Posted March 1, 2014 Putujem za London na 9 dana, pa gledam sve varijante javnog prevoza, Travel Card, Oyster... Pa da pitam vas koji ste bili i imate iskustva, koja je po vama najisplatljivija varijanta za vožnju po gradu za 9 dana? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2014 Ja sam uvek isla busom. Taxi je skup, metro isto, a bus te za funtu-dve odveze na isto mesto. Uzmes Oyster ili pak dnevnu kartu. One su malo skuplje ali se isplate jer ceo dan juris i uskaces i iskaces s buseva (moguce i metroa). Nisam najsigurnija jer sam poslednji put bila 2011te, moguce je da se nesto promenilo. Baci pogled na sajtu www.tfl.gov.uk Evo proverih i ja. Za zonu 1 i 2, travelcard vozovima za 7 dana je oko 32 funte. Za travelcard ti ne treba Oyster kartica, vec platis u kesu i posle cuvas kartu. 7 dana busom je oko 21 funta. Sestra i ja smo imale Oyster kartice pa smo isle undergroundom do odredjene stanice (u nasem slucaju Tower Hill) a onda bi sele na brodic koji plovi Temzom, platile Oyster karticom i vozile se do Parlamenta. Ima interesantnih opcija, no to vec ne spada u jeftino. A ako je lepo vreme, imas da iznajmis bicikle svuda, pa lepo sednes na jednu i vozis do sledece stanice gde ostavis bajs, razgledas, pa ponovo. O tome vise imas na istom sajtu. Zove se Barclays Cycle ili tako nekako. Evo cene: http://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/14811.aspx Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2014 Puno hvala Tamara. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2014 Welcome! Pozdravi mi London. Sad sam ga se vec uzelela, dobro bi bilo... hmmm... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2014 Ja ipak predlazem Oyster. Ja sam samo nju koristila i vratila sam se pre mesec dana iz Londona tako da je info svez Uzlela sam 7modnevnu varijantu za 1 i 2 zonu i za metro i za bus ukupna cena je 35 funti i stvarno nemas sta da brines. Mozes da se vozis koliko hoces i nocu i danju i vazi i za metro i za bus Provedi se lepo. Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2014 Karticu mozes uzeti na bilo kojoj metro stanici i tamo takodje postoje mape metro stanica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2014 Super! Mislim da mi je to najbojla varijanta. Hvala! Samo mi jedan detalj nije jasan. Ako uzmem Oyster na 7 dana za 1-2 zonu, video sam da mogu da stavim i nešto novca preko ako se budem vozio po drugim zonama, kako onda to funkcioniše, kartica se dodatno "kuca" ako uđeš u treću zonu ili kako? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2014 Nikad nisam bio u Londonu, ali sam imao surfere iz Londona koji su mi pričali za neku foru sa bajsovima, da ako iznajmiš bajs i vratiš ga u roku od pola sata, iznajmljivanje je besplatno. Znači fazon tih mesta gde mogu da se iznajme imaš po celom gradu, kad vidiš da je prošlo npr 25 minuta, odeš do jednog takvog mesta, vratiš bajk, i iznajmiš ga opet i sve džabe. Nisam siguran kako ovo funkcioniše, ako može neko ko je bio tamo da kaže nešto više o tome. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2014 Funkcioniše tako kako si rekao, ali moraš da platiš dve funte za dnevnu kartu kako bi uopšte mogao uzeti bajs. Ne plaćaš više od toga samo ako vratiš bajs u roku od pola sata, a ako zadržiš duže onda se dodatno plaća. @tarantula, ako se dobro sećam, funkcioniše upravo tako kako si rekao. Sistem sam skonta da li si se čekirao tamo gde ti važi pretplata ili treba da ti skine kredit sa "prepaid" računa. Na primer, ako si ušao u zoni 1 za koju imaš pretplatu, a izašao u zoni 3 gde nemaš pretplatu, pošto se i na izlasku kucaju karte, skinuće ti pare. Za buseve nema zona, jedna pokriva ceo grad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2014 Nikad nisam bio u Londonu, ali sam imao surfere iz Londona koji su mi pričali za neku foru sa bajsovima, da ako iznajmiš bajs i vratiš ga u roku od pola sata, iznajmljivanje je besplatno. Znači fazon tih mesta gde mogu da se iznajme imaš po celom gradu, kad vidiš da je prošlo npr 25 minuta, odeš do jednog takvog mesta, vratiš bajk, i iznajmiš ga opet i sve džabe. Nisam siguran kako ovo funkcioniše, ako može neko ko je bio tamo da kaže nešto više o tome. Upravo tako, ali ti ne bih preporučio da ih voziš. U Engleskoj postoji zakon da bicikl možeš voziti samo po ulici. Naravno postoje jako puno biciklističkih staza, i vozači su jako pažljivi prema biciklistima. Mogao bih reći da je london biciklistički grad Ali tih 25-30 minuta koji su besplatni će jako brzo proći a nećeš se snaći sigurno u gradu, tj gde da nadješ sledeću stanicu za bicikl gde ćeš ga ostaviti. Ja sam jednom vozio, planirao sam da se malo vozikam i vratim za tih 30 minuta, ali pogubio sam se po ulicama i trebalo mi je da sat ipo da nadjem gde da vratim bicikl. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 23, 2014 Nijednom turisti ne preporučujem da se vozi samo autobusima, jeste jeftinija varijanta (dnevna karta max £4.40), ali je šteta izgubiti dragoceno vreme u javnom prevozu. Inače Oyster Card košta £5. To je depozit pa se sve vraća kada ti više nije potrebna (£5 za karticu + neiskorišćeni kredit). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2014 Ja bas nisam primetila da je javni prevoz toliko spor da se gubi vreme... Pola sata u prevozu nije velika stvar. U svakom velikom gradu se toliko gubi, pa i mnogo vise. Sto se bicikala tice, to uopste nije losa opcija, ali ako ces po naski "da sto jeftinije prodjem pa da vozim samo onih free pola sata" onda bolje ni nemoj. Nije skupo ni te dve-tri funte, a bar se vozis. I onako ne verujem da ce nekome biti do voznje svaki dan, a i znajuci kakvo je tamo vreme, mozda vam se nece ni voziti po kisi. Ja bih uplatila jedan-dva dana, vozala, vozala, vozala i onda promenila vrstu prevoza Cisto da probate sve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2014 Probaj i metro za vece razdaljine, ali busevi su najbolji. Mnogo se propusta dok ides pod zemljom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2014 Ima neka linije... mislim da je 9 koja ide pored dosta atrakcija, kao da si otisao na one turisticke sa otvorenim krovom. Kod towera mozes da uskocis Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2014 ja sam se nedavno vratio iz londona ,a tamo sam boravio nedelju dana.iako sam imao oyster, kupio sam travelcard za sedam dana po ceni od 36 funti-za sve vidove prevoza u prve tri zone.sve je besprekorno funkcionisalo,a ovo bih preporucio ne samo zbog ustede vec i zbog mogucnosti koriscenja 2for1 popusta gde dvoje sa travelcardom ulaze u neke bitnije turisticke atrakcije po ceni jedne karte.to je narocito znacajno ako planirate da posetite madam tiso, zoo, tower of london, kensington i slicno jer su ulaznice dosta skupe.jedino sto treba da znate je da se taj travelcard moze kupiti samo na zeleznickim stanicama po londonu, papirni je (ne kartica poput oystera) i potrebno je da ponesete sliku za pasos posto je kartica personalizovana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2014 Обавезно узми Ојстер, цене свих превоза су знатно ниже, а депозит можеш да подигнеш на крају. Ако ниси баш у центру, више се исплати да доплатиш 16 фунти више и да имаш и метро. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2014 Pozdrav svima Imam jedno pitanje u vezi gradskog prevoza u Londonu. Putujem uskoro u Cambridge na nedelju dana i nakon toga imam jedan slobodan dan u Londonu (nedelja). Interesuje me da li je bolje da kupim travelcard ili visitor oyster card (i kako uopste oyster kartica funkcionise, nije mi najjasnije) i da li mi uopste treba neka od ovih kartica da bih isao u razgledanje grada - recimo od Big ben-a do Tower of London, video sam na mapi da to nije bas blizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2014 (edited) Sve zavisi gde se boravi, ali se slazem sa prethodnim misljenjem da je autobus najbolja varijanta kada se porede cena i kvalitet prevoza. Za mene najefektivnija kombinacija je smestaj u Pekamu ili blizini (juzni London) i odatle imate direktne linije do severa (Pikadili), istoka (Tower bridge) i zapada (B. palata). Pekam/Brikston su ubedljivo najjeftiniji, a nisu uopste predaleko od centra. Za pola sata ste do Pikadilija.Ja nisam koristio te dnevne i nedeljne karte. Samo sam napunio Oyster pa su mi skidali sa kartice. Izaslo me je jeftinije od tih 35 funti, ali se i nisam preterano mnogo zabijao po gradu posto mi nije bio prvi put tamo. Edited July 23, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2014 (edited) Pozdrav svima Imam jedno pitanje u vezi gradskog prevoza u Londonu. Putujem uskoro u Cambridge na nedelju dana i nakon toga imam jedan slobodan dan u Londonu (nedelja). Interesuje me da li je bolje da kupim travelcard ili visitor oyster card (i kako uopste oyster kartica funkcionise, nije mi najjasnije) i da li mi uopste treba neka od ovih kartica da bih isao u razgledanje grada - recimo od Big ben-a do Tower of London, video sam na mapi da to nije bas blizu.Ako sleces na aerodrom koji je blize gradu, kao Hitrou, Getvik i Siti onda ti je vozna stanica odmah tu kod izlaza pa kupis Oyster karticu na salteru i das novac da je dopunis istovremeno. Ako sleces dalje od grada kao sto je low cost Luton za Wizz onda prvo uzmes autobus do Victoria Station - nesto kao glavna zeleznicka stanica, pa onda to obavis tamo. Edited July 23, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2014 Dolazim iz Kembridza u London (Victoria coach station) i tu planiram da ostavim prtljag i da lutam malo po gradu. Znaci Oyster je bolja opcija za jednodnevno lutanje gradom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2016 Pitanje: najjeftiniji prevoz od Lutona do Londona? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2016 Pitanje: najjeftiniji prevoz od Lutona do Londona? Pretpostavljam da pitas za Luton aerodrom, a ne grad? Pogledaj National Express. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2016 15 hours ago, jms_uk said: Pretpostavljam da pitas za Luton aerodrom, a ne grad? Pogledaj National Express. Sent from my iPhone using Tapatalk Da, pitam za aerodrom...hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2016 Najjeftinije od Lutona do Londona bi trebalo da bude Easybus, ako se uzme unapred, kosta 2 funte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites