Britanske vize

2,302 posts in this topic

7 minutes ago, deleter said:

Default opcija za vizu je 6 meseci multi entry. Mislim da uopšte ne izdaju na kraći period i bez multi entry, već neko duže vreme.

Ako je to zvanican podatak, onda ignorisati moju prethodnu poruku.

Kad sam trazio vizu 2015-te, obrazlozio sam i naglasio detalj da bih 2 puta ulazio u zemlju i dobio sam multientry vizu. 2016-te sam opet isao, ali tad sam samo jednom ulazio, a ne mogu da se setim sta je pisalo na vizi.

viza je uvek multi entry, i minimalno je na 6 meseci...mada, izgleda da je to i maksimalno :), iako pise da izdaju i na 2 godine

39 minutes ago, bam-bam said:

iako pise da izdaju i na 2 godine

Zar nema [vise] i basnoslovno skupih opcija na 5 i 10 godina?

1 hour ago, jms_uk said:

Zar nema [vise] i basnoslovno skupih opcija na 5 i 10 godina?

Ima naravno...

do 6 meseci - €110

do 2 godine - €415

do 5 godina - €754

do 10 godina - €946

I po meni najveći bezobrazluk u vezi sa aplikacijom na duži period

...

If applying for a long-term visit visa (2, 5 or 10 years) please read online guidance carefully. The difference in fees will not be refunded if we only issue you with a 6 month visa

...

19 hours ago, Dragance said:

Zapravo, mislim da je jako bitno da se navede taj detalj, kao i da se trazi viza sa vise ulazaka. 

Ja kad sam trazila nisam navodila hocu li se vracati,kad i kako...Ali svakako treba da se uzme ta sa multi ulascima (moja od 6 meseci i jeste podrzaumevala vise ulazaka u periodu od 6 meseci).

12 hours ago, deleter said:

Ima naravno...

I po meni najveći bezobrazluk u vezi sa aplikacijom na duži period

to se i meni desilo....firma, engleska, za koju sam radio, je trazila da izvadim vizu bar na 2 godine, ja platio i aplicirao, a oni mi dali samo na 6 meseci....mislim da mi cak nisu ni objasnili zasto nisu dali duzu...pre toga sam imao 5 konsekutivnih UK viza na po 6 meseci....i posle toga sam izvadio jos 4....ukupno u periodu od 6 godina 10 viza....svaki put na po 6 meseci....pare zadrzavaju svakako :smile:

ma, daleko im lepa kuca :).....sad ne moram vise da idem u UK, fala bogu

Edited by bam-bam

Dobar dan,

zajedno sa kolegom sam predao za eng.vizu 16.aprila, razlog posete je obilazak fabrike cije proizvode moja firma distribuira u Srbiji. Prilozena je celokupna dokumentacija, pozivno pismo fabrike, povratne avio karte, uverenja iz firme, izvodi banaka...Let je 8.maja, a odgovora i dalje nema.Receno nam je da je za odgovor potrebno 15 radnih dana, sto se ujedno poklapa i sa datumom polaska.Da li postoji mogucnost da se tih 15 radnih dana prolongiraju i da ne dobijemo odgovor na vreme sto bi uslovilo propadanje avio karata?

1 hour ago, giga545 said:

Dobar dan,

zajedno sa kolegom sam predao za eng.vizu 16.aprila, razlog posete je obilazak fabrike cije proizvode moja firma distribuira u Srbiji. Prilozena je celokupna dokumentacija, pozivno pismo fabrike, povratne avio karte, uverenja iz firme, izvodi banaka...Let je 8.maja, a odgovora i dalje nema.Receno nam je da je za odgovor potrebno 15 radnih dana, sto se ujedno poklapa i sa datumom polaska.Da li postoji mogucnost da se tih 15 radnih dana prolongiraju i da ne dobijemo odgovor na vreme sto bi uslovilo propadanje avio karata?

Na zalost, postoji. Ne znam da li se 1. maj racuna kao praznik u Srbiji, ali imajte u vidu da je 7. maj ovde neradan dan [ne znam da li se Bank Holidays odrazavaju i na ambasade], tako da u stvari 15 radnih dana pada mozda i 9. maja.

Takodje, sam odgovor ne znaci i da je pasos u vasim rukama - ako u to ne racunaju i dostavu pasosa. Da li postoji neki broj/email gde moze da se pita za progres aplikacije?

Ja sad ne znam kakva je procedura, da li u ambasadi postoji neko odeljenje koje izdaje vize ili je sve centralizovano?Da li i osoblje iz Bg ambasade praznuje 7.maj.Kolege iz druge kompanije su uplatile prioritene vize i dobili su za 4 dana.Doduse oni su aplicirali 19.aprila i oni nisu hteli da rizikuju.Aplikacija sluzi samo da se prati progres ali nema nikakve mogucnosti za dodatnim informacijama.

Sad dobih odgovor, da i fabrika ne radi 7.maja, zato su nam zakazali termin posete za 8.maj.

Ali sam sa druge strane cuo da su 1. i 2.maj radni dani, ako idemo tom logikom onda je 15 radni dan ili petak ili utorak.

Ne preostaje nista drugo nego samo da cekamo :-(

Ambasade praznuju i praznike zemlje domaćina i zemlje koje predstavljaju.

Pored toga ako se dobro sećam svi pasoši idu na viziranje u Varšavu, tako da ovi naši nemaju nikakve veze sa time, nažalost nemam odgovor na pitanje da li i kako mogu da se kontaktiraju.

Pasosi vise ne idu na viziranje u Varšavu, vec se sve obavlja u UK.

Tako da sto se mene tice sutra je dan D, jer je pon neradni dan.

Hvala na odgovorima!

Znači, napravila sam listu dokumenata koja bih trebala da prikupim, kako vam ovo izgleda? Dodajte nešto ako mislite da sam zaboravila ili bih mogla još da prikupim!

Novi pasoš i kopija
Stari pasoš i kopija
Izvod iz banke (stavila bih svoju ušteđevinu na račun, imam oko 2000 evra ušteđevine, iako mi mama finansira put, možda za svaki slučaj?)
Kopija pasoša majke i izjava da će me izdržavati, potvrda o zaposlenju i izvod iz banke
Potvrda o redovnom studiranju sa fakulteta i potvrda o položenim ispitima
Indeks i kopija indeksa

Pozivno pismo od momka gde me on poziva da dodjem kod njega u posetu da mi pokaže Englesku, nakon čega bismo išli u grčku zajedno sa njegovim roditeljima na venčanje (možda detalje putovanja i povratne karte za grcku?), pa bih se vratila za englesku na par dana i posle bih išla nazad za Srbiju. (ili da ne prilažem karte za grcku, pa da ni ne pomenem da ću se vraćati za englesku, nego samo da kažem ..nakon čega planiramo da idemo na odmor xajedno?)

Garantno pismo njegovog oca gde me i on poziva u njihovu kuću, potvrda da je kuća a njegova, potvrda o zaposlenju i izvod iz banke uz izjavu da bi u slučaju da se nešto desi mogli da me finansiraju dodatno

Kopija prve dve stranice pasoša momka i njegovog oca

+prevod svega što je na srpskom i overa

Evo jedne specificne situacije, posto su mi danas vratili pasos. Naime, pisao sam vec da imam vizu za UK, koja istice krajem maja ove godine. Danas su mi vratili nazad pasos, sa nalepnicom Entry Clearance. I naravno sa periodom od kraja maja (kada istice prethodna viza) do novembra. Malo mi je nejasna ova procedura, jer svaki put idem u UK na Univerzitet, kao Academic Visitor i uvek imam pozivna pisma prof. kod koga idem. Da li je neko imao slicnu situaciju sa ovim tipom vize - Entry Clearance i da li se na aerodromu placa nesto dodatno za ulazak u zemlju? Hvala na odgovoru. :biggrin: 

11 minutes ago, Dusan_90 said:

Evo jedne specificne situacije, posto su mi danas vratili pasos. Naime, pisao sam vec da imam vizu za UK, koja istice krajem maja ove godine. Danas su mi vratili nazad pasos, sa nalepnicom Entry Clearance. I naravno sa periodom od kraja maja (kada istice prethodna viza) do novembra. Malo mi je nejasna ova procedura, jer svaki put idem u UK na Univerzitet, kao Academic Visitor i uvek imam pozivna pisma prof. kod koga idem. Da li je neko imao slicnu situaciju sa ovim tipom vize - Entry Clearance i da li se na aerodromu placa nesto dodatno za ulazak u zemlju? Hvala na odgovoru. :biggrin: 

Ne placa se nista.

Sta ti pise kao kategorija/vrsta na nalepnici?

Ja sam te zute Entry Clearance imao kao student i Tier 2 worker.

Stalni boravak je bila crvena nalepnica, a turisticke vize zelene.

Kategorjaje Academic Visitor, broj ulazaka MULT... Je l proveravaju nesto dodatno na aerodromu kad sletim u London? Hvala na info, nisam znao da ovo uopste postoji i koja je svrha. :biggrin: 

U stvari, sad kad razmislim, mislim da se EC izdavao ako ti je boravak duzi od 6 meseci, koliko je viza dozvoljavala kao maksimum.

Po dolasku ce verovatno da te ispitaju opet sve o svrsi puta, kao i u ambasadi?

Mislim da sam tako i ja razumeo, s obzirom da uzimam vizu 2 puta za redom, sto bi znacilo da sam sebi produzavam boravak i da mogu tako u nedogled (iz njihovog ugla).

Ionako me svaki put sve detaljno preispitaju, prosli put se jedan carinik zainteresovao i za tip eksperimenata koje radim i sta ocekujem kao rezultat. Bas su bili simpaticni. :biggrin: 

23 hours ago, giga545 said:

Sad dobih odgovor, da i fabrika ne radi 7.maja, zato su nam zakazali termin posete za 8.maj.

Ali sam sa druge strane cuo da su 1. i 2.maj radni dani, ako idemo tom logikom onda je 15 radni dan ili petak ili utorak.

Ne preostaje nista drugo nego samo da cekamo :-(

Ajde, samom sebi da repliciram.

Ni danas nista od vize, kolega iz Bg je bio licno, cak uspeo da dodje do sluzbenica iz TLSContact Serbia, koje kopiraju celokupnu dokumentaciju, one su mu rekle da nemaju pojma o tome da je ponedeljak neradni dan u UK, i da po njihovim saznanjima, neradni dani su bili 1. i 3. maj. Po njihovim recima posto smo aplicirali 16.aprila, moguce je da cemo vizu da dobijemo i 7 ili 8 maja, a moze da se desi da bude i posle tog datuma sto nama naravno ne odgovara jer je let 8.maja u 18:50.

Imam par pitanja i konstatacija:

1. Na TLSContact Serbia je pisalo da su 1. i 2. maj neradni dani, kod UK ambasade u Beogradu ne stoji da je 7. maj neradni dan, a zvanicni nacionalni praznici u UK priznaju samo 7.maj kao neradni dan dok su 1. i 2. maj radni dani. Čiji neradni dani ( TLSContact Serbia, ambasada u Bg ili UKVI u Londonu) se racunaju prilikom obrade dokumentacije za dobijanje viza? 

2. Treci kolega koji nije iz nase firme, je aplicirao za vizu 17.aprila i njemu je sugerisano (sto nije bio slucaj sa nama) da uplati prioritetnu vizu sto je on i ucinio. 17 aprila u 13h je predao dokumentaciju, i vec 20 aprila u 15:32 je dobio e-mail da moze da preuzme pasos. Da li je moguce da je pasos koji je predat u utorak po podne, poslat za Englesku i vec u petak vracen u Beograd? Postavljam ovo pitanje, jer sam misljenja ( "sto je babi milo, mozda joj se i snilo"), posto se sve elektronski radi sa dokumentacijom (skenira, slika, salje) da mozda TLSContact Serbia "udara" vizu na sugesiju UKVI ? Jer ako stvarno pasos treba fizicki da se vrati iz UK, onda nema ni 1% sanse da ce viza stici.

3. Da li bi imalo efekta da se u ponedeljak licno pojavim u TLSContact Serbia, opet lepo sve  objasnim sluzbenicama, i ljubazno ih zamolim za neku urgenciju. Znam da su oni samo servis, ali je prosto nemoguce da ne mogu makar malo da "poguraju" celokupni slucaj.

Molim iskusne, @jms_uk, @deleter i ostale da daju svoje misljenje.

Izvinjavam se ako mnogo "davim", ali lakse je da podelim muku sa vama i mozda dobijem neki savet sta uraditi.

1. Na TLSContact Serbia je pisalo da su 1. i 2. maj neradni dani, kod UK ambasade u Beogradu ne stoji da je 7. maj neradni dan, a zvanicni nacionalni praznici u UK priznaju samo 7.maj kao neradni dan dok su 1. i 2. maj radni dani. Čiji neradni dani ( TLSContact Serbia, ambasada u Bg ili UKVI u Londonu) se racunaju prilikom obrade dokumentacije za dobijanje viza? 

Iz mog iskustva, ambasade obicno 'proslavljaju' i svoje i praznike zemlje domacina.

Da li je moguce da je pasos koji je predat u utorak po podne, poslat za Englesku i vec u petak vracen u Beograd? Postavljam ovo pitanje, jer sam misljenja ( "sto je babi milo, mozda joj se i snilo"), posto se sve elektronski radi sa dokumentacijom (skenira, slika, salje) da mozda TLSContact Serbia "udara" vizu na sugesiju UKVI ? Jer ako stvarno pasos treba fizicki da se vrati iz UK, onda nema ni 1% sanse da ce viza stici.

Teorijski moguce, diplomatskom postom od Beograda do Londona za dan.

5 minutes ago, jms_uk said:

Iz mog iskustva, ambasade obicno 'proslavljaju' i svoje i praznike zemlje domacina.

Opet ne dobih odgovor, izvinjavam se tebi ako ne znas, ciji radni odnosno neradni dani su validni za racunanje propisanih 15 radnih dana. Po meni ima tri institucije:

-TLSContact Serbia

-ambasada u Bg

-UKVI u Londonu ?

Just now, giga545 said:

Opet ne dobih odgovor, izvinjavam se tebi ako ne znas, ciji radni odnosno neradni dani su validni za racunanje propisanih 15 radnih dana. Po meni ima tri institucije:

-TLSContact Serbia

-ambasada u Bg

-UKVI u Londonu ?

Izvini, ne bih znao  - posto se proces promenio dosta od mog poslednjeg apliciranja za UK vizu.

Ne znam da li je negde ranije u ovom threadu pomenuto to...

16 hours ago, giga545 said:

Ne znam kako TLSContact Serbia i drugi u ovom slučaju rade, ali moje iskustvo sa drugim sličnim institucijama koje predstavljaju strane države je da praznuju sve praznike (i svoje i tuđe).

2. Treci kolega koji nije iz nase firme, je aplicirao za vizu 17.aprila i njemu je sugerisano (sto nije bio slucaj sa nama) da uplati prioritetnu vizu sto je on i ucinio. 17 aprila u 13h je predao dokumentaciju, i vec 20 aprila u 15:32 je dobio e-mail da moze da preuzme pasos. Da li je moguce da je pasos koji je predat u utorak po podne, poslat za Englesku i vec u petak vracen u Beograd? Postavljam ovo pitanje, jer sam misljenja ( "sto je babi milo, mozda joj se i snilo"), posto se sve elektronski radi sa dokumentacijom (skenira, slika, salje) da mozda TLSContact Serbia "udara" vizu na sugesiju UKVI ? Jer ako stvarno pasos treba fizicki da se vrati iz UK, onda nema ni 1% sanse da ce viza stici.

Pasoš je apsolutno mogao da ode do Londona i nazad za tako kratko vreme. Moj pasoš je imao slično povratno vreme kada sam vizirao za Kanadsku vizu u Beču preko njihove agencije, pored toga znam iz iskustva kada se šalju paketi kurirskim službama (npr. DHL-om) da im treba 2 dana da dođe Hong Kong-a, a 3 dana do SAD-a, tako da šta je jedan London naspram toga :biggrin:

Isto tako čisto sumnjam da bi jedna država koja ima tako paranoični imigracioni sistem kao UK, dozvolila da neko drugi štampa i lepi vize u njeno ime, posebno kada pogledam koji nivo cepidlačenja ima u njihovoj aplikaciji (od finansijskih podataka do kompletne istorije putovanja sa datumima).

3. Da li bi imalo efekta da se u ponedeljak licno pojavim u TLSContact Serbia, opet lepo sve  objasnim sluzbenicama, i ljubazno ih zamolim za neku urgenciju. Znam da su oni samo servis, ali je prosto nemoguce da ne mogu makar malo da "poguraju" celokupni slucaj.

Opet, ako su imalo slični kao ostali servisi onda imaju 0 (nula) uticaja na celu situaciju, i još manje interesa da se direktno petljaju sa tim. Na žalost, to je posledica outsource-ovanja ovakvih usluga agencijama, pre u doba kada se ovo radilo u direktno u konzularnim odeljenjima od ambasada bi ovako nešto možda i imalo smisla. Možda sam u krivu ovde, ali lično ne vidim zašto bi bili drugačiji. Ako se i odlučiš da pokušaš, javi ovde kako je prošlo da i drugi znaju.

Odluka doneta jutros.Tacno posle 15 radnih dana (ocigledno da su kod Engleza 1. i 2. Maj radni dani) .Ostaje sad da pozeleni stavka "ready for collection". Citajuci forum, to bi trebalo da bude u toku sutrasnjeg dana.Pokidali su mi sve zivce :-(

On 5/3/2018 at 9:11 PM, giga545 said:

Pasosi vise ne idu na viziranje u Varšavu, vec se sve obavlja u UK.

Tako da sto se mene tice sutra je dan D, jer je pon neradni dan.

Turisticke vize se i dalje salju u Varsavu (ja predavala krajem prosle godine), a poslovne,bracne i ostale se rade u Sheffieldu.