Posted June 18, 2015 Za prelazak iz Izraela u Jordan (i obrnuto) preporucujem najNEprometniji prelaz Eliat-Aqaba, nema cekanja, jordanska viza je ovde besplatna (na severnoj granici iznosi 40 JD), takodje Izraelska kontrola u povratku je ovde najblaza, ne zadrzavaju dugo i ne postavljaju previse pitanja (za razliku od ostalih prelaza). Stopiranje radi odlicno, CS takodje, kapovanje je bezbedno. Pozdrav iz Palestine. Поздрав пишем први пут јер ми је другар уступио профил на кратко. Крајем јула планирао сам са још једним другом да идем у Израел и Јордан и да каучсурфујемо и стопирамо. Били би 20 дана и рендом обилазили регију. . Порчитао сам горе све постове али опет да питам пар ствари. интересује ме који гранични прелази између Израела и Јордана су најпрометнији и најбезбеднији или су сви подједнако безбедни? Да ли са српским пасошем могу прећи у Јордан без неких проблема па се опет назад вратити. Питам зато што знам да има неких зачкољица око пасоша тј да ако уђем у неку земљу не могу се вратити у другу или како већ...није ми то најјасније. Даље, да ли је безбедно камповати, тј да ли је безбедно уопште у смилу неких немира напада шта знам? Већину времена би обилазили нека мања места и села па можда тамо да буде неких проблема? Како ради каучсурф? Јесу ли врућине огромне лети..Можда вам ова питања звуче глупо али боље да питам... наравно све ово горе се односи и на израел и на јордан. Хвала Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2017 Pozdrav svima, odlucila sam se za Jordan nakon dugog premisljanja. Imam 18dana godisnjeg odmora. Dakle subota i nedjelja, pa puna 2 tjedna, pa pon/utorak su mi zadnja dva dana. Idem u 10.mjesecu. Plan mi je doci u Amman i spustati se prema jugu. Voljela bih se okupati u mrtvom moru, biti sto duze u Petri i na kraju putovanja Aqaba grad i prijeci granicu do Eliata samo radi aviona, Tel Aviv i ostatak Izraela za drugi put bih ostavila, voljela bih Jordan obici detaljnije. Zanima me kupanje u mrtvom moru, dal mogu sama javnim prijevozom doci iz Ammana ili pak preporucate da idem preko agencije na jednodnevni izlet, koju agenciju preporucate. Bacam se sad na citanje cijele teme. : ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2017 Cao drustvo, sad smo u Akabi pa sam mislio da napisem kako smo dosli ovde. Iz Budimpeste ide Ryanairov let do Eilata u Izraelu, mi smo povratnu kupili za oko 9000 forinti tj. manje od 30 evra. Bus od aerodroma do Eilata je 21 shekela (5 evra). Bus od Eilata do jordanske granice je 4,2 shekela, pa jos izlazna taksa 105 (oko 30 evra). U Jordaniju ne traze vizu ako ostajes barem 3 noci. Nama nisu nista trazili ali smo za svaki slucaj istampali rezervaciju u Akabi i Wadi Rumu. Taksi do Akabe je 10 JD, mi smo se dogovorili sa nekim Poljacima da idemo zajedno nas cetvoro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2017 ^ Mi idemo sad za 2 nedelje Ako mogu da te zamolim za malu pomoc: - aerodrom-Eilat - jel ste kupili karte onlajn, ili fazon stoji bus negde ispred aerodroma? I koliko cesto ide taj bus? - ista pitanja za Eilat-Jordanska granica - Jel ste isli u Petru iz Akabe? I ako jeste, kako ste isli? Pitam te ovo jer vecina izvora (tripadvisor, LP, i jos neki sajtovi) pominju taksi, pa gledam cisto da uporedim sve varijante. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2018 Nakon osmodnevnog putovanja po Izraelu i Jordanu, prvo da napomenem da je iskustvo neverovatno, i da maksimalno preporucujem svakome ko trazi neko malo novije i specificnije putovanje). U ovom postu ću se više fokusirati na tehnikalije (karte, transport i sl), ali ću usput bacati i neke lične utiske sa putovanja. Slobodno pitajte u PM ili ovde u temi neko konkretno pitanje ako nisam napisao Kupili smo kartu Ryanairom Budimpesta-Eilat (bivsi vojni aerodrom Ovda skroz na jugu Izraela, na obali Crvenog mora) za 55e u jednom smeru; tacnije, sleteli smo na bivsi vojni aerodrom Ovda, gde je bilo ispitivanje od 5-10 minuta - gde idete, što ste došli baš u Izrael, koliko vas je u grupi, kako se vi znate, ko je bio u nekoj muslimanskoj zemlji je dobio još 5-6 pitanja, ali sve u svemu korektno. Jbg, to im je posao, i još ako vi tačno znate gde idete i odštampate karte/rezervacije smeštaja sa sobom, nećete imati većih problema. Takođe, ako ste u grupi, ovi koji budu išli prvi će biti najdetaljnije ispitani, posle samo pitaju "are you in the group with that guy" i kažu "aj beži" Ne lupaju pečat uopšte - samo vam daju plavi papirić i to vam je potvrda da ste ušli u zemlju. Kad smo prosli kontrolu, dosli smo do štanda gde smo kupili kartu za shuttle do grada; karta kosta 21 šekel (oko 5 evra) i vozi negde oko 40ak minuta do stanice tamo. Bili smo polovinom januara, i temperatura je bila 25 stepeni, tako da možete odmah zaključiti da smo se kupali u moru Taj isti dan smo zapalili u Petru na sledeći način - pošto taj granični prelaz sa Jordanom radi do 19h (proverite samo da li je regularno ili samo kad je Šabat, pošto smo mi prelazili u subotu), malo smo zbrzali i uzeli taksi do granice koji je koštao 40 šekela po vozilu (oko 10evra). Mislim da imaju i neki busevi do granice, ali nismo stigli da proverimo za njih. Prva stvar koju radite je plaćanje izlazne takse iz Izraela koja košta 102 šekela (oko 30 evra), i plaća se samo kad izlazite iz Izraela kopnenim putem - kako dođete do granice, tu su šalteri sa desne strane gde se sve to radi. Platite taksu, dobijete potvrdu (čuvajte ovo za svaki slučaj), i pređete na sledeći šalter gde dobijete žuti papirić, koji predstavlja izlazni pečat iz zemlje. Zatim šetate nekih 5-10 minuta, i dolazite do jordanske granice. Tu nas nisu nista pitali posebno, a sto se tice vize, ne mogu da se setim kako ide uobicajeno, ali smo mi pre dolaska kupili Jordan Pass - dokument koji predstavlja vizu+ulaznicu za 90% muzeja/nalazista u celom Jordanu (izmedju ostalog i za Petru). To smo pokazali, i usli smo u zemlju. Menjacnica ima kod graničara, i nemojte da se iznenadite ako vidite lika koji radi da malo dremka, pošto je ta situacija bila kad sam ja ušao Kad prodjete administraciju, odmah sa leve strane je taksi stanica - nema buseva koji ce odatle da vas voze negde, jer je uglavnom akcija da ljudi odatle idu za Aqabu, pa da odatle hvataju bus za Petru/Amman. Posto smo mi putovali u grupi, skapirali smo da nam je isplativije (i manje cimanja) da uzmemo taksi direktno do Petre, koji je kostao 50 JD po vozilu (negde oko 55e). Ima da se vozi i-haj, ali gledajte nekako da putujete po danu, posto je put stvarno fantastican. Petra je sjajna, i moze da se prodje za dan (ako isforsirate da vidite vecinu stvari), ali ja preporucujem da izdvojite dan i po ili cela 2 dana, posto je najveci ugodjaj kad zastanes negde i uzivas u pogledu. Ujutru smo naleteli na nekog vodica (budite spremni na njih, iskacu sa svakog ćoška, i bore se za turiste), koji nas je vodio nekim sporednim stazama, koje vode na vrhove gde nema gradjevina ili slicno, ali su te stene i prirodne formacije čudesne. Oni funkcionišu po principu bakšiša, s tim da im nikad nije dovoljno - mi smo dali za 2 sata 35e (lik u hotelu nam je rekao da je korektna cena 25e, ali je stvarno bio vodić dobar), ali je ovaj kukao u poslednjih 10 minuta ture kako ima šestoro dece i kako malo para dobijaju od države (došlo mi da mu kažem "jel sam te ja terao da praviš toliku decu?"), i malo se ubeđivao sa mnom da mu treba još para kad sam mu dao, ali kako je video da mi nismo Ameri/Nemci koji će se osećati neugodno, pružio je ruku i nastavio svojim poslom. I da, ako idete zimi, preko dana bude 10-16 stepeni, ali je nocu ispod 5 stepeni, pa ume da bude malo zajebanije kad ste napolju. Posle Petre smo se zaputili za Mrtvo more i Aman. Organizovan prevoz iz Petre do Mrtvog mora ne postoji (samo neki kombiji), a do Amana JETT autobus (prevozna firma) ide jednom dnevno (oko 2-3 popodne), i kosta 10 JD (oko 12e). Posto za te kombije nismo mogli da nadjemo info online, a bili smo u grupi, i ovde smo se odlucili za taksi - ispregovarali smo cenu za rutu Petra-Šobak zamak (baza templara)-pogled na rezervat Danu-Mrtvo more-Aman za 70e po vozilu, što nam je bilo sjajno jer je dolazio taksi do hotela, čekao nas je 2 sata dok smo se kupali, i ostavio nas je ispred hotela u Amanu. Savet, kao za sve u arapskom svetu - spustite "ručnu" u pregovaranju, budite malo bezobrazni, malo glasnije "prevrćite očima" i na srpskom govorite "ma daaaaaj bre", možete da uštedite neki dinar Aman sjajan; živeo sam u Istanbulu godinu dana, pa me je dosta podsetio na njega. Mi smo nažalost bili samo jedan dan, tako da u suštini možete da vidite najbitnije stvari uz forsiranje, ali je mnogo lepše kad imate vremena (obavezno jedite kenef u Habibah, to je neki njihov lanac poslastičarnica). Što se tiče prevoza za Jerusalim - standardna priča da nema direktan prevoz nego hvatate nešto do granice, zatim bus u međugraničnoj zoni, i zatim bus od izraelse granice do Jerusalima. Postoje neki autobusi sa stanice Tabarbour na severu Amana (zaboravio sam cenu), ali je nama lik iz hotela sredio kombi za 45 JD ukupno (po čoveku oko 8 evra), što nam je odgovaralo jer smo bili u frci sa vremenom - naime, granični prelaz King Hussein ("Allenby bridge" je naziv sa izraelske strane) stvarno ima glup način rada, tako što je otvoren do 20h za one koji ulaze u Jordan, a do 14h za one koje izlaze iz Jordana (nešto mi djavo nije dao mira, pa sam ujutru bacio pogled za svaki slučaj i video da je malo falilo da se zahebemo ) Kad stignete na granicu, ono tamo je pičvajz, ali ne možete da zamislite kakav - ima jedan ulaz za Palestince, i jedan za sve ostale. 10 minuta nismo mogli da nadjemo gde treba da idemo da bismo platili izlaznu taksu i prešli granicu, ali na sreću nam je prišao neki dobroćudni brka u nekoj uniformi (hvala Bogu na ovom brki, dići ću mu spomenik jednog dana, majke mi) koji nas je uveo preko reda na to mesto. Nismo bili sigurni da li da krenemo za njim, ali je lik izvalio da smo blentavi stranci, i odlučio da nam pomogne. Prvo se plaća na jednom šalteru izlazna taksa (nama je bila oko 15 JD, i to zato sto smo imali Jordan Pass i ostali 3 nocenja u Jordanu - manje nocenja, veca je izlazna taksa), pa na šalteru pored predaje pasoš. Napomena:Pasoš ostaje kod njih! Kad završite sa drugim šalterom, idete u mali bus koji vas vozi kroz zonu između 2 prelaza do izraelske granice - plaćate 5 JD, i u njemu dobijate pasoš nazad. Kad dodjete na izraelsku granicu, ponovo detaljno ispitivanje. Prodjete sluzbenike (daju vam ponovo papirić umesto pečata, bez da smo ih išta pitali), i sa desne strane kad izadjete iz zgrade je šalter gde se kupuje karta za minibus koji vodi do Jerusalima (do Damaskus kapije); košta oko 10-15e po osobi, i kreće kad se napuni. Kad stigne u Jerusalim, ulazi u neki ćorsokak gde im je šatro parking, pa nemojte da se bojite kad vidite gde uparkirava I tu odmah na ćošku sabijte jedan falafel, stvarno je dobar. Što se tiče Jerusalima, mi smo imali samo jedno noćenje tamo, pa smo isforsirali stari grad i Muzej holokausta - za stari grad, max preporuka, jer ono treba da vidi i osoba koji nije religiozna, jer je taj grad imao veliki uticaj na čovečanstvo danas. Bili smo u Abraham hostelu, gde je bilo otprilike 90% sa ovog foruma Posle Jerusalima smo išli za Tel Aviv običnim autobusom - dolazi se na autobusku stanicu gde se kupuje karta na šalteru, i imaju 2 linije (jedna ide do glavne autobuske u Tel Avivu, a druga do glavne železničke). To je bio kraj januara, i kupali smo se lagano tamo. I za kraj, leteli smo sa Ben Gurion aerodroma, do kojeg se dolazi vozom za koji se karta kupuje na glavnoj železničkoj, i košta oko 3e. Eto, to je to, 2 meseca mi je trebalo da sednem da iskuckam sve natenane, ako se setite još nečega da vam treba, pišite ovde ili u pp. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2018 Svaka cast na ovome tekstu... Jel kolko daleko zeljeznicka stanica od Starog grada ili Abraham hostela i jel se sjecas koja linija ide do aerodruma? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2018 Ne znam za zeleznicku u Jerusalimu, posto smo mi isli iz Tel Aviva na aerodrom. A sto se tice linija, aerodrom je samo jedna od stanica, tako da na njoj staje vise vozova Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2018 13 hours ago, Nervozni said: Jel kolko daleko zeljeznicka stanica od Starog grada ili Abraham hostela i jel se sjecas koja linija ide do aerodruma? Po secanju pricam: Ima (cini mi se) kombinacija od Jerusalima do Ben Gurion aerodroma.Ali se ide nesto "naokolo" (ne najblizim vazdusim putem,vec preko Loda) do Tel Aviva,pa odatle do aerodroma.Takodje,ne radi vikendom (od petka popodne do nedelje uvece valjda). Iz tog razloga vecina (hm,svi?) onih koji idu iz Jerusalima na aerodrom idu taxi-kombijima (imaju neko ime,zaboravio sam).Nazoves dan ranije,reservises mesto i vreme polaska,dodju po tebe (kupe putnike po lokacijama) i pravac aerodrom.Zaboravio sam i cenu,ali MISLIM da je 10-15 evra. Ako odsedas u hostelu sigurno ce znati da ti pomognu oko toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2018 Zdravo ekipo ! 17. Aprila bi trebao da stignem u Jordan i ostao bi 10ak dana koje bi najradije proveo na sjevernom dijelu Mrtvog Mora, imate li iskustva sa boravkom na toj lokaciji i da li bi mi se neko kampovanje isplatilo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2018 Nisam bio sa jordanske strane,ali sa izraelske strane ti stoji pored puta na svakih ~100m tabla,na kojoj pise (na hebrejskom,arapskom i engleskom) VELIKIM slovima da je zadrzavanje pored Mrtvog mora posle zalaska sunca strogo zabranjeno. Ne bi me cudilo da je tako i u Jordanu.Be aware. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 E, što pročitah ovu temu sad mi se putuje tamo. Merkam karte, pa ne znam da li da idem prvo do Aqabe, Amana ili Eilata? Mislim da će presuditi cena karte. Većina je u Jordan išla iz Izraela. Valjda Jordan pass radi i na aerodromu, nađoh da se ne plaća ulazna taxa. E, sad sve staviti na papir, pa videti koja je kombijacija najisplatljivija vremenski i ekonomski. Šta mislite? Planiram da posetim oba mesta u Jordanu i WR, a ako u Izraelu šišaju sa cenama, a u Jordanu me oderu za taxi, jer se busevi doziraju kao antibiotik onda može li preporuka šta posetiti ako ti je tanjii novčanik. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2019 Kupljena karta do Aqabe, malo da se brčnem, onda pravac pustinja WR, pa Petra i na kraju Aman. Imate li predlog šta još must see, jer imam na raspolaganju više od 7 dana. Posle planiram da se prebacim do Jerusalima, skoknem do Mrtvog m. i zaputim do Eilata odakle imam let. E, sad ako mi ostane neki dan, možda da se prebacim u Egipat, jer ako se nađe smeštaj uz granici (do 400m) ne plaćaju se nikakve taxe, a hoteli jeftini. E, sad svaki predlog od iskusnih dobro dođe, bilo da se radi o prevozu, smeštaju, klopi itd. Da li ste unapred rezervisali smeštaj ili išli na prepad u preporučeni smeštaj? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 5, 2019 Meni se čini da je 7+ dana taman za ovo što si navela. Akaba je super za ronjenje, možeš poneti masku ili je iznajmiti na plaži. Crveno more je jako zanimljivo, na par metara od obale već imaš korale i sve one šarene ribice itd. Ima i da platiš pa te vode na neke ekskurzije brodićem. Akaba, Wadi Rum, Petra, Aman, plus vreme koje ćeš provesti u prevozu, to je to. Ako ideš za Aman proći ćeš pored Mrtvog mora, ja sam se kupao sa jordanske strane. Mada je Mrtvo more prilično dosadno, za pola sata skontaš da zapravo nemaš šta da radiš tamo. Nit možeš normalno plivati, niti je moguće zaroniti. Fotkaš se kako ležiš na vodi i čitaš knjigu, uzmeš grumen soli za uspomenu i to je to Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2019 Druže, hvala! E, sad si me bacio u rebus: Mrtvo m. za izraelsku ili jordansku stranu. Ako idem lokalnim prevozom, koji nije tako čest do Amana, sigurno mi se neće isplatiti da napravim pauzu, jedino uz noćenje. E, sad još nisam pretraživala, možda mi i uspe u istom danu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Zahvaljujem se članovima koji su mi pomogli u planiranju, a najviše oljici koja je dala detaljan opis pre par godina, a mnoge stvari se od tada nisu promenile. Napisaću neke info koje nisam ovde pronašla. Trenutni kurs 100 US$ je 70.70 jd. Besplatna viza se dobija na aerodromu u Akabi. Meni su rekli da neću platiti izlaznu vizu kada budem prelazila kopnenim putem u Izrael, ali ipak su mi uzeli 10 jd. Aerodrom centar grada 8.5 jd, a do htl. 10 jd. Nisam kupila pass iz gore navedenog razloga. Petru sam platila 55 jd za 2 dana, uz proviziju za plaćanje karticom 56,375 jd i konverzija u 74,54 e. Privikavanje na drp sistem. Ovde ko koga uhvati. Svi se žale da je skupo i da deru, ali kad čujem strance, meni lakše. Jedini lokalni bus iz Akabe do WR oko podne se nacrtati i kreće do 13 h, a možda i pre. Taxi od 20 do 30 jd, ja platila 7 jd, jer je taksista išao po putnike, a odgovaralo mi je da budem tamo oko 8 h. Ostavio me na parkingu ispred VC, lokalni beduin me odmah pitao za ime vodiča, vikao na taksistu koji je kretao i pozvao mog beduina telefonom. Nigde nikoga oko 8 h. Prošlo 15 min. prišao mi turistički policajac, tražio broj vodiča, nisam imala Wifi da u mail-u pronađem broj, uhvatila njegov i pozvao me da sednem u kancelariju dok me ne pokupe. Došao po mene već pominuti Salem, pitam da idem da platim 5 jd, on reče da je danas za mene besplatno:) i zaputismo se u selo. Uveče u kampu zanimljivi likovi počev od volontera do grčkog novinara. Posle večere stižu još neki, zaginusmo do ponoći, a beduini zakunjaše čim se smračilo ili smo mi mislili u kampu da je tako:) Mene ispitivaše, znate garant o čemu. Lokalni bus od Wadi Rum-a do Petre, ludilo. Otkačeni kondukter peva i naplaćuje muzički dinar. Cena je 7 jd, tražio 10 jd na foru da ima manje putnika, pobunila se, ostali dadoše 10, a ja 7 jd. Beduini su mi rezervisali mesto, jer imaju broj vozača, a tamo se svi znaju. Isto važi i za Petru, ako želite u WR, samo zamolite u hotelu da pozovu. Šta da kažem o Petri, nego da mi se konačno ostvarila želja iz detinjstva (prvi put videla fotku u udžbeniku engleskog). Drpanje na sve strane, jahanje magarca 9 jd. Neka hvala, ima moj deda na selu:) Vidikovci ne mogu bez vodiča, hvataju samo na foru, jedan sam preskočila, na drugi otišli, a posle nas jurio jedan i smara kao niste smeli, nije hteo da nas zaustavi, otkačili ga, on ostade praznih šaka. Treći je najbolji, mislim i najviši gde puca pogled na Riznicu, ali dok se krene od grobnica ima da ostaviš noge na stenama, naročito ako tabanaš od 8 h do 16 h, pa se setiš da kreneš. Još pre toga išli do Žrtvenika i to nekom drugom stazom, jer su putokazi uklonjeni, a pitate se zašto. Bilo pentranje, dobro je da se ekspedicija u Petru završila samo sa nekim žuljem:) Najbolje fotkanje Riznice u 17 h. Nema gužve, još te niko ne juri da napustiš lokalitet. Iz Petre ima poslednji Jett bus u 16 h, cena 12 jd. U Sun Set htl. su mi rezervisali mesto. Lokalni bus je jeftiniji, ali mi raniji polazak nije odgovarao. E, tu me strefi maler. Umorna i pospana, izađem ne na stanici, već kod Interkontinentala i zaboravim torbu u kojoj su mi patike. Kažem taksisti, tu poslovnica Jett-a, ali zatvoreno, on zove telefonom, idemo do htl. i naravno naplati više za uslugu, tj. dao mi broj Jett-a. Dođem u htl. oni zovu, kao bus još nije stigao, kao zvaće ih. Sutra iz htl. zovu, sve neke različite info. U kol centru, tip samo što mi nije rekao da sam dosadna. Menadžer Amman Paše htl. mi je saopštio da su mu rekli da moram da idem u centralu Jett-a i prepoznam torbu, jer ih imaju dosta i da će vozač doći po mene za 20 min. Prođe više, kad rekoše mi da je to 10 jd, kažem da je mnogo, vozač ljut, taksi je kao 5 jd. Ok, to su samo pare. Odemo tamo, ništa nema. Službenici objašnjavam, ona kao zove vozača, ne znam arapski, ali niko nije lud da ne skonta da je okrenula 3 broja i posle spustila slušalicu i kaže mi da pozovem sutra. U htl. su se angažovali i zahvalna sam im, ali sam rekla menadžeru i nekom liku Muhamedu, koji je zadužen za besplatnu turu po gradu (ne vredi, najgora tura na kojoj sam bila) da nisam zadovoljna dranjem. Kad sam krenula zorom ranom za Jerusalim, iznos na taksimetru je bio 2.69 jd. Još su mi ponudili specijalni cenu samo za mene u Paši od 22 jd do granice po osobi, osmehnem se i kažem samo hvala. Što bi se reklo "kako došlo, tako i otišlo". U htl. su očajni i gledaju da izvuku svaki jd, ljudi pitaju i neće da plate do Žeraša 9 jd, kad je lokalnim busem jeftinije. Mene su pitali gde idem narednog dana, a onda hvatali na foru kako moram da platim taksi do stanice. Lepo im odgovorim da je to samo novac i da sam bacila već 10 jd i da mi nije problem da platim taksi i ćao. U htl. imate cene za deljeni taksi, samo ako vas je 3 cena je viša. Jedino se isplati Madaba, Nebo i Mrtvo more za 20 jd. Jett ima Mrtvo za 15 jd svaki dan, ne znam da li ostavlja ispred Aman plaže, koja se plaća i ima neko mesto niže gde se izbegne plaćanje. Meni su rekli da na lokalnoj ne mogu u kupaćem, a ja bila u Akabi, smešno, kako lupetaju. Uplatila preko htl. Ramada resort (u pustari) kao 4 h ono vozač reče 2 h, mi ostadosmo 3, 5 h, ko ga šljivi. Na Nebo reče 30 min. ostadosmo 1 h. Mrtvo je zeznuto sa jordanske strane, rentiranje kola ili iznajmljivanje vozača, ali nema se vremena za izraelsku. Jett ima svako jutro u 6.30 h liniju do izraelske granice, cena 11 jd. Prvo pasoška kontrola, ponesite keš, čekanjr Godoa, onda vas pošalju u bus i dođu da podele pasoše. Upada lik i kupi po 7 jd, plus 1.5 jd za torbu. Prelazi se Most kralja Huseina, kolona kamiona i cisterni, nešto sam drugačije zamišljala prelaz, istovariše nas na izraelskoj strani. Kontrola kao na aerodromu, neke Amerikanke se slikaju, priđe lik u civilu, traži da obrišu slike. Do Jerusalima mini bus 42 šekela i 5 za torbu, cena fiksna. Primaju US$ i jd, kurs nepovoljan, ko te pita. Daj koju valutu imaš. Na kontrolnom punktu, ulete vojnik i podigosmo samo pasoše. Ako zaboravite nešto, bolje ne pokušavajte da tražite, jer će vas koštiti ne samo para već i živaca. Znam ljude koji zamene torbe kod nas, pa pronađu, a tamo je izgleda drugačiji sistem. Epilog priče: vozač do Mrtvog je radio u Jett-u, pozvao nekog lika i posle izleta otišli po torbu, svakako je tražio da ga častim, što bi i uradila da se nije pre istrčao. Tako me patike kupljene u outlet Djaku od 30 US$ izađoše kao nove. Možda malo udavih, nekome će značiti info. Fenomenalno provedene 2 nedelje kratke ture po Jordanu i Izraelu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2019 On 2/16/2019 at 9:21 PM, petrovna said: Besplatna viza se dobija na aerodromu u Akabi. Позз свима. Ево, и мој ред је дошао за Блиски исток, па бих 'загњавио' са неколико питања. Мој план је да из Египта (Шарм) уђем у Израел (Еилат), а одатле у Јордан (Акаба). Да ли је неко то већ радио? Поменули сте овде да је јорданска виза која се добија на аеродрому и копненом прелазу бесплатна, јел то та 'асеза' виза? Или, ако није, шта је то 'асеза' виза, хахаха... Такође, да ли је неко летео из Амана даље? Да ли се плаћа излазна јорданска виза на том аеродрому? Или то зависи од имања/немања ЈорданПасса? И, дефинитивно се добијају израелски папирићи на улазу/излазу? Хвала унапред. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2019 Izlazna taxa je obično uračunata u cenu karte. A u Aqabi se ne plaća ništa, jer je to kao neka slobodna carinska zona, cene su niže, jer nema poreza. Nisam baš upućena u terminologiju. Da, dobijaju se papirići. To nisam sigurna, jedino imam info za Tabu. Postavite pitanje na tripadvisor-u, odgovoriće Vam članovi iz Jordana relativno brzo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 On 4/28/2019 at 12:26 AM, petrovna said: To nisam sigurna, jedino imam info za Tabu. Postavite pitanje na tripadvisor-u, odgovoriće Vam članovi iz Jordana relativno brzo. Хвала за препоруку, заиста су одговорили брзо. Нема ни улазне ни излазне визе у овом случају 😁 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2019 On 1/4/2019 at 3:37 PM, petrovna said: Kupljena karta do Aqabe, malo da se brčnem, onda pravac pustinja WR, pa Petra i na kraju Aman. Imate li predlog šta još must see, jer imam na raspolaganju više od 7 dana. Posle planiram da se prebacim do Jerusalima, skoknem do Mrtvog m. i zaputim do Eilata odakle imam let. E, sad ako mi ostane neki dan, možda da se prebacim u Egipat, jer ako se nađe smeštaj uz granici (do 400m) ne plaćaju se nikakve taxe, a hoteli jeftini. E, sad svaki predlog od iskusnih dobro dođe, bilo da se radi o prevozu, smeštaju, klopi itd. Da li ste unapred rezervisali smeštaj ili išli na prepad u preporučeni smeštaj? Definitivni must see u Jordanu je Wadi Mujib. To je bio jedan od highlightova putovanja u Jordan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2019 Bicu 1 2dana u Jordanu od 12'6 do 22.6, i volela bih da odemna treking, Wadi Mujib. Da li neko ima ideju kako do tamo? Zaprevoz iz i do Amana su mi rekli da je okoi 65 Jd ako sam jedini putnik. Datumi kad bih mogla tamo su 12.6 I 21.6, pa ako neko zeli, mozemo se dogovoriti da delimo prevoz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2019 Društvo ćete pre naći u Amanu, nego ovde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 Ja idem sama u oktobru Izrael-Jordan. imam neki plan za Jordan, ali je malo drugačiji od ovde opisanih. Isla bih iz Nazareta u Aman 1 Nazaret – Dzeras – dvorac Ajlon – aman (samo spavanje u Amanu) 2 Madaba, planina Nebo, Karak, Шобак, Petra 3 . Petra uveče za Wadi Rum, 4 wadi rum do podne, onda za Akabu – eliat Kupila bih Jordan pass. E sad, ne znam koliko su cesti autobusi u ovim pravcima. To mi stvara najveći problem u planiranju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 (edited) Nešto može autobusom, a nešto ne. Deljeni taxi iz Amana, ako Vam se posreći. Do Karaka samo taxi. Jerash i Ajloun ili Aman i Petra ili WR, Madaba može lokalnim autobusom ili Jett-om. Ujutru ima najviše polazaka, a poslednji oko 16 ili 17 h. U prestonici je gužva od automobila, ali su zato autobusi po Jordanu kao antibiotik. Izrael je druga priča. Edited June 7, 2019 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 Isla bih nekim od ponudjenih ekskurzija od 3 dana u Jordan. Medjutim, najjeftinija je 500 evra. A za to vreme ne bih ni videla sve sto zelim. MIslim da moze da se prodje sa duplo manje, po mojim procenama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites