Britanske vize

2,302 posts in this topic

On 12/15/2017 at 5:19 PM, Olja 1986 said:

Molim za pomoć,zanimaju me iskustva ljudi koji su aplicirali za EEA Family permit.

Muž mi ima Mađarske papire i njihov pasoš i licnu.On je u UK skoro 3god.Uzeli smo se u maju ove god.Kraj septembra smo predali sve papire,pomogli su nam iz agencije.Posle 3.nedelje su javili da nisu jos doneli odluku i da će biti duze od 3.nedelje.4.nedelje su poslali da su doneli odluku i da mi vracaju pasos.Sutra su mi isto to poslali i u mailu u PDF-u je 24.10 stojala odbijenica.Nikad gore u zivotu se nisam osecala...Razlog je bio jer nismo dostavili slipove od plate(mada nam niko iz agencije to nije ni rekao da treba).Sve papire smo imali osim toga jer nismo znali da i to treba.

Muz mi je kasnije poslao i slipove od plata i ponovo sam aplicirala 14.11.sam bila u konzulatu i ponovo sve predala.4.12 su mi poslali mail da nije gotovo u roku od 3.nedelje.Jos uvek mi nista nisu javili.

Da li neko ima slicno iskustvo,hvala puno😀

Slipove čijih plata ?

I koja agencija ? Mislim da bi bilo korisno za ostale koji se dvoume da li da apliciraju sami ili koriste uslugu agencije, da znaju koga da izbegavaju. I ja sam se dvoumio da li da koristim usluge agencije ( pošto sam u tom trenutku imao neki nedefinisana status - unmarried partner ) ali sam na kraju ipak sam aplicirao posle detaljno opisanog posta od člana foruma BelLon na 73 strani.

Ja sam aplicirao u septembru, supruga mi je u UK 18 godina ( Slovenčki pasoš ) i bila je nezaposlena ( jobseeker od marta ) u trenutku kada sam ja aplicirao. I pored toga bila je "qualified person", tako da mislim da su im ipak bitnija tvoja primanja.

Ja sam predao uplaćene doprinose iz PIO fonda u zadnjih 6 meseci ( bio prijavljen na minimalac ), izjavu direktora kolika su mi mesečna primanja i odobren neplaćen odmor u trajanju od 6 meseci i stanje na deviznom računu " virtualni 10000€ :smile: " ( mislim da ti je ovo najvažnija stavka da bi videli da imaš dovoljno sredstava da se izdržavaš 6 meseci dok si u UK ).

Dobio sam vizu i pasoš posle 4 nedelje. Od 02.11. sam u UK.

On 11/19/2017 at 11:48 AM, JoleTamara said:

Cao drustvo,

potreban mi je savet. Moja supruga je trenutno u Londonu, tamo je zaposlena za stalno, ima Madjarske papire, ima njihov NINo broj i sada ja hocu tamo da odem ali ne kao turista posto sam tako vec isao. Zelim da odem tamo da radim i da nastavimo tamo da zivimo. Inace je kod njenog ujaka i ja bih bio tamo za pocetak dok ne pocnem da radim. Koji tip vize sada treba da apliciram?

EEA family permit

Od mene nisu ništa trazili samo pasoš stari i nov,od njega:

Aplikaciju

Stari pasos-ako imas

IZvod iz mk vencanih (medjunarodni)

Pozivno pismo

KOpiju pasosa

Ugovor o stanovanju

IZvode iz banaka

Ugovor o zaposlenju

Kopiju fotografija i prepiske odstampane(dokaz veze) 

Nin broj.

Slipove od plate payslipove mi nisu rekli nismo znali i to prvi put nismo predali.Sada smo aplicirali 14.11.jos nikakav odgovor nisam dobila jedino da kasne sa odgovorom,da ce biti dize od 3nedelje.Od mene nisu nista trazili posto apliciramo za spajanje porodice EEA Family permit.Proslo je vec vise od mesec dana.

@Olja 1986 Gde ste predavali dokumenta?

I da li ste sva dokumenta vi prikupili i poslali ili ste samo predali pasoš i ostavili otiske prstiju itd a vaš suprug poslao dokumenta direktno gde treba?

Kako da dodjem do kontakta za TLSContact (oni su zaduženi valjda za Uk spouse vize ili neko drugi? ) 

@Tiga83 Uskoro ću valjda saznati tačne informacije, advokat u UK nam je rekao da je procedura izmenjena i da se deo dokumenata šalje direktno u Sheffield (valjda), a deo se predaje iz Srbije. Samo nismo dobili informaciju šta je ono šta ja u Begradu treba da predam, a informacije na internetu su baš škrte, i kriju kontakte.

Ne zelim da blatim agenciju,iz razloga sto su mnogima pomogli i koji su otisli u Britaniju.Možda je ovo bio slucajan propust.Moj muž poznaje mnoge kojima su pomogli i bas iz tog razloga smo ih angazovali.Dakle agencija je proverena,cak nam je i gazda drugi put pomogao da li smo sve prikupili.

Agencija nam je rekla sta treba,muz mi je poslao sva dokumenta.Agencija mi je zakazala apliciranje i popunila aplikaciju.U konzulat sam odnela sva dokumenta oni skenirali i poslali i ponovo me slikali i uzeli otiske prstiju.

Sada ocekujemo odgovor.Zanima me koliko  dugo se čeka posle drugog apliciranja za bracnu vizu?

Srecno svima

Edited by Olja 1986

Zdravo svima!

Treba da apliciram za UK turisticku vizu... Ali sam upravo skontao da mi je adresa pasosa u Nisu, a ja sam u medjuvremenu promenio prebivaliste u licnoj karti na Beograd... Da li to moze da mi pravi problem za dobijanje vize?

Pozdrav

To sigurno ne bi smeo da bude razlog da te odbiju za vizu. Uostalom, sta ce njima tvoja licna karta? Pasos je ono sto ih zanima. Mislim da sam i ja imao istu situaciju sto se adrese tice i dobio 2 puta vizu (poslovnu), ako ti je za utehu. Mnogo je vaznije da pokazes da imas dovoljno novca i dovoljno cvrst razlog da se vratis, bio to posao, skola ili sta vec.

Hvala na odgovoru!

A koju onda adresu da koristim u aplikaciji za vizu? onu iz pasosa ili ovu gde stanujem?

I Imam jos jedno pitanje... Upravo zakazujem na onom sajtu termin za donosonje dokumenata... pored 1000 pitanja, pitali me sa kim putujem i da li taj neko ima vizu. putujem sa zenom koja nema vizu... Osimm njenih nekih osnovnih podataka i broja pasosa nista drugo nisu trazili.. jel ovako zakazujem i za nju ili moram posebno da prodjem kroz sve ovo i za zenu?

Sada se aplicira direktno na Uk.Gov sajtu a za pracenje vize je i dalje TSL ali kada treba da izaberete vizu i napravite aplikaciju, ponudjeni odgovori su totalno izmesani, tako da kod general visitor ili ti Visitor 6<months kako je na sajtu, daje ti u stvari za business 3fwI81ijTxy472xttKFhgg.png

Pozdrav :smile:

Zanima me da li neko zna koliko ''mora'' da se napravi pauza izmedju predjasnje vize i apliciranja za drugu? Radi se o turistickoj vizi.

Moja istice krajem marta pa me zanima kad najranije mogu da predam za drugu i koliko moram da cekam.

:smile: 

https://www.theguardian.com/politics/2018/jan/10/western-balkans-backsliding-on-democracy-says-lords-committee

"The Balkans summit is seen as one of the Foreign Office’s key chances to show Britain will remain engaged globally after Brexit. The Foreign Office minister Sir Alan Duncan said he hoped the summit may lead a relaxation of the UK visa regime."

Ne bih zadržavao dah, ali toliko retko čujemo bilo šta o liberalizaciji UK viznog režima da sam morao ovo da okačim ovde. Samit o kom se govori je u julu pa ćemo videti ima li vesti.

Pzdrav drustvo,

Decko i ja smo 2016. godine isli brodom iz Amerike do Engleske i uzimali smo tranzitnu vizu. Ove godine radimo slicno. Idemo iz Engleske do Amerike i opet vadimo tranzitnu vizu ali ovog puta iz Beograda :smile: pa sad imam dva pitanja. Da li izvodi iz banaka treba da budu prevedeni na engleski posto sam procitala to na vasem forumu? I kako izgleda predaja dokumenata? Mi smo u Americi samo odneli dokumenta i oni su nas islikali i uzeli otiske prstiju i to je bilo sve. Znam da smo se mi cimali misleci da ce nas nesto ispitivita :smile:

hvala puno na odgovoru!

Tamara

Imam pitanje, ako neko možda zna odgovor.

Prilikom popunjavanja online formulara za UK vizu, traži se da se unese gde ste , kada i zašto putovali. Živeo sam u EU i često prelazio granicu kada sam išao nazad za Srbiju i u EU, pa mi je pasoš prepun  pečata, treba li svaki ponaosob da ispisujem i objašnjavam ili samo one koji se odnose na putovanja u druge zemlje?  Dešavalo se da mi ponekad ni na jednom prelazu ne udare pečat.

Edited by Jovan N.

Jel bi mogla da mi kazes sta si sve podnosila od roditelja? Predpostavljam da si trazila turisticku a nezaposleno si lice? @Panika

Hvala :smile: 

Edited by Anny88

Postovani,

Zanima me koja je tacna procedura dobijanja vize za Englesku za osobu sa srpskim pasosem, a da ide preko supruznika koji ima Slovenacki pasos i prijavu boravka i svoje firme u Engleskoj. Moja situacija je malo specificna posto sam vise u Srbiji nego u Engleskoj a hteo bih da napravimo vizu za moju zenu da moze da ide za Englesku, sa duzim boravkom.  

On 1/22/2018 at 10:36 AM, Sordjany said:

Postovani,

Zanima me koja je tacna procedura dobijanja vize za Englesku za osobu sa srpskim pasosem, a da ide preko supruznika koji ima Slovenacki pasos i prijavu boravka i svoje firme u Engleskoj. Moja situacija je malo specificna posto sam vise u Srbiji nego u Engleskoj a hteo bih da napravimo vizu za moju zenu da moze da ide za Englesku, sa duzim boravkom.  

Supruga mora da aplicira u Srbiji za EEA Familiy Permit. FP se izdaje na period od 6 meseci.

Imaš detaljno opisan proces na 73 strani foruma ( prvi post ). 

Za vreme trajanja FPa,  supruga mora ( ili bi bilo poželjno ) da prođe Habitual residenci test i da stekne Right to reside i potom da aplicira za Residence card koji se izdaje na 5 godina. 

Pozdrav

Cao svima. Htela bih da putujem za London u posetu drugarici koja zivi tamo pa me zanima jel moze neko da mi kaze sta mi sve treba od papira s obzirom da sam zvanicno nezaposlena? Nisam ni student vec samo zivim sa mojima a radim kao freelancer (sto predpostavljam da njima nista ne znaci tako da bih isla na kartu da im to uopste ni nespominjem). 

Ne netu sam uspela samo da nadjem dokumentaciju za nezaposlena/izdrzavana lica u slucaju ako sam udata i ako muz brine o meni (sto ja nisam jedna od tih).

Bila bih vam zahvalna do neba kad biste mi malo pomogli :smile: 

Postovani clanovi,

Molila bih vas za informaciju - suprug i ja zelimo da odemo u posetu mojoj sestri koja zivi i radi u UK. Ja posedujem madjarski pasos, moj suprug ima samo srpski, tako da je njemu potrebna turisticka viza. Da li neko moze da mi preporuci neku agenciju jer, koliko vidim u postovima, iskustva su razlicita po pitanju predavanja razne dokumentacije? Moj suprug je zaposlen ovde, ima redovna primanja, izdrzava svoju majku i ima nekretninu na svom imenu. Moja sestra ce priloziti svoj izvod iz banke kao dokaz da moze da ga izdrzava tokom boravka, da li je potrebno da i na njegovom racunu bude veca svota novca, i da li treba da ima i devizni racun? Hvala unapred!

Zanima me ako imas radnu dozvolu,ja imam zutu i da li se snose neke posledice ako se u toku jedne godine ako ne udjes u zemlju?

Zanima me ako imas radnu dozvolu,ja imam zutu i da li se snose neke posledice ako se u toku jedne godine ako ne udjes u zemlju?

Sta je zuta radna dozvola?

Radna dozvola/viza je ujedno i dozvola boravka - ako ne ides tamo godinu dana, onda znaci da ti nije [bila] namera tamo da boravis/radis?

Zasto vaditi vizu ako se ne ide tamo godinu dana?

Edited by jms_uk

radna dozvola plava s kojom mozes raditi puno radno vreme

a zuta pola radnog vremena

ja imam hrv pasos i vredi mi pet godina

vratila sam se kuci mrtva bolesna,jos se oporavljam 

raditi ujedno i boraviti pet godina a onda se moze podneti za drzavljanstvo

2 hours ago, ana1976 said:

radna dozvola plava s kojom mozes raditi puno radno vreme

a zuta pola radnog vremena

ja imam hrv pasos i vredi mi pet godina

vratila sam se kuci mrtva bolesna,jos se oporavljam 

raditi ujedno i boraviti pet godina a onda se moze podneti za drzavljanstvo

Nemam pojma za te zute/plave dozvole, ali za ovo boldovano: posle pet godina boravka ide prvo stalni boravak (ILR)?

A onda posle godinu dana sa ILR-om, se podnosi aplikacija za naturalizaciju.

Pozdrav,
brat, muz i ja bi trebalo da sa agencijom turisticki putujemo 15. dana Engleska, Skotska i Irska i dosao je momenat skupljanja dokumenata i apliciranja za vizu. Agencija nam je poslala spisak dokumenata koja su nam potrebna, ali i pored mojih dodatnih napora neke stvari su mi i dalje nejasne.

Prva nedoumica tice se mog muza koji je samostalni preduzetnik. Pronasla sam da je za preduzetnike potrebno da imaju sledeca dokumenta: potvrda o stanju na ličnom deviznom računu, potvrde o prometu na računima firme, dinarski i devizni računi, izvodi iz banke za poslednja 2 meseca (izvodi koji vam stižu na mail su skroz ok), potvrda o plaćenom porezu iz Poreske uprave, potvrda o registrovanoj firmi iz APR-a. Agencija nam je poslala koji su nam papiri potrebni za zaposlene, nezaposlene, studente i penzionere, a na moje pitanje od njih sam dobila pomalo nejasan odgovor ("potrebno je svakako samo da ima potvrdu o zaposlenju izdatu na zvaničnom memorandumu sa pečatom i potpisom i naznačenim godišnjim primanjima, svakako važe svi uslovi koje smo naveli za zaposlena lica, trebalo bi da pripada grupi CONTRACTOR u aplikaciji."). Zanima me vase misljenje.

Druga nedoumica koju nisam uspela da razresim sa agencijom tice se propratnog pisma koje su nam naveli kao potrebno ("7. Propratno pimo na engleskom jeziku u kome ećete naglasiti svrhu odlaska u Britaniju, ali i vezama u Srbiji koje će njima pokazati da ćete se vratiti nakon putovanja nazad u zemlju. Odštampanu i potpisanu kao što ste potpisani u pasošu.
Propratno pismo bi trebalo napisati u formalnom obliku, obraćajući se zvaničnicima u konzulatu (na engleskom jeziku), najbolje bi bilo da napišete da imate porodicu u Srbiji, da Vas vežu jake veze za Srbiju, da ste ovde zaposleni i da možete da se izdržavate za svo vreme trajanja putovanja kao i nakon povratka u Srbiju.") Da li iko od vas ima neki primer ili dodatni savet kako ovo pismo treba da izgleda/zvuci?

Hvala na strpljenju i pomoci.

Srdacan pozdrav