Followers 0

Ukrajina (vozom)

144 posts in this topic

Ma sve si pomišo! Točkove minjaju u Čopu, ne u Zahonju, trebaš gledat liniju Zahonj - Lvov da vidiš koji je direktni a koji nije. Jedini direktni (kojem se 3 sata minjaju točkovi) u 12:23 kreće iz Zahonja, a iz Čopa nastavlja za Lviv i Kyiv u 16:50!

Edited by schokaz

22 hours ago, Svjetski putnik said:

Znam da je jeftinije s presjedanjima, odlučio sam da sjeckam put gdje god mogu, ali evo npr. ovo je dio rasporeda vožnji na relaciji Budimpešta - Zahonj gdje ispada da ovi koji imaju promjenu vagona (prva tri) voze kraće od ovog posljednjeg koji ide direktno od Budimpešte do Zahonja.

Capture.png

te tri jedinice podrazumevaju promenu voza, tj. označavaju br. presedanja..  recimo, taj u 9.23 te vozi do Njiređihaze (Mađarska), a onda odatle hvataš voz za Zahonj.

ja sam na svom putu do Ukrajine zaobišao Budimpeštu, tako je najjeftinije i najbrže. mada i preko Budimpešte nije lose, ali tako iseckano, kako si planirao da bude..

Taj ispis je za relaciju Pešta-Zahonj, a kako točkove minjaju u Čopu (prva stanica u Ukrajini), da bi znao jel se na vlaku minjaju točkovi ili ne, moraš gledat relaciju dalje od Čopa, npr do Lviva ili Kyiva! Iz ispisa relacije Pešta - Zahonj ne mož ništ saznat za zaminu točkova.

2 hours ago, HOBAK said:

te tri jedinice podrazumevaju promenu voza, tj. označavaju br. presedanja..  recimo, taj u 9.23 te vozi do Njiređihaze (Mađarska), a onda odatle hvataš voz za Zahonj.

ja sam na svom putu do Ukrajine zaobišao Budimpeštu, tako je najjeftinije i najbrže. mada i preko Budimpešte nije lose, ali tako iseckano, kako si planirao da bude..

Znači, karta mi važi na relaciji Budimpešta - Zahonj, ali ako stoji ta jedinica to znači da moram na određenoj stanici izaći i tražiti novi voz koji vozi dalje ka Zahonju ali sa istom kartom koju sam uzeo u Pešti?

Vjerovatno presjedaš u Nyíregyháza samo pokaži kartu kondukteru, uptuiće te.

I da, ako putuješ isjeckano, nema nikakvog mjenjanja točkova. Iz Zahonja do Čopa voz ide dvadesetak minuta. Mjenjanje točkova je samo za međunarodni Budapest - Kyiv.

Da li mi neko može pomoći na kojem sajtu mogu provjeriti kada imaju vozovi na relaciji Zahonj - Čop za 29.04.2016.? Gledam na stranici mađarskih željeznica, ali mi izbacuje ovako, pa me buni što gore piše da nema ponuda, a dole mi izbacuje neki raspored.

capturntn.png

To ti samo znači da se karte ne mogu kupit preko neta, a red vožnje bi trebo bit OK.

Ok, hvala. Recite mi još nekoliko stvari.

1. Koliko je poželjno da bude razmak između vožnji na sljedećim relacijama:  Budimpešta-Zahonj /  Zahonj-Čop  / Čop-Lavov, u smislu vremena potrebnog da se kupi karta za nastavak puta, pronalaska novog voza za dalje, kao i granične kontrole u Ukrajini. 

2. Da li u Zahonju mogu karticom da platim kartu za Čop, kao i da li je već u Budimpešti moguće kupiti kartu za Zahonj-Čop relaciju

I izvinite po ko zna koji put što vas ovoliko gnjavim, ali pored ovoga postoji još hiljadu detalja koje moram da uskladim pa mi je malo nezgodno. O neiskustvu putovanja vozom da ne govorim.

Najbolje u Pešti odma kupi kartu Pešta - Čop na međunarodnoj blagajni. Meni je vlak zakasnio u Zahonj sat vremena, al ga je onaj za Čop čeko. Karte se sigurno mogu kupit i u vlaku, ali bolje je kupit na blagajni jer ne znam jel se plaća nadoplata ili ne.

Za Čop planiraj 2 sata između vlakova jer u slučaju kašnjenja 1 sat, vald bi 1 sat trebo bit dost za granični pregled.

I da, ja sam plaćo kešom, trebalo bi se moć karticom, al nek neko drugi potvrdi!

Kupujte Budimpešta - Čop odmah, ako idete iz Budimpešte. Ispadne nešto jeftinije nego iseckano Budimpešta - Zahonj, Zahonj - Čop. Međutim, ako idete iz Srbije ili Hrvatske povratno ka Ukrajini, najjeftinija varijanta je direktna povratna karta iz Beograda/Zagreba/Splita/Rijeke/Novog Sada/Subotice ili drugog mesta vašeg polaska do ZAHONJA, i onda u Zahonju uzimate kartu do Čopa u jednom smeru i onda u povratku obrnuto. To je zato što je za karte HU-UA popust 50% na osnovicu međunarodne tarife (i jednosmerne i povratne), a za povratne karte HR-HU i RS-HU popust 60% na osnovicu međunarodne tarife. Ako pak putujete jednosmerno ili se vraćate nakon više od mesec dana (povratne karte do HU važe 1 mesec) onda vam se najviše isplati seckanje karte po Budimpešti.

Postoji i još jedna, najbolja varijanta, za koju je potreban malo veštiji blagajnik (u Putniku prolazi). U mestu polaska u RS/RH uzeti povratnu kartu do ZAHONY(GR) i deonu kartu ZAHONY(GR) - CHOP i CHOP - ZAHONY(GR). O čemu se ovde radi? Zahony(Gr) nije stanica već imaginarno mesto gde granica HU-UA seče prugu. Dakle, na taj način iskoristili ste 60% popusta do krajnje njegove mogućnosti. Zahony(Gr) - Chop i Chop - Zahony(Gr) uzeti odvojeno ukoliko je povratak nakon 15 ili više dana zato što povratna karta za tu kartu važi samo 15 dana, a cena je ista. Dakle, ako u Putniku kupujete tražite povratnu kartu do Zahonj granice sa 60% popusta i deonu kartu Zahonj granica - Čop i Čop - Zahonj granica. Za tu varijantu morate odmah sve ovo da uzmete jer tako nešto na licu mesta nećete moći. Bitno je samo da ovu kartu Čop - Zahonj granica koja važi 15 dana tempirate za period kada planirate povratak.

Edited by RaxCherrych

Putujem iz Budimpešte, a pošto je tako da rezmiram još jednom, a vi da budete dobri i potvrdite mi. :smile:

Dakle u Pešti kupujem kartu Budimpešta - Chop, planirao sam uzeti onaj u 07:23 koji bi trebalo da stiže tamo u 13:40. Online ću kupiti kartu na relaciji Chop - Lavov za termin u 16:51.  Pretpostavljam da je to dovoljno vremena između za graničnu kontrolu i sve ostalo.

P.S. Kako je najbolje u povratku kupovati karte za gore spomenute dionice? Da li je bolje iz Chopa kupiti kartu za Budimpeštu ili samo za Zahonj pa od Zahonja za Budimpeštu?

Evo i najnovijeg momenta prilikom pokušaja kupovine karte Chop - Lavov online. Kako je moguće da ne prihvata inostrane kartice? :unsure:

capturnwn.png

4 hours ago, Svjetski putnik said:

P.S. Kako je najbolje u povratku kupovati karte za gore spomenute dionice? Da li je bolje iz Chopa kupiti kartu za Budimpeštu ili samo za Zahonj pa od Zahonja za Budimpeštu?

Čop - Pešta

58 minutes ago, Svjetski putnik said:

Evo i najnovijeg momenta prilikom pokušaja kupovine karte Chop - Lavov online. Kako je moguće da ne prihvata inostrane kartice? :unsure:

capturnwn.png

Čudno, meni je prihvatilo karticu 2014. Mada možeš i na licu mesta da kupiš kartu, ti vozovi iz Čopa/Užgoroda idu za Kijev i Odesu i uglavnom su raskupljeni od Lavova na dalje tako da bude mesta od Čopa do Lavova.

Kontaktirao sam željeznicu preko maila, kažu da mi je karticu odbilo zato što prihvata samo kartice koje podržavaju neki 3D secure code, a ova moja to očito nema. Sad mi ostaje problem pronalaska grivnji u Budimpešti (a problem je što i tamo stižem kasno naveče, a krećem za Lavov rano ujutro pa je pitanje šta će biti s mjenjačnicama). Ne znam da li se mogu osloniti na babe švercerke po Chopu.

On 26.4.2016. at 11:32 AM, Svjetski putnik said:

Znači, karta mi važi na relaciji Budimpešta - Zahonj, ali ako stoji ta jedinica to znači da moram na određenoj stanici izaći i tražiti novi voz koji vozi dalje ka Zahonju ali sa istom kartom koju sam uzeo u Pešti?

Da, to znači to.. ili će ti dati jednu kartu ili dve odvojene, u svakom slučaju sva kupovina karata je obavljena na jednom mestu bez obzira na broj presedanja.. Ja sam sve karte kupio u Kelebiji (Mađarska).. i dobio sam 4 odvojene karte do Zahonja (3 presedanja), za ukupno za 20tak eura, tj. za isto onoliko koliko ćeš ti platiti iz Budimpešte do Zahonja. Trenutno je najjeftinija karta na ovoj releciji (dakle put kroz celu Mađarsku, od Kelebie do Zahonja sa zaobilaskom Budimpešte - 5590ft. tj. 17,88 eura)

Uličnih dilera je bilo na stanici u Čopu i u gluvo doba noći kad sam pristizao, a i kada sam se vraćao.. Nude da te prevezu preko granice ili razmene novac.. Sumnjam da ti iko ovde može pouzdano reći, ali vrlo je verovatno da će nekog biti na stanici kad pristigneš i da ćeš uspeti da razmeniš novac.. 

Možda ćeš moć platit karticom na šalteru u Čopu, 3d zaštita je namijenjena najviše za internet, dosta hrvatskih kartica ima taj 3d, al je očito problem Srbija i Bosna. Čim sam izašo sa graničnog pregleda (poslije 10 navečer), stvorio se neki lik i pito: "Trebaš hrivnje?", tako da ne bi trebo bit problem al pošalji im mail i pitaj jel se može platit karticom koja nema 3d secure na šalteru? Drugi veći problem je oće bit karata za vlak.

Fino si to sumirao, a evo ti nekoliko komentara koje možeš ali i ne moraš prihvatiti:)

- "Treba mi nešto što je u Evropi..." - Ukrajina def pripada Evropi kao kontinentu (nadam se da nisi testirao sa lokalcima taj identitet, posebno u Lvivu:) Vjerovatno si mislio pod Evropom na EU i kapiram da si htio napisati da ti je tebalo nešto drugačije i Ukrajina jeste drugačija. Samo, eto, taj termin mi je upao u oko.

- "Budući da ne postoji veliki broj ljudi koji su mi mogli prenijeti svoja iskustva.." - jbg brate iscimalo se dosta nas ovdje da ti damo odgovore na pitanja, nije nas puno, al ono ta ruta je prilično oprobana od strane posjetilaca ovog foruma.

- "...vozovi na relaciji Zahonj – Čop kojih u danu ima oko 6..." - (koliko znam ima ih 5, a taj šesti koji se prikazuje je mešunarodni voz Budapest - Kijev, pretpostavljam da lokalna karta Zahony - Chop ne važi za njega. Ako neko čita ove redove, bilo bi dobro da potvrdi

- "Kada sam najzad stigao u Ukrajinu, tamo me je dočekala mala zgrada željezničke stanice.."   - možda je ovo moja subjektivna procjena, ali željeznička stanica Čop sa svojim muralima je meni bila iznenađujuće velika s obzirom da je to mali pogranični gradić. Nije mi bila moderna, ali jeste na neki način skoro pa sovjetski grandiozna. Vjerovatno je njena veličina povezana sa time što je željezničko čvorište, na neki način.

- "Ukoliko želite čitati više o mom boravku u Lavovu kliknite ovdje."   - meni link ne radi.

Sve u svemu, fino si i tehnički opisao detalje, nadam se da će tvoj blog odvući još više ljudi u Ukrajinu, koja je ogromna i raznovrsna. I da ćemo sve manje slušati komentare "Tamo je rat" (jer sada nije, pogotovo na zapadu i u centralnoj Ukrajini, nikad nije ni bio) ili "Zasto ne odaberes nesto civilizovanije" , kao sto si napisao.

Hvala ti što si izvdvojio vrijeme da pročitaš, i naravno uvijek sam otvoren za sugestije, ali evo i da odgovorim na tvoje opaske. :smile:

1. Mislio sam na Evropu kao kontinent, to se da zaključiti iz prethodne rečenice, a poenta je bila da je putovanje po Evropi ipak jeftinije nego u Aziju ili Afriku.

2. Postoji određen broj ljudi koji jeste prošao tu turu, ali Ukrajina kao odredište je i dalje na evropskom začelju po broju posjetilaca sa našeg govornog područja. Recimo na jednom drugom forumu, koji ima više članova i veću frekvenciju postova (neću ga imenovati da ne bi ispalo da reklamiram) od kluba putnika, niko mi nije dao informacije o Ukrajini i tema je potpuno mrtva.

3. Napisao sam oko 6, što znači da je i 5 tu oko šestice. :smile: A mađarski sajt mi je izbacio 6 vozova.

4. Kao što kažeš subjektivan je doživljaj, meni u odnosu na onu u Lavovu i Budimpešti nije tako velika, što je naravno i logično s obzirom na veličinu mjesta. Naravno, tom utisku doprinosi i njena pustoš.

5. Link ne radi jer postovi još nisu objavljeni, radiće kada budem linkovao. 

Hvala još jedanput na sugestijama. :smile:

On 5/7/2016 at 8:47 PM, stevancelinac said:

- "...vozovi na relaciji Zahonj – Čop kojih u danu ima oko 6..." - (koliko znam ima ih 5, a taj šesti koji se prikazuje je mešunarodni voz Budapest - Kijev, pretpostavljam da lokalna karta Zahony - Chop ne važi za njega. Ako neko čita ove redove, bilo bi dobro da potvrdi

Na taj međunarodni zakače jedan lokalni vagon Zahony - Čop, tako da važi.

Trebalo bi da krenem za Lavov u subotu 23. juna iz Beograda. Do Budimpešte znam kako ide, a planirao sam da uskočim na voz za Chop koji kreće sa Nygati stanice u 7:13. Koliko sam razumeo, ovu kartu kupujem na šalteru na stanici.

Međutim, kad hoću da kupim kartu Chop - Lavov na sajtu UA železnica, izgleda da nema karata za polazak u 16:58 (081 L Uzhhorod Kyiv-Pasazhyrsky), već tek za voz koji kreće u 20:35 (107 L Uzhhorod Odesa-Holovna).

Ima li neko ideju šta činiti? Ne čeka mi se u Chopu toliko vremena, pa ako postoji neka alternativa za put do Lavova, bilo bi super.

Hvala unapred!