Posted June 24, 2011 U Brazil ne možemo bez viza, još! Ambasada Brazila u Beogradu podsetila je danas da je vizni režim između Brazila i Srbije i dalje na snazi dok skupštine obe zemlje ne ratifikuju sporazum o ukidanju ovog režima. "Molimo sve građane da ne putuju u Brazil bez prethodnog dobijanja vize u Ambasadi Brazila kao i da svoje brazilske prijatelje informišu da su im vize potrebne za ulazak u Srbiju", navodi se u saopštenju. Svim građanima Srbije i Brazila viza je "apsolutno potrebna", ističe se u saopštenju i naglašava da su vesti objavljene u mnogim novinama o potpisivanju sporazuma o ukidanju viznog režima tačne, ali da ovaj sporazum još nije stupio na snagu. Ambasada Brazila se, pored toga, zahvalila ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, kao i osoblju granične policije što su u više navrata, na molbu Ambasade, izašli u susret i nekolicini brazilskih državljana izdali vizu na samom aerodromu ili graničnom prelazu. "Shvatamo, međutim, da je teško nastaviti sa ovom praksom, posebno ako imamo u vidu da se nalazimo na početku leta, periodu kada se turistička putovanja povećavaju", navodi se u saopštenju, u kojem se pozivaju aviokompanije i turističke agencije da su u obavezi da informišu putnike o neophodnosti posedovanja vize u skladu sa međunarodnim pravilima. Sporazum o ukidanju viza za građane Brazila i Srbije potpisali su u junu prošle godine šefovi diplomatija dve zemlje Sels Amorim i Vuk Jeremić u Beogradu. (Tanjug) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 U tekstu naravno ni reči o tome u čijem je parlamentu zastoj, i da li se očekuje ratifikacija u skorijoj budućnosti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 Mi smo verifikovali prošle godine. Draganče, šta kažu Brazilci, ima li kakvih novosti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 Ma, sta da kazem, ja se, evo, vec punih godinu dana "radujem" ukidanju viza, ali nikako u potpunosti Znam koliko i svi vi. Ne pratim ovde zbivanja u parlamentu, kao sto nisam pratio ni u srpskom parlamentu, tako da ne znam ni gde bih mogao dobiti informaciju da li ce i kad to pitanje biti izneto na dnevni red. Ali, godinu dana cekanja za jedno obicno i formalno dizanje ruku u parlamentu je premnogo! Brazilci su takvi, opusteno Sigurno da im ukidanje viza Srbiji nije od nacionalnog interesa, pa i ne zure. Pre ce nam Urugvaj ukinuti vize, izgleda Imali su izbore krajem prosle godine, pa to donekle opravdava zastoj. Da li se sada nesto radi po tom pitanju, pojma nemam! Pratim sajt ambasade Brazila u Srbiji, pa kad oni objave vest, to je to! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 Мислим да наши нису ратификовали то, није било вести о томе. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 Mislim da nasi jesu, neko je pisao na forumu o tome. Cini mi se da je bilo izglasano ukidanje viza za gradjane Brazila u paketu sa jos par zemalja. A i njihov ambasador u Srbiji je nedavno nesto izjavljivao o problemu ukidanja viza i pravdao se izborima u svojoj zemlji kao razlogu kasnjenja konacne ratifikacije sporazuma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 Ratifikovali su naši u oktobru, video sam na sajtu parlamenta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2011 моја грешка: ЗАКОН О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ ФЕДЕРАТИВНЕ РЕПУБЛИКЕ БРАЗИЛА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЊИХОВЕ ДРЖАВЉАНЕ 22. октобар 2010. MU 9-10 PDF, DOC Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Proslog petka sam predala svu trazenu dokumentaciju i sva tri pasosa u Brazilsku ambasadu, jos uvek mi je status vize za bilo koji od tri pasosa PROCESSING i buduci da sam daleko od READY FOR COLLECTION pocela sam da se brinem i to zestoko. Pogotovo zbog toga sto ce sutra biti osam dana kako sam za vize aplicirala. Da li se jos nekome desilo da ceka ovako dugo? Koliko sam ja videla drugi ljudi su cekali 3 do 5 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Hm, to je cudno, obicno se ceka krace. Moja devojka treba da preda ovih dana, ne ide ni meni bas u prilog to saznanje. Za turisticku vizu, koliko znam, nije potrebno da salju dokumenta za Brazil, to konzul resava i odobrava, trebalo da bi da bude brzo. Doduse, Brazilci inace nisu bas sinonim za efikasnost, ali, obzirom da nisu imali nikakav praznik u prethodnih 8 dana, ne znam sta bi mogao biti razlog. Mozda je konzul odsutan, nemam pojma! A gde si uopste videla taj status "processing" i to? Jesi probala da zoves ambasadu ili odes licno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Dragance ja sam iz Novog Sada, tako da mi se ne ide u BG samo da ih priupitam. Kada sam u petak sve predala i iscaskala se sa sjajnom i preljubaznom Danijelom izricito mi je naglasila da ne zovem, nego da proverim na njihovom sajtu da su nam pasosi spremni za podizanje. To je isti link koji te vodi do obrazca koji moras u elektonskoj formi da popunis i predas sa ostalom dokumentacijom, pri tome dobijes nekakav broj protokola i pod tim brojem trazis detalje o svojoj vizi. Postoje cetiri koraka: Received Processing Authorized Ready for collection. Do juce nam status vize bio RECEIVED, od jutros je PROCESSING i po mojoj racunici do ponedeljka mi ovim tempom pasos nece biti spreman za podizanje, a to me brine jer svi kazu da obicno ceo proces traje 3 do 5 dana, kao sto vec navedoh. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Da, znam da si iz NSa, ali ako je vec Daniella rekla da ne zoves, onda ti nema druge nego da cekas Tog "modernog" online proveravanja nije bilo prosle godine, zato sam pitao. Inace, Daniella je stvarno super! Na sajtu pise da se ceka 5 radnih dana, sad, zasto odugovlace, ne znam. Ne verujem da je posredi neki problem, tipa, da ti nece dati vizu ili slicno. Ako ti nije frka i ako ne putujes u skorije vreme, sacekaj jos malo. Ako potraje tako jos koji dan, moras pozvati da se raspitas, jer su probijeni svi rokovi. Jedina "razumna" logika bi bila da, ako se na jedan pasos ceka 5 dana, onda se za 3 ceka 15 dana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Jedina "razumna" logika bi bila da, ako se na jedan pasos ceka 5 dana, onda se za 3 ceka 15 dana Posto mogu da obrade samo jedan pasos dnevno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Ako cemo korektno matematicki, onda u takvoj situaciji dnevno obrade 1/5 pasosa Naravno da je ovakav zakljucak besmislen i da je samo sala Zato sam i stavio pod navodnike - "razumna" logika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2011 Ma ja sam samo u panici da ne budem odbijena, a sto se tice vremena naravno da mi se zuri da kupim karte sto pre jer se ne usudjujem da ih kupim pre no sto vidim vizu u pasosu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Status vize: Ready for Collection, jos kada bih znala da li smo ih i dobili to bi bilo vrhunski, ali sada kuvanje i krckanje se nastavlja do ponedeljka ujutru:( Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Pa, je l' vidis sta si napisala:"status vize: Ready for collection" Znaci da je viza spremna da je pokupis ===> dobili ste vize Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Pa, je l' vidis sta si napisala:"status vize: Ready for collection" vidim ne verujem:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2012 Ukrajina i Brazil su potpisali sporazum o ukidanju viza Decembra 2009. godine, a bezvizni režim je otpočeo 2 godine i mesec dana kasnije... tako da to može da da ideju kada će i naš sporazum o putovanju bez viza stupiti na snagu. 03-01-2012 12:50 Ukraine-Brazil agreement on visa-free regime comes into force The agreement came into effect on December 30.Citizens of Ukraine and Brazil can now travel for tourism and business purposes without visas for a period not exceeding 90 days within six months from the date of first entry. The agreement was signed in Kyiv on December 2, 2009 during former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva's visit to Ukraine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Ima li informacija kada ce biti srecan dogadjaj ? Mozda cak do kraja godine ? Da spremam darove... Dragance ? Svaki info o radnim danima koji predstoje brazilskom parlamentu will be much appreciated... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Uf, nemoj se puno nadati, kako stvari stoje, izgleda da su i zaboravili sta su potpisali Generalno, ako ti je stalo da ides u Brazil, turisticka viza se dobija bez problema. To je ono sto je jedino izvesno. Poslednje sto se tice teme, a da je zanimljivo, to je da je nas, sad vec bivsi, ministar inostranih poslova, Jeremic, bio pre oko mesec-dva u Brazilu, i osim razmene kurtoaznih recenica i eventualno nekog dogovaranja oko politicke, mozda ekonomske saradnje, vize nisu ni spomenute. Ukidanje viza je potpisano pre 2 godine, po nekim informacijama koje sam video ovde na forumu, u nasem parlamentu je to usvojeno, u brazilskom nije i niko ne zna kad ce. Tako stvari funkcionisu u Brazilu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2012 Pazite nase lopove! Nasa turisticka viza za brazilske drzavljane kosta priblizno 250 real (oko 100 eur) i to je ne dobijaju na period od 3/6 meseci, vec od-do kad im je avio karta (npr. na 15-20 dana), tako da svaki put moraju da placaju ako cesce dolaze... Inace, njima viza za EU ne treba za period od 3 meseca, ali ni za npr. Makedoniju! Brazilci nama naplacuju 20 (+20) usd i izdaju na 3 meseca, s'tim sto se moze produziti na 6. Valjda je ovde reciprocitet u pitanju: oni nama 20 usd, mi njima 120 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2012 Možda zato što su 6x veći od nas 20x6=120 Šalim se, verovatno su veći mnogo više, a to sa vizama je nešto čime bi država trebalo da se pozabavi malo bolje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2012 To je tek katastrofa! A ne razumem logiku naseg ministarstva zasto je to tako. Toliko Brazilaca sad putuje po Evropi i umesto da im otvorimo vrata i damo mogucnost da obidju i nasu zemlju i potrose svoj novac ovde, ne, mi ih u startu klepimo po usima i prakticno zabranjujemo da dodju. Jer, ko ce normalan da ide u tamo neku Srbiju i pritom jos da da silne pare za vizu i namlati se sa nasim vrlim diplomatama po predstavnistvima po svetu, pored toliko zanimljivih mesta po Evropi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2012 Juce sam upoznao dvojicu Brazilaca u vozu Bg- Budimpesta, momci putuju po Evropi i odlucili da par dana provedu u Srbiji. U razgovoru sa njima video sam da su dosta informisani o Srbiji, exYU itd. . . elem stizemo na granicu i ulaze nasi granicari. Jedan od njih ima dvojno drzavljanstvo tako da koristi pasos Italije dok ovaj drugi momak pruza brazilski pasos. Ovaj nas granicar, sirovina zesca gleda pasos i komentar ''Iz koje si ti p. . e materine'', ja polu sokiran al' rek'o ima takvih jos uvek. Decko nije imao vizu jer se informisao da mu vise nije potrebna viza za Srbiju. Granicar pogleda u blokce i onako zvizdukom i prstom mu pokaze da se digne i da izadje iz voza. Ispostavilo se da je viza za Srbiju 120 dolara! Mislim se ko bi dao tolike pare za par dana u Srbiji, u Srbiji!! Momci su ostali na granici. Mali milion pitanja mi je prolazio kroz glavu o Srbiji, situaciji u kojoj smo, zasto nam je tako kako nam je. Stoji cinjenica da momak nije imao vizu ali kao sto neko rece u prethodnom postu sve vise Brazilaca putuje po Evropi, Srbija nije top destinacija definitivno bilo bi lepo im omoguciti da obidju Srbiju. Ovako su videli samo granicu i bahatog granicara. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites