Viza za SAD

2,896 posts in this topic

48 minutes ago, leka said:

Okej, hvala puno na odgovoru. Pozdrav :smile:

Ja sam kao student ovde [sa plavim jugoslovenskim pasosem] vadio USA vizu u Londonu bez problema.

Postovani,

Da li kada popunim formular , DS 160 odmah prijavljujem uplatu (nacin uplate)?

Nakon dva radna dana saljem popunjen formular sa kodom uplate, i dobijam datum intervijua? E sada

Da li mogu da izaberem datum koji meni odgovara ili moram da prihvatim datum koji mi oni odrede?

E ovako je nas slucaj. Ja i decko smo 2009 god. bili u USA na radnu vizu. Po zavrsetku sezone planirali smo da se vratimo.Radili smo kao spasioci ali nismo bili zadovoljni pa smo resili posle par meseci da promenimo mesto. Sve bilo ok. dok se nismo zadesili na pogresno mesto i sa pogresnim ljudima, uhapsili su nas. Naravno nista nismo bili krivi, bili smo oslobodjeni od optuzbi, ali nas je preuzelo imigraciono. Dta se desilo, kad smo promenili firmu za koju smo radili, gospoda su nam cancelovali vizu a da mi to nismo ni znali. Sta se dalje desava, imali smo povratnu kartu za Srbiju jer smo stavno planirali da se vratimo, medjutim, nije to tek tako lako islo. Drzali su nas 27 dana u imigracionom pritvoru dok se procedura oko naseg povratka nije zavrsila. Konzul nas je posavetovao da trazimo voluntary deport, i naravno odobrilu su nam.  Vratili smo se vencali posle godinu dana, imamo dva deteta. Ono sto mene sad interesuje, mi bismo januara - februara aplicirali za turisticku vizu jer hocemo da idemo na odmor u majami, imamo dobre poslove, extra primanja za Srbiju, auto, porodicnu kucu i kes u banci. Sta mislite imamo li mi sanse da dobijemo vizu? Hvala vam unapred za svaki savet i komentar

P.S. Izvinite sto sam napisala roman :smile:

On 8/22/2016 at 11:01 AM, Sensa said:

Postovani,

Da li kada popunim formular , DS 160 odmah prijavljujem uplatu (nacin uplate)?

Nakon dva radna dana saljem popunjen formular sa kodom uplate, i dobijam datum intervijua? E sada

Da li mogu da izaberem datum koji meni odgovara ili moram da prihvatim datum koji mi oni odrede?

Све имаш на сајту објашњено, чак мислим и на српском језику. ДС160 нема никакве везе са сајтом за пријаву интервјуа. Када креираш налог на сајту, води те кроз разне кораке и ту се бира начин плаћања, када платиш избаци ти први слободан термин, а ти у календару изабереш датум који ти одговара.

Danas bio prvi put na razgovoru. 

Svrha putovanja ?
- idem kod sestre i bicemo u new yorku par dana
Kako ti je sestra otisla tamo?

-Otisla je da radi, upisala studije tamo, zavrsila i sada radi

Cime se bavis?

- Studiram, 4. sam godina

Imas 27 god

-Da

Zao nam je... razlog vaseg odbijanja mozete procitati na papiru koji mi je dala gde pise kako treba da dokazem cvrste veze sa zemljom u kojoj boravim. Nijedan papir mi nisu trazili. Ostalo mi je jos desetak ispita do kraja, posle 7 godina studija i samofinansiranja mada to oni nisu znali.

Stekao sam utisak da to sto mi je sestra tamo je otezavajuca okolnost i da sam trebao da se "borim" malo vise sa opsirnijim odgovorima, mada sam cekao konkretna pitanja i nisam hteo da namecem nesto jer je gospodja pre toga bila bukvalno izvikana zato sto joj se podaci koje je saopstila ne poklapaju sa popunjenim (odbijena zbog toga) dok je druga gospodja upitana da li poseduje neki dokument na sta je gospodja rekla sad cu da vam pokazem, pa takodje izvikana "ne trazim da mi pokazete vec vas pitam da li imate" . Radio je samo salter 4 dok sam ja bio u prostoriji.

U dilemi sam da li ponovo da apliciram odmah jer mi oktobar odgovara da sam tamo, sta bi neko od vas menjao, dodao, oduzeo, da li drukcije DS 160 da popunim.. ?

Edited by kopecky
+

Odbili i mene ponovo rekla mi je da ne apliciram dok mi se znacajno ne promeni socijalna i finansijska situacija, mnogo dobar posao i brak... Inace dobio sam drugog konzula jer po pravilu ne mogu dva puta kod istog. Ispitivala me je pola sata isla je i u najdublje detalje i nesto me pitala na sta nisam ni pomislio da hoce

On 25.8.2016. at 9:09 AM, Ivan Stojanovic said:

Odbili i mene ponovo rekla mi je da ne apliciram dok mi se znacajno ne promeni socijalna i finansijska situacija, mnogo dobar posao i brak... Inace dobio sam drugog konzula jer po pravilu ne mogu dva puta kod istog. Ispitivala me je pola sata isla je i u najdublje detalje i nesto me pitala na sta nisam ni pomislio da hoce

A da li bi ti podelio sa nama sta je to odnosno jel te pitala nesto sto malo ko zna ili sto netreba niko da zna a oni znaju?

Hvala i pozz šta da ti kažem kad neće onda neće

Ljudi, ako vas odbiju nema teoretske sanse da dobijete  vizu nakon mesec ili dva. Samo se neko javio ovde da zna nekog kome je neki rodjak dobio.

Sinoc sam sa jednim prijateljom razgovarao o tome, kaze da je njegov drug sale odbijen i da je sutradan popunio novi ds160 i da je dobio vizu. 

Ok, ti apliciraj opet i imas 100001% sanse da budes odbijen. A to sutradan da je neko dobio vizu tek nije moguce, kao danas nisi kvalifikovan, sutra nisi. Da li verujes u to da bi neko uradio svom kolegi, kao nema on pojma ja cu da ispravim nepravdu.

Moguce je. Nije sutradan dobio vec je popunio novi DS160, platio taksu i na sledecem razgovoru su mu odobrili. Verujem da je mnogo veci procenat onih koji su odbijeni ponovo a isto su uradili ali eto sad vec znamo za dvojicu ili je to isti covek koga si ti spomenuo. 

Znam da su sanse male ali mislim da cu probati ponovo, nisam se dobro pripremio i jos gore sam odgovarao na pitanja. Mislim da treba ipak obrazloziti neke stvari, na primer rekao sam samo da sam student 4. god ali nisam rekao da sam upisao kasnije :bang:

On 8/26/2016 at 11:00 PM, Grill said:

A da li bi ti podelio sa nama sta je to odnosno jel te pitala nesto sto malo ko zna ili sto netreba niko da zna a oni znaju?

Hvala i pozz šta da ti kažem kad neće onda neće

Evo ovako, cekao sam prvo celog dana, zadnji sam ostao samo ja i obezbedjenje, radila je jedino ona nadrndana koja me je oborila za H2B. Kada se posle nekog vremena pojavila mladja zena, konzul, prisao sam i sa osmehom me je docekala sto mi je izgledalo kao dobar znak. Pitala me je prvo zasto mi je ponistena turisticka, zasto putujem, sta sam radio tokom prethodnog putovanja, gde sam bio, kako sam putovao, kako sam se finansirao, zasto sam trazio H2B ako imam novca da putujem 6m po USA, logicno, koliko me je kostala nedelja po hotelima u kojima sam bio dok sam putovao. U principu presudno je bilo zasto bi trazio h2b ako sam imao novca da pre toga putujem 6m i kod pitanja koliko me je kostala nedelja dana u hotelu ja sam se zbunio i rekao oko $35-45 po danu umesto da kazem da sam uzimeo nedeljno hotel i da sam placao $140 ali kasno je sad. Na kraju sam je pitao da mi kaze da li ikada vise da apliciram jer je cinjenica da ne mogu da promenim ono sto je bilo iako znam da nisam radio nista lose, rekla mi je nemoj da apliciras sve dok se znacajno ne promeni tvoja socijalna i ekonomska situacija, tipa posao od 100000din i porodica, deca itd.

Pozz svima,

Iscitala sam temu o US vizama, ali kako su ljudi diskutovali uglavnom kako dobiti vizu, rekoh da otvorim novi topic.

Naime, americku vizu vec imam (B1/2, entry M, do 2024), jer sam 2014 isla na Kongres u Sijetl. Vizu sam dobila u Berlinu gde sam na PhDu. Sada bih isla turisticki sa momkom, i malo sam uplasena da me ne vrate sa aerodroma (bas bas sam stedela da priustim ovo putovanje, ako mi propadne sjebacu se totalno :sad: ). 

Moze li neko molim vas da mi objasni da li moram unapred nekako da najavim putovanje na sajtu ambasade ili gde god, ili samo organizujem put (kupim karte, bookujem hotel, nadjem rent a car) i pojavim se na aerodromu? Da li je neko imao problema?

Iskreno sam anksiozna, jer sam prvi put isla na Kongres, imala prezentaciju i pozivno pismo, kompanija za koju sam tada radila istrazivanje mi je finansirala put. Sada sam student, upisala sam 3 godinu doktorata, imam odredjenu svotu novca na racunu, ali nemam ugovor o stipendiranju (tj istice mi ovog meseca, a sa mentorom konkurisemo za nastavak). Sta mislite imam li razloga za brigu? Neki savet?

Hvala puno na odgovorima,

Aleksandra

Ups, u pogresnom sam odeljku postovala temu. Izvinjavam se moderatoru, ako moze da prebaci. Sorry. 

Najjace sto si na poslednje dve ili tri strane imala moj post o tome :smile: A i mogla si u temi tamo da pises. Uglavnom, pitao sam za sebe bas na granici za sledeci put, i receno mi je da samo odem, nista se ne popunjava. Naravno moras da znas na koju adresu ides ako te pitaju.

3 hours ago, mveruovic said:

Najjace sto si na poslednje dve ili tri strane imala moj post o tome :smile: A i mogla si u temi tamo da pises. Uglavnom, pitao sam za sebe bas na granici za sledeci put, i receno mi je da samo odem, nista se ne popunjava. Naravno moras da znas na koju adresu ides ako te pitaju.

U teoriji, adresa se zaista prijavljuje, ali ne ambasadi, nego kroz API avio kompaniji, koja onda prenosi informaciju američkoj imigraciji. Dakle, kada kupiš kartu za sledeći odlazak, info koji ćeš morati da ostaviš (konkretno, npr. na sajtu Air Serbia, pre plaćanja karte) su broj vize, datum isteka, mesto izdavanja i mesto boravka u SAD za tu konkretnu posetu (adresa). API može da se popuni i naknadno, ali svakako najkasnije na check-inu.

I treba imati u vidu da imigracioni sluzbenik vidi te informacije, kao i tip karte (povratna, one way itd).

Sent from my iPad using Tapatalk

Ljudi, znam da ovde ima svega i svacega i verujem da se mozda krije i odgovor na moje pitanje, ali ipak moram nesto da priupitam :-) pa se nadam da ce mi neko odgovoriti. Naime, pasos sam izvadio jos davne 2008 godine i adresa u pasosu mi se vodi na Valjevo. Vec sam dosta dugo u Bg-u i svi dokumenti mi se vode na Bg ali pasos nisam nikad menjao zbog adrese. Sada, kad popunjavam DS 160 i kad mi trazi "Home Address", sta stavljam, adresu iz pasosa ili moju pravu adresu? I da li je to problem za dobijanje vize sto mi se adresa iz pasosa ne slaze sa pravom adresom. Hvala unapred!

Miko to ti je problem na tvom mestu ne bih aplicirao dok ne izmeniš adresu u pasošu,jel ako su ti svi dokumenti na Beograd onda verujem da ti je i tamo mesto boravka na koje si prijavljen tako da nemoj da se zezaš sa tim da te odbiju zbog gluposti,lepo sredi pasoš pa onda juri vizu :-)

20 hours ago, Grill said:

Miko to ti je problem na tvom mestu ne bih aplicirao dok ne izmeniš adresu u pasošu,jel ako su ti svi dokumenti na Beograd onda verujem da ti je i tamo mesto boravka na koje si prijavljen tako da nemoj da se zezaš sa tim da te odbiju zbog gluposti,lepo sredi pasoš pa onda juri vizu :-)

Druze, hvala na odgovoru, ali sam ipak nasao pravi odgovor na moje pitanje. Na sajtu immihep, koji je zaduzen za sva pitanja oko USA viza i ostalih stvari, objasnjen je korak po korak za popunjavanje ds 160. Pod poljem ''Home Address'' pise sledece: '' The address to be mentioned should be the one where you have been residing for the last six months. It can differ from your permanent address mentioned in the passport ". Tako da necu dzabe bacati 3600 dinara zbog novog pasosa :smile:

Moje danasnje iskustvo na razgovoru za turisticku vizu:

Prilazim salteru 3 za kojim je mladja, lepa i prijatna konzulka, u tom trenutku okrenuta mi ledjima dok je caskala i smejala se sa koleginicom/drugaricom iza nje... okrece se ka meni i na engleskom:

- Ciao! Kako si? ( i ponovo se okrece pozadi ka koleginici koja joj dobacuje uz obostrane osmehe)...  Zdravo! Kako si danas?

- Veoma dobro, hvala na pitanju. Kako si ti?

- Dobro sam. Bas sam pricala sa koleginicom kako bismo mi volele da idem na Guam. :smile:  (moja destinacija iz aplikaije)  

- Sjajno... bas bi mi prijalo drustvo. :smile:

- Zasto Guam?

- Izolovano ostrvce u sred Pacifika, sa jedinstvenom i autenticnom prirodom i kulturom. Uvek sam zeleo da posetim Mikroneziju, a Guam je najdostupnije ostrvo ove regije iz Juzne Kine, gde obicno boravim tokom zimskih meseci.

- Cime se bavis? (u aplikaciji sam stavio: Nezaposlen)

- Ja sam arhitekta. Radim samostalno po Ugovoru o delu za razne klijente sirom Kine.. trenutno u fazi osnivanja dizajn off-shore kompanije u Hong Kong-u sa jos dvojcom kolega; zastupnik sam te i te agencije za nekretnine iz Soluna na Juzno-Kineskom trzistu i bavim se trgovinom stanovima i preprodajom nakon sto ih renoviram, dizajniram i opremim... i jos dodatni hobiji.

- Gde si putovao do sada?

- Veci deo sveta. Bio sam u skoro svim zemljama sa bezviznim i sa liberalnim viznim rezimom. Do sada sam iscekivao da ukinete vize za srpske drzavljane, ali s'obzirom na trenutnu globalnu politicku situaciju...

- (vrteci glavom uz osmeh nastavlja moju recenicu) ... da, mali su izgledi za to u skorije vreme. Vidim da si dosta putovao po Aziji... (listajuci pasos) Gde si jos bio? Kontinenti?

- Da to mi je novi pasos od pre par meseci (vadim prethodna 4 pasosa)... bio sam u Japanu, Cileu, Indoneziji, Brazilu... uh... cela Juzna Amerika, cela Evropa, skoro cela Azija, deo Afrike... Nisam bio u Australiji i Severnoj Americi, sto bih zeleo da promenim.

- Vasa viza je odobrena na 10 godina, a nakon tog perioda verujem da vam nece biti potrebne vize (uz veliki osmeh). Vasu vizu dobicete preko DHL kroz 2-3 dana. Ovde su instrukcije, a poslacemo vam i e-mail. Uzivaj! :smile: 

- oj, sjajno... veoma lepo od vas! Peijatan dan! :smile: 

Tokom citavog razgovora konzulka je drzala prijatan sirok osmeh i znatizeljno podignute obrve... nije mi trazili niti jedan dokument.

7 minutes ago, mveruovic said:

Cek, ovo je kod nas u Beogradu, i rekla ti je na koliko ti je viza odmah?

Da, jutros u Beogradu.