Followers 0

Drzavljanstvo Crne Gore

15 posts in this topic

Vidim da su se pitanja ovog tipa provlacila na forumu, al ne nadjoh slicno vezano za pomenutu zemlju.

Do skora je bilo nemoguce imati dvojno drzavljanstvo kada je u pitanju Crna Gora?

Da li se je nesto u medjuvremenu promenilo? Moj otac je rodjen u Crnoj Gori, a ja u Srbiji, pa me zivo zanima.

A kada si podnela zahtev za dobijanje drzavljanstva Srbije, skoro? I jel imas nas pasos, jesi ga odma dobila?

I da li ja moram imati prijavljeno mesto boravka u CGu, u slucaju da imam pravo na njihovo drzavljanstvo?

Srpsko imam već 3-4 godine. Imam (novi) srpski pasoš, srpsku ličnu, crnogorsku ličnu, CG pasoš nisam vadila (još uvijek mi nije potreban :D), obije zdravstvene. Moraš da imaš prijavljeno mjesto boravka, koliko mi se čini. Najbolje bi bilo da ih pozoveš i raspitaš se o tome. Znam da sam morala da ga imam u Srbiji.

Црногорци нису вољни да дају двојно држављанство нашим држављанима из чисто политичких разлога. Тешко ћеш га добити, али није немогуће.

Srpsko imam već 3-4 godine. Imam (novi) srpski pasoš, srpsku ličnu, crnogorsku ličnu, CG pasoš nisam vadila (još uvijek mi nije potreban :D), obije zdravstvene. Moraš da imaš prijavljeno mjesto boravka, koliko mi se čini. Najbolje bi bilo da ih pozoveš i raspitaš se o tome. Znam da sam morala da ga imam u Srbiji.

I da imam pravo na njihov pasos, moram imati prijavljenu adresu boravka tamo u CG? Jel moze to da se uradi, a bez da se zivi tamo. xD

Црногорци нису вољни да дају двојно држављанство нашим држављанима из чисто политичких разлога. Тешко ћеш га добити, али није немогуће.

Zato i pitam, jer znam da je bilo tih politckih igrica. Kad sam zvao pre 2-3 godine ambasadu u Bg-u, rekose mi da ne moze. Pa reko da pitam jel se sta promenilo u medjuvremenu. Izgleda, da cu morati opet da ih zovem. Samo se pitam kako da me ne otresu lako...Da kazem, dobar dan moj otac je rodjen u Cg, pa da vidim sta meni treba za vase drzavljanstvo. :D

Dvojno državljanstvo u Crnoj Gori je moguće samo u određenim slučajevima. Na primjer, moguće je u slučaju kada Crna Gora ima potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu sa nekom drugom zemljom. Koliko je meni poznato, takav ugovor je potpisan sa BiH i Makedonijom. Sa Srbijom nije potpisan, vjerovatno iz razloga što bi u tom slučaju previše ljudi imalo pravo na državljanstvo na osnovu porijekla, a to bi znatno poremetilo ionako već klimavo biračko tijelo. Za sada je tako i ne mislim da će se skoro nešto promijeniti.

Ono što ti možeš da uradiš je da zatražiš crnogorsko državljanstvo na osnovu porijekla, na što imaš pravo, ali da bi ga dobio moraš imati otpust iz srpskog. Nakon toga možeš ponovo zatražiti srpsko i dobiti ga bez problema jer ti u Srbiji neće tražiti otpust iz prethodnog. I na kraju ćeš imati oba. Ovo naravno nije pravo "dvojno državljanstvo", ali bi funkcionisalo u praksi dok god zakon ne vidi da ga imaš. Jedan crnogorski političar se nedavno hvalio na televiziji kako je uzeo i srpsko, pa su mu poslije toga oduzeli ovo matično, iako je rođen i živi u Crnoj Gori. Ne znam da li su se u međuvremenu smilovali da mu ga vrate.

Prijava boravka je obavezna, rekao bih čak da je to i prvi korak ka dobijanju državljanstva. Prije ili kasnije će ti trebati. Ako zoveš ambasadu, nikako ne pominji dvojno državljanstvo. Po slovu zakona nemaš pravo na njega i oni ti tu ne mogu pomoći.

Moj  djed je bio rodjen u Crnu Goru a bio je ozenjenu makedoniju tako da se moj otac rodio u mk. posto nijesu medju zivima ja bih molio da mi neko pojasni kako bih ja mogao da dobijem CG drzavljanstvo,posto sam porijeklom crnogorac i gde bih mogao da se obratim da mi se ovo razjasni

Molim za savet.

Otac mi je rođen u Crnoj Gori,tamo je išao neko vreme i u osnovnu školu,u Srbiju je došao sa svojih 10-tak godina.Ja sam rođen u Srbiji,i naravno,imam državljanstvo i sva dokumenta RS.Tata ima dokumenta Srbije,ali i uverenje o CG državljanstvu.Mama ima srpsko i mađarsko državljanstvo ,kao i sestre.

Član 6 Zakona o državljanstvu Crne Gore kaže:  lice koje je navršilo 18 godina života, čiji je jedan roditelj crnogorski državljanin, a drugi je državljanin druge države, ako do navršene 23. godine života podnese zahtjev za upis u registar crnogorskih državljana, a nema državljanstvo drugog roditelja;

Dakle,da li ja mogu da prikažem da ja nemam državljanstvo drugog roditelja,zato što majka ima mađarsko državljanstvo a ja ne? I na osnovu toga što mi je otac CG državljanin ,dobijem državljanstvo ? 

Pozdrav i hvala unapred! 

Ima srpsko drzavljanstvo tako da ne mozes. I znas i sam da ne mozes da imas CG drzavljanstvo ako imas SRB.

Naravno da mozes, samo ne govoris istinu. A ako imas Madjarsko nece ti praviti nikakav problem.

Sent from my F8131 using Tapatalk

10 hours ago, mihaildj said:

Molim za savet.

Otac mi je rođen u Crnoj Gori,tamo je išao neko vreme i u osnovnu školu,u Srbiju je došao sa svojih 10-tak godina.Ja sam rođen u Srbiji,i naravno,imam državljanstvo i sva dokumenta RS.Tata ima dokumenta Srbije,ali i uverenje o CG državljanstvu.Mama ima srpsko i mađarsko državljanstvo ,kao i sestre.

Član 6 Zakona o državljanstvu Crne Gore kaže:  lice koje je navršilo 18 godina života, čiji je jedan roditelj crnogorski državljanin, a drugi je državljanin druge države, ako do navršene 23. godine života podnese zahtjev za upis u registar crnogorskih državljana, a nema državljanstvo drugog roditelja;

Dakle,da li ja mogu da prikažem da ja nemam državljanstvo drugog roditelja,zato što majka ima mađarsko državljanstvo a ja ne? I na osnovu toga što mi je otac CG državljanin ,dobijem državljanstvo ? 

Pozdrav i hvala unapred! 

Mislim da će ti tražiti dokaz da ili nemaš srpsko državljanstvo ili da si dobio otpust iz istog, nisu ni oni naivni i znaju kako funkcioniše srpsko državljanstvo.

Verovatno postoji neka opcija koja uljučuje odricanje srpskog državljanstva (koje se može uzeti posle ponovo bez većih problema), ali sve ovo će koštati nešto novca. Pozovi konzulat u Beogradu, pa neka ti kažu detaljnije (samo nemoj spominjati da ti otac ima i državljanstvo Srbije, pošto će ostati bez istog vrlo verovatno ako to uradiš).