Posted July 26, 2013 Da Gruzijci su jako ponosni na svoja vina. Kažu da su im jako dobra vina, imaju neke autohtone sorte itd. Čak se hvale da je najstarije proizvedeno vino dokumentovano kod njih. Navodno su arheolozi pronašli posudu iz neznam kog veka, i nekim hemijskim analizama utvrđeno je da je u njemu čuvano vino, te je to za sada najstarije posvedočeno vinu. Inače, gotovo identičnu priču čuo sam i u Jermeniji, gde se takođe hvale da je kod njih pronađeno to najstarije vino. Čak su mi pokazali to mesto gde su pronađeni tragovi najstarijeg vina (nedaleko od Noravanka). U Gruziji su me non stop nudili vinom, a pošto ga uopšte ne pijem imao sam problema da im to objasnim, a da ih ne uvredim. Hteo sam ja sa njima da pijem, volim ja to, ali bilo šta drugo osim vina. Kada bih im to konačno objasnio, obično bi mi donosili njihovu vodku od grožđa - čaču. Čini mi se da im je bilo čudno to što volim da popijem, a ne volim vino. Živeli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2013 Pročitao sam u Lonely Planet-u da su u zdravicama u opticaju vino i žestina (uglavnom čača), a da se pivo nudi samo neprijateljima. Nije mi baš najjasnije što bi neko uopšte nazdravljao sa neprijateljima, al' dobro, poenta je u vinu i žestini. Nadam se da će i mene nuditi vinom, ja neću imati problema sa objašnjavanjem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2013 Update: cene maršutki su se opet vratile na 100 AMD, izgleda da su protesti studenata i omladine uspeli. Akdamar i sada obnavljaju - italijanskim parama... .gif' alt='::'> Nije "Akdamar," već je pravilno Ahtamar. Turci su "malo" promenili naziv, mada nije da im je to prvi put da promene određene nazive nekih istorijskih mesta. Tako su i grad Ani promenili u "Anı." Ovo se zove kulturni genocid - The so-called 'Akdamar museum'. Pročitaj ovaj članak, pisao ga je vrlo poznat turski novinar i kolumnista Cengiz Çandar. Usput, Tursko ministarstvo kulture je uložilo oko 2 miliona lira (1.4 miliona $) u obnovu Ahtamara. Ne znam da li sada neko ulaže novac za obnovu. Oko otvaranja ovog "muzeja" izbile su neke kontroverze, bili su čak i neki protesti turskih nacionalista. Moje je mišljenje da turske vlasti gledaju da na svaki mogući način opstruišu obnavanlje manastira, crkava, i sve ono što nije islamsko. To i razumem, jer ni mi ne bi bili bolji da smo na njihovom mestu. Niti bi Jermeni ili Gruzijci bili bolji. Bili bi isti, ako ne čak i gori. Što se tiče Gruzije i vina, neki stručnjaci smatraju da reč "vino," zapravo, vuče svoje poreklo iz kartvelskog, odnosno gruzijskog jezika. Odatle je, preko semitskog, ušlo u ostale indo-evropske jezike. Ne čudi me što smatraju da imaju najstarije proizvedeno vino, i slično. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2013 Nije "Akdamar," već je pravilno Ahtamar. Turci su "malo" promenili naziv, mada nije da im je to prvi put da promene određene nazive nekih istorijskih mesta. Tako su i grad Ani promenili u "Anı." Ovo se zove kulturni genocid - Pa dobro – ja sam koristio zvanični naziv koji su Turci smislili - a taj jeste „po-krštavanje“ (kakav ironičan izraz za ono što su uradili ! )... Na samom ostrvu NEMA NITI jedne naznake (table, obaveštenja, pamfleta... ) koji bi posetioca obavestio o kakvom se „objektu“ radi...Mutavo – eto, tamo ima neki „spomenik“ ... Čak je i postavljanje krsta (posle obnove – koji jesu Turci platili, ali i naplatili !!! i to debelo !!!) bio veliko skandal i teška afera...Da li je težak 220 kg. Ili 115 kg – e o tome se mesecima vodila debata ... BTW u neposlednoj blizini te crkve ima i drugih crkava – koji nisu ništa manje značajne niti interesantne – da li Turcima pada napamet da ih popravljaju ?.. Jok, more – čak i sumljam da bi drugima dozvolili da ih krpe i restaurišu... Ani je posebna priča – i ako nisi „spremio gradivo“ pre nego što tamo dođeš – pojma nebi imao gde si zapravo došao jer NIŠTA ne govori da je to jermensko nasleđe...Niti jednom rečju ! One oglasne table koje su postavi isped spomeika su jad & beda... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2013 koja valuta najbolje prolazi po menjačnicama u gruziji i jermeniji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2013 koja valuta najbolje prolazi po menjačnicama u gruziji i jermeniji? Američki dolar, evro, rublja, gruzijski lari. Ali dolar i evro bez problema prolaze baš svuda. Nemoj da se pređeš kao ja, poneo sam dosta kanadskih dolara, mislio sam da to tamo prolazi bez problema. Kad ono - jedva sam uspeo u nekoj banci da ih promenim, čak ni u svim bankama ih nisam mogao promeniti, nisam našao ni jednu menjačnicu koja ih prima. No comment. Sreća pa sam te dolare zamenio za američke kod nekih prijatelja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2013 a kako najbolje i najjeftinije od aerodroma do grada? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2013 Taxijem. Mozda ima neka marsutka,ne znam,mi smo kolima isli sa aerodroma. Ne das vise od 10 evra das taxisti,i to je to,ako nece on,ima drugi ko hoce. Da li znas kada stizes? I sta ono rece za ruski jezik, jel znas bar nesto? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2013 znači 10 evra i ne više, okej rekoh za ruski da veze nemam, nisam ga nikad učila, moraću da razvijem neke ozbiljne pantomimičarske sposobnosti a let mi je 28. avgusta, ima vremena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2013 Ma da, mislim da ne bi trebalo da bude više od 10 eura. To je oko 5 300 AMD (jermenski dram). Ja idem za Goris sledeće nedelje, takav je neki plan, taxijem, 4 000 drama po osobi, znači, žena i ja 8 000 drama u jednom pravcu (oko 20-ak USD). A Goris je na 240 km od Jerevana. Pa neće valjda taksista da ti uzme više od 10 evra sa aerodroma - to je neka moja logika. U Goris idemo kod žene gde smo i prošli put bili. Ona je majka naše prijateljice, s kojom sam se ja lično upoznao kada sam bio prvi put u Jermeniji. Ta prijateljica se udala prošle godine u Hrvatskoj (bili smo joj na svadbi, moja žena joj bila kuma), a mi želimo da posetimo njenu majku, divna žena, kaže nam, "dođite kad hoćete." Već smo je pitali za turiste, neće ni da čuje, ali posle smo malo objasnili da nisu to bilo koji turisti, valjda se ljudi i plaše, već neko koga (kao) mi znamo, u pitanju su žene turisti, i tako. Ako ona neće, gledaću da vidim ima li tamo ko hoće, mislim da se za 10-ak dolara može naći nešto prihvatljivo. I mi ćemo tamo biti ne više od par dana. Iz Gorisa nam je blizu Tatev (bliži nego iz Jerevana), pa je to još jedan od razloga zašto želimo da odemo tamo. Od Jerevana ima preko 200 km, a od Gorisa valjda nekih 30-ak. Isto tako, ako mi padne na pamet da idem za Stepanakert u Nagorno Karabak, bliže mi je od Gorisa (oko 100-injak km) nego od Jerevana (preko 300). E sad, našli smo nekog taxistu koji je rekao da ima još tamo što šta da se vidi, pa će nas on voziti. Trenutno sam u nekom selu, blizu grada Artashat. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2013 Marko Polo, hvala na svim informacijama, i ne moraš se cimati za Goris Uspela sam da nađem smeštaj u samom Tatevu, 10 dolara samo noćenje, 15 sa doručkom, što je sasvim dobro. Evo ako još nekom zatreba, u pitanju je John and Lena B&B https://www.facebook.com/JohnAndLena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2013 rekoh za ruski da veze nemam, nisam ga nikad učila, moraću da razvijem neke ozbiljne pantomimičarske sposobnosti a let mi je 28. avgusta, ima vremena Za to ne moras da brines, i ja sam se proslog leta plasio kako ce komunikacija da funkcionise u Gruziji (negde na pocetku ove teme stoji moj post na ovu temu, koji mi sad izgleda smesno. Ako sam dobro razumeo ti ces posetiti i Gruziju?) jer takodje ne znam ruski, ali sam ne samo komunicirao vec i razgovarao sa ljudima koji su govorili ruski, a svi mladi sa kojima sam zapodevao razgovor znali su engleski. Pretpostavljam da je slicno i u Jermeniji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2013 Marko Polo, hvala na svim informacijama, i ne moraš se cimati za Goris Uspela sam da nađem smeštaj u samom Tatevu, 10 dolara samo noćenje, 15 sa doručkom, što je sasvim dobro. Evo ako još nekom zatreba, u pitanju je John and Lena B&B https://www.facebook.com/JohnAndLena Evo mene u Gorisu. Smeštaj, tri obroka dnevno, upotreba kupatila, ljubaznost, druženje, svašta nešto i sve to besplatno. Jedino vreme nije najbolje, neka kišica danas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2013 Uspela sam da nađem smeštaj u samom Tatevu, 10 dolara samo noćenje, 15 sa doručkom, što je sasvim dobro. hellyeah, setio sam se tebe dok sam ovo slikao. Selo Tatev je levo od ovog manastira: Vozio sam se žičarom, košta 3 000 AMD u jednom pravcu, povratna karta je 4 000. Mislim da mi je to poslednji put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2013 Mi smo u jednom pravcu išli žičarom, a u drugom peške kako bismo videli pejzaž i iz te perspektive i kako bismo svratili do Đavoljeg mosta. Ispostavilo se da je put prilično dosadan, pa smo posle mosta odmah ustopirali prevoz. Inače, u Gruziji i Jermeniji stopiranje funkcioniše odlično. Nijednom nismo čekali više od 5-10 minuta da nam neko stane, tako da čim vam se učini da je prevoz skup ili da neće uskoro doći, dižite palac. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2013 Vozio sam se žičarom, košta 3 000 AMD u jednom pravcu, povratna karta je 4 000. Mislim da mi je to poslednji put. Joj videla sam, Wings of Tatev, ja jedva čekam da se vozim tom žičarom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2013 I tako se završio naš odmor u Jermeniji. Trenutno čekamo avion za Beograd. 40 dana smo proveli tamo. Ne znam jesmo li se odmorili. U neku ruku i jesmo. Da li sam zadovoljan? I jesam i nisam. Zadovoljan sam jer sam upoznao dosta ljudi koje prvi put nisam imao prilike da upoznam. A nisam zadovoljan jer neke stvari u Jermeniji nisam uspeo da vidim, iako smo žena i ja to planirali u početku. Svejedno sada mnogo više znam nego što sam znao ranije, i mislim da će moj sledeći boravak u Jermeniji biti mnogo drugačiji. 15-ak dana mi je dovoljno da vidim ono što sam ranije želeo, i ono što sam u međuvremenu saznao da je vredno posetiti. Stekao sam dobre kontakte, sve u svemu, jedva čekam da ponovo odem, ali ovoga puta ću ja da planiram i organizujem vreme, izgleda Jermenima to slabo ide (čak mi se čini da pre možeš da se osloniš na dogovor sa ženama nego sa muškarcima. Žene su im inače super. Uz to, zamalo da zakasnimo na avion iz Jerevana!!!). Doduše, ja nisam ni sada išao sa namerom da sve obiđem, svaki hačkar i manastir. Jednostavno, išli smo malo da odmorimo (ah, 40 dana nije malo...), da vidimo rodbinu i još ponešto, i to je to. Nešto smo videli što ranije nismo planirali, a negde nismo otišli gde smo još u Beogradu planirali. Utisaka je raznih, ali kad se sve sabere, kao što rekoh, dosta toga sam saznao, dosta novih ljudi upoznao, i ja sam zbog toga zadovoljan. Da je moglo više - moglo je, ali valjda ću i sledeći put to isto reći. Mi smo u jednom pravcu išli žičarom, a u drugom peške kako bismo videli pejzaž i iz te perspektive i kako bismo svratili do Đavoljeg mosta. Ispostavilo se da je put prilično dosadan, pa smo posle mosta odmah ustopirali prevoz. Negde na tom putu dole ima neka česma, ako se sećaš. Tu smo stali da pijemo vodu i vidimo neke stopere. Ispostavilo se da su iz Slovačke, čak su čuli za neka naša vojvođanska mesta jer tu ima slovaka. Kad sam ih video kako se spuštaju pešice, bilo mi ih je žao. Meni to nije nimalo zanimljiv doživljaj. Mi smo išli ladom. Tamo lada ide svuda, po njivama takođe, znam provereno. A Satanin/Đavolji most? Ne znam, meni ništa posebno, čak mi je to bilo gubljenje vremena. Inače, ne verujem da će neko ići, ali linijski taxi od Jerevana do Gorisa košta 4 000 AMD po osobi. Ne znam koliko su maršutke. Isto tako ne znam odakle kreće taj taxi, niti maršutka. Ovaj vozač je došao do nas ispred stana pa nam je bilo lako. Putuje se nekih 4 sata. Izlet do Tateva i još nekih okolnih mesta nas je koštao ukupno 10 000 AMD. Nas 4 plus vozač koji nas je vozio. Ali on poznaje ove ljude kod kojih smo mi bili, možda su i neki rođaci, pa je baš imao strpljenja i vremena, nije to obična vožnja gde se svaki sat naplaćuje, itd. Ne znam da li je to puno, 10 000 AMD, ali meni lično nije bilo puno pa smo dali bez problema (oko 20-ak eura). Inače, u Gruziji i Jermeniji stopiranje funkcioniše odlično. Nijednom nismo čekali više od 5-10 minuta da nam neko stane, tako da čim vam se učini da je prevoz skup ili da neće uskoro doći, dižite palac. Ja sam bio u iskušenju da stopiram kada sam išao iz jednog sela do grada Artashat, ali me bilo blam, iskreno govoreći. Na kraju je naišla maršutka. Joj videla sam, Wings of Tatev, ja jedva čekam da se vozim tom žičarom Lep je doživljaj, ali kad sam se spustio dole i video gde visi to čudo... :cry22: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2013 Negde na tom putu dole ima neka česma, ako se sećaš. Tu smo stali da pijemo vodu i vidimo neke stopere. Ispostavilo se da su iz Slovačke, čak su čuli za neka naša vojvođanska mesta jer tu ima slovaka. Kad sam ih video kako se spuštaju pešice, bilo mi ih je žao. Meni to nije nimalo zanimljiv doživljaj. Mi smo išli ladom. Tamo lada ide svuda, po njivama takođe, znam provereno. A Satanin/Đavolji most? Ne znam, meni ništa posebno, čak mi je to bilo gubljenje vremena. Inače, ne verujem da će neko ići, ali linijski taxi od Jerevana do Gorisa košta 4 000 AMD po osobi. Ne znam koliko su maršutke. Isto tako ne znam odakle kreće taj taxi, niti maršutka. Ovaj vozač je došao do nas ispred stana pa nam je bilo lako. Putuje se nekih 4 sata. Da, i meni most nije bio nešto zanimljiv. Mi smo se tamo zadesili u nedelju, tako da je bila i prevelika gužva jer je gomila ljudi došlo na izlet tamo. Onda smo otišli na suprotnu stranu, tamo se spustili niz neku stazicu do reke i tu malo iskulirali. Tamo je skroz super. Na tom putu mi je najzanimljiviji bio vidikovac na koji se nailazi posle mosta kada se spušta od Tateva. Mi smo takođe Jerevan-Goris išli taksijem. Ukoliko je nekom potrebno može da pita ljude iz Envoy hostela da mu organizuju, isto je 4000 po osobi. Za maršutke su nam rekli da ne voze na ovoj relaciji. U povratku smo Goris-Jerevan išli stopom jer smo shvatili da funkcioniše odlično Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2013 Da, i meni most nije bio nešto zanimljiv. Most?? Kažeš most?? Meni je sve vreme bilo blam da pitam "A gde je tu most?" Ja sam iša do kraja, jedino što se nisam spuštao dole, ima neka žica debela, pa se spuštaš kao Tarzan, to mi nije bilo interesantno. Ja nikakav most tamo nisam video. Za taxi, navozao sam se i naplaćao, ali iskreno, i ne žalim. Čak me i bilo ponekad sramota, 2-3 evra gde hoćeš po gradu. Uvek sam dao po par stotina drama više nego što treba, i nije mi bilo žao. Samo uporedim bus plus cene, i odmah mi lakne. E da, u nedelju smo bili na neki izlet, blizu Jerevana, Ashtarak Dzor, tamo mi se svidelo, jer nije bilo gužve, za razliku od Gegharda, gde je bilo neviđeno ljudi, jedva smo našli neko mesto, sreća te tu gde smo mi bili i nije bila gužva. U Dzoru je bilo finije, tu je neka rečica, kamenje, baš smo se odmorili, ali i najeli - ženina rođaka, tj., njen muž, je naručio posebno spremljenu ribu, nimalo neću slagai ako kažem da se ne sećam da li sam skoro jeo tako dobru spremljenu ribu. Riba je iz jezera Sevan, valjda je retka vrsta, tako sam razumeo... Da li ti je poznato ovo mesto: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2013 Vozio sam se žičarom, košta 3 000 AMD u jednom pravcu, povratna karta je 4 000. Mislim da mi je to poslednji put. Joj videla sam, Wings of Tatev, ja jedva čekam da se vozim tom žičarom I? Jesi se vozila tom žičarom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2013 jesam, u oba pravca, mnogo je lepo i nije strašno uopšte, čak mi se i vožnja učinila kratkom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2013 jesam, u oba pravca, mnogo je lepo i nije strašno uopšte, čak mi se i vožnja učinila kratkom Uh, ja zaboravio za ovu temu. Jeste, lepa žičara, ali fala lepo. Šta si još posetila u Jermeniji i kako ti je bilo tamo, neki utisci? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2013 Uputstvo za upotrebu Azerbejdžana: http://svastojed.tumblr.com/post/70119366711/uputstvo-za-upotrebu-azerbejdzana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2014 Kad videh ovu gore sliku tuga me uhvati. Ja kad sam bio pocetkom septembra, takva je magla bila da nisi mogao da vidis dalje od 3-4 metra. Uopste nisam mogao da vidim da li je tamo litica ili nesto drugo... Zicara, naravno, nije radila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Isao bih za Azerbejdzan i Jermeniju na prolece..imaju li neki sajtovi odande za upoznavanje..da nadjem neku zenu gde bih mogao da s euvalim par dana i da nista ne placam??))) to je najbolje resenje bar tako mislim.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites