Followers 0

Memingen - Minhen (Serbian edition 2011)

255 posts in this topic

Dakle, mnogo clanova ovog foruma iskoristilo je akciju wizzaira i odlucilo da par dana provede u Bavarskoj. Uglavnom april i maj. Pa bi red bio da se preko ove teme dobro informisemo kako i sta, a mozda i gde :) Ja cu taksativno navesti nekih par pitanja-,,problema", a svako naravno nek pita ono sto njega interesuje. Znam da na forumu ima mnogo iskusnih putnika pa verujem da ce pomoci. Ajmo redom:

1. Pod jedan mora da se stavi pitanje prevoza, transporta od aerodroma do 110 km udaljenog Minhena, jer ce vecina ipak tamo (naravno ima izuzetaka (citajte Dragance :))). Dakle sta su najbolje i najjeftinije solucije. Verujem da ce vec neki od prvih odgovora biti Bavarska karta. Ok to je jasno ali da li mogu mala pojasnjenja za nju poput:

a) Iako nas je troje jel mozemo tu kartu koja vazi za 5 (mozda glupo pitanje ali ajde)

B) Za sta konkretno vazi ta karta (autobusi, vozovi, gradski prevoz po minhenu, metro...)

c) Da li se kupuje regularno na automatima kao i druge karte (automatima, salterima)

d) O cemu treba voditi racuna.

To su neke stavke. Ali mene sad konkretno zanima da li se ide od aerodroma prvo do mesta Memingen ili tim vozom mozemo direkt iz blizine aerodroma do Minhena.

Da li je neko koristio neke buseve koji voze za Minhen, kako se krecu cene itd.

Dakle pod ovom tackom jedan sve oko prevoza.

2. Smestaj u Minhenu. Ok vecina ce reci CS i Hosteli. Ja sam taj ,,problem" resio jer sam vec rezervisao hostel Meininger. Ali ajde za one koji to nisu, neki saveti i preporuke.

3. Utakmice Bajerna (za mene kljucno). Naime stizemo u Memingen u 12:45, a utakmica je u 15:30. Kasnjenje na utakmicu (akademsko) nije problem ali su problem karte. Da li je neko kupovao odavde karte za te utakmice, da li ce mozda do maja kupovati pa da prenese utiske. Kako, sta, koliko. Da li oni iskusniji na CS znaju dali oni mogu da pomognu i kako.

4. Sta obici u Minhenu i regionu. Ok i tu ima dosta stvari, ali za neke malo vremena. Mi smo neke posete vec isplanirali (Olimpijski park na koji odlazi dobar deo dana - Stadion, toranj, hala, rok muzej, bmw muzej, staza poznatih...; Alianz Arena - ili utakmica ili obilazak uz vodica [9eur]; Moguca poseta Paulaner pivnici (za ovo bi mogli neki saveti ako je neko bio, sajt mi je nesto nejasan)....

Dakle ajmo saveti za pivnice, klopu (lokalnu naravno - kobaje, bavarske kifle, dakle bez mekova i gluposi)...

Ali i saveti za neka mozda manje poznata mesta u samom gradu koja nemaju neki marketing na netu.

5. Dodajte sami, sta vas interesuje i kako.

1. Pod jedan mora da se stavi pitanje prevoza, transporta od aerodroma do 110 km udaljenog Minhena, jer ce vecina ipak tamo (naravno ima izuzetaka (citajte Dragance :))). Dakle sta su najbolje i najjeftinije solucije. Verujem da ce vec neki od prvih odgovora biti Bavarska karta. Ok to je jasno ali da li mogu mala pojasnjenja za nju poput:

a) Iako nas je troje jel mozemo tu kartu koja vazi za 5 (mozda glupo pitanje ali ajde)

B) Za sta konkretno vazi ta karta (autobusi, vozovi, gradski prevoz po minhenu, metro...)

c) Da li se kupuje regularno na automatima kao i druge karte (automatima, salterima)

d) O cemu treba voditi racuna.

vazi za celu bavarsku za sve vozove osim IC i ICE. Dakle moze se koristiti i za bus od aerodroma do grada i Minhenu ceo dan za U i S bahn.

3. Utakmice Bajerna (za mene kljucno). Naime stizemo u Memingen u 12:45, a utakmica je u 15:30. Kasnjenje na utakmicu (akademsko) nije problem ali su problem karte. Da li je neko kupovao odavde karte za te utakmice, da li ce mozda do maja kupovati pa da prenese utiske. Kako, sta, koliko. Da li oni iskusniji na CS znaju dali oni mogu da pomognu i kako.

to ako nema kasnjenja mozes da uhvatis voz u 13:31 i to bas knap i stizes u 15:07h i do Alianz arene tesko da mozes da stignes za 23minuta. Mislim da ces u idealnoj varijanti stici oko 15:45 ako budes trcao.

Ja sam zato izabrao 16.4. do 19.4. jer taj vikend igraju u nedelju tj 17.4. Sto se tice karata ja imam druga koji ce meni ustupiti njegovu kartu (on je fan i ima sezonsku) ali stvarno ne znam kakva je situacija za kupovinu karata.

Ta Bavarska karta kosta 28 evra ako se kupi online, a valjda 30 evra na salteru, pa eto nacin da se malo ustedi. Mislim da sam to procitao na sajtu bahn.de. Inace, aerodrom u Memingenu je jako blizu samog grada, max 5km do centra. Mislim da mora do grada, pa onda na voz, ali, proverite vec.

1. Pod jedan mora da se stavi pitanje prevoza, transporta od aerodroma do 110 km udaljenog Minhena, jer ce vecina ipak tamo (naravno ima izuzetaka (citajte Dragance :))).

Nisam izuzetak, idem ja i u Minhen :) Samo sam rekao da pored Minhena ima jos mnogo toga zanimljivog da se vidi i radi.

Sto se smestaja u Minhenu tice, najjefitnije je u hostelu, po spavaonama. Neka minimalna cena je oko 15 evra. Ako ide veca grupa ljudi (10+), kontaktirajte hostel direktno, pojedini imaju popust na grupu. Konkretno, hostel Jaeger's. Dali su nam jako lepu ponudu. I savetujem, iscitajte sva pravila vezana za hostele, da se ne iznenadite ako vam traze depozit ili naplate neku uslugu. U Nemackoj za sve postoje pravila i moraju da se postuju :)

Da nisam citao sva ta pravila, lepo bih se ispalio sa rentacarom, npr. Sto se tog vida prevoza tice, kontaktirao sam mejlom sve vece rentacar kuce, i uglavnom su te velike bile vrlo sture u odgovorima, ako sam ih i dobio uopste. Od jedne manje sam recimo dobio vrlo ljubazan odgovor i konkretnu ponudu. I nije bilo nuzno da vozac mora da ima kreditnu karticu, vec moze i neko od od ljudi koji ce putovati. Za one koje interesuje tako nesto, Sloba je vec ostavio link ka njihovom sajtu, www.buchbinder.de. I ponavljam, citajte sva pravila :)

Sjajna tema!

'Ajmo redom.

1. Postoje 2 opcije transporta do Minhena, prva i najjednostavnija, bus!

Polazi sa aerodroma i vozi do glavne Ž. stanice u Minhenu. Cena je 15€, ukoliko se pazari online, 18€ u busu.

Info: http://www.allgaeu-airport-express.de/index.php?plink=index&lg=de&lg=uk

Druga opcija zahteva malo iscimavanja, ali je dosta jeftinija ukoliko vas je više, a to je kombinacija bus-voz! Busom do Ž. stanice u Memingemu 2.5€ ili pešaka za dž ima jedno 5 km, Bayern-Ticket za 29€ i to je to (potpuno nebitno što vas je troje).

Info: http://www.bahnland-bayern.de/bahnland-tickets/bayern-ticket/?searchterm=Bayern%20Ticket

2. Bukirao ovaj hostel http://www.jaegershotel.de/ 2-3 min. pešaka od glavne Ž. stanice, deluje pristojno, za 17€.

3. Što se utakmice tiče, Bayern je najomraženiji klub u Nemačkoj i drugi po popularnosti u Minhenu, ako se nađeš tamo kad München 1860 bude bio domaćin, preporuka da odeš! Cvajta je jača od većine evropskih liga, a i meni je veći gušt otići na neku 'manju' utakmicu, zagarantovana zabava! 

Jesenas sam bio na Hertha vs Duisburg, ludilo, 40.000 ljudi, Hertin kop krcat, gostujući navijači skaču, goli do pasa, u egstazi na -10 stepeni!

Info: http://www.tsv1860.de/de/saison/profis/bundesliga/spielplan/2010/28.php

4. Copy/Paste  :D

Samo izbaci vodiča iz posete Allianz areni, šta će ti?!

5. Moj skromni doprinos

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=sr&doflg=ptk&msa=0&msid=216905536163479671318.00049ed539c97f17b336f&t=h&z=11

Pozdrav. Iako je tema Memingen-Minhen a ja putujem iz Memingena za Cirih mislim da je adekvatna tema na kojoj se obracam.12. Aprila letim Wizzom do Memingena u 11 h i bicu tamo u 12:45 h. Bukirao sam kartu za voz iz Memingena do Ciriha u 13:46 h. Interesuje me da li je dovoljno sat vremena od aerodroma do zeleznicke stanice u Memingenu da stignem na vreme za voz? S obzirom da sam video da city bus koji vozi za 2.5 evra prelazi tu putanju za nekih 12 minuta racunam da nece biti problema. Sta vi mislite? Ja se iskreno nadam da cu stici da uhvatim voz.  ;)

Zahvaljujem na odgovoru! Sad gledam na google maps da se ta ruta pesaka predje za 48 minuta. Nesto mi je to mnogo sporo ili ja imam brz i dugacak korak.  :spot:

Pozdrav. Iako je tema Memingen-Minhen a ja putujem iz Memingena za Cirih mislim da je adekvatna tema na kojoj se obracam.12. Aprila letim Wizzom do Memingena u 11 h i bicu tamo u 12:45 h. Bukirao sam kartu za voz iz Memingena do Ciriha u 13:46 h. Interesuje me da li je dovoljno sat vremena od aerodroma do zeleznicke stanice u Memingenu da stignem na vreme za voz? S obzirom da sam video da city bus koji vozi za 2.5 evra prelazi tu putanju za nekih 12 minuta racunam da nece biti problema. Sta vi mislite? Ja se iskreno nadam da cu stici da uhvatim voz.  ;)

Koliko si platio voz? Vidim ima za 19 EUR, ali samo kada se uzme karta podosta unapred.

Ja polazim 16. aprila i idem prvo do Ženeve, da li neko ima iskustva sa stopom u tom pravcu, gledao sam google maps i ne deluje bas jednostavno? Takodje me zanima stop od Minhena do Memingena pošto ću na putu ostati nešto duže.

@AleksaSRB Koliko košta karta do Ciriha?

@Aleksa   ako nije tajna, gde si bukirao voz i koja je cena?

@ostali    svi koji znaju kakva je situacija u manjim mestima za parking (da li se svuda placa) i da li ima nekih stvari na koje treba obratiti paznju u saobracaju (kamere, patrole, ogranicenja....)..

Mi smo uzeli 23-26.04. i tada cemo obici Minhen koristeci vase savete koje cemo da prepisemo :)  :comp:

Drugi let je 17.-21.05. i za taj put smo rezervisali rent-a car i idemo u obilazak Bavarske, Bregenc i jezera...

o tome cemo pisati kada se vratimo i vidimo da li je sve onako kako planiramo. Mada, Nemacka je to...kapiram da je sve kako se ugovori mail-om. Ako neko ide u ovim terminima ajd se javite da zauzmemo sarage   :gossip: :gossip:

Wizz Xclusive Club..... kupljen malopre za 9.99e   :party: :party: :party:

39 evra u jednom pravcu EC train bez menjanja voza. Bilo je i jeftinije tj. 19 evra ali nazalost nisam kupio po toj ceni. Tesim se jeftino me iznela avionska karta pa mogu sebi da dopustim ovu cenu.

Wolfbgd, bukirao sam preko DB sajta relacija je Memingen-Zurich HB oko 3 sata voznje, kazem bez menjanja voza.  :)

39 evra u jednom pravcu EC train bez menjanja voza. Bilo je i jeftinije tj. 19 evra ali nazalost nisam kupio po toj ceni. Tesim se jeftino me iznela avionska karta pa mogu sebi da dopustim ovu cenu.

Au, majko, koliko deru Nemci sa tim vozovima, za 29 EUR možeš Zagreb - Cirih da nađeš, a ovo 3 sata za 39 EUR  :bang:. Ja sam gledao za 31. maj i za taj tvoj voz je isto bila najjeftinija 39 EUR, a za 19 EUR imaju samo dva popodne/uveče isto direkt EC.

Iz mog ne toliko pozamasnog putnickog iskustva, cini mi se da Svajcarci ubedljivu najvise deru sto se tice voznje vozovima. Povratna Cirih-Bazel je 71 Fr. Umalo se nisam onesvestio kad sam video cenu!  :shockkk: Kazem, mozda ima i skupljih zeleznica, ne znam.  :?

Drugi let je 17.-21.05. i za taj put smo rezervisali rent-a car i idemo u obilazak Bavarske, Bregenc i jezera...

o tome cemo pisati kada se vratimo i vidimo da li je sve onako kako planiramo.

Vodi racuna da je Bregenz u Austriji, a da u vecini rentacar kuca ima posebno pravilo sto se napustanja zemlje tice. Ili treba posebna dozvola, ili mozda i neka doplata, proveri.

"Wizz Xclusive Club..... kupljen malopre za 9.99e"

@wolfbgd

reci mi, molim te, da li si uzela preko neta (ja nigde ne vidim tu opciju) ili preko call centra?

Dosta odgovora za kratko vreme, super.

Jedna nedoumica samo oko bavaria karte. Da li je lako uocljivo mesto gde se kupuje na aerodromu, da li je jasan autobus kojim se ide do samog mesta a da u njemu vazi ta karta. Kapiram da kad dodjem na zeleznicku sve je jasnije ulazim u bilo koji voz do minhena. Super sto ce nam vaziti i za sam metro cak i sutrasnjeg dana ako je 24h, velika je usteda onda.

Sto se tice fudbala... Znam da je drugoligas popularniji i sve mi je to poznato ali nazalost taj vikend igraju u gostima, to sam prvo pogledao. Videcemo za utakmicu kako i sta jos.

Da li neko ima iskustva sa dokazivanjem toga da sam student pri kupovini ulaznica za posete raznim stvarima. Sta najbolje poneti kao dokaz a da nisu ove euro26 i to sto se placa clanstvo.

I da bre, ne odgovarate za tu hranu i pivo. :)

NatasaZ imas tu opciju kad se ulogujes, kao klasicna kupovina karata je.

Jedna nedoumica samo oko bavaria karte. Da li je lako uocljivo mesto gde se kupuje na aerodromu, da li je jasan autobus kojim se ide do samog mesta a da u njemu vazi ta karta. Kapiram da kad dodjem na zeleznicku sve je jasnije ulazim u bilo koji voz do minhena. Super sto ce nam vaziti i za sam metro cak i sutrasnjeg dana ako je 24h, velika je usteda onda.

bavaria kartu kupi preko interneta - ustedeces i vreme i 1eu :) karta vazi od 9h onog dana kada je validna do 6h sledeceg dana  a ako je taj dan subota ili nedelja onda vazi od 0h do 6h sledeceg dana (dakle 30h).

Bayern-Ticket

The ticket allows up to 5 adults traveling together to use unlimited all regional trains in Bavaria for one day. It is valid on all regional trains in 2nd class.

Regional trains are all trains with the designating letters RB, RE, IRE, ALX, S-Bahn, BOB (Bayerische Oberlandbahn). Note: Use of long-distance trains with the designating letters IC, EC, ICE, D, RJ, TGV and night trains (designating letters CNL, EN) is not allowed.

Additionally the ticket allows the use of the public traffic system MVV (underground, trams, buses) in Munich and other Bavarian cities and of almost all public regional bus services beyond Munich (RVO, SEV).

For families: Instead of up to 5 adults the ticket can be used by maximum 2 parents or grandparents with unlimited number of own children/grandchildren aged under 15.

The ticket covers also travels to following destinations outside Bavaria: Salzburg, Kufstein, Reutte, Ulm and return.

The ticket is valid

weekdays Mon - Fri from 9 a.m. to 3 a.m. the following day (18 hours)

Saturdays, Sundays and public holidays from 0 a.m. to 3 a.m. the following day (27 hours).

@jovancvijovic

Dakle, ne do 6, vec do 3. I super je sto vazi i za prevoz do Salzburga! :)

o tome cemo pisati kada se vratimo i vidimo da li je sve onako kako planiramo.

Vodi racuna da je Bregenz u Austriji, a da u vecini rentacar kuca ima posebno pravilo sto se napustanja zemlje tice. Ili treba posebna dozvola, ili mozda i neka doplata, proveri.

doplata 20e. A koliko vidim i prilikom obilaska bavarskih dvoraca imaju neke takse za automobile  :x :x

@natasa....na naslovnoj strani imas reklamu. Kliknes i kupis. Ima mnostvo letova sa pristojnim popustom...

I ovo ce sigurno mnogima biti od koristi:

Bayern-Ticket Nacht (Bavaria-Night-Ticket )

New: valid Monday to Thursday from 6 p.m. until 6 a.m. the next day, Monday and Friday from 6 p.m. until 7 a.m if you book online for only 19 EUR., at the ticket machine or at the Reisezentrum 21 EUR.

@wolfbgd

Zahvaljujem! :blob:

doplata 20e. A koliko vidim i prilikom obilaska bavarskih dvoraca imaju neke takse za automobile  :x :x

E, svasta! To nisam video jos. Koja agencija?

Što se tiče ove bavarske karte za 5 osoba - možete utroje, ali možete i da potražite još dva saputnika na licu mesta i tako smanjite troškove. Ljudi koji kupe tu kartu, a nema ih petoro, obično stoje pored šaltera i drže kartu u ruci i pozivaju druge da im se priključe. Nas četvoro smo jednom tako našli petog za put. To je prilika da pomognete nekome, a i da sebi smanjite troškove tako što ćete ipak podeliti cenu na pet delova. Na karti ne pišu imena, tako da možete zvati koga hoćete.