Viza za SAD

2,896 posts in this topic

Hvala na odgovoru! Citao sam po raznim forumima komentare gde pisu da je obavezno imati nekretninu pa me je to bunilo... Javljam uskoro sta je bilo i kako je bilo!

Pozdrav!  :mah:

Zeleo bi da podnesem zahtev za turisticku vizu.Idem kod drugara u posetu na dve nedelje

Student sam 3 godine koju sam obnovio)Poslednji ispit sam dao u junu.Prosle godine sam bio na programu work and travel i sve sam ispostovao.

Imam potvrdu da sam clan boskersko kluba i potvrdu i od kluba i saveza vojvodine.pored toga nosim i boksersku knjizicu na uvid.da vide da imam redovno meceve.

Nosim potvrdu od fakulteta ,ostalo mi je 3 ispita do kraja ukupno sam polozio 27.nosim uverenje o polozenim ispitima.

Nosim izvod iz banke sa 3000e.

I imam  garantno pismo od momka koji tamo igra kosarku(NBA-liga)i on navodi da smo zajedno trenirali u toku njegove pauze gde bi on voleo da ja dodjem.

Nosim potvrdu da sam vlasnik kuce u kojoj zivim.Ako neko moze neka mi odg koje su mi sanse? I dali je pametno mozda da me neko prijavi da sam zaposlen ,nasao bih jaku firmu koja bi mi garantovala a knjizicu radnu bi izmuvao da recimo radim od juna ,par meseci..

КАко може неко да те пријави кад си студент? Не можеш да измуваш да радиш пар месеци, јер законски имаш право да изостајеш са посла тек после 6 месеци тј да имаш годишњи одмор.

п.с. Што се тиче шанси нико то не може да ти каже, све зависи од конзула...

Pozdrav svima!

Hteo bi da zamolim ako ima neko ljubazan da mi da savet vezan za turističku vizu iako mi je jasno da sve zavisi od slučaja do slučaja i da nema pravila.

Bio sam na work and travel programu 2 puta.2007 i 2011 godine.Nakon povratka zaposlio sam se u jednoj firmi gde radim godinu

dana.Imam želju da posetim prijatelje koje sam stekao.Imam nekretninu na svoje ime a mogao bi da dobijem i pozivno pismo od šefa u kompaniji gde sam radio.Interesuje me kolike su mi šanse da dobijem turističku vizu i da li postoji neka druga viza na koju bi bilo bolje da se prijavim

Postovani,

Molim nekoga ko je isao il ko se razume da mi pojasni i kaze koje su prve stvari za dobijanje H2B Vize. Trenutno sam upisao 4 god na fakultetu, zeleo bih uskoro aplicirati za radnu vizu al ne znam nista o tome tek pocinjem da se raspitujem! Molim vas odakle da pocnem i koji su uslovi da to trazim! Hvala unapred  :angel:

Pozdrav drugari!

Interesuje me vase misljenje o mojoj situaciji i vasi saveti.

Odbijen sam za J-1 vizu u maju ove godine,a prethodno sam ucetsvovao u W&T 2011 programu.

Ove godine sam postao apsolvent pa tako nisam imao pravo da apliciram za J1 vec sam upisao nov fakultet na kome sam polozio 3 ispita.Momak koji je posle mene isao na intervju je sa slicnom situacijom dobio vizu.

Interesuje me koliko bi trebalo da cekam da predam ponovo zahtev za vizu??

Za koji tip vize bi trebalo da apliciram.Za j1 vise ne ispunjavam uslove tako da bih probao H2B.

Interesuje me i kakve su sanse kod tranzitne vize jer razmilsjam i da odem na brod da radim.

Od svega me najvise muci to sto sam odbijen,pa ne znam kakav status imam kod njih u ambasadi.

zdravo, imam jedno pitanje. student sam i zivim sa roditeljima, uskoro imam zakazan razgovor za turisticku vizu pa me zanima da li ima veze to sto nijedna nekretnina nije na moje ima vec na ocevo?

Zdravo  :)

Moj prvi post na forumu, ali listam tu i tamo već više godina.

Ne mogu više da gledam ove letove za 200 eura, nije fer, samo me viza sprečava  :cryy: 

zaista me ništa osim turističkih poseta ne zanima. 

Probaću da dobijem USA vizu, mada izgleda da ne treba da se nadam mnogo  ;)

Nisam vise student, nisam zvanično zaposlen, radim nešto kao freelancer. Jedino na šta računam je što relativno ok zaradjujem za srpske uslove i imam na računima petocifrene iznose u eur nekog kao viška novca, uštedjevine recimo. 

Nekretnine nemam na sebe, mogu da prebacim, imam jedino skupa kola, ako je to bitno. Da, nemam ni porodicu, mislim imam roditelje, ali ne ženu - decu.

Putovao sam do sada (i vraćao se :)) po EU obišao sam većinu zemalja, bio sam u rusiji, bio sada skoro u japanu..

Mislim da je fail u najavi, ali razmisljam da pokušam, budem skroz iskren pa šta bude. 

Valjda im je bitno samo da procene da nemam nameru da ostajem, stvarno nemam, ma koliko ne simpatisao srbiju, što se novca tiče snašao sam se za sada ok, malo radim a posao ide fino,  neću da perem sudove tamo :)

Da li da uopšte pokušam ili da na vreme odustanem i ne smanjim sanse za eventualno neki pokusaj u perspektivi.. ?  Je l' dobio neko vizu u situaciji sličnoj mojoj?

hvala na mišljenjima  :mah:

Zdravo  :)

Moj prvi post na forumu, ali listam tu i tamo već više godina.

Ne mogu više da gledam ove letove za 200 eura, nije fer, samo me viza sprečava  :cryy: 

zaista me ništa osim turističkih poseta ne zanima. 

Probaću da dobijem USA vizu, mada izgleda da ne treba da se nadam mnogo  ;)

Nisam vise student, nisam zvanično zaposlen, radim nešto kao freelancer. Jedino na šta računam je što relativno ok zaradjujem za srpske uslove i imam na računima petocifrene iznose u eur nekog kao viška novca, uštedjevine recimo. 

Nekretnine nemam na sebe, mogu da prebacim, imam jedino skupa kola, ako je to bitno. Da, nemam ni porodicu, mislim imam roditelje, ali ne ženu - decu.

Putovao sam do sada (i vraćao se :)) po EU obišao sam većinu zemalja, bio sam u rusiji, bio sada skoro u japanu..

Mislim da je fail u najavi, ali razmisljam da pokušam, budem skroz iskren pa šta bude. 

Valjda im je bitno samo da procene da nemam nameru da ostajem, stvarno nemam, ma koliko ne simpatisao srbiju, što se novca tiče snašao sam se za sada ok, malo radim a posao ide fino,  neću da perem sudove tamo :)

Da li da uopšte pokušam ili da na vreme odustanem i ne smanjim sanse za eventualno neki pokusaj u perspektivi.. ?   Je l' dobio neko vizu u situaciji sličnoj mojoj?

hvala na mišljenjima  :mah:

Nije uopšte fail u najavi, ako uz sve to možeš da dokumentuješ čime se baviš kao freelancer, koliko zarađuješ, da imaš redovne klijente i slično. Radna knjižica zaista nije obavezna. Imaš li neki portfolio, ugovore, uplate na račun (može to da bude i PayPal) ili priznanice, vizit kartu, svoj website, sve ono što se zove paper trail?

Nema nikakvog razloga za prebacivanje nekretnine i slične akcije. Takođe, to što si dosta putovao po EU i što si išao u Japan je veliki plus, jer pokazuje da brojne šanse za ilegalni ostanak u razvijenim zemljama nisi iskoristio.

Pozdrav drugari :)

Ukoliko ima neko da mi pomogne bio bih mu vrlo zahvalan :D

Zeleo bih da turisticki posetim USA pa me zanima sledece....

Isao bih sa zenom na 15-20 dana cisto turisticki i ne bih imao pozivno pismo vec bih isao na rezervaciju smestaja.

Oboje radimo ali razlika je u tome sto ja radim na odredjeno (svake godine mi se obnavlja ugovor) a primanja su mi vrlo solidna. Zena radi u stranoj firmi vec 6 godina na neodredjeno i ima dosta dobra primanja. Imamo i malo veci iznos ustedjevine na racunu ali nemamo nekretninu na nase ime jer jos zivimo privatno.Oboje smo dosta putovali (vecina EU drzava itd). Takodje sam zaboravio da napomenem da mogu da sredim da mi poslodavac ne stavlja da radim na odredjeno vec da sam zaposlen kod njega od tog i tog datuma itd samo sto mozda nece smeti da stavi rec NEODREDJENO jer ipak ne verujem da bi toliko mogao da ucini cisto da sebe ne stavi u neugodan polozaj (ali pitacu i za to).

Takodje me zanima sledece iako sam vec na sajtu procitao nesto oko toga. Naime,na sajtu ambasade pise da supruznici po Zakonu treba da imaju dokumente sa novim prezimenima ukoliko dodje do toga prilikom sklapanja braka.

Moja zena i dalje ima pasos na devojacko prezime (nije imala potrebe da menja pasos jer i dalje putuje sa njim) ali sada se dvoumim da li da menja i njega pre apliciranja tj da ne budu zatezali kada vide bracni list gde je uzela moje prezime a pasos ima na staro....

Ocekujem odgovore pa da vidim kolike mi sanse dajete da dobijemo vizu  ;D

Ocekujem odgovore pa da vidim kolike mi sanse dajete da dobijemo vizu  ;D

Ne vidim apsolutno nikakav problem sa vasom aplikacijom. Nema razloga da bilo ko propusta da kaze potpunu istinu, ta rec "neodredjeno" ne znaci mnogo. Ako imas stabilne prihode u prethodnom periodu i to mozes da dokazes, super, to je sve sto ti treba. Cak je okej i da tvoj partner ima prihode, a ti si nezaposlen, i to prolazi u zavisnosti od toga koliko si prethodno putovao i koliko imas "dobru pricu".

Sasvim je okej da nemas nikakvo pozivno pismo, nisam ga ni ja imao iako sam isao u posetu prijatelju. Prosto sam na pitanje "imate li pozivno pismo" odgovorio sa ne. Potom su me pitali za plan putovanja i vazno je samo da imas ideju koliko ostajes i gde ides. Dakle, one fore sa idem na mesec-dva ne prolaze; to 15-20 dana je sasvim u redu, jos bolje ako kazes zavisi od slobodnih dana koje mozemo da uzmemo, onako spontano pokazujes da imate posao :)

Ja se nisam sretao sa tim problemom prezimena na sajtu - moze link? Znam za situaciju kada imas vizu u starom pasosu na staro ime, izvadjen novi pasos na novo ime i sta onda. Tu je situacija jasna - mora nova viza da se vadi. I bas zbog toga, jer vam dajem dobru sansu da dobijete 10-godisnje vize, mozda nije lose da za tih 2.000 dinara promenite pasos i stavite novo prezime; onda cete imati zaista desetogodisnju vizu. U suprotnom, vazice do momenta dok tvoga supruga ne izvadi novi pasos, sto moze biti i relativno brzo... Osim ako se ne razvedete, ali let's not go there  :bag:

Nije uopšte fail u najavi, ako uz sve to možeš da dokumentuješ čime se baviš kao freelancer, koliko zarađuješ, da imaš redovne klijente i slično. Radna knjižica zaista nije obavezna. Imaš li neki portfolio, ugovore, uplate na račun (može to da bude i PayPal) ili priznanice, vizit kartu, svoj website, sve ono što se zove paper trail?

Nema nikakvog razloga za prebacivanje nekretnine i slične akcije. Takođe, to što si dosta putovao po EU i što si išao u Japan je veliki plus, jer pokazuje da brojne šanse za ilegalni ostanak u razvijenim zemljama nisi iskoristio.

Većinu toga u principu mogu da pokažem, imam dosta transfera preko moneybookers-a, konstantno od istih klijenata, konstantne uplate na dinarski račun, mada opet najveći deo naplate ide u gotovini i za to nemam ništa..    jedino što višak sam sebi uplaćujem na devizni račun, valjda i to nešto znači, ne znam. 

Imam i sajt i vizit karte  :)

Znači da pokušam, a,a,a?  :king: 

Svestan sam da ako me odbiju to otežava eventualni novi pokušaj, pa ne bih da upropastim to, nemam pojma. Da nije tog faktora svakako bih otišao na razgovor, ovako se još dvoumim.  A evo u drugom tabu mi otvoren booking za kartu barcelona - nyc za 430 eura, eh, da nema vize samo jos par klikova i ...  :(

Ne vidim apsolutno nikakav problem sa vasom aplikacijom. Nema razloga da bilo ko propusta da kaze potpunu istinu, ta rec "neodredjeno" ne znaci mnogo. Ako imas stabilne prihode u prethodnom periodu i to mozes da dokazes, super, to je sve sto ti treba. Cak je okej i da tvoj partner ima prihode, a ti si nezaposlen, i to prolazi u zavisnosti od toga koliko si prethodno putovao i koliko imas "dobru pricu".

Sasvim je okej da nemas nikakvo pozivno pismo, nisam ga ni ja imao iako sam isao u posetu prijatelju. Prosto sam na pitanje "imate li pozivno pismo" odgovorio sa ne. Potom su me pitali za plan putovanja i vazno je samo da imas ideju koliko ostajes i gde ides. Dakle, one fore sa idem na mesec-dva ne prolaze; to 15-20 dana je sasvim u redu, jos bolje ako kazes zavisi od slobodnih dana koje mozemo da uzmemo, onako spontano pokazujes da imate posao :)

Ja se nisam sretao sa tim problemom prezimena na sajtu - moze link? Znam za situaciju kada imas vizu u starom pasosu na staro ime, izvadjen novi pasos na novo ime i sta onda. Tu je situacija jasna - mora nova viza da se vadi. I bas zbog toga, jer vam dajem dobru sansu da dobijete 10-godisnje vize, mozda nije lose da za tih 2.000 dinara promenite pasos i stavite novo prezime; onda cete imati zaista desetogodisnju vizu. U suprotnom, vazice do momenta dok tvoga supruga ne izvadi novi pasos, sto moze biti i relativno brzo... Osim ako se ne razvedete, ali let's not go there  :bag:

Samo da posaljem link vezan za promenu prezimena koji pominju na sajtu ambasade (http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/osnovna-dokumenta.html). Odmah pri pocetku texta pise to vezano za promenu prezimena.

U svakom slucaju hvala ti na odgovoru. Samo me zanima da li smeta to sto sam ja zaposlen zvanicno tek 8 meseci i sto nemam bas neki dugi radni staz iza sebe dok supruga ipak ima preko 6 godina? Mada,sto ti kazes,kontam da znaci i to sto iddemo zajedno pa bi bilo trulo da ona dobije vizu a ja ne mada nista nije iskljuceno.

Nadam se da ce ipak biti sve u najboljem redu :)

@tarmi014

ja kao što vidiš, isto se raspitujem oko vize, nisam konzul  :hihi: , ali iz svega što sam čitao u tvom slučaju jedini problem može biti što oboje idete, ono, ne ostaje niko u Srbiji, koliko shvatam nemate dece, ni nekretnine.. pa da deluje kao da imate ideju da ostanete.

Ali valjda ako imate stalni posao i dobre zarade ne bi trebalo da bude problema  :pivoooo:

@tarmi014

ja kao što vidiš, isto se raspitujem oko vize, nisam konzul  :hihi: , ali iz svega što sam čitao u tvom slučaju jedini problem može biti što oboje idete, ono, ne ostaje niko u Srbiji, koliko shvatam nemate dece, ni nekretnine.. pa da deluje kao da imate ideju da ostanete.

Ali valjda ako imate stalni posao i dobre zarade ne bi trebalo da bude problema  :pivoooo:

Znate kako, svaka aplikacija je individualna, i nema tu obecanja ili garancija. Ali ima nekoliko stranica ranije, ja sam aplikovao sa devojkom koja je u tom momentu bila nezaposlena i tek sto je zavrsila master studije. Ja sam imao posao 7 meseci u tom momentu, ali u struci i sa diplomom koju jednako lako mogu da "preselim" u Ameriku. Bez problema smo dobili vize na tri godine (sto je tada bilo maksimalno trajanje vize). Moja procena zasto - imali smo jasan plan zasto putujemo, imali smo jasan plan sta radimo i sta cemo raditi u Srbiji u narednom periodu i pasosi su nam bili krcati od prethodnih putovanja.

U tom smislu, ne vidim ni sa vama momcima nikakav problem. Samo budite jasni i spremni da dokazete nekim dokumentima to sto tvrdite. Amerikanci nisu formalisti, sve se svodi na razgovor i na dokaze koje vi predlozite - bas njih briga za pecat iz opstine i sivu radnu knjizicu ili izvestaj iz PIO fonda. Ako imas account na MoneyBookersu, to je premija, ponesi listing i to ti menja sve ovo iz prethodne recenice. Njih zanima jedna jedina stvar - imate li cemu da se vratite u Srbiji i da li imate interesa da ostane ilegalno u SAD? Ako pokazete da su vas zivot i vasa primanja ovde bolje od onoga sto vam nudi status ilegalca u SAD, to je sasvim dovoljno. Zato i ne traze rezervaciju karte, hotela, pozivna pisma, jer sve to nema nikakve veze sa time da li je vas zivot ovde kvalitetan. Ceo proces je fundamentalno razlicit od aplikovanja za Sengen vize, gde je sustina bila u donosenju gomile tacno definisanih dokumenata, koju pre pokazuju vasu sposobnost da organizujete putovanje, nego sto predstavljaju bilo kakvu garanciju da je vas put zaista samo turisticki.

Super si ovo objasnio, skoro pa da sa ovim postom može da se zaključi tema o usa vizama  klanj::  

Zakazaću razgovor svakako, kupio sam PIN za call center jos odavno  :king:

Mi planiramo posetu turisticki L.A,zapadnja obala i San Francisco i nacionalni park Yosemite,deluje fenomenalno.Sto se tice papira i dokumentacije sve je jasno,oboje radimo u drzavnoj firmi,oko 10 god.staza,stan na lepsu polovinu,auto na mene,ali me interesuje jedno,posto imam dete iz prvog braka,sta treba od papira nositi,kao jos jedan dokaz da cu se svakako vratiti,ide u skolu i ima 10 godina?

@Meelosh

Druze,hvala na savetima. Slazem se da je svaki slucaj jedinstven i da nista ne mora da znaci unapred.

Ja cu pokusati pa cu videti sta ce biti. Ali prvo cu da vidim da zeni uzmem novi pasos :D

Nego,jednu stavr nisam napomenu pa me zanima sta ti mislis. Upisao sam MASTER studije na drzavnom fakultetu koje mi uskoro pocinju pa me zanima da li da to uopste pominjem ili da taj deo precutim. Nekako se bojim ako pomenem da imam to jer sta ako me zbog toga povezu kao da sam veciti student ili sta vec :-\

Verovatno lupam gluposti ali rekoh da cujem i tvoje misljenje oko toga :D

@Samsung

Druze,kao sto i sam vidis,sve zavisi kakav utisak ostavis na razgovoru u ambasadi. Sto rece Meelosh,nema nikakvih pravila.

Ja imam drugaricu koja rdi u banci i cim se udala otisla je sa muzem turisticki u USA i bez problema su dobili vizu. Oboje rade a za nekretninu nisam siguran da imaju. I ako imaju nemaju na svoje ime sigurno. Mozda auto ali to je beznacajno :D

Treba pokusati i obavezno govoriti istinu i ne bi trebalo da bude problema.

cao svima!

e ovako, znam da tu ima vas par koji ste prilicno strucni pa da vidim da li mozete da mi date procenu moje situacije koja je dosta slozena :)

dakle, ja sam u usa dosla na j-1 vizu proslog leta i ona je istekla pre tacno godinu dana, a ja sam i dalje u usa. (pri tom ne znam od kolike je vaznosti to sto sam i 2009. bila na j-1 programu, pa 2010. odbijena i onda 2011. opet dobila). e onda ide moj brat koji je 2011. odbijen za j-1 navodno jer nije bio dovoljno dobar na faxu, a onda je 2012 bio super na faxu ali su ga opet odbili, navodno opet zbog faxa, ali vrlo moguce da je ustvari bilo zato sto se ja nisam vratila (mada mene nisu ni spomenuli na njegovom razgovoru). e onda je moja mama pokusala pre mesec dana da dobije turisticku vizu, ali su je odmah pitali gde su joj deca i odbili je jer sam ja ovde.

ovo je sve bio uvod, a pitanje je: kolika je sad sansa mom bratu da dobije vizu za brod jer bi to pokusao? znam da ove vize ne bi trebale da imaju veze jedne sa drugima i da treba samo pojedinac da zadovoljava odredjene uslove, ali kapiram da se nasa imena vec godinama njima provlace kroz bazu i to sad vec u negativnom kontekstu pa se bojim da to sto sam ja ovde stvarno koci da on dobije vizu.

hvala unapred! :)

Pa meni nije jasno ako si ti i dalje legalno u SAD sto bi im bilo cudno sto on trazi vizu. E sad ako nisi legalno, onda je razumljivo ;)

Pozdrav svima!  :mah:

Imam jedno pitanje... Moj decko se zbog posla seli na godinu dana u Silicijumsku dolinu i ja bih zelela da tu godinu provedem s njim. Upravo sam diplomirala i dobro bi mi dosao jednogodisnji odmor u Kaliforniji.  :-[ Imam turisticku multi vizu na 10 godina koju sam dobila pre mesec dana. Koliko dugo mogu s njom da ostanem i da li je pametno da se nakon sletanja na aerodrom u San Francisku javim U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) i otvoreno kazem zbog cega sam dosla i pitam koliko smem da ostanem ili da ostanem koliko najduze bude bilo moguce, pa ponovo dodjem? Nikada dosad nisam bila u Americi, a pri podnosenju zahteva za vizu sam napisala da bih boravila u Njujorku  :angel: (ne znam da li to kasnije iko proverava i da li ce mi praviti problem ako prvo odem u San Francisko).

Hvala puno unapred!  :pivoooo: