Followers 0

Novi red vožnje železnice od 9. decembra

47 posts in this topic

U julu je bila jedna emisija na televiziji Studio B u kojoj je gostovao prestavnik Železnica Srbije i koji je između ostalog pričao o novom redu vožnje koji će se primenjivati od decembra. Tada je rekao da će umesto četiri polazaka iz Beograda za Zagreb od decembra biti samo jedan, a umesto tri polazaka iz Beograda za Budimpeštu biti samo dva. Da li neko zna nešto više o tome? Da li neko zna šta je sa ostalim linijama za Bukurešt, Sofiju itd?

To je tako svakog decembra. Tada stupa na snagu zimski red vožnje.

Za Bukurešt voz više neće ići, tj. moraće se presedati u Vršcu i Temišvaru. Za Sofiju će sigurno ići ovaj noćni, za dnevni, koji sad "privremeno ne saobraća" ne znam.

nadam se samo da neće za Budimpeštu izbaciti onaj noćni !  :psuje: On je mnogima bio početna tačka ka ostatku Evrope.

ја стварно незнам шта ће бити од ове наше железнице..најбоље да скину пругу и продају вагоне и локомотиве на отпад..

nadam se samo da neće za Budimpeštu izbaciti onaj noćni !  :psuje: On je mnogima bio početna tačka ka ostatku Evrope.

Neće. Ukinuće samo onaj dnevni "Ivo Andrić" što u 11 kreće iz Beograda, a u 9 iz Budimpešte. Noćni ostaje.

Neće. Ukinuće samo onaj dnevni "Ivo Andrić" što u 11 kreće iz Beograda, a u 9 iz Budimpešte. Noćni ostaje.

Samo neka mi "Avalu ne diraju" !!!

mislim da je po novom redu vožnje noćni voz za Budimpeštu ipak izbačen. Izbačen je i noćni voz iz Budimpešte za Beograd.  :bang: Ostali smo samo na jednom vozu iz Beograda u 6:45 i iz Budimpešte u 13:05. Šta reći a ne zaplakati  :'(

mislim da je po novom redu vožnje noćni voz za Budimpeštu ipak izbačen. Izbačen je i noćni voz iz Budimpešte za Beograd.  :bang: Ostali smo samo na jednom vozu iz Beograda u 6:45 i iz Budimpešte u 13:05. Šta reći a ne zaplakati  :'(

Nije izbačen noćni voz. Ne znam odakle ti ta informacija.

Nije izbačen noćni voz. Ne znam odakle ti ta informacija.

gledao sam na onom odličnom sajtu za pretragu vozova što si ti postavio , poslednji noćni je 8. decembra baš dokle i važi stari red vožnje. Posle tog datuma noćnih vozova više nema. http://hafas.bene-system.com/bin/query.exe/en?L=profi

Zbog manjka novca i visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korišćenje svoje pružne infrastrukture, „Železnice Srbije“ od 9. decembra radikalno smanjuju broj vozova koji idu preko graničnog prelaza Šid, između Srbije i Hrvatske. Ukidaju se direktni polasci za Sarajevo i Zagreb, a umesto dosadašnih pet polazaka iz Beograda ka Cirihu preko Hrvatske, ubuduće će ići samo jedan.

Zbog nerentabilnosti, „Hrvatske železnice“ ukidaju čak 46 vozova u međunarodnom saobraćaju, ali je susednim zemljama ostavljena mogućnost da održe te linije ako žele, ali uz nadoknadu.

- Da bi u saobraćaju ostao voz između Beograda i Sarajeva, železničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebalo bi da na godišnjem nivou izdvoje oko 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi nismo imali ekonomski interes da ovu liniju očuvamo - kažu za „Blic“ u „Železnicama Srbije“.

U međunarodnom putničkom saobraćaju, od decembra neće saobraćati ni dnevni voz „Andrić“ koji je išao iz Beograda za Budimpeštu, kao ni voz na relaciji Beograd-Sofija-Istanbul-Beograd. Takođe, ukida se polazak i na liniji Beograd-Bukurešt-Beograd.

Upravo zbog previsokih naknada za korišćenje železničke infrastrukture u drugim državama, Srbija je ostala bez direktnih međunarodnih železničkih linija ka Italiji i Austriji. Naše „Železnice“ još ne naplaćuju nadoknadu za korišćenje železničke infrastrukture.

Kako će to podnit bugarski kondori!?  ;D

Pa još od februara ide samo noćni, a dnevni ne ide. Već su se navikli.

Jel zna neko koji ce od sadasnja 4 voza za i iz Zagreba nastaviti da saobraca? Hoce i dalje saobracati nocni voz iz Zagreba za Beograd?

Ne znam sta se desava sa Hrvatskim Zeleznicama, ali bolje im je da ukinu vozove za Rijeku npr, koji zvrje prazni. Nisam se mnogo vozio po Hrvatskoj, ali ovaj voz sto ide iz Beograda je jos najpuniji. Posebno od Vinkovaca i Slavonskog Broda do Zagreba.

Jel zna neko koji ce od sadasnja 4 voza za i iz Zagreba nastaviti da saobraca? Hoce i dalje saobracati nocni voz iz Zagreba za Beograd?

Ne znam sta se desava sa Hrvatskim Zeleznicama, ali bolje im je da ukinu vozove za Rijeku npr, koji zvrje prazni. Nisam se mnogo vozio po Hrvatskoj, ali ovaj voz sto ide iz Beograda je jos najpuniji. Posebno od Vinkovaca i Slavonskog Broda do Zagreba.

Saobraća samo dnevni voz iz Beograda sa polaskom u 10.30 i iz Zagreba sa polaskom u 10.55.

To što pričaju o naknadi za korišćenje infrastrukture u Hrvatskoj donekle jeste tačno, ali mnogo veći je razlog ukidanja 3 voza je to što ŽS nema dovoljno lokomotiva zahvaljujući nedostatku novca i katastrofalnom održavanju. HŽ nije tražio "visoku naknadu" za dnevni voz Beograd - Filah, pa je on ukinut tj. skraćen. Dovoljan dokaz za to je to što ustvari pomenuta 3 ukinuta voza nastavljaju da saobraćaju, ali na skraćenim trasama - dnevni voz Beograd - Filah nastavlja da saobraća na skraćenoj relaciji Vinkovci - Filah, voz "Nikola Tesla" Beograd - Zagreb nastavlja da saobraća na skraćenoj relaciji Vinkovci - Zagreb, a noćni voz Beograd - Filah na relaciji Dobova - Filah.

Oće bit bar neki pogranični Tovarnik-Šid, pa da se bar može presisit? Ni mi samo jasno zašto ne ide vlak između Erduta i Bogojeva, tako bi ljudi iz Slavonije mogli bar nekako doć do Pešte preko Subotice, a i studenti iz Bačke koji studiraju u ZG bi ga napunili, ovako od 12. miseca više neće bit ni busa ni vlaka iz Slavonije za Mađarsku.

Oće bit bar neki pogranični Tovarnik-Šid, pa da se bar može presisit? Ni mi samo jasno zašto ne ide vlak između Erduta i Bogojeva, tako bi ljudi iz Slavonije mogli bar nekako doć do Pešte preko Subotice, a i studenti iz Bačke koji studiraju u ZG bi ga napunili, ovako od 12. miseca više neće bit ni busa ni vlaka iz Slavonije za Mađarsku.

Tovarnik - Šid pogranični neće biti. Lepo kažu, železnica je slika i prilika države...

Izmedju Erduta i Bogojeva mozete opusteno ici peske. Od zeleznicke stanice Erdut do zeleznicke stanice Bogojevo imate oko 5 kilometara. Sad ne znam da li se sme ta granica prelaziti peske, ali mislim da sme.

Od Bogojeva ima oko 4 voza za Sombor, 2 za Novi Sad, 4 za Odzake (zajedno sa ova dva za Novi Sad) i jedan za Suboticu.

Od Erduta do Osijeka ima oko 5 vozova, nisam siguran da li idu na vreme ili idu uopste, ali tako kaze onlajn red voznje HZ-a.

Stanica Bogojevo ustvari nije u Bogojevu vec u nekoj njivi neposredno pre granice, stanica Bogojevo Selo je u samom mestu.

Takodje jos jedan od nacina da dodjete do Zagreba od Novog Sada npr je da krenete iz Novog Sada do Bogojeva sinobusom u 15:30 (uglavnom je tacan), karta do Bogojeva kosta oko 280-300din. Predjete granicu peske i sacekate voz Erdut-Osijek (mislim da je karta 20 kuna). Od Osijeka hvatate poslednji voz za Zagreb. U Zagrebu ste rano ujutru.

Nisam sve ovo pokusao, ali planiram u buducnosti.

Pitanje je da li uopšte postoji granični prelaz jer preko idu teretni vozovi (nisu baš česti, ali idu par puta mesečno), što bi značilo da pešacima prugom preko mosta nije dozvoljeno ići. Znam da je pre mesec-dva bila grupa engleskih ljubitelja železnice koji su unajmili slovenački voz i išli su do Bogojeva i odma nazad preko mosta. Čak su dobili pečat Bogojevo u pasošima, ali, koliko sam shvatio to je bilo samo tad.

U svakom slučaju, treba se raspitati.

NEma zeleznicki granicni prelaz, ali odma pored zeleznickog je drumski most, tu je drumski granicni prelaz. Inace mislim da je lako ustopirati kola izmedju ove dve zeleznicke stanice posto 1km od zeleznicke stanice Bogojevo ima  dva veoma prometna super-marketa u kojima uglavnom kupuju gradjani Hrvatske. Ja sam jednom hteo peske da predjem granicu, pesacio sam od Erduta, ali me je usput pokupio neki autobus, pa nisam presao peske, ali mislim da moze, posto dosta ljudi imaju vikendice sa druge strane pa idu cak i bajsom.