Posted April 24, 2014 Banksy, meni jedan od najdrazih njegovih grafita Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2014 Pomislih da ovo u Belgiji izgleda kao André Franquin, a tek onda uočih i njegov potpis. Sjajno, nisam znao da čovek radi grafite. (Domaćoj javnosti poznat kao autor stripa Gaša šeprtlja). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2014 Takođe, žao mi je što ne postoji sistem za uklanjanje grafita koji pozivaju na mržnju. Na jednom dečjem igralištu na keju godinama je pisalo "Nož, žica, Srebrenica", možda i dalje piše, davno nisam prošao tuda. Jednom sam pitao druga da li bi možda trebalo pozvati policiju da to prefarbaju, rekao mi je: "Samo zovi, siguran sam da ćeš im ulepšati dan u stanici, smejaće se do uveče." Tako sam i ja mislio, pa nisam zvao. Da li poruke mržnje po zidovima zaista nikoga ne vređaju? Eto, na dečjem igralištu.Uklanjanje grafita spada u domen odgovornosti komunalne policije. Evo kako se njima prijavljuju prekršaji:http://upravusi.rs/drzava/komunalna-policija/komunalna-policija-prijava-i-postupak/Da li im iko prijavljuje takve stvari i da li oni zaista nešto urade tada, to ne znam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2014 U Novom Sadu nisam vidjao preterano mnogo nekih street art radova u Banksi stilu kao u Beogradu, ali grafita ima, i to dobrih. Moj kraj recimo, blok od 8 zgrada je poprilicno lepo oslikan, ima navijackih grafita, ali ima i ovih drugih. Za mene je grafit umetnost i ne mora uvek da ima politicku ili socijalnu konotaciju. Sam grafit je neodvojivi deo hip hop kulture, i prvi moderni grafiti su bili vise umetnicki izraz, nego politicka poruka. Naravno bilo je i politike, kao sto je bilo i u zacetku hip hop muzike (Grand Master Flash- The Message). Sto se tice grafita na stadionu Kabela, ti grafiti se cesto menjaju i bilo je stvarno odlicnih, meni omiljen onaj sa zapadne strane sa Dzek Nikolsonom, ne znam da li je jos u zivotu. Za mene i navijacki grafit je grafit, neki od njih su poprilicno dobri. Narvno ne mislim na obicne zvrljotine vec na one mural grafite u odredjenim delovima grada i na stadionu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2014 (edited) Ja nemam nista ni protiv obicnih grafita, tipa jednostavnih crnih skrabotina, ako se odnose na nesto... Na mojoj srednjoj skoli je pisalo "ovdje pociva moj posljednji zivac", Nepotrebno je reci da je bio kratkog vijeka. @LazarBrisel je pun takvih grafita/murala. Dosta ih se odnosi na stripove, jer je Belgija poznata po tome.Ovo je cijela fotografija tog Franquin-ovog grafitaA ako nekoga interesuje evo i linkova na kojima se mogu pogledati:http://www.opt.be/contenus/_comic_strips__mural_paintings/en/362.htmlhttp://www.photojpl.com/themes/comic-strip-murals-brussels/ Edited April 25, 2014 by ela Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2014 (edited) Ni meni nije vazno da sam grafit nosi neku poruku, vazno je da je lepo oslikan, da nisu u pitanju haoticne zvrljotine koje ne lice ni na sta.Sto se tice pisanih poruka koje pozivanju na mrznju, zalosno je sto mnogim ljudima one ne smetaju, prolaze danima kraj njih i ne obracaju paznju.Ko jos o tome da misli! (:Inace, ovaj londonski grafit mi se dopada: Edited April 26, 2014 by Ena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2014 (edited) Zatim...Grafit u Moskvi:MumbajNairobi:https://imageshack.com/i/n6v3pdj'>[/urlJohanesburg[/uI jos jedan africki - Cape Town Edited April 26, 2014 by Ena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 U Granadi sam prvi put shvatio šta sve grafiti mogu da budu. Dok su ovde, u našim krajevima, uglavnom tipa "klaćemo vam majke, silovaćemo vam sestre" (pročitao na jednom zidu u Beogradu), u Granadi su bili najčešće filozofski, politički ili poetski. Možda to govori nešto o civilizacijskom nivou jednog društva.Mozda ih samo nisi zapazio tamo (u Granadi)?OK,ja nisam nikad bio u Granadi,pa ne znam...ali mi je tesko da zamislim da postoji ijedan veci grad na svetu,a da nema bar neki grafit "mrznje".Da mi neko kaze da postoji veca naseobina na svetu gde nema izliva besa - dal prema sistemu ili nekoj grupi ljudi - to mi je...cudno,da ne kazem smesno.Pa ni mi u tom smislu ne zaostajemo za drugima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Govorio sam o grafitima koji preovlađuju, što odaju reči "uglavnom" i "najčešće" Kod nas su grafiti mržnje na sve strane i oni su prvo što upada u oči onome ko čita šta je ispisano po zidovima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Pustinja u Arizoni, i grafiti oslikani na delovima aviona.Inace, ne svidjaju mi se ovi grafiti, ali nije losa ideja.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.645052948900358.1073742052.109328009139524&type=1Ena, hvala za ovo! Odmah ću da iskoristim za grupu na FB koju vodim U Majamiju postoji "naselje" koje se zove Wynwood, a unutar njega Wynwood walls.Projekat koji je započet 2009. i u kome su napuštena skladišta iskorišćena za "najveći street art viđen na jednom mestu." (članak i u City magazinu) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Govorio sam o grafitima koji preovlađuju, što odaju reči "uglavnom" i "najčešće" Kod nas su grafiti mržnje na sve strane i oni su prvo što upada u oči onome ko čita šta je ispisano po zidovima. Pa,ne bih rekao ni da bas preovladjuju.Ima ih naravno,ali jos daleko vise ima navijackih grafita (Delije,Grobari,itd.),ljubavnih (ovaj+ona),imena bendova/pokreta/pravaca,nerazumnih poruka,itd.itd.Nadje se tu i poneki (zalutali) grafit "mrznje" Mozda ti grafiti mrznje vise bodu oci,pa duze ostaju u secanju,ali kazem,sveukupno gledano (brojcano),nije da preovladjuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Tokom citavog mog perioda srednje skole, preko puta gimnazije u Kikindi(gde je tada bio poznati kafic za blejanje), stajala je mudra zvrljotina:"Ko uci znace, ko krade imace"!Valjda da nas motivise Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Moj omiljeni novosadski (tekstualni) grafit je "Ovde je velika konkurencija biti lud", mislim da je u ulici Sonje Marinković. Uvek klimnem glavom kad prolazim pored njega. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 (edited) A moj omiljeni beogradski tekstualni grafit:Srbi, nasmestite se, bila je to skrivena kamera. )) Edited April 28, 2014 by Ena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2014 Kad sam bio mali, u Novom Sadu su me zbunjivala dva grafita:"Biju naši, al' biju i partizani""I Česi su ljudi" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2014 Kultni beogradski tekstualni grafit - Kad ja tamo, a ono medjutim.Darko Kocjan je napravio listu najboljih beogradskih tekstualnih grafita:http://www.danubeogradu.rs/2013/12/beograd-grafiti/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 tokom posete londonu otisao sam u nedelju popodne do brick lane-a, ulice u istocnom londonu poznate po sjajnom marketu i ulicnoj umetnosti. to je definitivno mesto koje se mora obici.market je izvrstan-prodaje se obilje gardewrobe, narocito vintage stvari, zatim antikvitteti, namestaj, kojekakve dzidzabidze i fenomenalna klopa.a svuda niz ulicu i po okolnim budzacima nalaze se sjani primerci street art-a ...evo, na ovom linku sam objedinio one koje sam video u tih par sati http://lutam-i-lupam.blogspot.com/2014/07/londons-street-art-ulicna-umetnost.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2014 Barselona: pogled iz parka Guelj Na trgu Džordža Orvela i negde okolini trga sa gornje slike Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2014 Ovo je baš sjajno, grafiti u kombinaciji sa prirodom.http://www.boredpanda.com/street-art-interacting-with-nature/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites