Followers 0

Rumunska viza?

250 posts in this topic

Rumuni ne traze medjunarodno osiguranje, vec je dovoljna overena domaca zdravstvena knjizica, ciju fotokopiju traze da se prilozi uz dokumentaciju. Ne znam samo da li to znaci da se nase zdravstveno osiguranje priznaje u Rumuniji ili ne.

Jedno pomalo naivno pitanje...Cula sam za ove low cost letove iz Temisvara...E, sad...da li mi je dovoljna rumuska viza u pasosu do Spanije, Francuske...itd...iliti da li ova rumuska viza regularni sengen sa kojm mogu putovati po Evropi od Rumunije pa na dalje...

Rumunija nije u Sengenu i nece biti do 2012. Rumunska viza vazi samo za Rumuniju.

Da li se u Beogradu, kao u Vrscu, tranzit rumunski dobija za 1 dan i sta traze od papira? Da li se vadi u ambasadi ili u konzulatu? Ako je u konzulatu, gde je konzulat?

Sta je potrebno za automobil da bi na jedan dan usao u Rumuniju?

Rumunski konzulat se nalazi na dedinju u Ulici Miloja Đaka 1,ideš sa Slavije busom br 42 i siđeš 2 stanica posle zgrade televizije pink,odnosno bolnice Dragiša Mišović.Kada izađeš iz busa ideš par koraka nizbrdo i videćeš sa desne strane uličicu koja ide nizbrdo,imaš tablu na kućama na početku ulice i nemoj da se zbuniš što je broj 1 posle brojeva 1a , 1f itd,konzulat ti je otprilike na sredini ulice posle jedno stotinak metara.Danas sam išao da podignem vizu i video sam obaveštenje na vratima da se od danas termini za predaju zahteva za vizu zakazuju telefonom ali nisam zapisao telefon mada verujem da nije problem da se samo pojaviš pošto tamo nikada nema neke preterane gužve a  i devojka koja radi u konzalatu je strašno ljubazna i hoće da izađe ljudima u susret.Konzulat radi svakog dana od 09:00-13:00.

Najbolje je da se prošetaš do konzulata i da ispitaš onu devojku što radi tamo šta je sve potrebno,otprilike što sam video treba ti zeleni karton ,dozvola i saobraćajna i fotokopija istih,treba ti slika 3,5x4,5cm ,osiguranje delta đenerali,fotokopija prve strane pasoša,potvrda da imaš na računu 500 eura(makar išao na 1 dan) i potvrda da imaš plaćen smeštaj u Rumuniji (to je novina,makar išao na 1 dan).Ali najbolje da ipak odeš tamo ili da probaš preko 988 da dobiješ telefon pa da moliš boga da ti se neko javi(meni se niko nije javljao danima pa sam na kraju morao da odem do njih,i dobro je što sam otišao jer sam na nekim forumima pročitao šta je potrebno za vizu  a kada sam otišao tamo neprijatno sam se iznenadio za neke stvari,pogotovu za podatak da moraš da imaš plaćen hotel makar išao na 1 dan,ne prihvataju više rezervacije smeštaja koju ljudi prave sami preko neta).Verovatno ukoliko ih zamoliš mogu da ti izađu u susret što se tiče brzine izdavanja vize.Sretno,ja odo u subotu stopom do Temišvara.

Pre nekoliko dana bio sam u rumunskom konzulatu kako bih aplicirao za tranzitnu vizu. Uspeo sam da ih ubedim da mi daju multi tranzitnu vizu na šest meseci, složivši im priču (doduše sasvim istinitu) kako idem na jako dugo putovanje koje će trajati više od tri meseca pa da prema tome tako rano moram da je izvadim.  :banana:

Službenik na šalteru je pristao da mi uradi vizu bez predavanja pasoša, tako da ću doći u ambasadu za desetak dana kada će mi samo nalepiti vizu i to je to.  :)

Bitno je napomenuti da je za dobijanje tranzitne vize za Rumunuju potrebno uplatiti putno osiguranje za pet dana.

Iako sam pretpostavljao da treba, ipak sam u ambasadu došao bez njega, jer su ljudi ovde pisali kako Rumuni priznaju naše zdravstveno osiguranje, valjda po nekom starom bilateralnom sporazumu. Pre toga sam tri puta, u tri navrata pre odlaska u ambasadu od službenica u Telekom-ovom servisu za ambasadu Rumunije dobio potvrdu da osiguranje nije potrebno, što se na kraju ispostavilo kao netačno tako da sam morao da se vratim u grad kako bi ga uplatio na šta sam izgubio jedno dva sata jer sam išao peške pošto autobus br 42 saobraća jako retko.

Uverenje o zaposlenju ne traže za tranzitnu vizu, ali sam ga ja ipak predao s obzirom da sam ga već unapred bio spremio.

Obavezno treba predati fiktivnu rezervaciju Balkan Flexipass kerte, kao i fotokopiju prve strane pasoša i vaučera za Ukrajinu koji se u "Momi" još uvek može nabaviti za 1000 din. (njihova službenica kao da je bila pomalo začuđena što ga uzimam jer se uskoro kako je rekla očekuje uspostavljenje bezviznog režima sa Ukrajinom. Da li možda neko od vas zna nešto više o ovome? Geoplans?)

Kostan situacija je ovakva.

Oktobra prosle godine u Kijevu je bio neki bankarski sastanak i tada je Djelicu predlozeno ukidanje viza koje stupa na snagu potpisivanjem sporazuma. To je Ukrajina tada sprovela sa Crnom Gorom a mi nista. Navodno je bila primedba EU da ce Srbija da bude odskocna daska za imigaciju, itd.

Krajem aprila ja sam bio u ukrajinskoj ambasadi sa zenom svog rodjaka. Ona je Ukrajinka, ima stalan boravak ovde kod nas, isli smo tamo da one preuzme neka dokumenta iz Ukrajine koja je dobila preko ambasade. Tada sam pitao konzuklu Antoninu kada ce taj bezvizni rezim. Zena mi je rekla "mi hocemo ali lopta je u Beogradu" i sleze ramenima.

Takodje majka te moje ukrajinske snajke treba da dodje ovde u posetu i predala je pozivno pismo nasoj ambasadi u Kijevu da bi dobila vizu. Niko joj nije pomenuo da se vize ukidaju.

To sto su ti rekli kod Mome bilo bi super ali "uskoro se ocekuje ukidanje viza" to je samo konstatacija, jer i sengenske vize se "uskoro ukidaju" vec duzi niz godina. Ja nisam video nikakvu vest da se ukidaju vize za Ukrajinu - dobro situacija je ista kao i sa Rusijom, pozivno pismo ili vaucer. Evo sada sam pogledao zvanicni sajt MIP-a Ukrajine i ukrajinske ambasade u BG i tamo nema nikakvih informacija.

Jedino da se proveri u Kijevu ili da se trkne kod Rumuna po vizu i kada traze vaucer za Ukrajinu da im se kaze vise nije potreban jer su vize potpuno ukinute. Mozda ce da prodje? :)

Ali do neke zvanicne informacije i dalje treba da se nosi vaucer Rumunima.

Pozdrav svima !

Moja supruga i ja smo odlucili da avgusta idemo u Rumuniju na more.

Book-irali smo hotel sa ** koji se nalazi izmedju Konstance i Mamaje i od hotela dobili potvrdu registracije u PDF-u, koju smo odstampali. Ona je validna, zar ne!?

Jos nesto, kad zakazemo predavanje dokumenata za vize, da li mozemo da ih zamolimo da vize budu gotove u toku dana ( s obzirom da zivimo u Pirotu, pa nam nije blizu ni Bg ni Vrsac) ???

Ili bi morali da dolazimo 2 puta? ... Da li neko ima iskustvo sa tim?

Hvala!

U Vrscu je bilo predas ujutro oko 10 sati i izmedju 14-15 casova dodjes po gotove vize.

Znaci gotovo u toku dana, ali sada ne znam kakva je situacija sada.

U BG vizu se dobije za nekoliko dana valjda.

ljudi, zvao sam rumunsku ambasadu, vadim rumunski tranzit sada u junu, a oni nj. sluzbenici nemaju pojma..

imam plavi pasos, i sad odjednom su svi poceli da pricaju kako pasos treba da vazi 6 meseci po isteku vize, a kao sto znate plavis pasosi vaze do kraja godine..

vadio bih u junu, 6meseci posle aplikacije bi proslo, ali ne i 6meseci po povratku ili trajanju vize..

jel ima neko iskustva? :/

Svakako ces imati problem jer koliko sam cula plavi pasosi u vecini zemalja vise nece vaziti od kraja juna, mislim da se odnosi i na Rumuniju.

Plavi pasos vazi do kraja godine i to znaju svi a mnoge zemlje za dobijanje vize kazu "pasos cije je trajanje jos najmanje 6 meseci". Znaci oni to izgleda tumace da krajem godine svi plavi pasosi isticu.

Neke zemlje traze da pasos vazi jos najmanje tri meseca.

Rusi ne navode koliko jos treba da vazi pasos samo traze dve prazne stranice u pasosu (jednu gde se lepi viza a drugu gde se lupa pecat). Ali mislim da oni podrazumevaju da pasos traje za vreme boravka tamo.

Sto se tice Rumunije zvanicna informacija koju navodi njihov MIP kaze da je za dobijanje viza potrebna "vazeca putna isprava, koju priznaje drzava Rumunija i koji ispunjava formalne uslove da se u tu ispravu zalepi rumunska viza".

Trajanje pasosa se nigde izricito ne navodi.

Kina izricito navodi da pasos mora da vazi jos najmanje 6 meseci i da ima jednu praznu stranicu.

znaci siguran si da za kineze treba 6 meseci od ISTEKA vize?!

pa nista, onda mi definitivno treba nov pasos.. posto cujem da ni u jednoj bg opstini ne moze brzo (tipa do 5.juna da bude gotov najkasnije, ako znate - vicite :) ).. onda moram da jurim da me 'kao' sluzbeno salju negde.. tako moze, koliko znam? normalan termin su mi naveli pocetak septembra..

Dobiecete u ponedeljak informaciji sta su mi rekli i u Kineskoj i u Rumunskoj ambasadi, iako su mi pri zvanju rumunskog konzulata govorili "pa valjda moze", ali i "6 meseci, ne pise od kada"..

u novinama pisu samo za grke, bugare, turke, egiptjane, spance i sl. turisticke destinacije..

sve u svemu, sto se tice novih pasosa i problema sa istim, uzas..

Valjda je tako. Evo sta kaze kineska ambasada u USA:

http://www.china-embassy.org/eng/hzqz/zgqz/t84246.htm

Vazi verovatno i za sve ostale jer na sajtu kineskog MIP-a nema informacija o vizama ili ja nisam mogao da ih nadjem.

I "sluzbeno" je bilo problematicno u poslednje vreme kako je sada nisam siguran.

Za pasos bi mozda mogao da podneses negde van BG u manjem gradu gde nema guzve.

Valjda nije vazno gde se podnosi zahtev za pasos posto ga izdaje Ministarstvo.

Ako Bugarska, Grcka, Spanija kao turisticke destinacije traze pasos koji vazi jos 6 meseci (ako si ovo imao na umu) onda verovatno i Rumunija trazi to isto kao zemlja EU.

Trebao si vec da izvadis novi pasos onda se sada verovatno ne bi sekirao. ;)

:cry22:

zbog belog sengena i zbog toga sto ce opet biti nedoumica i objasnjavanja sa ambasadama pri vadjenju viza da pasosi ne isticu za manje od 3 odnosno 6 meseci nakon isteka vize.

:banana:

jer cu onda moci da izvadim multi na 6 meseci  ;)

jer ce i dalje biti veoma zivo na forumu sa objasnjavanjem sta, kako, kada, gde,... (mada ovo je diskutabilno)

jer cu na jos neko vreme da odlozim okrsaj sa salterima i redovima.

jer cu i dalje moci da zabavljam ljude sa fotkom iz pasosa ;)

Mada kad vidim ko je to izjavio, kako i zasto, uopste nisam siguran da ce biti tako.

Ljudiii!

Treba mi pomoc.

Moj slucaj je malcice komplikovan,a nikako ne mogu da dobijem nikoga u ambasadi u BGu iako zivkam neprestano i poslednjih nedelju dana. Da li neko slucajno mozda zna koja dokumentacija je potrebna za izdavanje vize za lice mladje od 18 godina, koje ide bez roditelja, vec sa rodjakom?

Uh...imam osecaj da je necu dobiti do osamnaeste.  :-\

Ljudiii!

Treba mi pomoc.

Moj slucaj je malcice komplikovan,a nikako ne mogu da dobijem nikoga u ambasadi u BGu iako zivkam neprestano i poslednjih nedelju dana. Da li neko slucajno mozda zna koja dokumentacija je potrebna za izdavanje vize za lice mladje od 18 godina, koje ide bez roditelja, vec sa rodjakom?

Uh...imam osecaj da je necu dobiti do osamnaeste.  :-\

Nisam siguran, moraces da proveris sa ambasadom, ali mislim da nije uopste komplikovano. Trebalo bi da je dovoljno overena saglasnost roditelja.

Službenik na šalteru je pristao da mi uradi vizu bez predavanja pasoša, tako da ću doći u ambasadu za desetak dana kada će mi samo nalepiti vizu i to je to.  :)

Sto desetak dana ? Jel toliko mora da se ceka za tranzit ili je to bilo samo u tvom slucaju

Vidim ovde na sajtu, a i na forumu da je informacija da se rumunska viza ne naplacuje [za nase drzavljane?].

Da li neko zna da li postoji neki dokument online [trazio, ali ne nadjoh] koji to potvrdjuje/definise?

Ovde [ambasada u Londonu] naplacuje £60, sto mi je malo mnogo za single entry vizu za vikend u Bukurestu  :(

Vidim ovde na sajtu, a i na forumu da je informacija da se rumunska viza ne naplacuje [za nase drzavljane?].

Da li neko zna da li postoji neki dokument online [trazio, ali ne nadjoh] koji to potvrdjuje/definise?

Ovde [ambasada u Londonu] naplacuje £60, sto mi je malo mnogo za single entry vizu za vikend u Bukurestu  :(

Nasao odgovor [ubedjen sam da sam vec gledao ovde :D], samo da i oni tamo u ambasadi to znaju:

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=12842&idlnk=3&cat=5

http://img8.imageshack.us/img8/5353/picture1kzd.png

jms da ne znas da li treba da se vadi viza za tranzit kroz rumuniju sa uk vizom u pasosu.

posto sa sengenom ne treba