Posted July 4, 2012 U toku organizovanja projekta Putnička kuća, obratili smo se za pomoć i ponudili saradnju brojnim institucijama, firmama i organizacijama. Sa jednim izuzetkom, niko nam nije odgovorio pozitivno, iako neke od tih institucija navodno i postoje upravo zbog ovakvih projekata... Pročitajte ceo tekst Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Klasika. I onda kako ja da krenem bilo gde na put...? Ljudi, podržavam Vaš rad! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Vau, ne mogu da verujem! Pa zar je to moguće?! Dobro je da ste ovo objavili, naravno ne da bi se rađala neka antipatija prema njima, već čisto da znamo kako stvari stoje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Zaista razocaravajuce...Sve te tzv.velike firme kada im nesto treba,onda pokazuju svoje najsladje lice i trose ogroman novac na marketing,a u ovakvim situacijama vidimo ustvari njihovo pravo lice i realno stanje stvari,a to je nezainteresovanost za sve one od kojih nemaju direktnu korist.... Sad but true... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 I tuzno i sramotno...... Jedno hipoteticko pitanjce , ako ima ko da odgovori : Posto je rec i Istanbulu- mislim na frekfentnost i klimu , te tacke na globusu- ukoliko bi se pronasao nacin za finansiranje da li bi bilo -osnova, interesa, afiniteta, ili kako bi smo to vec nazvali- da se ovaj projekat nastavi i posle leta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Ок што сте објавили текст, али стварно не разумем какву везу имају Вип или Винер Штадтише са путничком кућом у Истанбулу? Да се ради о путничкој кући у Бечу или Грацу, то је друга ствар, али овде стварно нема везе. Друго, можда и није тако лоше што нису помогли, јер мото акцији је био "путници за путнике", а ове велике фирме нису путници Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Ок што сте објавили текст, али стварно не разумем какву везу имају Вип Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 hm. ja ipak vidim povezanost... viner> promocija - (putničko) osiguranje vip> promocija - roming ali mi se dopada pozitivan stav putnika za putnike bas su mogli da pomognu, posebno ambasada... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 @Romeos: Turskoj ambasadi, Couch surfingu, školama turskog jezika i sličnim organizacijama obratili smo se zbog toga što se projekat konkretno izvodi u Istanbulu te Putnička kuća ima veze s misijama i ciljevima njihovih organizacija. Velike firme, banke i osiguranja, s druge strane, pomažu projekte ne zato što im se ovi sviđaju ili imaju veze s onim čime se one bave, već zato što njihovo poslovanje treba da bude društveno odgovorno. Zato svake godine u svom finansijskom planu imaju ovakvu stavku -- odatle se finansiraju humanitarne akcije, sponzorišu mladi talenti, pomažu akcije od kulturnog značaja itd. Putnička kuća nije samo projekat koji obezbeđuje putnicima da besplatno spavaju u Istanbulu. Ideja je mnogo opštija. Želeli smo da napravimo globalno okupljalište za putnike koje će da širi ideju putovanja koje je socijalno angažovano. U Putničkoj kući se pravi Travel primer, koji bi trebalo da predstavlja i konkretan proizvod tog napora, koji će da se vrati u naše zajednice i širi ideju i među onima koji još uvek nisu na nju naišli. Ta socijalna dimenzija projekta je razlog iz kog smo molili velike firme za pomoć, a ne to što želimo da besplatno boravimo u Istanbulu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Putnička kuća nije samo projekat koji obezbeđuje putnicima da besplatno spavaju u Istanbulu. Ideja je mnogo opštija. Želeli smo da napravimo globalno okupljalište za putnike koje će da širi ideju putovanja koje je socijalno angažovano. U Putničkoj kući se pravi Travel primer, koji bi trebalo da predstavlja i konkretan proizvod tog napora, koji će da se vrati u naše zajednice i širi ideju i među onima koji još uvek nisu na nju naišli. Ta socijalna dimenzija projekta je razlog iz kog smo molili velike firme za pomoć, a ne to što želimo da besplatno boravimo u Istanbulu. Pa ocigledno da u kompanijama misle da "sirenje ideje putovanja" nije nesto sto bi oni trebali da finansiraju i tu ih potpuno razumem. Ako i imaju budzet za neke vrste donacija, zar mislite da je socijalno odgovorno fianansirati ovakvu akciju u zemlji gde veliki broj ljudi zivi na rubu egzistencije gde se skole, bolnice, sirotista raspadaju, a deca zive u kontejnerima, vagonima i kartonskim kutijama? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Nesto u tom smislu su I mogli da odgovore.Imaju pr sluzbe pa da se bar zna da su procitali mail. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Kao i za sve drugo u životu...U se i u svoje kljuse. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 mmmm.. iz ovog opisa ne vidim kakav je projekat u pitanju, ali ako su vas odbili to je zato što nisu prepoznali vašu ideju kao posebnu ili drugačiju. dnevno na adrese tih firmi stiže jako puno mailova sa istim pitanjem: dajte nam novac. volontirala sam u nvo sektoru ukupno 10ak godina (od toga 6 u srbiji) i nikad nije bilo lako, ali definitivno ne mislim da je nemoguće skupiti novac za gotovo bilo koji projekat. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Plemenito je što vam prvo padaju na pamet gladna i siromašna deca kao razlog iz kog velike firme ne pomažu projekte iz oblasti kulture. Tužno je to što je to sasvim netačno, i to na više nivoa. Sa izuzetkom dva slučaja koji su spomenuti u tekstu, ambasade i litvanskih sopera, ni na jedan mejl nam nije ni odgovoreno . Posao ljudi koji rade u PR sektoru je između ostalog i to da odgovaraju na molbe koje su im upućene. Ako ništa drugo, to zahteva poslovna etika. Na kontakt mejl KPSa svakodnevno stižu raznorazne molbe, predlozi, zahtevi i slično. Kakvog god da su sadržaja (a verujte, ima raznih), Lazar i Marko utroše značajno vreme da ih pročitaju i da na njih odgovore. To što ima gladne dece ni na koji način nije relevantno za ovu temu. Osim sa glađu, svet ima problema i sa ratovima, bolestima, kriminalom, i gomilom drugih stvari, pa to ne znači da treba da prestanu da se sponzorišu pisci, muzičari, đaci, umetnici, naučnici i ostali. A sticajem okolnosti, baš sa tom decom koja žive u kartonskim kutijama sam imala prilike da se mnogo družim, i evo iz prve ruke mogu da kažem da nijedna od ovih firmi ne bi odgovrila ni na mejl u kome se traži pomoć za njih. Pretpostavljam da se to menja u zavisnosti od osobe koja traži pomoć a ne od toga čemu je novac namenjen. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2012 Da li smo mi negde napisali da je neka banka ili kompanija za osiguranje trebalo da nam pomogne? Ne bih rekao. Koliko ja vidim, samo smo izneli činjenično stanje, kako bismo odgovorili svima onima koji su nas pitali zašto se nismo obratili ovima i onima, i kako bismo predstavili realnu sliku onima koji u budućnosti planiraju da potraže donacije za svoje projekte. A sve to piše u tekstu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2012 @Romeos: Turskoj ambasadi, Couch surfingu, školama turskog jezika i sličnim organizacijama obratili smo se zbog toga što se projekat konkretno izvodi u Istanbulu te Putnička kuća ima veze s misijama i ciljevima njihovih organizacija то је јасно, и зато нисам поменуо ни "т" од турске амбасаде у претходном коментару. Zato svake godine u svom finansijskom planu imaju ovakvu stavku -- odatle se finansiraju humanitarne akcije, sponzorišu mladi talenti, pomažu akcije od kulturnog značaja itd. да, знам да имају новац за друштвене потребе, али очигледно да путничка кућа није била на њиховој листи приоритета. Na ovome je radilo bar pet osoba, i utrošen je ogroman broj radnih sati. уствари, највише ми је жао баш оних потрошених радних сати, иако нисам ја трошио Sa izuzetkom dva slučaja koji su spomenuti u tekstu, ambasade i litvanskih sopera, ni na jedan mejl nam nije ni odgovoreno . Posao ljudi koji rade u PR sektoru je između ostalog i to da odgovaraju na molbe koje su im upućene. хеј, ово је ипак земља Србија. Кад пишем на неку елктроснску адресу и Србији, добијам одговор на можда свако четвро писмо И то је још добро Da li smo mi negde napisali da je neka banka ili kompanija za osiguranje trebalo da nam pomogne? Одговарам на реторичко питање, али ипак... Наравно нисте то писали, али ипак сте очекивали да ће нека од ових фирма да помогне. Али, какогод, сад има чврсти доказ како је (не)могуће да се добије спонзорска подршка од велике фирме, како пише у тексту Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2012 Da budem iskren, nismo baš ni očekivali. Ali smo mislili da bi ipak vredelo probati Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2012 Što se tiče naših firmi to ne treba da vas čudi. One ionako nemaju nikakav plan razvoja društvene odgovornosti. Kod njih se sve radi ad hoc. Drugo, novca nema. Realni sektor u Srbiji slabo funkcioniše, a u finansijskim institucijama mnogim ljudima se "klima" posao. Treće, ljudi koji rade u PR-u jedva čekaju da završe svoj radni dan i da odvedu svoju decu da odrastaju u neki šoping mol (ne u park) ili da se stropoštaju u fotelju pred televizorom. Tako je... Ono što je zabrinjavajuće je odnos CS, HC i drugih putničkih organizacija. I turska ambasada... Sirijci bi ranije sigurno pomogli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2012 ne razumem jednu stvar-većina institucija kojima ste se obratili postoje u svrhu turizma,popularizacije kulture svojih zemalja(ambasade,turističke organizacije,itd...) i to su javno stavili svrhu,a kad im se neko obrati(neko poput vas) za recimo podršku u nekom od projekata kao što su promocija srbije-oni ne žele. strašno. a ja se iskreno nadam da vas tako nešto neće obeshrabriti u vašim namerama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2012 Popričao sam sa bivšim direktorom Kulturnog centra u mom gradu, ispričao mu sa Puničku kuču i tako to... Ćovek kaže da je on još uvek na tom mestu dao bi vam bar hiljadu evra s tim da kad se vratite organizujete foto izložbu u njihovim prostorijama... Ali on više nije direktor... Šteta, baš šteta!... Inače, iskreno sam zgadjen ponašanjem tih kojima ste se obratili za pomoć. Verovatno bih bio još više zgadjen kad bih imao uvid u spisak onih kojima su izašli u susret i dali im lovu. Nema veze, ipak ste uspeli. A samo vi znate koliko ste truda i vremena i to uložili. Poštujem to i divim vam se. Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2012 Kao i za sve drugo u životu...U se i u svoje kljuse. Ote mi reč iz usta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2012 Na moju veliku zalost, za razliku od vasih drugih textova, blogopisa, fotopisa itd ovde ste vise losih stvari napisali o sebi nego o drugima. "jadan ja", "sveti mucenici", i uvredjena mala deca mi padaju na pamet dok citam ovo, a ne superheroji svakodnevnice od krvi i mesa koji na dve noge, dva kolena, puzeci i mileci odlaze u najzabitija prostranstva nase planete zato sto nisu pizde! A sad? pokazujete sustu suprotnost, i stranu licnosti koju bi bilo najbolje iskoreniti i zaboraviti, pre nego li privucete publiku sa istim licnim dramama, pa ode sve u *****. Cemu je ovo trebalo? CS, HC i slicni su bas, ali bas ispali pizde; T.O. i ambasade ne sluze ni cemu nego da se zaposle klinci i rodjaci da ne sede kod kuce; a multicorps i ostale firme... ma daaaj. Kad budete bili igraci njihovog ranga, ima da berete pare od njih, a do tada, vi zivite vas zivot i batalite bagru. Od bagre je uvek i bilo samo stete, a ne koristi. U to ime ziveli; i u nove putnicke i licne pobede! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2012 Mi sebe ne doživljavamo ni kao malu decu, ni kao superheroje svakodnevice Tekst nismo objavili da bismo se igrali mučenika, nego zato što je poučan, a i da bismo odgovorili na pitanje koje nam je mnogo puta postavljeno. To čak i piše u tekstu Ipak, zanimljivo je videti kako svako u tekst učitava sopstvena značenja i tumačenja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2012 Evo, ni ja vam nisam nešto pomogao. Osim što sam, još onomad, postavio link na fejsbuk stranu da upoznam i svojih 8 prijatelja sa tim. Ali propustio sam da vam kažem za jednu akciju Telekoma, koja mi se tada učinila nekako klinačkom. Jbg, izgledalo mi je da nisu ozbiljni, već da samo žele da povuku klince da bi snimali filmiće i da bi se sam Telekom izreklamirao. Ni ja nisam navikao da od strane velikih korporacija i institucija može da dođe podrška. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2012 Znamo za tu akciju Telekoma, čak smo ozbiljno razmišljali da se uključimo, ali jednostavno nismo našli vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites