Posted January 15, 2014 Ćao svim srodnim forumaškim dušama. Planiram putovanje kraj marta/aprila Azer-Gru-Jer, na nekih 14 dana. Voleo bih da mi date preporuku kako raspodeliti dane da se ne bih isplaio i ostajao više dana na mestima koja nisu vredna toga. Plan mi je da iz Bakua idem do Tbilisija, dole do Jerevana (s obzirom na to da se iz Azer ne može ući u Jermeniju, ako je to još uvek na snazi), nazad u Tbilisi, pa Batumi i ondak nazad do Bakua, pa wizzairom do Pešte. Dobrodošli su svi predlozi i za neke manje gradove/mesta/sela/nac.parkove, jer još uvek nisam razradio plan puta i otvoren sam za sve predloge dokle god se uklapaju u 13 dana. U proseku po tri dana u svakom gradu, izmedju gradova putovanje noćnim vozovima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Plan ti je ok i da, i dalje je zatvorena AZ - Armenia granica, mora[ preko Tbilisija. S obzirom koliko imas dana i koliko ti je potrebno vremena za cijeli put, bojim se da realno imas vremena samo za glavne gradove. Vodi racuna da ti je potrebna AZ viza sa vise ulazaka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2014 Pa to i jeste moje pitanje - da li su glavni/veliki gradovi mesta koja nude najviše sadržaja u ovim zemljama. U dosadašnjim putovanjima sam se ispalio par puta, pa nepotrebno proveo predugo vremena npr. u Delhiju, Dar es Salaamu, Mumbaiju, Kendiju... Za vizu za Azer znam, ako sam dobro video cena je ista i za 1 i za 2 ulaska, kao i to da se lako dobija u Bg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2014 Kad videh ovu gore sliku tuga me uhvati. Ja kad sam bio pocetkom septembra, takva je magla bila da nisi mogao da vidis dalje od 3-4 metra. Uopste nisam mogao da vidim da li je tamo litica ili nesto drugo... Zicara, naravno, nije radila. Ovo Tatev?? Ko bi rekao. Isao bih za Azerbejdzan i Jermeniju na prolece..imaju li neki sajtovi odande za upoznavanje..da nadjem neku zenu gde bih mogao da s euvalim par dana i da nista ne placam??))) to je najbolje resenje bar tako mislim.. Za ovo ne znam kako tamo ide, nisu njihove žene baš tako da te prime. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2014 U dosadašnjim putovanjima sam se ispalio par puta, Ti možeš da se ispališ i kad nekog poslušaš. 3 dana mislim da je dosta da se vide neke osnovne stvari. Ako si u Jerevanu, možeš obići Jerevan i bližu okolinu za 2 dana, možda ti 1 dan ostane višak. Ja sam bio tamo i nisam obišao skoro pa ništa, ali ja nisam ni išao kao turista, nije bi bio cilj da vidim svaki manastir i slično, ali sam svejedno posetio Goris (250 km od Jerevana prema Nagorno Karabakhu). Putuje se nekoliko sati kolima od Jerevana, a u blizini Gorisa je taj čuveni manastir Tatev, kao i žičara. Ako već budeš u blizini (mislim na Goris), to je ipak njihova kultura i baština, svejedno je lepo videti Tatev. Tamo smo prespavali 3 - 4 večeri, ne sećam se koliko. Bio sam nekoliko puta u Artashat, nekih 30-ak km južno od Jerevana. Nekih 12-13 km južnije od Artashata je grad Ararat. Grad kao grad, ništa posebno, doduše, možda i ima, ali ja nisam imao vremena da čeprkam i lutam. U Araratu je moja žena živela nekad. Posetili smo jednu stariju ženu, prijateljicu njene majke, koja kad nas je videla, jako se obradovala. Zatim smo otišli kod njene strine, nije ni sanjala da ćemo je posetiti. Takav doček, takva prijatna atmosfera, stvarno mi došlo da zaplačem. A strina joj je. Ima 2 ćerke, jedna je odmah doletela da vidi moju ženu, našeg sina, a eto, i mene, zeta. U Araratu smo proveli jedno popodne, uveče smo se vratili. Nekako sumoran grad, ne znam da li tu šta može da se vidi, ali meni su bili važni ljudi i događaji. Ja uvek mogu tamo da odem i vidim sve što hoću, ali su nam ovoga puta bili važniji ljudi, mada ni njih nismo sve posetili, to je sad neka druga priča zašto nismo. U Gorisu smo išli kod majke i oca jedne naše prijateljice, udata je u Hrvatskoj. Divni ljudi, hrana odlična, malo prošetali po okolini, malo bili i bolesni (i žena i sin i ja), tako da ja zbog toga nisam išao u Nagorno Karabakh, iako je tu blizu. To sebi neću oprostiti dugo vremena, bar dok ne budem bio tamo ponovo. Zatim smo jedne nedelje bili na jezeru Sevan. Smrz'o sam se, neka šuma u okolini, ali sveže da ne poveruješ. Kako i ne bi, kad je jezero na 2 000 m nadmorske visine. Tu takođe ima par nekih manastira, Sevanavank je verovatno najpoznatiji. Mislim da ima i neka njihova bogoslovska škola niže manastira. Kasnije smo otišli za Dilidžan. Okružen brdima, šumom, tamo mi se zaista svidelo, i ako bih igde kupio nešto po Jermeniji, nekako favorizujem taj Dilidžan. Ima se i tamo šta videti, ali ja nisam imao vremena za to. Iako smo planirali da ponovo odemo tamo na par dana, na kraju ipak nismo otišli. Bili smo u Garni i Geghard, u Geghard 2 puta, drugi put smo imali neki piknik. Bili smo u jednom selu između Jerevana i Artashata, meni se tamo svidelo, sa nekim neobičnim osećanjima se sećam tamo skoro svega, mnogih sitnica i detalja. I tako. Nismo sve videli što smo hteli i planirali u Bg, ali to je što je. Verovatno ćemo sledeći put malo više obilaziti Jermeniju, jedino što ne znamo kada će to biti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2014 Ok, hvala ti na odgovoru Marco Polo. Koliko sadržaja nude Baku i Tbilisi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2014 Svuda ima ponešto da se vidi. U Baku nisam bio, verovatno neću nikad (), ali čujem ima i tamo da se vidi. U Tiflis sam bio 2 puta, slabo sam se nešto "nagledao," jer nisam imao vremena, verovatno da postoji neko ko zna mnogo više detalja od mene. Grad je prelep ali samo noću. Danju vidiš bedu, ostavštine komunizma na sve strane, rupe po putevima, rešetke na većini stambenih (i ostalih) zgrada do drugog sprata, itd. Beograd je stvarno uređeniji što se tiče te infrastrukture (ili kako se već to zove). Mada ono tamo ima neke svoje čari. Npr., dolazim ja za Tiflis iz pravca Turske. I vidim u gradu neka gužva, neki ljudi. Šta je ovo, pomislih, da nisu neke demonstracije, gde sam baš sad zapao tamo. Kad ono, to tamo normalno da ljudi izađu i nađu se na nekom ćošku i tako divane. Meni se to, recimo, svidelo. Te 2010 na 2011, Tiflis je bio tako uređen, pred Novu godinu, okićen, da sam se baš iznenadio. Bg ništa u odnosu na ove. Doduše, po danu sam video i drugu stranu medalje, ali ok. Sve u svemu, zavisi šta želiš da vidiš, koliko, itd. To moraš sam da odlučiš. Ja, kao i većina, verovatno, ti samo mogu dati svoja zapažanja. Da mogu, sutra bih ponovo otišao tamo, ali ovoga puta bih više voleo da obiđem neka mesta, da osetim i doživim ljude, itd. To selo u koje smo mi bili 15-ak dana, ili koji dan više, tamo u Jermeniji, sa tri ulice po dužini i širini, je nešto što verovatno neću nikad zaboraviti. Tako jednostavno, mirno, skromno...Išli Ladom (auto) na njivi, brali breskve, gledao Ararat svakog dana (blizu je Turske granice, a Ararat je u Turskoj, pa zato), pričao sa nekim ljudima, jeo šta sam hteo i koliko sam hteo, spavao kad sam hteo, ustao kad sam hteo, te neke poluasfaltirane ulice, obilazak okolnog grada Artashat...Gledanje kako se pravi njihov nacionalni hleb lavash...To je nešto što mi se zaista urezalo u pamćenje. I opet bih voleo da sve to posetim, da prođem tim prašnjavim ulicama, da odem do neke radnje (ima ih 3 u tom selu), a oni već vide i znaju da sam stranac, i na jermenskom ih pozdravim, a onda krenem da pričam na ruskom... Za moj dojam, nema para da se ovo kupi. Ovo mora da se doživi. Ja sam bar takav. Nikad neću zaboraviti moja iskustva u Jermeniji, bio sam 2 puta tamo. Shvatio sam dosta o njihovoj kulturi, običajima, načinu razmišljanja, borbama koje su vodili, pretnjama koje imaju, itd. Ne mogu da kažem da jedva čekam ponovo da je posetim, ali...voleo bih da to bude što pre. Kad bih rekao šta sve nisam posetio, a hteo sam, verovatno bi se većina onih koji su bili tamo, iznenadili, jer kad se družiš sa lokalcima, onda znaš šta sve tamo može da se poseti. A ja sam na neki način njihov, tako da itekako ima tamo šta još da se vidi. Nije da to nema nigde više u svetu, ali kad si već tamo, onda malo odeš dalje od onog što prosečan turista može da nađe. E ja sam upravo takav. Sećam se kada sam sa ujakom išao od tog sela do Verin Artashat, to je kao neko veće selo, varošica, par kilometara udaljeno. Ladom išli, pa tako gledali pejzaš, planine u daljini...Iza toga beše još neko manje selo, Norashen... Ili kada sam se vraćao iz Artashata za to selo. I sad, tamo kod pijace staju te njihove maršutke. Nisam hteo nikog da pitam da li ta maršutka ide za Norashen (usputna stanica je selo gde smo mi bili), malo me bilo i blam, a i ima dosta maršutke, pa dok ja svakog pitam...leto, vrućina bila. I ja preko fona pogledam kako se na jermenskom piše Norashen. I skapiram ja da to ide ovako: Նորաշեն I onda sam na kombijima pokušavao da "pronađem" to što sam kao "pročitao" sa wikipedije. I na kraju mi uspelo, ali za svaki slučaj sam proverio, da se ne bih prešao. Kada sam prvi put išao sam do grada, pita me ujak "Da li ćeš moći sam da se snađeš?" A meni bilo smešno, ja mu kažem "Prvi put sam došao iz Srbije sam, preko Turske i Gruzije, i ti se pitaš da li se mogu sam snaći da odem do grada?" Sve mu je bilo jasno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2014 Snasao sam se za smestaj,upoznao zenu na sajtu,dala mi i broj telefona)))sad trazim najjeftiniju opciju Beograd(ili Vienna,Budapest)-Yerevan.Kraj februara ili mart.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2014 Bojim se da si direktni letovi za Jerevan baš skupi. Ili da keširaš, ili dođeš preko Gruzije ili Bakua ( treba viza sa 2 ulaska) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2014 Mislis WIZZ..Budapest-Kutaisi?? pa posle jahanje do Erevana??ahhh a kakva me riba ceka..moram da pozurim)))) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2014 Koliko sam ja pronašao - najjeftinija opcija je iz Istanbula do Tbilisija, pa dalje do Jeravana busom/taxijem. Od LCC firmi do Tbilisija idu Pegasus i Atlasjet, ali i Turkish ima promocije i akcije. Mislim da za 200 ojra (povratna) može da se navata karta (BEG -YER) - ako načekaš priliku/akciju/promociju/kampanju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2014 Pegasus--Bgd-Ist-Tbs...povratna kraj februara..229,98 EUR..i plus bus/voz do Erevana i nazad..hm.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2014 Bojim se da si direktni letovi za Jerevan baš skupi. Ili da keširaš, ili dođeš preko Gruzije ili Bakua ( treba viza sa 2 ulaska) Direktni let za Yerevan ne postoji već decenijama, kažu da je ranije postojao direktni let, ali ga više odavno nema. Koliko sam ja pronašao - najjeftinija opcija je iz Istanbula do Tbilisija, pa dalje do Jeravana busom/taxijem. Od LCC firmi do Tbilisija idu Pegasus i Atlasjet, ali i Turkish ima promocije i akcije. Mislim da za 200 ojra (povratna) može da se navata karta (BEG -YER) - ako načekaš priliku/akciju/promociju/kampanju Beograd - Yerevan je najbolja opcija preko poljskog LOT-a. Doduše, tako smo mi išli. 760 evra 2 povratne karte, + beba od 6 i nešto meseci. To je bilo letos, kartu smo kupili tačno 1 maja, a putovali smo 9 jula. Znači, nešto više od dva meseca unapred. S tim što ne znam da li LOT ide u februaru/martu, mislim da ne ide, već samo kad je najudarnija sezona, a to je leti. Mi smo gomilu Jermena sreli u Warshawi dok smo čekali taj let, svi putuju na odmor u domovinu. Najbolji sajt za ta putovanja jeste ovaj: http://a.search.aviasales.ru/ Preko njega smo i mi pronašli kartu. Iz prva nisam mogao da verujem, otkud odjednom LOT. Ja sam, naime, još od kraj januara (dakle, pre tačno godinu dana unazad) gledao ovaj sajt, pa februar, mart, i sve tako vidim cene. Polako rastu. Ruski Аэрофлот je polako dizao cene, kako se približava leto. Na kraju, negde u drugoj polovini marta, sam video da će nas karta izaći oko 1 150 eura, u najboljem slučaju. I bio sam spreman da to platim, jer čak je i to bilo povoljno u odnosu na Austrian airlines, recimo, ili neki drugi avio-prevoznici. I odjednom, 1 maja, pojavi se LOT. Stvarno sam mislio da su to neke prevare, Rusi, ono, kriminalci, mućke ( ), i odem ja na LOT-ov zvanični sajt, kad tamo ista cena u cent. Nisam mogao da verujem, pokazao ženi, i odmah kupili povratne karte za eto, ravno 760 eura. Sada vidim da se može naći za nekih 370 evra povratna, preko Moskve, Аэрофлот takođe. Kažeš Bg - Ist - Tbil za 230 eura. Hm, nije loša cena. Jesi gledao do Batumija nešto? Naravno, kada bih sam išao, moguće je da ne bih uopšte išao avionom, nego bih za 100 eura stigao busem do Yerevana, plus troškovi oko hrane, pića, i tako to. To sam jednom već uradio, ne znam da li bih ponovio. Manja je verovatnoća da bih išao nekom low cost kompanijom do Gruzije, mada ni to nije isključeno. Takođe treba gledati Bg - Kiev - Yerevan, eventualno za one koji žele uštedeti Bg - Kiev - Tbilisi. Sve u svemu, ima načina da se stigne tamo, ja sam stigao iz Gruzije do Yerevana stopom i maršutkom kada sam išao prvi put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2014 BG-Tbilisi (preko Istanbula) pa onda vozom do Jerevana, oko 16 evra kuset, putuje se celu noc...meni je vise prijalo nego voznja, preko onih planincuga Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2014 Hehe, a šta misliš, kuda voz ide? Pod zemljom? Jedino što noću putuješ, pa ne vidiš sve, inače je skoro isto kao i put, planinčine i tako. A kada pogledaš koliko dugo se putuje...sve ima svoju cenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2014 Pa ima i za Batumi,nego moraju da se prave kombinacije u letovima,jer koliko vidim,u polasku uvek ima dan pauze u Istanbulu..znaci mora da se noci.U povratku je mala razlika izmedju letova,u istom danu sve.Odredjenim danima je cak i bolje za Batumi,jeftinije a i nema ponovnog nocenja u Istanbulu..(nego iz Tbilisija).. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2014 Men je preskupa ta kombinacija BG - Tbilisi, 200 evra. Em stiže u čudno vrijeme em svakako ne gine truckanje do Jerevana vozom ili busom. Možda bi najbolje bilo uzeti ovaj Pegasusov let do Istanbula pa se iscimati busom do Jerevana. Nisam pametan. Ili ići za Katowice/Kiev/Lviv pa fatatati WIZZ za Kutaisi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2014 Hehe, a šta misliš, kuda voz ide? Pod zemljom? Jedino što noću putuješ, pa ne vidiš sve, inače je skoro isto kao i put, planinčine i tako. A kada pogledaš koliko dugo se putuje...sve ima svoju cenu. pa to ti kazem dok ne vidim, super mi je Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2014 Ima i trajekt, za one koji baš žele da se extra provedu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2014 Men je preskupa ta kombinacija BG - Tbilisi, 200 evra. Em stiže u čudno vrijeme em svakako ne gine truckanje do Jerevana vozom ili busom. Možda bi najbolje bilo uzeti ovaj Pegasusov let do Istanbula pa se iscimati busom do Jerevana. Nisam pametan. Ili ići za Katowice/Kiev/Lviv pa fatatati WIZZ za Kutaisi. Ovo je 250Eur kad saberes i voz(Tbilisi-Jerevan i obratno)...a neznam koja je usteda ako bih isao busom iz Istanbula..nisam odavno pratio cene a nemam ni mnogo vremena na raspolaganju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2014 Ne znam odakle si, ali do Istanbula je bus 50 - 60 eura. U jednom pravcu. Iz Beograda, eventualno iz NS. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2014 Nema neke ustede ako se ide busom iz Istanbula oko 100e povratna, a opet treba da sedis 30h u skucenom. Sad ovo koliko je skuceno zavisi od toga koliko si visok, recimo ja sam visok i mene ubija voznja duza od 3h busom. Kada idem na more busom posle imam 10-ak dana tragove na kolenima od sedista. I opet dok dodjes do Istanbula ti treba oko 60-70e za povratnu kartu. Sto ti dodje oko 170-180e. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Jeste, s tim što od Istanbula imaš na svaka 2-3 sata pauze, mene su te pauze smorile. Malo-malo, pa pauza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites