Followers 0

Izrael-Jordan

74 posts in this topic

Ja, stvarno, nisam ništa platio. Još je jedno veče bila generalna proba proslave dana Amana i policija me pustila unutra, a sutradan smo svi ušli dzabe. Možda zbog proslave? Bio je super program, čekali su kralja (i kraljicu) da dođu ali  :cryy:.

nashao sam avio Tel-eliat za 45e povratak,mozda da idem tom varijantom?

koliko sam razumeo mnogo je lakse da se udje u Jordan preko aqabe?

u tom slucaju bih ishao u petru,ali ne znam koliko mi treba onda od eliata do aqabe pa do petre

Lako je u Jordan.

Od Eliata do aqabe ti treba 10 minuta.

Od AQabe do Petre 2-3 sata busom.

pedjalon :

Da li možda znash koliko je taj autobus od Aqabe do Petre?

Nisam siguran da mi se isplati sve to(finansijski) a i plashim se da izgubim mnogo u putu..

Mislio sam da cu lako iz Tel-aviva do Amana jer ima 110km

Opet ne verujem da cu ikada ici na tu stranu sveta,pa mi zao da ne vidim i Jordan,makar i na dan..

ne znam shta da radim..Nisam pametan

Elijat baš zvuči lepše. Ili ti to promovišeš    , nepostojećeg smeška  ?

Ne znam koliko je karta do Petre, (nešto jevtino), ali upad u Petru je, valjda 70USD?

ali upad u Petru je, valjda 70USD?

da, da. 50 evra i ne vaze nikakve novinarske i druge kartice.

za te pare mogli bi da ociste, sve je puno magarecih govana.

ali upad u Petru je, valjda 70USD?

Osim ako nisi usao u Jordan tog dana [sto bi kod njega bio slucaj], pa je cena umesto 50JOD 'samo' 90JOD. Uglavnom sluzi da opeljese turiste koji su na krstarenju Crvenim morem.

S druge strane, ustedis 20JOD ako udjes u Jordan u Aqabi - jer se ne placa viza.

Inace, Eilat-Aqaba je malo vise od 10 minuta. Pet do 10 minuta kolima treba samo od centra Aqabe do granice. Pa drndanje sa njima, onda i sa Izraelcima, pa jos taksi odande do grada - racunaj bar sat vremena.

Iskreno mi se ne daje 50e samo da udjem u Petru..

a ne znam koliko mi se isplati da idem u Aman preko Aqabe..

Ljudi shta da radim????

Bash mi se ide u Jordan..

kako to da izvedem najbezbolnije??????????????

Ljudi shta da radim????

Mrtvo more - taman na pola puta od Aqabe do Amana.

Ljudi shta da radim????

Dozvoli da budem surov i da te opasuljim! Zapeo si za taj Jordan, zapenio, a pritom nemas pojma ni sta ima tamo da se vidi, sta je to tako posebno tamo, a i 2 puta pitas da li se se placa ulaz u Aman :? Imas neku sliku u svojoj glavi o tom pojmu "Jordan" i vise zelis da udjes u tu "magicnu zemlju" samo da bi u svojoj glavi zadovoljio neki poriv da kazes, jeste, usao sam i u taj Jordan, ili, jos gore, da bi drugima govorio kako si ti, eto bio i u tom Jordanu. Nisam bio u tim krajevima, ali sam siguran da neces videti nista spektakularno i senzacionalno za 1 dan tamo, narocito ako zelis da izbegnes Petru. Neces biti ni pametniji, ni lepsi, ni duhovno ni kulturno bogatiji time sto si usao na 1 dan u taj famozni Jordan. Fokusiraj se na Izrael, obidji sve tamo, bolje ostani 1 dan vise u Jerusalimu ili gde vec, nego sto ces izgubiti vremena i para da skoknes do Jordana. Ako bi isao u Petru, to bi ipak bilo nesto, jer, koliko god da je skupo i mnogima se ne svidja, jer je previse izvikano, verujem da je jedinstveno mesto na svetu, pa, ako nista drugo, kulturno bi se uzdigao, nesto bi mozda naucio. Wadi rum bi mozda bio zanimljivo iskustvo, ali, i to kosta, koliko mi se cini. Mrtvo more je takodje nesto posebno, ali, koliko mi se cini, to mozes i iz Izraela da vidis. Samo u Amanu, ne znam sta ces spektakularno videti sto ne bi mogao videti i u nekom drugom arapskom gradu. Mozda gresim, ponavljam, nisam bio tamo i ne znam, ali, na osnovu svega procitanog i svih mojih saznanja, tako mi se cini.

Razumem te u potpunosti, tvoje zelje i ideje, i ja sam se slicno ponasao, a i dan-danas sebe uhvatim da radim isto. Ali, sa godinama, shvatis da je ipak pametnije i racionalnije fokusirati se na jedno mesto ili drzavu, jer jurcanjem okolo ces kao videti vise, a u stvari ces shvatiti da nisi nista video. A ta teza da ne verujes da ces zalaziti u taj kraj sveta ikad vise, to ne pije vodu. Da ti je neko pre 1-2 godine rekao da ces leteti low-costom za male pare u Izrael, takodje ne bi verovao. Mlad si, ima vremena, zavlacices se jos u raznorazne budzake sveta :)

Savet je krajnje dobronameran, nadam se da ces ga tako i shvatiti flowers::

Upravo tako.

Ja sam u Jordanu bio 14 dana i još žalim što nisam video sve što sam umislio da mogu videti u tih 14 dana.

Jordan je jedna velika zemlja, bogata kako istorijskim spomenicima, iz raznih vremenskih razdoblja, tako i prirodnih lepota.

Otići u Jordan na jedan dan je bez veze.

Prelazak Izraelske granice zahteva vreme i teško ga je predvideti. Jeste da ja napisah da je udaljenost od Aqabe do Eilata 10min, gde nisam računao na graničnu kontrolu, a koja može oduzeti toliko vremena da se propusti avion.

Srećan put.

U pravu si..

Nikad nisam bio van Evrope,pa bih da vidim sve odjednom..

Cuo sam jako lepe stvari o Jordanu,pa mi je bila zelja da ga vidim..bice vremena i za to..

Krenuo sam u tu pricu sa Jordanom,jer sam video da je Aman 100km od Tel-aviva,nisam imao pojma da je tako komplikovano preci tih 100km

Jordan svakako vredi posetiti, ali, 1 dan ti nista nece znaciti, samo ces se iscimati i izdangubiti, a nece vredeti. Ako mislis da provedes u tim krajevima nedelju dana, fokusiraj se na Izrael, ima tamo mnogo stosta zanimljivo. Ako zelis i Jordan, onda idi na 2 nedelje i ne moras se vise vracati u te krajeve :)

Vidim ja tebi se baš ide u Jordan... batali onda Izrael i budi svih 7 dana tamo!  ;D

Idem u Izrael i Jordan uskoro, pa bih otisla na jednodnevni izlet do Mrtvog mora.

Vidim da je dosta vas skitalo po ovim krajevima, pa me interesuje sta bi mi preporucili, gde da to uradim, gde da se bucnem u Mrtvo more :)

ja sam bila ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Wadi_Mujib i toplo preporucujem. ostali smo jednu noc (2 dana), bili malo na mrtvom moru (od 15min ne mozes duze ostati), a pre toga obilazili wadi mujib gde je priroda prelepa, mozes da ides na neke trejlove po vodopadima itd.

i smestaj nam je bio super, posebno sto nije bilo uopste turista. http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g293987-d1463447-Reviews-Mujib_Chalets-Dead_Sea_Region.html

Izgleda super! Hvala!

Jel bio neko sa izraelske strane?

Posto cu iz Jerusalema za Petru preko Eilata, mozda bi mi bilo jednostavnije da posetim Mrtvo more sa te strane.

Zanimaju me vasa misljenja...

Organizujem neko putovanje za tri Palestinke u Portugal.

One krecu iz Ramale i lete iz Amana.

Da bi stigle iz Ramale do Amana i posle nazad, kazu da im treba xxx JOD po osobi.

Znam ja da je to komplikovano itd, ali nesto mi se cini da taj xxx iznos koji mi traze nije bas toliko.

Jedna od njih je devojcica od 15 god, a sve tri su zenske osobe tako da nema ekstremnih vidova transporta, vec ono uobicajeno, taksi, minibus, autobus.

Dakle, sta mislite, koliko kazu da im treba za Ramala-Aman-Ramala, po osobi?! :)

Zanimaju me vasa misljenja...

Organizujem neko putovanje za tri Palestinke u Portugal.

One krecu iz Ramale i lete iz Amana.

Da bi stigle iz Ramale do Amana i posle nazad, kazu da im treba xxx JOD po osobi.

Znam ja da je to komplikovano itd, ali nesto mi se cini da taj xxx iznos koji mi traze nije bas toliko.

Jedna od njih je devojcica od 15 god, a sve tri su zenske osobe tako da nema ekstremnih vidova transporta, vec ono uobicajeno, taksi, minibus, autobus.

Dakle, sta mislite, koliko kazu da im treba za Ramala-Aman-Ramala, po osobi?! :)

120 evra

Поздрав пишем први пут јер ми је другар уступио профил на кратко. Крајем јула планирао сам са још једним другом да идем у Израел и Јордан и да каучсурфујемо и стопирамо. Били би 20 дана и рендом обилазили регију. . Порчитао сам горе све постове али опет да питам пар ствари. интересује ме  који гранични прелази између Израела и Јордана су најпрометнији и најбезбеднији или су сви подједнако безбедни? Да ли са српским пасошем могу прећи у Јордан без неких проблема па се опет назад вратити. Питам зато што знам да има неких зачкољица око пасоша тј да ако уђем у неку земљу не могу се вратити у другу или како већ...није ми то најјасније. Даље, да ли је безбедно камповати, тј да ли је безбедно уопште у смилу неких немира напада шта знам? Већину времена би обилазили нека мања места и села па можда тамо да буде неких проблема? Како ради каучсурф? Јесу ли врућине огромне лети..Можда вам ова питања звуче глупо али боље да питам... наравно све ово горе се односи и на израел и на јордан. Хвала

Ako nekad bude zatrebalo nekom drugom:

Idem u Izrael i Jordan uskoro, pa bih otisla na jednodnevni izlet do Mrtvog mora.
Vidim da je dosta vas skitalo po ovim krajevima, pa me interesuje sta bi mi preporucili, gde da to uradim, gde da se bucnem u Mrtvo more :)

Sa izraelske strane bih ti preporucio Ein Gedi.

Postoji bus iz Jerusalima,cena je...dal 10 evra povratna ili 10 evra u jednom pravcu,zaboravio sam sad.Preporuka je da se krene ujutru/prepodne,posto treba stici i nazad u Jerusalim posle brckanja u Mrtvom moru,a poslednji bus iz Ein Gedija je oko 3 popodne (opet,nisam 100% siguran,ali tu negde 2-3-4 popodne).

Kad se pogleda mapa,Ein Gedi je nesto juznije.Put iz Jerusalima ide do severne tacke Mrtvog mora (usput se prolazi kroz 2 vojna kontrolna punkta,zbog blizine Palestine),pa se spusta uz obalu ka jugu.Mozes se bucnuti i nesto severnije,ali znaj da se na severnim plazama placa ulaz (valjda 10 evra da udjes na plazu).Dok je od Ein Gedija (i juznije) free :)

Mozes da probas i auto-stopom iz Jerusalima od tamo.S'tim da ti treba bas srece da te neko direktno odveze do tamo (makar i do severnog dela mora),jer svi uglavnom idu u obliznja (jevrejska) mesta,retko ko da ide bas do sela koja uz Mrtvo more.

Cak i ako uspes auto-stopom da dodjes do obale mora - postoje divlje plaze,gde mozes da se bucnes.Samo imaj u vidu to da je strogo zabranjen boravak posle zalaska Sunca na toj teritoriji.To ces primetiti i po crvenim tablama sa upozorenjem na 3 jezika (hebrejskom,arapskom i engleskom),koje su postavljene uz obalu na svakih 400-500 metara cinim mi se.Ako padne mrak,a jos si tamo - ostajes na sopstvenu odgovornost :)

Inace,cak i u tom Ein Gediju postoji upozorenje (kao verujem i svuda uz obalu) da je kupanje u Mrtvom moru zabranjeno,i da to radis na sopstvenu odgovornost.Cak ima i neka zicana ograda,da bi sprecila ljude da se kupaju.Ali,nisu ljudi naivni,probili su tu zicanu ogradu :) (videces vec gde/kuda se masa spusta do same obale)

Na plazi u Ein Gediju postoje i tusevi naravno,cena je 2 sekela (oko pola evra).Imas tu i neki kafic,suncobrane,itd.

P.S. - Za fox-ovog prijatelja...

Ja sam isao u maju i vec su temperature bile poprilicne (kao kod nas u sred leta).

Sto se kampovanja tice...sta ja znam...ako izbegnete granicna podrucja,gde je "linija sukoba",tj. ako ste duboko u cijoj-vec teritoriji (dal izraelskoj ili jordanskoj) kapiram da ne bi trebalo da bude problema...mada,sta ja znam,nisam probao to.