Posted March 27, 2014 Volite li grafite? Mislim na grafite kao umetničke tvorevine, ne na one nerazumljive, skoro horor varijante, sa sifriranim natpisima. Recimo, ovo je po mom misljenju dobar grafit: Znate li za kvalitetne, mastovite grafite iz raznih belosvetskih gradova? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2014 Ne znam zasto, ali ja ih licno volim...neka sam i sam pisao, ali se jaaako nadam da nisu vise vidljivi, jer su ruzni...skoro uvek na putovanju i napravim po koju fotku grafita... Mozda najupecatljiviji su poslednji vidjeni na zidu koji razdvaja Palestinu i Izrael...Valensija ima vrhunske (ne sto je moja, nego `nako objektivno)...u Granadi se takodje moglo videti dobrih grafita, to verujem da ne bas mali broj ljudi ima kao fotografiju...Berlin naravno, Lisabon sa onim zgradama-grafitima...... Verujem da isto ima dosta forumasa, koji se secaju prolaza od Bergamo aerodroma ka onom trznom centru prekoputa - u tom prolazu je zanimljiv grafit sa nazivima vise svetskih metropola... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2014 To su odlični grafiti, na zidu u Palestini. Banksy. Nisam ih video uživo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2014 El Niño de las Pinturas, lik iz Granade. Ko je bio u Putničkoj kući verovatno je video gomilu njegovih grafita. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2014 Mozda najcuveniji ulicni graffiti su u Arts District-u, Downtown LA. U blizini, na obalama LA Rivera, je nekada bio najveci grafit na svetu dimenzija 76x17 metara, koji je uklonjen 2009. Ta betonska obala je nekad bila puna tagova i grafita, ali ih vise nema i kad se novi pojavi, brzo bude uklonjen. Kao npr. ovaj MTA tag, dug skoro 400 metara: Na vozovima sa druge strane reke isto ima grafita, ali nisam uspeo da predjem da ih uslikam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2014 Odiicni su i ovi palestinski grafiti, a i ovi u Granadi. Evo grafita iz Kabula. Zanimljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2014 Kada su grafiti u pitanju, imate dobar sajt, zove se Street art utopia. Za Beograd postoji Belgrade Street art ili nešto slično. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2014 Ovaj prvi sajt ima bas dobru galeriju grafita. Grafit u Sao Paolu, inspirisan filmom Ko to tamo peva, naslikao ga je brazilski umetnik Paulo Ito. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2014 A sto je onda potpisan sa Artez Citao sam o tom grafitu, jer me je, naravno, zainteresovala vest o pojavi neceg takvog u Sao Paolu, on je plod saradnje Arteza, koji je nas covek i Paula Ita. Sad, ko je vise farbao, ne znam, ali, ako se Artez potpisao, valjda ga je on i uradio Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2014 A da li i ovo spada u temu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2014 A sto je onda potpisan sa Artez Citao sam o tom grafitu, jer me je, naravno, zainteresovala vest o pojavi neceg takvog u Sao Paolu, on je plod saradnje Arteza, koji je nas covek i Paula Ita. Sad, ko je vise farbao, ne znam, ali, ako se Artez potpisao, valjda ga je on i uradio U pravu si, nepravedno sam izostavila Arteza, ali to je bilo nekako po automatizmu, jer sam negde procitala da je Artezova bila samo ideja. Inace, zanimljivi su mi grafiti u gradovima koji jos nemaju kulturu izrade grafita, poput ovih gore iz Kabula, ili ovog grafita u Dar Es Salamu: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2014 <annoying hippie> Evo da i ja doprinesem, jedan od meni najdražih grafita, u Zagrebu u Vlaškoj ulici, preko puta Importanne galerije. Smiri me svaki put kad prođem kraj njega. </annoying hippie> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2014 (edited) Beogradski grafit Edited April 22, 2014 by Ena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2014 Grafit u Teheranu Grafit u Sani, Jemen Pekinski grafit Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 Najbolji novosadski mural, nažalost neko je izbušio prozor na točku Odličan grafit u Užicu. Jako star grafit, sećam se da sam se na dupe kad sam ga prvi put video, još dok sam bio klinac, pitao se kako ovo rade... Pre neki dan sam pogledao, i dalje stoji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 Evo jedan edukativan (Harlem, NYC). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 Grafit u Palermu: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Ne znam zasto, ali ja ih licno volim...neka sam i sam pisao, ali se jaaako nadam da nisu vise vidljivi, jer su ruzni... Kad sam ovo pisao, mislio sam na neke grafite napisane za srednjoskolskih dana, a naknadno se setih (zanimljivo da je dalje u pameti, a mnooogo blize u realnosti) da sam dva puta piskarao i prosle godine Za vreme studija je bio i jedan ljubavni, ali taj znam da je kisa odnela niz Bulevar Cara Lazara... Ni njima nisam zadovoljan sa umetnicke strane (koje iskreno mozda ni nema), ali htedoh reci da volim i te sa nekom porukom...ili porukom koju salju ili porukom koju ti probude, pa ih kasnije nosis sa sobom... Jedan od grafita koji na neki nacin ide sa mnom sigurno do mog kraja, je daleko od lepog, daleko od necega sto privlaci paznju...a prica ide ovako... Lutanje po Lisabonu, penjuci se uz neke stepenice primetio sam izuzetno mali grafit, skoro, pa kao obicnim markerom napisano (rukopisom koji nije bas za pohvalu) nesto sto mi je licilo na stihove...fotografisem i mada sa razmisljanjem da cu vec isto vece zatraziti prevod, nisam to uradio godinama...za isti taj period boravka u Lisabonu, sam se prilicno vezao za Fado...prijateljica portugalka se dobrano potrudila da objasni dubinu, smisao...narednih godina sam sve vise i vise uzivao u klasicima ove muzike... And... Prosle godine sam sasvim slucajno, Lisabonom "lutao" gledajuci svoje fotografije...naleteo na fotku grafita, resio da resim misteriju i prevedem reci...grafit je upravo imao "liniju" fado pesme...ne znam da li zaista postoji i pesma sa tim stihovima, ali je tekst takav da bi svakako to moglo biti...s obzirom da godisnje jednu do dve majice odstampam sebi sa nekom svojom idejom, tako se iznenada pojavio favorit za 2013. Tako je ovaj mali, neprimetan lisabonski grafit, nastavio na neki nacin da zivi daleko od kuce... "O mar salgado quanto do teu sal sao lagrimas de Portugal." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 I onda si ga "preslikao" na majicu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 (edited) Pustinja u Arizoni, i grafiti oslikani na delovima aviona.Inace, ne svidjaju mi se ovi grafiti, ali nije losa ideja.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.645052948900358.1073742052.109328009139524&type=1 Edited April 22, 2014 by Ena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2014 Malo mojih razmišljanja o grafitima.Uvek mi je nekako žao što po Novom Sadu ima veoma malo grafita, ako ne računamo one navijačke, prostačke, koljačke, fašističke i sl (evo baš je pre nekoliko dana u mojoj ulici osvanuo ogroman kukasti krst). Mislim da je ulična umetnost jedna od stvari koje neki grad čine gradom. U Srbiji, koliko sam video, to postoji samo u Beogradu, čak se mogu prepoznati različiti umetnici u različitim delovima grada, postoji gomila sitnica i fora, mada i tamo imam utisak da sve to radi pet ljudi.Takođe, žao mi je što ne postoji sistem za uklanjanje grafita koji pozivaju na mržnju. Na jednom dečjem igralištu na keju godinama je pisalo "Nož, žica, Srebrenica", možda i dalje piše, davno nisam prošao tuda. Jednom sam pitao druga da li bi možda trebalo pozvati policiju da to prefarbaju, rekao mi je: "Samo zovi, siguran sam da ćeš im ulepšati dan u stanici, smejaće se do uveče." Tako sam i ja mislio, pa nisam zvao. Da li poruke mržnje po zidovima zaista nikoga ne vređaju? Eto, na dečjem igralištu.U Granadi sam prvi put shvatio šta sve grafiti mogu da budu. Dok su ovde, u našim krajevima, uglavnom tipa "klaćemo vam majke, silovaćemo vam sestre" (pročitao na jednom zidu u Beogradu), u Granadi su bili najčešće filozofski, politički ili poetski. Možda to govori nešto o civilizacijskom nivou jednog društva.Sudeći po natpisima na zidu stadiona tamo kod Štranda, postoje neke grupe koje sebe smatraju umetnicima-grafiterima. Ali i to su neki poludebilni grafiteri, uglavnom idu i šaraju svoj potpis džinovskim slovima. Napaljeni tinejdžeri, tako ih zamišljam. Hiljadu puta sam pomislio kako bi bilo fantastično kada bi se okupila neka ekipa grafitera koji imaju makar malo političke svesti, koji o nečemu razmišljaju, koji posmatraju svet oko sebe i žele da ga učine malo boljim, koji imaju nekakav stav o nečemu.Izgleda da kod nas jedino sociopate (= fašisti i sl.) imaju volje da se organizuju i delaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2014 Limasol, KiparBrisel, Belgija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites