Followers 0

Mjanmar (Myanmar, ranije Burma)

43 posts in this topic

Hvala Pedjalon.

Ja jesam reagovao malo nesmotreno, ali to je samo zato sto ne mogu da verujem da u ovo doba gotovo apsolutne pristupacnosti informacijama jos ima ljudi koji nagadjaju i veruju rekla-kazala "informacijama i savetima".

Sto se tice Hampija, u pravu si. Ne znam bas potpuno tacno, ali od moje 4,5 godine u Indiji dosada, pocevsi sa '94-om, u Hampiju i okolini sam proveo jedno 6 meseci.

Pedjalon, vrlo moguće da je moj odgovor možda bio previše "jak", ali mene nije toliko isprovocirala činjenica da me je neko nazvao "glupanom" ili "nekim koji lupeta", svako ima pravo na svoje mišljenje i da se izražava po svom kroju i nivou. Ali, posvetiti čitav odgovor dokazivanju prethodno rečenog, bez ikakvog argumenta (a da ne pominjem to da je povod za to krajnje sumnjiv i trivijalan), je ništa manje od drskog i bezobraznog. To ti je po principu "zašto si ispraznio ceo šaržer, kada je jedan metak bio dovoljan?"

To gde je ko i koliko dugo živeo, kao i koliki mu je broj postova, je zaista nebitno, bilo da li pokazuje njegovo "putničko iskustvo", bilo kakav je "čovek", složićemo se oko toga, zar ne?

Inače, u "rekla-kazala" spada sve ono u šta ne možeš da se uveriš u prvom licu. Internet, tv, radio, knjiga, komšija, brat, mama, tata... Sve je to "rekla-kazala". Cela istorija komunikacije se uvek svodila na "rekla-kazala" i pre interneta, a boga mi, i posle njega.

Ajde malo da osvezimo informacije o Burmi  :)

Drugar je juče predao za turističku vizu u konzulatu u Kunmingu (Kina). Od papira za vizu treba:

- 2 fotografije

- popunjen formular (napomenuti datum kad ulazite u zemlju, a kada izlazite i na kojim granicnim prelazima .... rezervacije avio-karte i smeshtaja NISU POTREBNE)

Cena vize:

- 170 juana (20 evra), viza je gotova za 4 dana,

ILI: 230 juana (27 evra), viza je gotova za 2 dana

Jos jedna zanimljiva informacija koju sam dobio iz prve ruke od surferke koja nam je skoro nekad dolazila u goste je da je moguce aplicirati i za MEDITATION VISA  ;) U tom slucaju, najpre se prijavite na ovaj sajt i izaberete u kom gradu i u kom periodu bi hteli da meditirate:

http://www.dhamma.org/

Kad dobijete approval letter, nosite ga u ambasadu/konzulat i za 1 dan zavrsavate "meditacionu vizu".  Sa njom mozete ostati 30 dana u Burmi.

10 dana ostajete u meditacionim centrima (budistickim manastirima), smestaj i hrana su besplatni. Meditira se 10-11 sati dnevno.

Nakon tih 10 dana, mozete (a i ne morate) da ostavite prilog manastiru. Obicno ljudi ostave neki dolar, da bi se svestenici pokrpili za tu hranu koja je pojedena  :)

hajmo imal nekog u burmi,ne mogu gledati više balave strance i  jedva se suzdržavam da ih ne šamaram sve redom ;D

zlikovci po hotelima su poskupeli smeštaj,12 $ za neku geto prljavu sobu bez wca pa 15 ili 20 pa naviše..niko da ne ide u rekomandovane hotele iz gajd knjiga oni su najskuplji i tu idu uglavnom stranačka balavurdija pa su uglavnom i puni kad neko tu i dodje

U tom slucaju, najpre se prijavite na ovaj sajt i izaberete u kom gradu i u kom periodu bi hteli da meditirate:

http://www.dhamma.org/

Kad dobijete approval letter, nosite ga u ambasadu/konzulat i za 1 dan zavrsavate "meditacionu vizu".  Sa njom mozete ostati 30 dana u Burmi.

10 dana ostajete u meditacionim centrima (budistickim manastirima), smestaj i hrana su besplatni. Meditira se 10-11 sati dnevno.

Nakon tih 10 dana, mozete (a i ne morate) da ostavite prilog manastiru. Obicno ljudi ostave neki dolar, da bi se svestenici pokrpili za tu hranu koja je pojedena  :)

Kao neko ko je pohadjao ovaj kurs vipasana meditacije samo da ispravim prethodnika, smestaj nisu nuzno budisticki manastiri jer je sve organizovano od strane organizacije koju je pokrenuo Goenka, Burmanac poreklom iz Bangladesa. Povlacenja ova organizacija organizuje po celom svetu ukljucujuci i Srbiju (pogledajte na sajtu).

Takodje bih naznacio da ne moze bas svako da se tek tako prijavi i prodje kroz ceo kurs. Neko ko nikada nije praktikovao meditaciju, a zatim odjedanput krece na povlacenje od 10-12 dana sa 10-ak sati meditacije dnevno vrlo verovatno to nece moci da izdrzi. Inace na povlacenjima je zabranjeno slusati muziku, gledati TV, citati knjige, koristiti mobilne i kompjutere i pricati sa drugima (jedino se moze pricati sa organizatorima samo kada je to neophodno). Cele dane se iskljucivo meditira, slusaju predavanja, obeduje i odmara. Nakon toliko meditacije verovatno necete moci da spavate dugo, samo par sati pa se lezi samo da bi se telo odmorilo. Na povlacenju na kojem sam bio oko trecina ljudi je odustala nakon par dana.

Tako da molim vas nemojte da mislite da je ovo nacin dobijanja vize koji je prikladan za svakoga.

A ako zaista odlucite cvrsto da pohadjate povlacenje molim vas nemojte ostaviti `neki dolar` jer se troskovi vaseg povlacenja pokrivaju iz dobrovoljnih donacija ljudi koji su dolazili na povlacenje pre vas.  Ako vi ostavite neku mizernu sumu nece biti sredstava za druge ljude da pohadjaju povlacenje.

Inace povlacenje je sjajno, topla preporuka bilo kome, ali samo ako su cvrsto odlucili da pohadjaju i imaju vremena i volje za to.

Svaka čast!  clap.gif' alt=':clap:'> Jedva čekamo da odemo tamo!

Hvala na detaljnijem objasnjenju "iz prve ruke" , noskich!

Nismo bili u Mijanmaru, napisao sam ono što sam čuo.  A poklapa se i sa tim što si napisao.  :)

Tako je, treba prvo imati iskustva sa meditacijom, pa tek onda otići tamo i povući se.

Ima i materijalno siromašnih ljudi, koji stvarno ne mogu da ostave neki malo veći novac. Devojka koja je nedavno bila tamo, rekla mi je da je ostavila 150 USD. To je po meni OK.

Svaka čast!  clap.gif' alt=':clap:'> Jedva čekamo da odemo tamo!

Hvala na detaljnijem objasnjenju "iz prve ruke" , noskich!

Nismo bili u Mijanmaru, napisao sam ono što sam čuo.  A poklapa se i sa tim što si napisao.  :)

Tako je, treba prvo imati iskustva sa meditacijom, pa tek onda otići tamo i povući se.

Ima i materijalno siromašnih ljudi, koji stvarno ne mogu da ostave neki malo veći novac. Devojka koja je nedavno bila tamo, rekla mi je da je ostavila 150 USD. To je po meni OK.

To je dovoljna suma, kada si rekao neki dolar to sam shvatio kao zaista minimalnu sumu od 5-10 dolara.

Jos jednom da naglasim ne morate ici u Burmu da biste pohadjali kurs vipasane, isti se organizuju u Srbiji svake godine.

Jos jednom da naglasim ne morate ici u Burmu da biste pohadjali kurs vipasane, isti se organizuju u Srbiji svake godine.

Aha, ali ipak je bolje povezati 10 dana meditacije i 20-ak dana putashestvija po Burmi (Mandalay, Bagan, Yangon,Bago...).

A do Burme nam je povratna avionska oko 160 evra ( na primer: Kunming-Mandalay ... pa Yangon - Kunming). Vipasana meditacionih centara ima i na mnogim mestima po Kini (gde inace zivimo) , ali Burma je Burma!  ;)

Već oko pola godine s emotam u susedstvu Burme (Junan, Laos, Kambodža, Tajland) i nikako da se odvažim da spakujem moj bajs u avion i odletim tamo . Sve informacije koje imam, od putnika koje srećem, a srećem ih svakoga dana, do informacija dve grupe prijatelja koji subili ove zime u Burmi, dakle, sve informacije govore da je Burma postala veoma skupa zemlja, najskuplja u ovom delu sveta. Razlog je taj što se ubrzano otvara i što će vrlo skoro, kada budu sasvim otvrili granice, turisti nahrupiti u nju i svi očekuju da će se desiti veliki turistički bum koji će znatno uticati na egzotiku Burme zbog koje ljudi najviše i odlaze tamo.

E sad, šta znači najskuplja? Po onome što su mi pričali, hotel je teško naći za ispod 20$ . Za hranu dnevno treba oko 15$ minimum i to ako se hranite u sopstvenoj režiji, kuvajući na nekom gorioniku. Nije kao u Norveškoj, ali je skupo.

Inače, ovaj deo sveta postaje sve skulji i ko putuje njime, a putovao je i ranije, najbolje vidi razliku. Po mnogim stranim forumima naći ćete da se ljudi žale kako svake godine cene skaču duplo. Mogu da potvrdim da Jugoistočna Azija više uopšte nije tako jeftina kao što ljudi i dalje veruju. "Nije jeftina" znači da je teško sastaviti dan putovanja bez 20 $, a u to ne računam prevoz (pošto ja putujem biciklom pa uglavnom nemam trošak za vozne, autobuske i avionske karte) Od zemalja SEA,  Burma je ultimativni hit ove zime, bila je prepuna turista (a i sada je verovatno), a turoperateri su unapred pokupovali sve aranžmane i napumpali cene. Za naš standard to je već sad preskupo a sve ide vrtoglavom brzinom gore.

Ima li ko originalne ideje sta obici u Yangunu i okolini za dva i po dana?

Da malo oživim ovu temu... Idem za par dana u Burmu. Imate li savete šta posetiti i sl.

Uzeo sam e-vizu, 50$, dobio za jedan dan. Važi 90 dana od dobijanja a možete ostati 28 dana. Hvala Nightwatcher-u za info o e-vizi ;)

Hvala unapred.

Cao, da li imate neke nove informacije o Mijanmaru? Konkretno me interesuje najjeftinija avio karta odnosno najjeftinija konekcija/ayijski grad preko kog mogu da stignem do Mijanmara u februaru ove godine. 

Jos neke preporuke sta videti, raditi ya 10 dana, da li je dovoljno :)

Hvala

Pozz

Najjeftinije ti je sa AirAsia iz Bangkoka za Jangon ili Mandalej.
Ima ista varijanta i iz Kuala Lumpura.

On Thursday, January 21, 2016 at 4:58 PM, Nightwatcher said:

Najjeftinije ti je sa AirAsia iz Bangkoka za Jangon ili Mandalej.
Ima ista varijanta i iz Kuala Lumpura.

Trebalo bi da putujem u Myanmare za desetak dana. Trenutno sam na Tajlandu i zelim promeniti zemlju. Ja citajuci ovaj post, i da zanemarim svadjice, i dalje ne znam da li je moguce VOA?

Ima li neko svežije informacije o Mjanmaru? Cene, bezbednost, i bilo kakvi saveti?

On 1/24/2019 at 8:10 PM, golosina said:

Ima li neko svežije informacije o Mjanmaru? Cene, bezbednost, i bilo kakvi saveti?

Najvazniji savet: ponesi americke dolare - kesh i to novcanice koje izgledaju sto novije. Burmanci su opsednuti novijim novcanicama i nece primiti starije serije, presavijene, ako imaju neku tackicu ili slicno, ili ce racunati losiji kurs za takve novcanice. 

Mislim da je pametno rezervisati smestaj online unapred i pre toga se detaljno informisati kako bi se nasao povoljan i solidan smestaj. I biti u toku sa cenama i za sve se cenjkati osim naravno u supermarketima, restoranima/kaficima za strance i slicno...

Za Jangun preporucujem Mother Land Inn.

Za jeftine letove proveri i Nok Air iz BKK, oni umeju da imaju rasprodaju do Janguna.

Edited by noskich