donesen . Moraces da dokazes da ti je pradeda bio madjarski drzavljanin, moras da znas madjarski i imaces ispit koji sadrzi pitanja iz istorije, iz ustava i neka pitanya sa medjunarodnim odnosima Madjarske."

Ovo se ne poklapa bas sa onim sto je ovde iznoseno...Pa dajte neke demanti ukoliko je neko upuceniji...Ajde ovi testovi i nekako, ali ja mogu da dokazem samo da su rodjeni na teritoriji Vojvodine pre 1914...ali ne i da su bili drzavljani (sem ako se to ne podrazumeva automatski).

Ajde ovi testovi i nekako, ali ja mogu da dokazem samo da su rodjeni na teritoriji Vojvodine pre 1914...ali ne i da su bili drzavljani (sem ako se to ne podrazumeva automatski).

Па ако су генерацијама живели у Војводини, ако се не варам, вероватно су били држављани.

А како то доказати, па имаш историјске архиве, баш за онај у Кикинди поуздано знам да ради :)

pretender:

- pre donošenja sadašnjeg zakona o "povraćaju" mađarskog državljanstva je važio zakon po kome da bi stekao Mađarsko državljanstvo treba da polazes ispit na Mađarskom o : mađarkoj istoriji, zakonima, geografiji, evropskoj uniji itd. To se odnosilo na sve državljane drugih zemalja stim da oni čiji su preci imali mađarsko državljanstvo i završili školu na Mađarskom to nisu trebali da polažu. Ostali uslovi su bili isti za sve.

- Mađarsko državljanstvo se dokazuje izvodom iz matičnih knjiga predaka, kako je i ranije na forumu pisano. Svi koji su živeli na teritoriji Austro-ugarske monarhije su automatski imali državljanstvo. (Po ovome faktički i stanovnici cele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine , uz ostale ne nabrojene, mogu traziti "povrat Mađarskog državljanstav, ako uz dokaz o precima dokzu da znaju Madjarski jezik.)

Relja,

- ne znam koliko istorijski arhivi mogu pomoći. Potrebni su izvodi iz Matičnih knjliga rodjenih, dakle od matičara ili, pre od crkvenih opština ili gde se već to vodilo.