Viza za SAD

2,893 posts in this topic

Da okacim i ovde:

Samo da se javim da sam usao posle 3 meseca opet (prethodno i 2016. i 2017. ) bez problema i dobio ostanak 6 meseci ako samo nedelju dana idem. Znaci nema problema (ja sam cak i u proceduri za imigraciju u US i nikakav problem).

Zdravo svima,

Htela bih da apliciram za vizu, pa bih vas zamolila za savet, posto sam u nedoumici trenutno. Situacija je sledeca, moj momak je na doktorskim studijama u Parizu, sada je na poslednjoj godini i rad mu je prihvacen na konferenciji u Kanzasu, pa smo mislili da to iskoristimo i da se posle te konferencije nadjemo u New Yorku i tu provedemo 7 dana turisticki i svako svojoj kuci.  Ja inace zivim i radim u Srbiji, zaposlena sam u firmi 4 godine i imam fina primanja. Moja nedoumica je, da li treba da pominjem da idem sa njim i za ovaj nas plan ili ne? U tom slucaju bih sacekala da on prvo izvadi vizu, pa da ispricam sve kao sto jeste. Medjutim, pitam se da li je pametno sve to pominjati ili ne? U smislu, da je on vec otisao iz Srbije - znaci ima tendencije da odlazi u druge zemlje da zivi, pritom ide na konferenciju, moze lako tamo da nadje posao, a trece, buduci da smo vec na daljinu, mozda zelimo da se spojimo i oboje zivimo u SAD. Mozda jako preterujem i lupam, pa bih vas molila da mi date vase misljenje. :smile: Druga opcija mi je da ne pominjem njega uopste, da stavim da sam single i putujem sama turisticki. Ima dokaz o stalnom zaposlenju i stalnim primanjima, kad i cinjenicu da jako cesto putujem, pa tako zelim i da posetim SAD. Medjutim, u tom slucaju se plasim da nije problem i malo cudno to sto putujem sama? Svakako, namera mi i jeste cisto turisticka, da obidjem NY na nedelju dana, nista vise.

Jako bi mi znacilo vase misljenje o svemu ovome. 

Hvala unapred :smile:

Edited by makica171

Reci onako kako jeste. On nece imati problem da dobije vizu, a nadam se ni ti. Ako je neko pri kraju doktorskih studija u Parizu, taj sigurno nece ilegalno ostati u SAD. A samim tim, ni ti nemas razlog da ostajes tamo bez njega. Mislim da bi bilo bolje da zajedno aplicirate, ali, rekao bih da je to neizvodljivo. Ako idete sa casnim namerama, nema razloga da se upustate u bilo kakve lazi, samo cete sebe da kompromitujete.

Pozdrav svima, potreban mi je savet, naime hocu da apliciram za turisticku vizu. U aplikaciji se trazi da se unese SSN ukoliko ga imamo. Pre deset godina sam bila na w&t programu i tada sam dobila SSN  ali sam ga izgubila pa ne znam sta da napisem u aplikaciji. Bojim se da bi mogli da me odbiju zbog toga :wink:. Da li mozda postoji neka online baza gde bih mogla da proverim SSN?

Ma nece da te odbiju, probaj da stavis da nemas broj, ako ima opcija, ako ne reci u ambasadi na razgovoru odmah na prvom salteru

Zdravo svima! :biggrin:

Naime aplicirala sam za americku B2 vizu zajedno sa mamom. Ja se jos uvek vodim kao master student (ostao mi je jos master rad) :clap:. Idemo turisticki u posetu prijateljima, na 3 nedelje..Mama radi u opstini, imamo kredit za stan, stan se vodi na mamu. Ja honorarno sviram u gradskom orkestru i planiram po povratku iz USA da zavrsim master studije i upisem doktorske studije (to nisam navela u DS formularu, planiram da kazem uzivo), imam potvrdu sa fakulteta o studiranju kao i potvrdu da sam clan gradskog orkestra . Da li je neko imao slicna iskustva da putuje sa porodicom? I da li je moguce da mama dobije vizu, a ja ne jer mi je ostao jos jedan ispit na master studijama? 

Hvala unapred! :mah:

Edited by tinolo

Aplicirala si, odradila stvar, procitaj ovde par postova o ponasanju na intervjuu i to je to. Opusti se i uzivaj. Svaki slucaj je poseban i samo konzul ti moze reci da li ti je odobrena viza ili ne, sve ostalo sto ti mi kazemo ovde je bla bla truc.

Desava se da dvoje putuju zajedno jedan dobije drugi ne. Sve zavisi, a to sto planiras da kazes da ces na doktorske ga nesto ne zanima ukoliko te ne pita. Samo odgovaras na postavljena pitanja i laganica :smile:

Sta se desava ukoliko se ne odputuje na putovanje za koje je aplicirano a viza u pasosu je na deset  godina? Da li mogu da putujem par meseci posle?

Edited by Sanyaa

18 minutes ago, Sanyaa said:

Sta se desava ukoliko se ne odputuje na putovanje za koje je aplicirano a viza u pasosu je na deset  godina? Da li mogu da putujem par meseci posle?

Ništa se ne dešava, viza i dalje važi.

Možeš, i neće biti nikakvih problema.

Ne bih bas rekla, sa njima se nikad ne zna. Suprug je prosle godine dobio vizu na 10godina, trebao je ici na poslovno putovanje medjutim to putovanje je otkazano zbog povecanog obima posla. Resili smo da odemo turisticki do Njujorka. Suprug ima odlicnu platu, 7 godina u firmi, ja u drzavnoj firmi, 2 godine, oboje imamo stan, auto, i putujemo minimum dva puta godisnje, uglavnom po Evropi. Mene su danas odbili i zvali supruga da dodje na dodatnu proveru. Zaista smo u soku jer nikad nista slicno nisam cula. Verujem da ce da mu poniste vizu jer su rekli da ponese pasos iako zaista ne vidim razlog za tako nesto :unsure:

46 minutes ago, Sanyaa said:

Ne bih bas rekla, sa njima se nikad ne zna. Suprug je prosle godine dobio vizu na 10godina, trebao je ici na poslovno putovanje medjutim to putovanje je otkazano zbog povecanog obima posla. Resili smo da odemo turisticki do Njujorka. Suprug ima odlicnu platu, 7 godina u firmi, ja u drzavnoj firmi, 2 godine, oboje imamo stan, auto, i putujemo minimum dva puta godisnje, uglavnom po Evropi. Mene su danas odbili i zvali supruga da dodje na dodatnu proveru. Zaista smo u soku jer nikad nista slicno nisam cula. Verujem da ce da mu poniste vizu jer su rekli da ponese pasos iako zaista ne vidim razlog za tako nesto :unsure:

Nije mi baš najjasnije zašto pitaš pitanje na koje očigledno misliš da znaš odgovor. Posebno kada je ovaj scenario nešto drugo, nego prvo pitanja. Pošto se očigledno još nešto dogodilo između originalnog, otkazanog, putovanja i sledećeg planiranog, tj. tvoja aplikacija za vizu.

Moje lično iskustvo, aplicirao sam krajem januara 2016 za put na koji sam trebao da idem početkom marta 2016. Na taj put nisam otišao (ni sam ni karte otkazao nego sam bio no-show) zbog zdravstvenih razloga. U SAD sam na kraju otišao u maju 2016 i ušao sam u Atlantu (originalno sam trebao da uđem u Vašington D.C.) i nisam imao ikakvih problema prilikom ulaska. Čak je to bio jedini put da mi nisu zajebali info od avio kompanije i da sam mogao ući preko onih automata.

Što se tiče dodatne provere, tu već nemam dodatnih informacija na šta će to ličiti ili koji će biti rezultat toga. 

Pozdrav ljudi!

Ja kao novi clan i svjezi dobitnik vize moram svima da zahvalim na postovima i detaljnim objasnjenjima oko vize. Stvarno su mi pomogli.

Vizu sam dobio prilicno lako, cak sam se iznenadio kako lako. Dva minuta i par pitanja i to je to. 

Ono sto me interesuje kako ide procedura sa imigracionom sluzbom kad se sleti u New York recimo? Jel i dalje postoji taj neki obrazac koji se ispunjava ili sad ide to drugacije nekako? Ako kazem da idem u New York u hotel traze li rezervaciju hotela mozda? Posto sam u prijavi stavio da idem u hotel odredjeni da li to ima veze, ili mogu da promijenim to i da im kazem nesto drugo?

Zahvaljujem!

Mislim da nije problem ako promenis mesto gde ces odsesti, jer, svakako si i promenio datum dolaska, sudeci po postu sa druge teme. Svakako, imaces obrazac u kom ces trebati i da popunis adresu boravka dok budes bio tamo. Tu vec stavi adresu na kojoj ces zaista i biti, bio to hotel, ili necija kuca. 

Vjerovatno cu mijenjati adrese tamo i gradove i ostati vise od 10 dana koliko sam naveo u aplikaciji pa ne znam da li ce to mozda biti problem.

Nemoj da lupas glavu, navedi prvu adresu, ako te i budu pitali za detalje, objasni detaljno gde ces ici i sta ces obilaziti.

Kad se dobije B1/2 viza, koliko treba vremena da bude dostavljen pasos? I jel zna neko da li DHL dostavlja vikendom?

21 minutes ago, Shumey said:

Kad se dobije B1/2 viza, koliko treba vremena da bude dostavljen pasos? I jel zna neko da li DHL dostavlja vikendom?

Zavisi gde se nalaziš. DHL ima tvoj pasoš isti dan kad si predao (predveče) u centrali u Novim Banovcima. A sad da dostave im treba još bar 2-3 dana.

Koliko se sećam ne dostavlja, ali moguće je da se ovo menjalo.

U Beogradu sam. Pitam jer putujem u sledecu nedelju, pa ako se desi scenario da uspem da zakazem sledece nedelje (ne rade ni u ponedeljak, jer je Dan predsednika), da vidim da li da pomeram kartu :smile: Provericu kad budem bio da li ima neka blic-varijanta da se pokupi pasos samostalno sto pre.

Ako se ne varam, neko je bese spominjao da se u takvim slucajevima kad je hitno, moze otici do Banovaca i pokupiti. Proveri da li je negde po forumu pisano o tome, ili sam ja nesto umislio:biggrin:

Ja sam pokupio svoj pasoš isti dan u Banovcima, nije bilo potrebe bilo šta da se objašnjava ili naglašava da je hitno. On je svakako tamo taj isti dan (kazali su mi da im se dokodilo u par navrata da bude tek sutradan ali da je do izuzetno retko). Pošto sam ja bio u sličnom problemu. Ali mislim da nećeš naći termin tako rano, posebno ne posle ovoliko praznika.

Burazer od supruge se zeni sa amerikankom na leto, pozvani smo na vencanje naravno. Da li ima poente pokusavati, jer smo mladi bracni par (26 i 25) sa zavrsenim fakultetima i malom bebom. Ja sam zaposlen na minimalcu, a zena ni to. Nemamo nista od nekretnina, prijavljeni smo na adresi i nekretnini roditelja na Vracaru. Dobili bismo pozivno ili garantno pismo americke porodice koja bi nam i organizovala smestaj. Radi se o San Francisku.

Namere su nam casne, ne planiramo da ostajemo niti da lazemo.

On 2/12/2018 at 1:28 AM, Milan--Buli said:

Pozdrav ljudi!

Ja kao novi clan i svjezi dobitnik vize moram svima da zahvalim na postovima i detaljnim objasnjenjima oko vize. Stvarno su mi pomogli.

Vizu sam dobio prilicno lako, cak sam se iznenadio kako lako. Dva minuta i par pitanja i to je to. 

Ono sto me interesuje kako ide procedura sa imigracionom sluzbom kad se sleti u New York recimo? Jel i dalje postoji taj neki obrazac koji se ispunjava ili sad ide to drugacije nekako? Ako kazem da idem u New York u hotel traze li rezervaciju hotela mozda? Posto sam u prijavi stavio da idem u hotel odredjeni da li to ima veze, ili mogu da promijenim to i da im kazem nesto drugo?

Zahvaljujem!

Kad letiš za SAD, na aerodromu na kome presjedaš popunjavaš podatke kod koga ideš, broj telefona i sl., a čini mi se da se takav obrazac popunjava i u avionu. Kad sletiš, imaš samo razgovor sa US customs and border protection oficirom koji te pita gdje ides, kod koga, koliko novca imaš kod sebe i sl., ne popunjavaš nikakav obrazac.

Edited by Seaman