Posted September 3, 2009 Haha, necemo da se svadjamo! Kao sto sam napisao, citirao sam coveka, nije da se ja slazem sa tim. Jedino me je taj carinik bas iznervirao, jer mu u ocima vidis da je pokvaren. Generalno, moje iskustvo sa Rumunima je bilo prijatno. Jedna zena nam je cak dala karte za bus do aerodroma, jer nisam provalio na vreme gde se kupuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 imam jednu dilemu. kakvu vizu bi od rumuna bilo najbolje da trazi neko od mojih roditelja buduci da hoce da dodju u temisvar za desetak dana po mene na aerodrom i da me voze nazad tri nedelje kasnije? dakle, trebala bi im viza na mesec dana sa dva ulaska, samo zbog toga.. ovo mi sve malo zvuci neizvodljivo i nemam nikakvo iskustvo sa rumunskim vizama, pa da vas pitam sta mislite. da napomenem da oni imaju stari pasos, ne znam da li se jos uvek izdaju vize u njega? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Rumuni lako daju multivize na duzi rok, ali za plavi pasos moras da se rapitas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 a sta bi trebalo da navede kao razlog? da kaze opusteno da ide po cerku na aerodrom i nazad? jel su te vize besplatne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2009 Pozdrav svima Ja sam nov na forumu i imam jedno vazno pitanje u vezi sa Rumunskim vizama. Obzirom da vrsim nadzor za moju firmu koja nesto gradi u Rumuniji, dobio sam poslovnu vizu (C/A) multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana, dok su supruga i beba dobili neku drugu (C/VV), takodje multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana. PITANJE: Da li to znaci da mogu da ulazim i izlazim koliko hocu sa tim da je svaki pojedinacni boravak manji od 90 dana (npr. jednom 30, onda 70, pa opet 20 dana dokle vazi viza), ili se dani boravka sabiraju pa kad ukupno provedemo 90 dana viza vise ne vazi bez obzira sto istice nakon 6 meseci. I ako je ovo drugo u pitanju, sta onda? Potrebno je opet da podnesem zahtev za vizu? Hvala puno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2009 Pozdrav svima Ja sam nov na forumu i imam jedno vazno pitanje u vezi sa Rumunskim vizama. Obzirom da vrsim nadzor za moju firmu koja nesto gradi u Rumuniji, dobio sam poslovnu vizu (C/A) multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana, dok su supruga i beba dobili neku drugu (C/VV), takodje multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana. PITANJE: Da li to znaci da mogu da ulazim i izlazim koliko hocu sa tim da je svaki pojedinacni boravak manji od 90 dana (npr. jednom 30, onda 70, pa opet 20 dana dokle vazi viza), ili se dani boravka sabiraju pa kad ukupno provedemo 90 dana viza vise ne vazi bez obzira sto istice nakon 6 meseci. I ako je ovo drugo u pitanju, sta onda? Potrebno je opet da podnesem zahtev za vizu? Hvala puno! Mozes da ulazis i izlazis koliko hoces puta ali zbir provedenih dana u Rumuniji mora da bude manji od 90 u tih 6 meseci vazenja tvoje vize. Rumuni lako daju multivize na duzi rok, ali za plavi pasos moras da se rapitas. Rumuni lako daju multi vize ali samo ako imas pozivno pismo overeno kod notara od nekoga ko zivi u rumuniji ili imas pozivno pismo firme ili neke druge organizacije. Turisticke vize izdaju iskljucivo sa jednim ulaskom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2009 Pozdrav svima Ja sam nov na forumu i imam jedno vazno pitanje u vezi sa Rumunskim vizama. Obzirom da vrsim nadzor za moju firmu koja nesto gradi u Rumuniji, dobio sam poslovnu vizu (C/A) multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana, dok su supruga i beba dobili neku drugu (C/VV), takodje multi na 6 meseci sa boravkom od 90 dana. PITANJE: Da li to znaci da mogu da ulazim i izlazim koliko hocu sa tim da je svaki pojedinacni boravak manji od 90 dana (npr. jednom 30, onda 70, pa opet 20 dana dokle vazi viza), ili se dani boravka sabiraju pa kad ukupno provedemo 90 dana viza vise ne vazi bez obzira sto istice nakon 6 meseci. I ako je ovo drugo u pitanju, sta onda? Potrebno je opet da podnesem zahtev za vizu? Hvala puno! Mozes da ulazis i izlazis koliko hoces puta ali zbir provedenih dana u Rumuniji mora da bude manji od 90 u tih 6 meseci vazenja tvoje vize. Hvala puno! Da li je, eventualno, nakon isteka tih 90 dana i izlaska iz Rumunije moguce traziti ponovo tu istu vizu ili ne daj boze moram da cekam da istekne 6 meseci od prvog ulaska da bi ponovo aplicirao za vizu? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2009 Hvala puno! Da li je, eventualno, nakon isteka tih 90 dana i izlaska iz Rumunije moguce traziti ponovo tu istu vizu ili ne daj boze moram da cekam da istekne 6 meseci od prvog ulaska da bi ponovo aplicirao za vizu? Hvala. Ne mozes da vadis dok ti ne isteknu tih 6 meseci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2009 Da, izgleda da ste u pravu za tih 6 meseci. Medjutim, izgleda da ako nas stave na belu Sengen listu od 1. januara onda ni ova restrikcija nece vaziti. Elem, pricao sam sa nekoliko kolega Hrvata koji su ovde u Rumuniji istim poslom. Oni nisu drzavljani EU, ali su na belom Sengenu i ulaze i izlaze kako hoce, s tim da ne mogu ostati duze od 90 dana u komadu, ali im niko ne broji dane u okviru 6 meseci i slicno niti pravi problem na granici. Tj., udje na 60 dana, pa ode na odmor, pa 30 dana, pa izadje 7 dana, pa dodje na 60 dana, itd itd. Pretpostavljam da ce isto onda vaziti i za nas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2009 Da, izgleda da ste u pravu za tih 6 meseci. Medjutim, izgleda da ako nas stave na belu Sengen listu od 1. januara onda ni ova restrikcija nece vaziti. Elem, pricao sam sa nekoliko kolega Hrvata koji su ovde u Rumuniji istim poslom. Oni nisu drzavljani EU, ali su na belom Sengenu i ulaze i izlaze kako hoce, s tim da ne mogu ostati duze od 90 dana u komadu, ali im niko ne broji dane u okviru 6 meseci i slicno niti pravi problem na granici. Tj., udje na 60 dana, pa ode na odmor, pa 30 dana, pa izadje 7 dana, pa dodje na 60 dana, itd itd. Pretpostavljam da ce isto onda vaziti i za nas. jedno je da li ce neko proveriti a drugo da li je to legalno koliko ja znam za sve drzave vazi 90 dana u 6 meseci....u suprotnom bi u toku jedne godine mogao da budes 362 dana u toj zemlji.....mom prijatelju su nemci brojali dane....imao je mult sengen na 6 meseci sa 30dana i videli da je bio 22/30 i pustili ga.......a sto se tice bele sengen liste: bela sengen lista = kao da sada imate multi sengen vizu na 90 dana nema nikakve razlike za boravak...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2009 Da, teroteski je to tako, ali drzavljanima zemalja kojima nisu potrebne vize to u praksi uglavnom niko ne kontrolise. Ja zivim u Italiji i tamo imam uredan boravak, i nebrojeno puta sam video na italijanskim prelazima da ne udaraju izlazni pecat Hrvatima, Japancima i drugima kojima vize nisu potrebne, a ponekad se to desilo i meni. Da ne pricam da poznajem Hrvate koji rade na crno u Italiji tako sto budu tamo 300+ dana (4x80 npr.) a nemaju stalni boravak ili radnu dozvolu. I uvek legalno prelaze granicu na aerodromu ili preko Slovenije. Postoji slicna stvar i u Ukrajini, npr. Italijanima nisu potrebne vize i mogu boraviti max 90 dana u 180. Medjutim, sve moje kolege italijani budu 90, pa vani 15 dana, pa 90 i tako provedu tamo 300+ dana u godini i niko im nikada nije pravio problem, samo ako ne predju 90 dana u komadu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2009 Molim Vas potrebna mi je pomoc, hitno.... I vec pocinjem da budem ocajna od silne dokumentacije... Vadim vizu za Rumuniju, prvi put sam isla u junu ove godine, na osnovu pozivnog pisma , ali nisam mogla da dobijem vizu sa vise ulazaka jer je to bilo moje prvo putovanje u Rumuniju. Kada sam u junu dobila pozivno pismo, poslali su mi vise originala, to pismo traje do 10 januara 2010, ali pocinje od juna ove godine. Da li mogu na osnovu njega da dobijem vuzu sada? Hvala vam unapred... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2009 jel moze da tranzitira kroz rumuniju neko ko ima sengen multi tranzit vizu, na po 5 dana tranzita, i viza je na godinu i po dana? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2009 Moze da tranzitira. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2009 Molim Vas potrebna mi je pomoc, hitno.... I vec pocinjem da budem ocajna od silne dokumentacije... Vadim vizu za Rumuniju, prvi put sam isla u junu ove godine, na osnovu pozivnog pisma , ali nisam mogla da dobijem vizu sa vise ulazaka jer je to bilo moje prvo putovanje u Rumuniju. Kada sam u junu dobila pozivno pismo, poslali su mi vise originala, to pismo traje do 10 januara 2010, ali pocinje od juna ove godine. Da li mogu na osnovu njega da dobijem vuzu sada? Hvala vam unapred... ja kad sam dobio pozivno pismo iz spanije pisalo je da se moze iskoristiti u roku od 3 meseca od datuma izdavanja da li ti vazi i kod rumunskih - ne znam ali u svakom slucaju jedino ti preostaje da nazoves ambasadu nisam bas ubedjen da je neko imao slicnu situaciju pogotovo sto 90% ljudi dobija vize na rezervacije sa booking.com Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2009 Zanima me da li se moze na osnovu bukiranja hotela dobiti viza sa vise ulazaka? I da li ce mi dati vizu tacno i samo za one dane na koje napravim rezervaciju hotela? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2009 Zanima me da li se moze na osnovu bukiranja hotela dobiti viza sa vise ulazaka? I da li ce mi dati vizu tacno i samo za one dane na koje napravim rezervaciju hotela? https://www.klubputnika.org/vize/23-evropa/98-rumunija - vaučer agencije ili rezervacija smeštaja... može biti online booking ali hotel mora da pošalje original uverenje o rezervaciji, nije dovoljno odštampati sa neta. ako imas nekog iscimaj ga da ti opet posalje rezervaciju tako imas velike sanse da dobijes mult Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2009 Ma nije mi sada toliko ni hitno da dobijem sa vise ulazaka... mada bilo bi lepo da se ne cimam ponovo. Problem je sto osoba kod koje idem sada nije u Bukurestu, a kasno mi je da mi salje tek kad dodje... jer bi trebali da dodjemo u isto vreme, ja samo tada imam pauzu sa ispitima i kolokvijumima... Procitala sam i ja to... ali kada su mi prosli put slali spisak dokumentacije pisalo je samo rezervacija hotela, nisu naglasili nista vise... Nisam sigurna da li da sada rezervisem ili da idem sa ovim pozivnim pismom... to je isto original i vazi do 10 januara ali vec sam na takvo isto dobila vizu prosli put... Samo sto ovo nisam davala jer sam ih dobila vise... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2009 Problem je sto nemam koga da pitam... ovi u konzulatu ne znaju da mi kazu... a na netu nisam uspela da nadjem tako nesto... pisala sam i ambasadi, dali su mi iz konzulata mail da ih pitam, ali mi nisu nista odgovorili... i verovatno i nece posto je proslo par dana... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2009 Zanima me da li se moze na osnovu bukiranja hotela dobiti viza sa vise ulazaka? I da li ce mi dati vizu tacno i samo za one dane na koje napravim rezervaciju hotela? Zvanican stav u rumunskoj ambasadi je NE (nemoguce je dobiti MULTI vizu ako je svrha posete turizam, odnosno ako imas bukiran neki hotel/hostel). E sad zavisi koliko si uporan moguce je da naprave izuzetak, ja prosli put nisam hteo da izadjem iz konzulata dok nisam dobio vizu (svo vreme sam bio kulturan i ponavaljao kako sam zahvalan na njihovom izuzetnom naporu da pronadju resenje da mi izdaju multi vizu) to je bilo oko sat vremena "konstruktivne diskusije" inace prosli put (pred Novu Godinu) bio sam sa jos dva drugara u konzulatu 3 sata pa kad su videli da se nece otarasiti nas tako lako smilovali se i dali nam ono sto smo trazili. Moj savet samo osmeh na lice i nema izlaska iz konzulata dok nedobijes ono sto ti treba P.S. Dace ti vizu koja traje mesec dana sa brojem dana koliko ti vazi rezervacija hotela. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2009 Evo da i ja kazem nase iskustvo mozda nekome zatreba. Dakle posto je supruga dobila italijanski sengen na 10 dana, otisli smo u rumunsku ambasadu da trazimo i tranzitnu vizu, posto nema onih 5 dana sengena potrebnih za Rumune. Naravno i ljubazna sluzbenica koja pregedava papire i radnik ambasade na salteru za vize su nam rekli da joj ne treba rumunska viza posto ima italijansku, ali nakon sto sam im rekao da sam od najmanje 10 ljudi koji su putovali za Rim, cuo da rumuni traze tih famoznih 5 dana, covek je bez problema rekao ok i dao joj tranzitnu vizu na dva meseca sa dva ulaska/izlaska. Sve skupa je trajalo 10tak minuta i bez ikakvih ubedjivanja i cimanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2009 Slobo jel nije bio problem sto je rezervacija samo ostampana sa neta, a ne uplacen smestaj preko agencije? Hvala vam na odgovorima Pomogli ste mi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2009 Slobo jel nije bio problem sto je rezervacija samo ostampana sa neta, a ne uplacen smestaj preko agencije? Hvala vam na odgovorima Pomogli ste mi. Pa mozda im bude problem ali onako smesak na lice i zlatna recenica: "Thank you for your effort, I really appreciate that" i onda ponavljas to dok ti neizda vizu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 14, 2009 Predala sam dokumenta za vizu, nije bilo nikakvih problema sto je rezervacija hotela samo odstampana sa neta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2009 Hteli bi sa bratom za novu godinu da idemo u Rumuniju kod prijatelja, pa me interesuje sta i kako je potrebno.Negde sam citao da oni kod koga idemo moraju da posalju overeno pozivno pismo.Ostali bi otprilike nekih nedelju dana.Bilo kakva informacija ili savet o putovanju bi dobro doslo.Mi smo planirali nekako da odemo do Temisvara a posle busom do Satu Mare. Hvala unapred na svim informacijama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites