Britanske vize

2,304 posts in this topic

Napisaću moje iskustvo i celokupnu proceduru za EEA Family Permit. Takođje i da se zahvalim ljudima sa ovog foruma koji su mi sa informacijama pomogli. Samo da kažem da ja imam EU pasoš i da smo dobili za moju suprugu EEA Family Permit.

APLICIRANJE ZA EEA FAMILY PERMIT

Uslovi se nalaze na sajtu - https://www.gov.uk/family-permit/eligibility

Mi smo išli opcijom da zajedno putujemo u UK u roku od 6 meseci od dana podnošenja zahteva.

Aplicira se online na sajtu - https://www.visa4uk.fco.gov.uk/home/welcome

Napravi se nalog za praćenje vize na sajtu - https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/index.php

Vizni aplikacioni centar se nalazi u Airport City centru na Novom Beogradu.

Online aplikacija se sastoji od nekih 130 pitanja (manje/više u zavisnosti od odgovora). Apliciranje za EEA Family Permit je besplatno, što se i vidi na kraju aplikacije. Kada se završi aplikacija odabere se termin za predaju dokumenata (ima slobodnih termina za nekih 2 do 3 dana), takodje se i obavezno odštampa primerak aplikacije, i primerak zakazanog termina, koji se nosi u vizni centar.

Od dokumenata smo predali: Pasoš aplikanta, kopiju starog pasoša, kopiju EU pasoša, kopiju EU lične karte, internacionalni venčani list, izvod stanja sa deviznog računa, fotografije iz proteklih 6 godina (da se vidi koliko smo zajedno), skype razgovori i dopisivanja, viber dopisivanja, whatsapp dopisivanja, rezervacija avio karata, propratno pismo (o našoj vezi i budućim planovima, napisano od strane EU osobe) i odštampana aplikacija.

Predaja dokumenata u viznom centru traje nekih 15 do 20 minuta, gde se skeniraju svi vaši dokumenti i tako skenirani šalju, i vama se svi odmah vraćaju osim pasoša aplikanta. Odluka o dodeli vize traje maksimalno 15 radnih dana po zakonu. Sve informacije o vašoj vizi, u tom vremenu dok se obradjuje, vam šalju na vaš e-mail. U našem slućaju su iskoristili svih 15 radnih dana i odmah nakon toga nam javili da je odluka doneta. Zatim je prošao još jedan dan dok pasoš nije stigao u vizni centar.

Takođje bih savetovao da nema potrebe da se radi preko agencije, jer oni naplaćuju samo aplikaciju, vi morate lično da predate sva dokumenta u vizni centar (u prevodu, vi njima pričate vaše podatke da bi oni ubacili to u aplikaciju, pa zašto onda ne bi i sami ubacili podatke!?)

Nadam se da će ovo biti od pomoći,

Pozdrav! :biggrin:

Edited by BelLon

svaka cast BelLon, ovo ce mnogima biti od koristi...

da li ste dokazivali nesto o zaposlenju u srb?

Hvala :smile:

Nismo nikakav dokaz o zaposlenju u Srbiji predali, već samo potvrdu iz banke o stanju na deviznom računu!

Bez brige, jer kada se radi aplikacija, imaš više opcija o trenutnim prihodima i finansijkom stanju. To može biti u vidu plate, štednje, izdržavanja od drugog lica i drugi...

Cao  :smile: 

Uskoro apliciram za turisticku vizu (6 meseci), pa me interesuje sta je sve tacno potrebno od dokumenata? Svakako cu dobiti garantno pismo od decka, ali koja sve dokument on takodje mora da preda pored kopije pasosa i izvoda iz banke? Ja kao student nemam stalna primanja, pa nisam sigurna da li moram i ja da prilozim izvod iz banke. Znam samo da moram da prilozim potvrdu sa fakulteta da sam redovan student (na engleskom jeziku), pasos i rezervaciju karte. Hvala unapred :smile:

Edited by NP9

da li je neko upoznat koliko se u poslednje vreme, u proseku ceka na odgovor za vizu, posto je meni proslo onih 15 radnih dana koji se obicno pominju, a nema odgovora...Isto me brine sto mnogi pominju kako su im se skenirali dokumenti, meni nisu, sve su zadrzali, sem one aplikacije koju sam popunjavala na netu.

meni su rekli da, posto sada sve salju u UK, moze da potraje duze nego obicno, ali ne cesto. mozda si baksuz... :biggrin:

Pozdrav                                                                                                                                                               Predala sam papire za EEA vizu 8.juna.Od tad jos uvek nisam dobila odgovor. A kada sam predavala        papire,receno mi je da se viza ceka oko tri nedelje,a EEA je malo specificna i da se ona resava                        u najkracem roku. Volela bi ako je neko u skorije vreme aplicirao za EEA da mi napise svoja iskustva.                    

stigla mi je viza posle 17 radnih dana,aplicirala sam za turisticku...po onom papiru u pasosu odluka je doneta posle 14 radnih dana, samo sto mi je javljeno onog dana od kada je u funkciji (ne znam kako drugacije da objasnim) :smile:

On 7.7.2017. at 10:56 PM, Bikec said:

Pozdrav                                                                                                                                                               Predala sam papire za EEA vizu 8.juna.Od tad jos uvek nisam dobila odgovor. A kada sam predavala        papire,receno mi je da se viza ceka oko tri nedelje,a EEA je malo specificna i da se ona resava                        u najkracem roku. Volela bi ako je neko u skorije vreme aplicirao za EEA da mi napise svoja iskustva.                    

U maju smo aplicirali za EEU permit i cekali smo 15 radnih dana na odgovor, sto je u realnom vremenu sa vikendima bilo skoro 4 nedelje zbog nekih praznika u UK koji su nas zakacili. Sve je bilo ok, prikupili smo dokumenta koja smo ovde citali da su bitna i dobili vizu :smile: ej, jos ne mogu da verujem da nismo platili :biggrin: 

Zna li neko da li se taksa za vizu i  healthcare surcharge plaća u evrima ili dinarima?

Treba da izdvojim pozamašnu svotu, pa ne znam kojom valutom da napunim račun, da me ne bi još dodatno odrali na kursu, a ne mogu nigde da pronađem informaciju...

Edited by Svitac

Cao svima, nova sam ovde 😁 necu da duzim odma cu vam sve objasniti. Imam decka u Londonu, on studira, zivi sa svojim roditeljima. Hoce, a i ja hocu da se preselim kod njega. Ja ne radim, niti studiram. Imam 20 godina. Da li mi moze neko objasniti sta mi je sve potrebno od papira i kako sve to ide da bi ja dobila vizu? Zvala sam ambasadu, nisu mi nista konkretno rekli. Molim vas, bila bih vam zahvalna do neba kada bi neko odgovorio. Znam samo da sa njim ne mogu da se vencam dok on ne bude imao svoj stan i dok ne bude radio...

15 minutes ago, Crna19 said:

Cao svima, nova sam ovde 😁 necu da duzim odma cu vam sve objasniti. Imam decka u Londonu, on studira, zivi sa svojim roditeljima. Hoce, a i ja hocu da se preselim kod njega. Ja ne radim, niti studiram. Imam 20 godina. Da li mi moze neko objasniti sta mi je sve potrebno od papira i kako sve to ide da bi ja dobila vizu? Zvala sam ambasadu, nisu mi nista konkretno rekli. Molim vas, bila bih vam zahvalna do neba kada bi neko odgovorio. Znam samo da sa njim ne mogu da se vencam dok on ne bude imao svoj stan i dok ne bude radio...imam sprski pasos. Predala sam papire za madjarsko drzavljanstvo i nakon godinu dana su mi vratili papire nazad. Pa sad ne znam da li da predam opet papire za madjarsko drzavljanstvo ili da probam sa vizom

Crna19, malo istrazi starije postove, imas sve detaljno objasnjeno kao i linkove na kojima mozes naci sta je potrebno za vizu. Telefonom nikakve informacije ne daju posto sve informacije mozes naci na sajtu.  svakako prvo istrazi sve opcije a tek onda probaj da apliciras. https://www.gov.uk/browse/visas-immigration ovo je link sa koga kreces, gde utvrdis za koju vizu bi eventualno aplicirala i onda koja ti dokumenta trebaju. puno srece :smile: 

Hvala 🤗

4 hours ago, ivana.popovic said:

Crna19, malo istrazi starije postove, imas sve detaljno objasnjeno kao i linkove na kojima mozes naci sta je potrebno za vizu. Telefonom nikakve informacije ne daju posto sve informacije mozes naci na sajtu.  svakako prvo istrazi sve opcije a tek onda probaj da apliciras. https://www.gov.uk/browse/visas-immigration ovo je link sa koga kreces, gde utvrdis za koju vizu bi eventualno aplicirala i onda koja ti dokumenta trebaju. puno srece :smile: 

🤗 mene samo zanima da li ja imam sanse da dobijem vizu, jer on ne radi nego studira...

54 minutes ago, Crna19 said:

Hvala 🤗

🤗 mene samo zanima da li ja imam sanse da dobijem vizu, jer on ne radi nego studira...

Preko njega 0% da dobiješ vizu, pošto ne može ni na kakav način da bude garant za tebe. Možeš ili da ti neko od njegove familije šalje pozivno pismo (ako su zaposleni) ili da ideš turistički. Za obe situacije ima pregršt informacija što na forumu, što na stranici koja ti je okačena u prošlom postu. Imaj na umu da ube situacije bi išla u turističku posetu i bilo kakav odlazak na duže staze je manje-više nemoguć.

Ukratko, bolje rešavaj mađarsko državljanstvo, manja je muka nego britanska birokratija :smile:

Edited by deleter

1 hour ago, deleter said:

Preko njega 0% da dobiješ vizu, pošto ne može ni na kakav način da bude garant za tebe. Možeš ili da ti neko od njegove familije šalje pozivno pismo (ako su zaposleni) ili da ideš turistički. Za obe situacije ima pregršt informacija što na forumu, što na stranici koja ti je okačena u prošlom postu. Imaj na umu da ube situacije bi išla u turističku posetu i bilo kakav odlazak na duže staze je manje-više nemoguć.

Ukratko, bolje rešavaj mađarsko državljanstvo, manja je muka nego britanska birokratija :smile:

Hvala ti puno... znaci mi mnogo 

Danas bio u Airport city u NBGD i predao sve za EEA. Odrali me za kopiranje slika, nisam znao da treba da ih odstampam na A4 papir, jer nece da skeniraju sliku ko sliku... Cisto da se jos neko ne zezne. Inace sav posao 10 minuta. Javljam kad bude odgovor. Pozz

Da li odbijanje za EEA moze da utice na tranzit preko Londona bez vize (iz Amerike sa Americkom vizom)?

On 7/17/2017 at 9:12 PM, zhule said:

Danas bio u Airport city u NBGD i predao sve za EEA. Odrali me za kopiranje slika, nisam znao da treba da ih odstampam na A4 papir, jer nece da skeniraju sliku ko sliku... Cisto da se jos neko ne zezne. Inace sav posao 10 minuta. Javljam kad bude odgovor. Pozz

Da li je skeniranje ostalih dokumenata besplatno ili se i ono naplaćuje?

On 7/17/2017 at 9:14 PM, mveruovic said:

Da li odbijanje za EEA moze da utice na tranzit preko Londona bez vize (iz Amerike sa Americkom vizom)?

Ne bi trebalo [ali ne smem da tvrdim 100%], jer je to vise za avio kompaniju - neces prolaziti kroz UK pasosku kontrolu [osim ako nije izmedju dva aerodroma].

1 hour ago, Dechkoizkraja said:

Da li je skeniranje ostalih dokumenata besplatno ili se i ono naplaćuje?

ne naplacuje se, nosis sve odstampano, ili original, zavisi sta imas. to oni skeniraju i salju dalje...

Imam jedno pitanje, na koje nisam uspeo da pronađem odgovor pretragom.

Treba da idem poslovno na konferenciju u Londonu i apliciram za standardnu vizu. I tokom popunjavanja formulara online, stavio sam da mi firma placa sve troskove tamo i da nemam nikavu usteđevinu na računu. Tako da mi je sistem od podrebnih dokumenata traži samo pasoš. Da li je moguće da mi je samo to potrebno?

sumnjam, mislim da treba sve ono sto treba  za zaposlene koji idu u svojoj reziji  (tj potvrda o godisnjem odmoru, i da si uopste zaposlen, gde ces biti smesten  ...mozda ti jedino ne treba ono stanje na deviznom racunu jer ti firma sve placa, ali mislim da i to nekako mora biti u pisanoj formi)

Pozdrav :smile:

Sledeci mesec apliciram opet za turisticku vizu (prvi put,prosle godine sam je dobila).

Uglavnom znam sta mi sve treba od papira ali se ne secam bas papira koje treba da vadim sa posla. Znam da mi treba potvrda da radim,na kom mestu,da mi odobravaju odmor, visina plate. E sad, moje pitanje je da li treba da mi prilozim i srpsku i englesku verziju ? (ne mogu bas da se setim kako sam o radila prosli put ali mislim da je bila u pitanju samo engleska verzija.

Isto tako, jos jedno pitanje vezano za to, da li mogu sve da predam u kopiranoj verziji bez originala?

Ukoliko neko moze da mi pomogne bila bih mu vrlo zahvalna :smile::smile::smile: Hvala punooooo unapred :smile: