Followers 0

Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan - najjeftiniji mogući smeštaj

174 posts in this topic

Poštovani putnici-e, ceo avgust 2012 planiram da putujem po Jermeniji, Gruziji i Azerbejdžanu, pa bih sve one koje su već bili u pomenutim država, zamolio da mi pomognu povodom smeštaja u većim gradovima pomenutih zemalja! Plašim se da spremljen budžet od 700 eur (ne računajući u tu sumu prevoznu kartu do Kavkaza i vize!) neće biti dovoljan za jednomesečno putovanje. Još jednom, molim sve one koji znaju kako najjeftinije proći sa smeštajem u većim gradovima (hosteli, privat-smeštaj, couchsurfing friends, kampovi, itd, itd.) da pomognu! Unapred hvala!

Po mojim prošlogodišnjim iskustvima, to su mi definitivno bile najskuplje države što se tiče smeštaja za putovati. Okej, naravno uvek možeš da nađeš nešto uber jeftino, ali isto tako ja sam zahtevao barem neki minimum čistoće ;). U Jerevanu smo krenuli ka onom Envoy hostelu, koji je bio pun jermeno-kanađana koji su došli u Jermeniju na neki tipa all armenian congress :) pa su nas oni poslali kod neke žene koja izdaje krevete u stanu (al sve je oko 15-20usd po noći).. U Tbilisiju, Tbilisi hostel :) Totalni ludaci, fenomenalni likovi.

Ma 700 EUR je vise nego dovoljno! Ja bio 2 puta u tim krajevima i mogu ti reci da je sve duplo jeftinije nego u Beogradu osim cene smestaja. Nema puno hostela na Kavkazu pa mogu malo da podignu cene. U principu nije to nista preterano skupo za nas ali obzirom na cinjenicu da je prosecna plata tao stotinak evra vise od 10 evra za prenociste je dranje. Hostel Tbilisi je super i nije skup! U Batumiju ima par hostela i nocenje je oko 15 EUR. Mi smo iznajmili dvosoban stan na samoj plazi za 50 larija sto je 20 EUR. U Jerevanu ti preporucujem couchsurfing jer su Jermeni predivni! Hostel Envoy je skup i dosadan.. Kad dodjes u hostel dobijes i bibliju.. Ja sam bio u jos jednom hostelu u Jerevanu u ulici koja vodi ka zeleznickoj i nije mi se dopao. Azerbejdzan je skup koliko znam i osim Bakua mislim da nema bog zna sta da se vidi. Preporucujem Gruzijske planine, more, Jerevan, Sevansko jezero, jug Jermenije i Nagorno Karabah.

Ja planiram opet ovo leto tamo pa sam vec gledao neke karte. Air Baltic ima povoljne karte iz Budimpeste. Ja sam leteo Pegasusom iz Sofije za Tbilisi preko Istanbula ali vise nisu tako povoljni. Imas i opciju vozom Balkan flexipass do Erzuruma pa kopnom preko Hope do Batumija.

E a kako ideš do Gruzije? Sad imaš poprilično jeftine opcije iz Istanbula, ako hoćeš avionom www.flypgs.com :). Ja sam leteo iz Beograda, preko Rige, i sećam se da me je izašlo negde oko 270-280eura povratno iz Tbilisija, za Jerevan je malo bilo skuplje.

Ko ima vremena,najbolje je da ide busom iz Istanbula..Za Tbilisi ili direkt za Jerevan..Najlepsi uzitak..videti predele usput..Pravi dozivljaj!!

U Tbilisiju: Star hostel, dobra lokacija, u starinskoj kući, unutra sve čisto uredno iako sam hostel nije ništa posebno, 10 eura. Kad se budeš muvao po Kavkazu uglavnom će ti nuditi smještaj po kućama koji uključuje (opcionalno) i doručak i večeru. Isplati se uzeti i obroke jer u mnogim selima nećeš naći ni pekaru. Mi smo putovali udvoje i sve skupa je bilo negdje 25-30 eura po noći, tako da to nije puno. Da se dogovoriti i iscjenkati.

Putovanje iz Budimpešte ukrajinskom tvrtkom Aerosvit, povratna je bila negdi oko 240 eura, ne bi preporučio ni crnom neprijatelju.

U Baku-u pokusaj da na sve nacine budes preko CS-a, inace ce te skupo kostati nocenje. Ne slazem se da u Azerbejdzanu nema sta drugo da se vidi ali istina je da je najtezi za putovanje u smislu prevoza, smestaja, itd...ako bi kopnom prelazio iz Azerbejdzana u Gruziju, preporucujem mesto Sighnagi sa gruziske strane a ako bi imao vremena i para interesantno je zastati i u azerskom gradu Sheki ili Saki kako ga neki zovu, taj regio je prelep. Mada ponavljam poprilicno si ogranicen po pitanju prevoza, pa i smestaja. Sto se tice Tbilisia i Jerevana, dovoljno su i drugi napisali, lako je naci povoljan smestaj, mada mozda deluje malo skuplji obzirom da je sve drugo vrlo jeftino. CS ces tesko uspeti da iskoristis preko leta...Svaneti i/ili Tusheti planine poseti pod obavezno ako se ima vremena i para! :)

Putovanje iz Budimpešte ukrajinskom tvrtkom Aerosvit, povratna je bila negdi oko 240 eura, ne bi preporučio ni crnom neprijatelju.

Ja baš imam pozitivna iskustva. Leteo sa njima do Kijeva i Bangkoka.

Koji je bio problem?

Ja baš imam pozitivna iskustva. Leteo sa njima do Kijeva i Bangkoka.

Koji je bio problem?

Na povratku je bilo presjedanje u Kijevu, pričekali smo let koji je trebao krenuti u čini mi se 22:15, ali avion jednostavno nije došao. Pitaš zaposlenike Aerosvita, oni nemaju blage veze ni zašto ga nema ni kad će doći ni hoće li doći, ništa! Ono, kao da čekaš lokalni bus u Trebarjevu Lijevom, a ne avion u međunarodnoj zračnoj luci, kad dođe dođe! ;D I tako čekali, na tablama ništa, da bi oko 4:30 ujutro samo neki tip doša i reka: jeste vi za Budimpeštu? Ajde trčite na ta-i-ta vrata, otić će vam avion!

Meni nije bilo ništa, došao sam kući par sati kasnije nego sam očekiva, ali mislim da onima kojima je u Budimpešti pobiga avion za Ameriku nije bilo svejedno...

Ja planiram opet ovo leto tamo pa sam vec gledao neke karte. Air Baltic ima povoljne karte iz Budimpeste. Ja sam leteo Pegasusom iz Sofije za Tbilisi preko Istanbula ali vise nisu tako povoljni. Imas i opciju vozom Balkan flexipass do Erzuruma pa kopnom preko Hope do Batumija.

Pošto ceo avgust imam na respolaganju, planiram da putujem do Kavkaza, kao što sam i po Bliskom istoku - overland! Direktni voz = Beograd - Sofija - Istanbul (24h), zatim presedanje u Istanbulu i opet vozom do Karsa (24h) i to sve sa magic Balkan Flexipass kartom. Za sada je plan da udjem u Gruziju preko Batumija. Pretpostavljam da cu se na slican nacin i vratiti za Srbiju nakon mesec dana (koriscenjem JEDNE Balkan flexipass karte - 5 dana, 55eur!!!) U poređenju sa avionom, ovo je 3-4x jeftinija opcija . . .

Moguće je, pogotovo s turskim sustavom pregledavanja samo rezervacija. Dobra stvar kad već imaš cijeli mjesec vremena. Sritno!

Tbilisi - hostel Nest, moj frend Beka Talahadze ga drži, super mesto, atmosfera, jako blizu centra. Pozovi se na Miloš x 2 iz Niša, Srbija, vrlo moguće da dobiješ i popust. Guglaj, vrlo lako ćeš naći hostel svuda na netu, FB...

On je inače i CS-er, pa ako si u tome... znaš šta ti je činiti.  ;)

Nisam siguran sta se desava sa vozom Sofija / Istanbul, procackaj po forumu cini mi se da je pisalo da je ili ce biti zatvoren zbog popravke pruge. Ako se smoris, razmisli o avionu Pegasus Airlines Istanbul / Tbilisi, to je low cost i izadje te karta mozda cak i jeftinije nego overland public transport.

Ko ima vremena,najbolje je da ide busom iz Istanbula..Za Tbilisi ili direkt za Jerevan..Najlepsi uzitak..videti predele usput..Pravi dozivljaj!!

Ja sam i išao i vratio se na ovakav način, jedini doživljaj jeste osetiti mentalitet azera u busu, videti par usputnih turskih restorana, kafana, šta li su već, i to je to.  ;D Od predela sam mnogo više video kada sam išao maršutkom od granice do Tbilisija, i posle od Tbilisija pa do Jermenije.

I ja sam dva puta išao kopnom do Tbilisija. Oba puta u cugu, bez usputnog noćenja. Jutarnjim vozom iz Beograda do Sofije. Par sati pauze u Sofiji, a onda busom (Has u 22h) do Stambola. U Istanbul se stiže rano ujutro, a onda sa Emnijet stanice busom za Tbilisi (ti busevi kreću oko 12h, 13h. Ukupno putovanje od Beograda do Tbilisija traje nekih 2,5 dana, a izađe manje od 100 eura. Sada je možda malo komplikovanije izvesti ovakvo putovanje, bez usputnog noćenja, pošto je ukinut jutarnji voz iz Beograda.

Ja sam išao busem Bg - Stambol, 40 evra u jednom pravcu. Odatle sam išao do Tiflisa za nekih 50 ili 60 dolara, već sam zaboravio, u jednom pravcu. Nikad busem nisam ni stigao do Tiflisa.  ;D Dalek je put, krenuli smo oko 12h iz Stambola, a u Tiflis je trebao stići sutradan oko 18h, tako nekako, u tim nekim večernjim satima.

Meni je svejedno put bio fantastičan, posebno taj deo od granice pa do Tiflisa, jer sam išao maršutkom. :) Nezaboravno.

Pazi ovo. Snebivao sam se da li da uđem u neku maršutku ili ne. Stigli smo na granici ujutro, lepo sunčano vreme (bio decembar 28), i čekamo i čekamo i čekamo...šta li više čekamo, dosadilo mi više, ja sam mislio da kontrolišu bus, otkud znam šta je, i nekako saznam da je Turcima pao sistem i da ne mogu da puste bus.  ;D

I gledam te maršutke, jedna, druga, treća...Rekoh, da li da uđem ili šta već...I pitam za cenu, beše onda oko 20 larija, to je nešto mane bilo od 10 evra. Rekoh, ajd neću. Čekam bus. Svi tamo čekamo, prava gungula.

Na kraju se ja smorim, i šta bre bus, uđem ja u maršutku, ušao sam poslednji, seo na zadnje sedište, do mene neki tip koji je stalno kuntao, i neka žena meni sa desne strane, ali smo sve nekim koferima bili natrpani. Osećaj neverovatan. :)

Vozač? Ne, ono nije vozač, ono je budala. Tamo se zaobilazi tako što sviraš onima ispred tebe, oni se malo pomere u stranu, ti ga zaobiđeš, i to je to. Nema veze što ide šleperčina ispred, tako se tamo radi. Ja sam par puta pomislio da ću tamo da zaginem, stvarno mi nije bilo svejedno.

Uglavnom, tu pored mene ta žena srednjih godina, malo proćaskali, videla da sam stranac, ona zna sasvim solidno engleski i ruski. I pita me odakle sam. Ja joj kažem da sam iz Srbije. A ona skine naočare za sunce i pita: "Iz Srbije?"

Pomislih, šta li sam pogrešno rekao.  ;D

Ja joj kažem, "da." I ona iz tašne izvuče knjigu od Mome Kapora na engleskom jeziku.

Znači, nisam mogao da verujem.  :dance:

Nekih circa 6 sati do Tiflisa, saznao sam sve ono što nikad ne bih saznao na netu, ili da sam ostao u busu koji je bio pun talibana (azera). Ma svašta mi je objasnila, usput smo imali ja mislim dve pauze, jeo sam njihov lavaš, čuo dosta o njihovoj kulturi, istoriji, ma tako nešto nisam ni u snu mogao da očekujem. Taj deo puta mi je bio najzanimljiviji. Danas kada razmišljam o tome, ne mogu da verujem da se sve tako prošlo kako je prošlo. :)

Posle sam je, kada sam se vratio u RS, kontaktirao na odnoklassniki.ru, ali se nikad nije javila, ne znam zašto, iako znam da me je prepoznala.

Ja sam išao prvi put sa prevoznikom Mahmudoglu i platio sam kartu 40 dolara, a drugi put mislim da se firma zvala Ast ili nešto slično i karta je bila nešto skuplja oko 45 dolara. Busevi su lošiji od uobičajenih turskih, nema onih televizorčića, ali su generalno ok. Kretali su kao što ti kažeš oko podneva i oba su stigla sutradan oko 13, 14 h u Tbilisi. Granicu smo oba puta prešli u cik zore i veoma brzo. Saputnici su mi bili Azeri i Gruzijci i bili su sasvim normalni ljudi. Prvi put sam išao sam, tako da smo usput razgovarali, čašćavali jedne druge, družili se. Sve u svemu putovanje tim busevima meni je bilo sasvim ok.

Hm, to Mahmudoglu mi je poznato, ne znam da li imaju veze sa ovima:

fctw5h.jpg

Ovo je bio bus s kojim sam ja krenuo za Tbilisi.

Kako si stigao do Jermenije?

Nije, ali mi je poznata i ta firma sa Emnijet otogar. U principu sve te kompanije (ukupno njih 5,6) koje odatle voze ka Kavkazu su iste i cene su im slične. Koliko se sećam Mahmudoglu je valjda nekih 5 eura jeftiniji, od ostalih, a trebalo bi da je Ulusoy (jedina poznata turska autobuska kompanija na toj stanici) skuplja od ostalih otprilike 5 eura. Čak i kad kupiš kartu u nekoj od tih prevozničkih firmi, ne mora da znači da ćeš njom i putovati, pošto ukoliko ne skupe dovoljno putnika oni po nekom svom dogovoru prebacuju putnike u autobuse druge firme koja putuje taj dan. Tako sam ja kupio kartu kod Ulusoya, a otputovao sa Astiem. Inače ti busevi idu svaki dan, u isto vreme kreću, i manje više se prate tokom puta. Sve u svemu, svejedno je koju od firmi izabrati.

Sad sam tek video tvoje pitanje ispod slike - kako sam stigao do Jermenije. Taksijem sam otputovao iz Tbilisija u Jerevan. Na stanici Ortočala sam se muvao neko vreme, proverio cene maršutki, a onda se iscenkao sa nekim taksistom, kome je falilo dvoje putnika, tako da sam u Jerevan stigao za manje para nego što košta vožnja maršutkom. U principu ista stvar, taksi ili maršutka, jedino što stigneš malo brže i što te taksi ostavi u centru grada.

Ja sam stigao kolima do gruzijsko - jermenske granice, naravno iz Tbilisija, i odatle navodno ide maršutka "kada god hoćeš," tako mi je rekao jedan prijatelj. Prešao sam granicu prepodne, negde oko 10-11h, a "m" od maršutke.  ;D

Taksistima sam bio zanimljiv, videli su da sam nov (tamo samo budala ide sa rancem na leđima i stopira :D), kad sam čuo cenu, počeo sam da se smejem.  :) Malo smo porazgovarali, pitali me odakle sam, gde idem, itd. Posle su malo i oni postali prijatniji, to jest, opušteniji, ali svakako nisam išao sa njima (nešto oko 100 dolara je bilo).

Ima neka radnja čim se uđe u Jermeniju, tu sam doplatio kredit, jer sam imao jermenski broj. Kasnije sam računao - oko 4 dinara je bila sms ka Srbiji. Slao sam poruke bez problema, nije mi nimalo bilo skupo. Moj broj iz Srbije sam stavljao jedva par puta.

Elem, tako sam krenuo na stop. Ima jedna pumpa nakon granice, sa leve strane. Prilazim tom nekom radniku, i on meni kaže: "Ne, ovde niko neće da ti stane, vrlo teško." Ja sam ga pitao za stopiranje, iako sam ranije pročitao da se tamo ne stopira, ne vole stopere, šta li već, ali rekoh, šta znam, za svaki slučaj. I ja odlazim, i on  mi kaže - ako ti i neko stane i ide do Vanadzora, idi tamo, jer to je veći grad, odatle imaš maršutke kada hoćeš.

Neko mi tamo reče da valjda oko 13 il i13:30 kreće maršutka sa granice, a ja pošto sam imao vremena, ipak sam krenuo na stop, prekoputa te pumpe.

Posle par minuta stadoše mi dve mrge, volga, novija je u pitanju. Kada sam ih video, ne, ne pada mi napamet da uđem. "Ma hajde, cena je isto kao maršutka," a ja odlučno: "Njet."  ;D Ne bi me samleli, spalili ili ubili, ali možda bi me opljačkali, otkud znam koji su to likovi.

Nakon možda pola sata do sat vremena, primetim 2 cure da isto stopiraju, samo što su prešle granicu. LOL, pomislih, ove su još luđe od mene. Ja im priđem, odmah sam imao ideju - sa curama ću više imati šanse.  :) Rekao sam - nije baš sigurno da same stopirate, možda bi mogli zajedno, za svaki slučaj. Jedna me gledala onako, malo čudno (u stvari, ona je uopšte bila nekako čudna), ali su se obe složile.

Nakon par minuta stade nam neki BMW X3. Da ne poveruješ. Lik je skapirao da smo stranci (kao što rekoh, tamo domaći ne stopiraju, ili je to vrlo retko), pita nas dokle ćemo, a ove cure odmah "Do Jerevana." I tu zamalo da se sve završi, jer on je rekao "Uh, ne idem tamo, žao mi je, dasvidanja..." i slično, ali sam ja brzo ga zaustavio i pitao "Da li može do Vanadzora," i on je rekao - super, može, ja idem do tamo.

Tako smo ušli, seli smo svi pozadi, on je imao neku curu pored sebe, da li mu je ćerka, moguće, mlađa, jako lepa, a on svojih 55-60 godina, nisu imali nikakvih naznaka da su u vezi i slično, nemam pojma ko je ona bila, ali nije znala ruski nimalo, dok je on znao jako dobro.

Ove dve Poljakinje što su bile samnom - razbijaju ruski.  :cry22: I još ih ja na početku pitam "du ju spik ingliš," kao znaju, a ruski "just little." A one pričaju bre bez zadržavanja, bez pauze, mene prosto bio blam, ja nisam znao šta da kažem, šta da pitam, pola sata smišljam neko jednostavno pitanje, a i kada mi odgovori, kao klimam glavom, a ništa ne kapiram.  :D

Uglavnom, ove dve cure negde na pola puta su htele neki manastir da obiđu, i pitaju ovog vozača da li zna gde je to. Kaže da zna, i ladno skrene sa puta i možda nekih par kilometar uzbrdo dođosmo blizu manastira. On krene da istovara sve torbe, pa i moju, nije znao da mi nismo zajedno, posle sam mu ja rekao. On su, inače, iz Poljske stigle do Jermenije, sve stopom! Ništa nisu htele da plate. Svaka im čast.

Mi smo nastavili dalje, dosta mi je pričao o Jermeniji, o narodu, kulturi, vožnja tim putem i sa tim džipom meni je bila nezaboravna, da se nisam držao sa rukohvate sa strane, ladno bih u nekoliko navrata završio na suprotnoj strani, znači vožnja je stvarno bila extra. Usput je on kupio nama (još dok su ove dve Poljakinje bile samnom) neko voće, pa ga i panduri zaustavili, on se svađao tamo sa njima, mislio sam da će da se pobiju. Neki biznismen je, ima neku radnju ili firmu za neke podove, pločice, šta li već, tako nešto. Krenuo je za Gruziju, ali su ga nešto vratili, nešto zbog auta, i onda se on vraćao po Vanadzor po drugi auto. Tu mi je pomogao oko maršutke, kaže mi, neću ja da dozvolim da ti platiš više nego što treba, ti si stranac, i treba da bude sve pošteno. Jako me iznenadio, baš je bio ok lik. Nije hteo na kraju da se slika samnom, ne znam zašto, iako sam ga molio, ali jednostavno nije hteo.

I tako sam ja maršutkom krenuo za Jerevan.

Ok, izvinjavam se što sam malo odužio, ali sam iskreno želeo da dočaram put onako kako sam ga ja video, mojim očima.... :)

Za sve zainteresovane koje zele da posete Gruziju,otvoren Srpski centar sa sedistem u Tbilisiju ..Imamo saradnju sa hotelom "Evropa "..Smestaj je 20 E sa doruckom ..

Za sve informacije koje vam trebaju mozete da se obratite na PP ili mail(bokin0211@hotmail.com)..Pozz..

Grof la mol da li primate saputnika ja zelim to da obidjem isto kog datuma krecete....

99% да ћу и ја са неким ортацима опет тамо па можеш да нам се пркикључиш.