Posted July 7, 2015 Zdravo svima!Isla bih u posetu bratu koji radi na kruzeru, na turu Velika Britanija i Irska. Prvo sam se dvoumila da li mi treba tranzitna ili turisticka viza, i kad sam odlucila da popunim prijavu za turisticku vizu, videla sam da treba da se unese adresa na kojoj cu biti dok sam u UK. Posto cu sve vreme boraviti na brodu, uz dnevne izlete (kako vec to funkcionise na kruzeru), da li neko ima ideju sta da unesem kao adresu? Brat ima americku tranzitnu vizu, ako nesto znaci...Da li uopste u Beogradu postoji mesto gde mogu da odem i licno se raspitam oko vize? Vec sam slala pitanja kao sto pise na zvanicnom britanskom sajtu, ali jedino sto sam dobila kao odgovor je link za taj isti sajt.Ja sam napravila rezervaciju na booking.com, nasla varujantu koja se moze otkazati par dana pre trazenog datuma, besplatno. Odstampala je i upisala tu adresu. Inace i u avionu se dobije kartoncic koji se popunjava i tu traze adresu. Ponela sam sa sobom i rezervaciju, koju sam bila otkazala, ali me nisu nista pitali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Ako imaš dobru potporu u smislu finansijskih garancija i garancija da ćeš se vratiti u Srbiju (tipa: izveštaji iz banke, potvrda o zaposlenju i o visini plate, potvrda o redovnom pohađanju studija...), ne bi trebalo da ima nikakvih problema da ti odobre vizu. I najverovatnije ćeš je i dobiti za 10-ak radnih dana (lično iskustvo).Viza vazi od onog dana kada je zalepe u pasos, a ne od datuma koji se navede u aplikaciji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Još jedno pitanje: da li je tačno da na razgovor mora da se donese avionska karta?Na sajtu, https://uk.tlscontact.com/rs/beg/login.php, pise da ne preporucuju da se placa smestaj i karta re dobijanja vize. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Sanjast, nije potrebno otvoriti nov nalog za novu aplikaciju, već je uraditi sa postojećeg. Postoji opcija Apply for myself, ako se dobro sećam tu se pokrene nova aplikacija i par polja čak budu popunjena prema onoj prethodnoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Viza vazi od onog dana kada je zalepe u pasos, a ne od datuma koji se navede u aplikaciji.Ovo nije tacno. Viza vazi od onog datuma koji je naveden u aplikaciji. Barem je tako bilo u mom slucaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2015 Zdravo narode!Da li je neko od vas imao iskustva sa Priority Visa Service uslugom u skorije vreme?Sledece nedelje treba da sam u Skotskoj. Viza za koju apliciram je Tier 5.Da bi ubrzala proces, htela sam u okviru aplikacije za vizu da doplatim za Priority Visa Service,medjutim u delu za placanje, nisam imala tu opciju.Na sajtu Teleperformance-a pise da ta opcija treba da bude ponudjena u okviru sajta visa4uk, a u slucaju da je nema onda: "You must book a Priority Visa Service appointment through Visa4UK if you wish to have this service. If you do not have a Priority Visa Service appointment but pay for Priority Visa Service on this website, your application will be considered within UKVI's standard processing times."Zanima me da li mogu naknadno da doplatim na sastanku u Omladinskih brigada ili postoji neko resenje za ovaj problem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2015 Ovo nije tacno. Viza vazi od onog datuma koji je naveden u aplikaciji. Barem je tako bilo u mom slucaju.Dragance, vizu sam dobila pre mesec dana, i na vizi u pasosu pise da vazi do 28.11. 2015, a pasos sam preuzela 30.05.2015. Znaci datum vazenja vize je od 28.05. , bas kad su mi javili da je odluka donesena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2015 Sanjast, nije potrebno otvoriti nov nalog za novu aplikaciju, već je uraditi sa postojećeg. Postoji opcija Apply for myself, ako se dobro sećam tu se pokrene nova aplikacija i par polja čak budu popunjena prema onoj prethodnoj. Znaci, kao i prvi put...Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2015 (edited) Zdravo narode! Da li je neko od vas imao iskustva sa Priority Visa Service uslugom u skorije vreme? Sledece nedelje treba da sam u Skotskoj. Viza za koju apliciram je Tier 5. Da bi ubrzala proces, htela sam u okviru aplikacije za vizu da doplatim za Priority Visa Service, medjutim u delu za placanje, nisam imala tu opciju. Na sajtu Teleperformance-a pise da ta opcija treba da bude ponudjena u okviru sajta visa4uk, a u slucaju da je nema onda: "You must book a Priority Visa Service appointment through Visa4UK if you wish to have this service. If you do not have a Priority Visa Service appointment but pay for Priority Visa Service on this website, your application will be considered within UKVI's standard processing times." Zanima me da li mogu naknadno da doplatim na sastanku u Omladinskih brigada ili postoji neko resenje za ovaj problem? Na sajtu, https://uk.tlscontact.com/rs/beg/login.php, kada se ulogujem, ima opcija da se selektuje neki od servisa. Mora da postoji i kod vas. I evo, dole, propratni tekst. Service Cost Select Priority Visa EUR 174.00 What is this? Return Courier EUR 14.43 Priority Visa Service (Non-Settlement): If you meet the criteria set out below and wish to purchase this service you should log into your personal account on this website, pay the fee and bring evidence of your payment to your appointment at the Visa Application Centre. Please note that Priority Visa Service appointments are limited. You must book a Priority Visa Service appointment through Visa4UK if you wish to have this service. If you do not have a Priority Visa Service appointment but pay for Priority Visa Service on this website, your application will be considered within our standard processing times. If you meet the criteria (below), purchasing Priority Visa Service will guarantee that your visa application is placed at the front of the processing queue. Under normal circumstances, Priority Visa Service applications will be processed within 5 working days. Priority Visa Processing service is available for an additional €174.00 per applicant. This cost is in addition to your visa application fee and is non-refundable. Please note that you should not purchase Priority Visa Service after you have submitted your application. Only customers who meet the following criteria can use Priority Visa Service: Visit visa applications with evidence of having travelled to and complied with the Immigration Rules of the UK, USA, Canada, Australia or New Zealand within the last 5 yearsTier 2 (Skilled workers) and Tier 5 (Temporary Worker - Creative and Sporting) applicants sponsored by a company/institution listed on the UK Visa & Immigration approved Premium Sponsor listDependents applying with the aboveCustomers who fall into the following categories are advised not use the Priority Visa Service: If you have been refused leave to enter the UK, and/or;If you have previously deported, removed, or otherwise required to leave the UK, and/or;If you have overstayed a period of leave in the UK, and/or;If you have had leave to remain in the UK curtailed by the Home Office, and/or;If you have been refused leave to remain in the UK by the Home Office, and/or:If you have been previously refused a visa for Australia, Canada, New Zealand, the USA or a Schengen country, and/orIf you have been interviewed, detained or prosecuted by the police for any offence in the UK or elsewhere, and/orIf you have an unspent criminal conviction in any country, and/orIf you have committed a criminal offence in any country.Pozdrav Edited July 21, 2015 by Duya Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2015 Dragance, vizu sam dobila pre mesec dana, i na vizi u pasosu pise da vazi do 28.11. 2015, a pasos sam preuzela 30.05.2015. Znaci datum vazenja vize je od 28.05. , bas kad su mi javili da je odluka donesena.Meni je jasno pisalo da vazi od datuma tog i tog, do datuma tog i tog, nisam morao nista da sracunavam. Ali, ok, vadio sam je u drugoj zemlji, pa je to verovatno razlog.Uostalom, vazno je da vazi u onom periodu koji je naznacen u aplikaciji, sve preko toga sto dobijes je bonus Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2015 Ako nekog interesuje, general 6 months vizu sam sada u junu čekala nepune dve nedelje (papire predala u ponedeljak, vizu dobila u petak naredne nedelje). Počinje datumom kada je aplikacjia obrađena i viza odobrena, a ne datumom koji sam navela kao željeni za putovanje. Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2015 Cao Julija, Ove nedelje idem na razgovor pa me zanima da li je potrebno da dokumenta budu overene od strane sudskog tumaca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2015 Cao Julija,Ove nedelje idem na razgovor pa me zanima da li je potrebno da dokumenta budu overene od strane sudskog tumaca.Nije Julija ali nema veze Nije potrebno overavati dokumenta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2015 Na sajtu, https://uk.tlscontact.com/rs/beg/login.php, kada se ulogujem, ima opcija da se selektuje neki od servisa. Mora da postoji i kod vas. I evo, dole, propratni tekst.PozdravHvala Vam puno na odgovoru.Nisam mogla da uplatim Priority Visa Service jer je moj tip vize Tier 5 (Temporary Worker-Government Authorised Exchange). Jedino je za tip Tier 5 (Temporary Worker - Creative and Sporting) vizu to moguce.U svakom slucaju, ukoliko neko ne uspe da uplati preko sajta Teleperformance, moguce je na licu mesta u njihovom predstavnistvu to uciniti (naravno online).Sve najbolje i puno lepih putovanja! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2015 interesuje me sledece,ako letim za Kuala Lumpur preeko Londona iz Beca ili Budimpeste,British Airways je kompanija,a povratak iz Singapura takodje preko Londona,da li je potrebna tranzitna viza?Da li je neko isao?Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2015 treba mi savet, zovem u pomoc Prijavljujem se za vizu za UK, posto je konferencija u pitanju, onda je business standard viza.U Srbiji (gde popunjavam prijavu) sam nezaposlena, ali sam vanredni student na doktorskim u inostranstvu, ali bez primanja stipendije. Da li zbog toga sto sam nezaposlena u Srbiji i prakticno nemam redovna mesecna primanja mogu da mi ne odobre vizu?Jos nesto - sta je bolje da navedem kako se put i boravak finansira? Univerzitet moze da mi finansira put, ali iz administrativnih razloga ne mogu da dobijem tu potvrdu pre nego sto se prijavim i pre intervjua.Da li bi izvod iz banke na oko 2000e ustedjevine na svom racunu bio dovoljna garancija za 6 dana boravka?Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2015 treba mi savet, zovem u pomoc Prijavljujem se za vizu za UK, posto je konferencija u pitanju, onda je business standard viza.U Srbiji (gde popunjavam prijavu) sam nezaposlena, ali sam vanredni student na doktorskim u inostranstvu, ali bez primanja stipendije. Da li zbog toga sto sam nezaposlena u Srbiji i prakticno nemam redovna mesecna primanja mogu da mi ne odobre vizu?Jos nesto - sta je bolje da navedem kako se put i boravak finansira? Univerzitet moze da mi finansira put, ali iz administrativnih razloga ne mogu da dobijem tu potvrdu pre nego sto se prijavim i pre intervjua.Da li bi izvod iz banke na oko 2000e ustedjevine na svom racunu bio dovoljna garancija za 6 dana boravka?Hvala unapred!Ako je biznis viza, treba da dobijete pozivno pismo od kompanije koja saziva konferenciju. U tom slucaju oni Vam sve obezbedjuju, prevoz, smestaj, tako je, barem, praksa. E sad, to sto niste zaposleni, a idete poslovno, ne znam kako ide... Iznos od 2000 evra je sasvim dovoljan. Ja sam navela da putujem na 7 dana, a imala sam isti iznos na racunu i dobila sam vizu bez problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2015 Ako je biznis viza, treba da dobijete pozivno pismo od kompanije koja saziva konferenciju. U tom slucaju oni Vam sve obezbedjuju, prevoz, smestaj, tako je, barem, praksa. E sad, to sto niste zaposleni, a idete poslovno, ne znam kako ide... Iznos od 2000 evra je sasvim dovoljan. Ja sam navela da putujem na 7 dana, a imala sam isti iznos na racunu i dobila sam vizu bez problema.sanjast2, hvala puno na odgovoru. U ovom slucaju, organizatori ne finansiraju ucesnike (velika je konferencija). Tu je caka - Univerzitet ce platiti deo tog puta, ali ne mogu jos uvek da dobijem tu potvrdu (odmori u administraciji itd.), pa bih navela da cu sama finansirati. E sad, 'samofinansiranje', a bez redovnih primanja mozda ne prodje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2015 (edited) sanjast2, hvala puno na odgovoru. U ovom slucaju, organizatori ne finansiraju ucesnike (velika je konferencija). Tu je caka - Univerzitet ce platiti deo tog puta, ali ne mogu jos uvek da dobijem tu potvrdu (odmori u administraciji itd.), pa bih navela da cu sama finansirati. E sad, 'samofinansiranje', a bez redovnih primanja mozda ne prodje?Nema na čemu!Mislim da nema pravila, već sve zavisi od trenutnog raspoloženja onoga koji odobrava vize . Njima je bitno da se dobro finansijski obezbedite. Možda bolje prođete ako tražite turističku vizu.Ja imam rođake u Londonu, ali to nigde nisam navela, nisam tražila pozivno pismo ni ništa slično, pa sam prošla sa manje peripetija i vrlo jednostavno dobila vizu. Puno sreće! Pozdrav. Edited August 7, 2015 by sanjast2 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2015 Moja logika je bila: ako je turisticki, onda idem na odmor, a konferencija nikako nije domor! Znam da je cudno da student (makar i doktorand) ide na business put, ali to mi se cinilo adekvatnim. Ali kako ste rekli, sve dok postoje sredstva za put, njima je verovatno OK. I da budu dobro raspolozeni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2015 Nema niceg cudnog sto student ide na "business" put. Jednostavno, to sto ti trazis upada u tu kategoriju koja se zove "business visa". Ja sam nedavno bio u slicnoj situaciji kao ti i dobio sam tu business vizu, iako sam aplicirao i zapravo mislio da mi treba drugi tip vize(pisao sam vec o tome na nekoj od prethodnih strana ove teme). Koliko se secam, nije neophodno da dokazes da ce neko drugi da ti snosi troskove. Mozes i ti licno da snosis troskove. Mislim da je izvod racuna sa tom sumom sasvim dovoljno pokrice. I bitno je da imas pozivno pismo od organizatora te konferencije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2015 Nema niceg cudnog sto student ide na "business" put. Jednostavno, to sto ti trazis upada u tu kategoriju koja se zove "business visa". Ja sam nedavno bio u slicnoj situaciji kao ti i dobio sam tu business vizu, iako sam aplicirao i zapravo mislio da mi treba drugi tip vize(pisao sam vec o tome na nekoj od prethodnih strana ove teme). Koliko se secam, nije neophodno da dokazes da ce neko drugi da ti snosi troskove. Mozes i ti licno da snosis troskove. Mislim da je izvod racuna sa tom sumom sasvim dovoljno pokrice. I bitno je da imas pozivno pismo od organizatora te konferencije.Hvala puno na odgovoru, Dragance! Imam taj iznos + pozivna pisma (jedno od drustva koje organizuje konfernciju i drugu od institucije domacina u UK), trebalo bi da bude OK. Potrazicu i tvoje ranije postove, nisam pregledala bas sve strane teme :/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2015 Ja sam za konferenciju u Londonu tražio turističku vizu.. Upravo očekujem da mi je odobre. Nadam se da nisam pogrešio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2015 Zna li neko da li je potreban izvod iz banke ako u garantnom pismu stoji da ce oni snositi sve troskove tokom mog boravka? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2015 Ja sam za konferenciju u Londonu tražio turističku vizu.. Upravo očekujem da mi je odobre. Nadam se da nisam pogrešio.Verovatno je mala razlika, ako je Standard Visitor. Javi kako si prosao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites