Followers 0

Šengenska zavesa

48 posts in this topic

sengenska-zavesa-thumb.jpgDolazimo do moje sobe. Ulazim u prostoriju osvetljenu slabašnim zelenim svetlom. U njoj su četiri ležaja, ali unutra nema nikog. Zatim se čuje „klak“. Prazni zidovi. U ćošku, sto sa par stolica i veliki dvostruki prozor koji gleda na ograđeno dvorište. Između stakla je alarm. Vrata se ponovo otvaraju i ulazi čuvar sa džakom u ruci.

Autor: Marko Đedović (chivitli)

Pročitajte ceo tekst

Uff nadrealno... Da nije napisan datum, čovek ne bi verovao da je 2013. godina... I ne nadjoshe ranac, gospoda chuvari reda? I sta je na kraju bio problem?

I sta bi s torbom na kraju? Jesu poslali?

ju ju ju.. igrajmo se s "malim" ljudima.

Nema na čemu :), nego, jesi li ažurirao članak u stoperskom vodiču, obzirom da su ukinuli liniju ?

I, stvarno, javi kad dobiješ ranac, živo nas zanima.

ja ne verujem choveche.. jesu li pronasli ranac? i sta je bilo u njemu?

au covece!!!

ja sam se vracala za holandiju 12. januara busom,isto neke ljude skidose i vratise jer nisu imali dovoljno novca,bas mi bilo zao-posli u posetu sinu i snaji u brisel....a granicari su bili austrijski i madjarski(valjda sad dovode te malo ''zajebanije'' granicare da muce narod i prepadajuu ove koji prodju da bi pricali ostalima kako se vise u evropu ne moze..)bukvalno su usli u autobus i pretresali ljudima novcanike..mene su pitali milion pitanja o tome kod koga ostajem itd,a ja trudna-sa stomakom dozuba :D (8 mesec)i naravno posla takoreci-kuci,jer sam se skoro udala zaamsterdamca...mislila sam da ce i mene da vrate,al eto pustise me...saosecam sa tobom!

P.S.nadam se da su ti nasli ranac!

E to ti je kada covek igra sve po redu i zakonu, ponasa se u skladu sa zakonima zemlje u kojoj je i na kraju zavrsi u zatvoru i popije deportaciju ni kriv ni duzan.

Odes posteno, vratis se kao kriminalac, i ko zna koliko ostajes im u kompjuteru da su te deportovali, i da si ko zna sta hteo da uradis i nelegalno udjes u zemlju.

Strasno da strasnije ne moze biti.

Plus izivljavanje na starijem bracnom paru, sta reci a ne zaplakati, nasli stari ljudi da idu da rade na crno u Belgiju u 6toj i 7moj deceniji zivota. Hau jes nou!

Svakim danom mi se gadi sve vise i vise ta EU, pogotovo ta zapadna evropa tj severo-zapadna da budem precizniji.

Plus gubitak licnih stvari, ma ne znam, zao mi te covece sta si sve prosao, a ja ne verujem da bih bio tako smiren kao sto si ti bio u toj situaciji. Da li bi pomoglo da si trazio asistenciju nase ambasade, nemam pojma, ali ja se ne bih tako lako dao, pogotovo sto su ti rekli da ce te deportovati ni krivog ni duznog.

Sve u svemu, nije nama tamo mesto.

Ne ponovilo se.

NE POSTOJI GORA POGRANIČNA KONTROLA U EVROPI OD TE U CHARLEROI. U PARIZU I BRISELU TE NIKO NIŠTA NE PITA, A TI VALONCI TAMO SE TRIPUJU NE ZNAM STVARNO ŠTA. MRZIM IH SVE I SVAKI PUT KAD LETIM KROZ CHARLEROI OBAVEZNO SKOCKAM NAJNADRKANIJU FACU.

Mislim da si uprkos svemu imao sreće što njihova policija nije ni nalik našoj. Brate mili, da ove naše kreneš tako da rešetaš pitanjima, dobio bi pendrekom koju vaspitnu "ćušku".

U svakom slučaju, jako ružno iskustvo, nadam se da nikad neću morati da prođem kroz tako nešto. Tebi više sreće sledeći put. :)

Mogu samo da kazem da nesposobnijeg osoblja i nepristojnijeg tretmana nisam video i doziveo ni na jednom aerodromu kao na tom Sarlroa. Posle ovog teksta bih valjda trebalo da se radujem sto je nas 16 drugara ipak proslo bez vecih problema.

Ali, ovo iskustvo prevazilazi granice zdravog razuma i prelazi u izivljavanje. Stoka neopevana :potty:

Sto bih voleo da im neko napise u tim njihovim cuvenim "pravilima" da skacu lastu u bunar i zamisle zelju :death:

Ma nema sta, na tom aerodromu rade najgori moguci granicari. Vec sam par puta prolazio tuda, svaki put me izbombarduju sa milion pitanja. Odvratni su, kao da nam je svima zivotni cilj da odemo kod njih u Belgiju da zivimo... Par puta sam se spremao da ih oteram u 3 lepe.

Nadrealno, ali sve od početka od kraja! Ako ništa drugo, imaš predobru priču, ostalo zaboravi :)

E to ti je kada covek igra sve po redu i zakonu, ponasa se u skladu sa zakonima zemlje u kojoj je i na kraju zavrsi u zatvoru i popije deportaciju ni kriv ni duzan.

Odes posteno, vratis se kao kriminalac, i ko zna koliko ostajes im u kompjuteru da su te deportovali, i da si ko zna sta hteo da uradis i nelegalno udjes u zemlju.

Prvo da se izvinim našem chivitliju za smeh koji je izazvao tekst o njegovoj nevolji. Setih se i svojih bisera koje sam imao da bih ostvario pravo na boravak u EU.

No, pridodah deo teksta mog druga strikana da bih izneo svoje ne slaganje. Marko NIJE igrao sve po redu i zakonu. Nije imao pravo da napusti zemlju dok je bio u postupku rešavanja odobrenja boravka. To što je imao pogrešnu informaciju ne opravdava njegov čin.

Ostali navedeni slučaji su za žaljenje ali belgijski službenik se samo prdržavao propisa.

Oni koji čitaju moje postove su sigurno zapazili da se uvek zalažem za ponašanja u skladu sa zakonima i propisima, upravo zbog posledica kao što je iskustvo iz ovog iskustva.

Hvala chivitluju što je iskustvo podelio sa nama.

Eto jos jedne lekcije za potencijalne imigrante... zasto su bivse kolonije (US, CA, AUS, NZ...) bolje od metropola.

Metropole svoj identitet zasnivaju na etnickom poreklu, a kolonije na zajednickom iskustvu naseljavanja.

A to iskustvo moze da deli svako, od onih sto su se mesecima klackali na brodu do danasnjih modernih imigranata koji su regularno dosli i doprineli da ta zemlja bude to sto je. A u metropolama to iskustvo ne moze da deli cak ni druga generacija rodjena u zemlji od strane imigranata...

Ko nece da bude gastrabajter mora da preskoci veliku baru.

Pedjaloni kuco stara, sve zavisi iz kog ugla se gleda.

Ako krenemo od pretpostavke da je napravio neki prekrsaj, slozicu se sa tobom da jeste, ali...

Njemu su u opstini ili gde vec rekli na njegovo explicitno pitanje, da li za praznike moze da putuje i da se vrati, i dobio je odgovor da moze, znaci on nije pokusao da izvrda zakon, sistem ili nesto trece pa da ostane na crno itd. Plus, pretpostavljam, kada u nekoj zapadnoj zemlji (koja vazi za uredjenu zemlju, pravna drzava itd), u drzavnoj ustanovi (opstini itd), pitas i dobijes informaciju i to ne neku nebitnu servisnu informaciju, nego vrlo bitnu stvar, onda se covek postavi i reaguje prema toj informaciji.

Verujem da njemu ni na kraj pameti ne bi palo da putuje, i da se igra sa svojim pravnim statusom, da je znao samo 1% od ove zjbancije koja ga je snasla, da moze da ga snadje.

Pogotovo kada dodjes u neku stranu zemlju gde pokusavas legalno da izboris sebi radnu i boravisnu vizu, gde ti je sve strano, ne poznajes pravni, zakonodavni i sudski sistem itd.

I na kraju zavrsis u zatvoru, deportuju te i oznace kao ilegalnog imigranta ili sta vec.

I ja sam za to da se igra po zakonu, i da se svi pridrzavaju zakona, ali na zalost neki su sebi dali za pravo da misle i da se ponasaju, kao da su veci, vredniji, bolji ili sta vec u odnosu na druge, bilo da su u pitanju zemlje ili narodi.

Ma je l' moguće da moraš da sediš u Begiji dok ti rade boravišnu? Holandija, inače obično stroža po sličnim pitanja, je, još dok su trebale vize, davala neograničenu slobodu ulaženja i izlaženje za vreme procedure. Ja sam uvek mislio da je to opšte šengensko pravilo.

Je l' ima negde neka peticija da se potpiše protiv ovog šikaniranja?

Auu Či, jbt, baš si se napatio...Vaša afrička avantura mi se čini manje stresnom nego sa ovim "civilizovovanim i modernim" svetom.

Sad sve lepo prevedi na engleski, pa da se o ovome što ti se desilo čuje što dalje. Bruka i sramota, ali ništa od svega ako se svede na verbalnu osudu domaćeg življa. Isto kao da se nije ni desilo. Puno sreće!

Vala ona zenska sa pricom o Olji Beckovic mi mirise na potencijalnog azilanta :D

U svakom slucaju, u Belgiju je dalkeo bojle ici komnom jer zasto trpeti ovakve i slicne stresove.

Eto jos jedne lekcije za potencijalne imigrante... zasto su bivse kolonije (US, CA, AUS, NZ...) bolje od metropola. Metropole svoj identitet zasnivaju na etnickom poreklu, a kolonije na zajednickom iskustvu naseljavanja.A to iskustvo moze da deli svako, od onih sto su se mesecima klackali na brodu do danasnjih modernih imigranata koji su regularno dosli i doprineli da ta zemlja bude to sto je. A u metropolama to iskustvo ne moze da deli cak ni druga generacija rodjena u zemlji od strane imigranata...Ko nece da bude gastrabajter mora da preskoci veliku baru.

A šta bi da se bivše kolonije nalaze malo bliže, da budu dostupne kopnenim putem? I da li su npr. SAD, toliko tolerantne prema Meksikancima, a u Australija prema Indijcima kao prema, recimo, nekim evropskim državljanima? Uostavom, te iste zemlje zahtevaju vize, koje uopšte nije lako dobiti... I do njih ne leti Wizzair za pedeseta evra, što znači da, i pre pomisli, na putovanje tamo moraš imati dosta para. U ove, kako ih zoveš "metropole", možemo bez vize...Chivitli je naleteo na budale, koji se iživljavaju "po zakonu", a nažalost, mnogi su ima državljani Srbije su ima dali povoda da to rade...Kad u školi neko razbije prozor, obično plaća ceo razred...Nije pravedno, ali tako je...