Followers 0

Pomagajte - vize za zemlje Srednje Azije

19 posts in this topic

Ljudi, pomagajte. Putujem vec skoro godinu dana biciklom, nadam se oko sveta.

Zakucala sam se u Maloj Aziji i ne znam kako da se iskobeljam odavde do zime.

Situacija je sledeca:

Iz Gruzije sam upravo usla u Rusiju preko Kazbegija (inace, nije dozvoljen ulazak pesacima i bajkerima, morate ustopirati nekog ili biti veoma veoma ljubazni da bi vas pustili, kao sto sam ja uspela :).

Vozim prema Kazahstanu (Astrahan). Trebace mi oko 10 do 15 dana do tamo. Dakle, ne prekoracujem rok od dozvoljenih 30 dana u Rusiji.

Potom cu kroz Kazahstan malo vozom, malo bajkom.

Odatle ne znam kako cu ni kuda.

U Gruziji vise nije moguce dobiti kinesku vizu za nerezidente.

U Kazahstanu je takodje ne izdaju nerezidentima vec dve godine.

Mislila sam da idem preko Mongolije i tamo trazim vizu. Medjutim, i tamo vise nije lako dobiti je ako niste rezident. PRavila su se promenila i sad traze i pozivno pismo i rezervacije hotela i avionske karte. Sajt koji je veoma azuran (npr. odmah su stavili info o Gruziji, a pravilo se promenilo u junu kada sam ja htela da apliciram): http://www.caravanistan.com/visa/china/.

Tako sam smislila sledecu rutu:

Rusija-Kazahstan-Rusija-Mongolija potom Ulan Ude i vozom do Vladivostoka, a odatle bajkom u Juznu Koreju gde nam ne trebaju vize.

Razmotrila sam sve druge opcije i sve su neuporedivo skuplje i komplikovasnije (preko Uzbekistana recimo je veoma skupo).

Vazno pitanje je:

Ako ne prekoracim rok od 30 dana u Rusiji, kada udjem sledeci put (iz Kazahstana a da bih presla u Mongoliju) da li imam ponovo pravo na 30 dana, ili mi se racuna vreme od onih preostalih dana prilikom prvog ulaska? Ili, drugim recima, da li je dovoljno da izadjem nakon navrsenih 30 dana iz Rusije i onda da ponovo udjem cime sticem pravo na novih 30 dana?

Edit: takodje, ako neko moze da preporuci neku travel agenciju koja je pouzdana za kineske vize, potpu Stantursa za STAN zemlje, bila bih veoma zahvalna. To je druga opcija, da platim za dobijanje vize sto ce me otprilike kostati kao i viza za Mongoliju (koja je sad 25 dolara) i karta za obicni voz treceg razreda Ulan Ude - Vladivostok (75 evra).

Ćao Snežana,

Da bi bila sigurna, najbolje će biti da pitaš rusku ambasadu u Beogradu. Oni su jedini koji ti mogu sa apsolutnom sigurnošću dati tu informaciju o drugom ulasku u Rusiju. S obzirom da nisi u zemlji, najbolje da im napišeš mejl:

http://www.ambasadarusije.rs/strana.php?jezik=sr&str=konzulat

Ako ti ne odgovore za par dana, zamoli nekoga odavde da ih pita telefonom. Ja bih pozvao ali ni ja nisam u zemlji.

Javi šta si saznala.

Dobar predlog, poslala sam im mejl. Nadam se da ce odgovoriti, a u svakom slucaju javicu sve sto budem saznala.

Hvala, Lazare!

Prijateljica je pozvala ambasadu u BGD-u i oni su joj rekli sledece: nakon 30 dana, ako se makar na dan izadje izvan Rusije, ponovo se stice 'pravo' na novih 30 dana. Taj limit nije obavezan, a dani u okviru vise ulazaka se ne sabiraju, tako da je moguce boraviti pet dana, pa izaci i ponovo uci te ostati punih 30 dana. Jedino sto je nuzno uraditi svaki put jeste registracija (a sto sam ja upravo uradila u posti).

Pretpostavljam da isto pravilo vazi i za zemlje poput Kazahstana, gde takodje imamo pravo na jedan mesec bez vize. Ali posto cu se i to raspitati kod konzula u Kazahstanu, javicu proverenu informaciju.

Ćao Snežana, imam isti problem, pa sam htela samo da proverim i budem sigurna da li je to tako  :-[ naime, trenutno sam u Rusiji, i imam jos nekih 10ak dana do isteka registracije, naravno turistički sam ovde bez vize, znači do 30 dana... a htela bih da ostanem još toliko, pa me zanima da li je to stvarno tako? da li mogu da izađem na jedan dan, npr do Abhazije, koja mi je prilično blizu i čini mi se pripada Gruziji  :? pa nakon toga opet da se vratim za Rusiju, i naravno uredno se registrujem na novih 30 dana... hvala puno unapred!!! :)

npr do Abhazije, koja mi je prilično blizu i čini mi se pripada Gruziji  

ако имаш српски пасош, боље да одеш за Грузију.

1. Абхазија се отцепила од Грузије и они који имају абхазки печат у пасошу, имају проблеме чим дођу у Грузију (од новчане до затворске)

2. За Абхазију ти треба виза, за Грузију не треба.

ако имаш српски пасош, боље да одеш за Грузију.

1. Абхазија се отцепила од Грузије и они који имају абхазки печат у пасошу, имају проблеме чим дођу у Грузију (од новчане до затворске)

2. За Абхазију ти треба виза, за Грузију не треба.

Да ли је то нешто ново да је потребна виза за Абхазију, пошто знам да до сада није била потребна? Такође, прочитао сам на пар места на интернету да су људи улазили у Абхазију само уз показивање пасоша а да им никакав печат није ударан (е сад да ли је то пракса или су они то успели да испослују не знам). За девојку која је покренула расправу то није нарочито битно јер она свакако мора да оде негде где ће јој лупити печат као доказ да је отишла у другу земљу из Русије, али би одговор ако си информисан можда могао да буде другима од користи.

У затвору је завршило само пар људи, и то они који су покушали директно да пређу из Абхазије у Грузију кроз тампон зону између две групе снага безбедности... Остали добију казне али и забрану да долазе у Грузију 5 година (али само ако имају печат Абхазије).

Да ли је то нешто ново да је потребна виза за Абхазију, пошто знам да до сада није била потребна?

Иначе, виза је потребна, али добија се на лицу места, након уласка у Абхазију,  пре уласк  треба да пошаљеш скен пасоша и попуњен захтев преко електронске поште, чекаш одговор до 5 дана, у одговору  пишу  број визе, који треба да кажеш у Конзуларном сервису, детаљније овде  на руском http://mfaapsny.org/council/visa.php

Можда нису тражили визу код туриста, али званично је потребна

Такође, прочитао сам на пар места на интернету да су људи улазили у Абхазију само уз показивање пасоша а да им никакав печат није ударан (е сад да ли је то пракса или су они то успели да испослују не знам).

да , то је честа појава, треба само да кажеш да не ставе печат,  разумеју ситуацију па неће да ставе

У затвору је завршило само пар људи, и то они који су покушали директно да пређу из Абхазије у Грузију кроз тампон зону између две групе снага безбедности...

да, али свакако не бих волео да се тај број повећа

Остали добију казне али и забрану да долазе у Грузију 5 година (али само ако имају печат Абхазије).

није ствар само у печату Абхазије него и у руском излазном штампу, по којем се види да је туриста изашао у Абхазију

ljudi, hvala vam na informacijama, ali moram priznati da ste me sad zbunili :) ja ne želim da idem iz Abhazije u Gruziju, već samo da izađem iz Rusije i da se vratim, da bih time stekla pravo na novih 30 dana bez vize... raspitivala sam se kod naših ljudi koji rade ovde, i dobila informaciju da je ta varijanta sa odlaskom u Abhaziju moguća, bez vize... čak su mi rekli da su neki ljudi izlazili iz Rusije i bukvalno istog trenutka se vraćali nazad... jedan dečko je npr zbog toga bio kažnjen na granici u povratku za Rusiju, u pitanju je bila novčana kazna (1000 rubalja, nešto manje od 50$)... da li je bilo zbog toga, ili su prosto hteli da mu uzmu pare ja zaista ne znam... ali su mi rekli da mogu to da uradim, bez vize... ja ću svakako probati, e sad šta će biti videćemo.. svakako, hvala vam svima :)

Fuzzi, nadam se da odgovaram na vreme posto mi je internet retko kad dostupan u Rusiji.

Pre nedelju dana uradila sam seldece> presla sam granicu Rusija/Ukrajina istocno od Taganroga na Crnom moru (ne znam ime granicnom prelazu a mrzi me da sad trazim pasos). izasla sam u niciju zemlju, do free shopa. Posto nam viza ne treba za Ukrajinu, nisam tamo ni otisla. Naime, carinik na ruskoj strani me je pitao da li imam vizu za Ukrajinu pa sam mu objasnila da nama ne treba viza ako ostajemo 30 dana u roko od 60, i da ne nameravam da idem tamo ako ne moram. Proverio je to i odgovorio mi da ne moram, da je dovoljno da prosetam i vratim se kako bi mi stavili pecat na ulazu. Sve to trajalo je par minuta. Znaci, ja nemam pecat neke druge zemlje izmedju dva ulaska u Rusiju.

ovako stoje stvari.. viza za Abhaziju nam treba, ali je zaista tačno to što stoji na tom njihovom sajtu valjda migracione službe... tamo stoji da se dobija u roku od 5 radnih dana, ja sam poslala pre 2 dana zahtev sa skeniranim pasošem... napisala da je razlog posete turizam, i da ostajem 3 dana... i evo danas mi je stigao odgovor da mi odobravaju vizu na ta 3 dana...  :dance: znači njihova viza se dobija zaista bez problema, za par dana... bar u mom slučaju je bilo tako... tako da... Abhazijo stižem, Rusijo vraćam se  ;D hvala vam puno svima još jednom, divni ste :)

Tako sam smislila sledecu rutu:

Rusija-Kazahstan-Rusija-Mongolija potom Ulan Ude i vozom do Vladivostoka, a odatle bajkom u Juznu Koreju gde nam ne trebaju vize.

Od Vladivostoka do Južne Koreje možeš ili preko Severne Koreje (što je nemoguće) ili preko Kine (potrebna viza) ili brodom (skupo).

Cini mi se da je ovo dobro mesto da postavim pitanje.

Planiram rutu Turska, Iran, Turkmenistan, Kazahstan, Kina.

Putujem sa prijateljicom iz Spanije. Imamo vize za prve dve zemlje i onda nastaje problem.

Za tranzitnu turknenistansku vizu (planiramo da apliciramo u Iranu) nam treba viza sledece zemlje - Kazahstana(takodje vadimo u Iranu).

Pretpostavljam da meni ne treba Kaz. viza? I da li mislite da ce to prepoznati ovi u turkmenistanskoj ambasadi ili ce me cimati da i ja uzmam Kaz. vizu?

Takodje da li drugarica iz Spanije moze sigurno da ode u Rusiju sa kazahstanskom vizom npr (koliko su ozbiljni po pitanju bezviznog rezima za strance)? Jer nemamo ideju gde da vadimo kinesku vizu (u Kazahstanu ne moze, a nigde drugde necemo imati dovoljno vremena) pa smo mislili mozda u Irkutsku.

Ako neko ima bolji predlog -izvolite! 

Gle, nakon Turkmenistana nije pametno da idete na taj prelaz direktno ka KAzahstanu. Izgubicete punoooo vremena, kazu da se jaako sporo putuje, da je taj put u losem stanju i da nema javnog prevoza izmedju ove dve zemlje. Placanje taksija ce vam biti dosta skuplja varijanta. Ako vec idete kroz Turkmenistan, prodjite kroz Uzbekistan.

Znam da su ljudi vadili kineske vize u Kazakhstanu ... samo sto su placali 50 evra (umesto 3 dolara u Beogradu).

Ko ti je rekao da ne moze?

Ne znam koliko planirate da se zadrzavate na putu, ali kineska viza koju mozete da izvadite u Beogradu vam vazi 3 meseca. Pozdrav!

Hvala.

Znam da je taj pralaz crna rupa ali mi se bas nije davalo skoro stotinak evra za uzbekistansku vizu.

Planirali smo ionako da stopiramo taj deo pa mi prevoz predstavlja samo plan B.  Gledam imaju neke kamiondzije koje saobracaju tuda, a i od Berdasa (Turk) do Zhenazoana (Kaz) ima 210km, pa da se preci to majku mu.

O vadjenju kineske vize u Kaz. sam citao na nekim stranim forumima da je tesko, a i Snezana je u prvom postu isto rekla, ali kul ako moze mada 50e!

Nije mi jasno kako viza moze da traje 3 meseca kada je potrebna avionska karta? Ili sam nesto propustio?

Nije li pametnije izvaditi kinesku vizu u Beogrdau pre polaska?

Kako da dobijem vizu ako mi je potrebna avionska karta, a planiram da budem na putu kroz srednju Aziju 2 meseca pre ulaska u Kinu?

Nije potrebna avionska karta, dovoljna je rezervacija avionske karte.