Posted July 8, 2009 Bre, trebalo bi da mozes da nesto sitno prezalogajis, buduci da u cenu karte nij uracunat sandwich, kao kod JATa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2009 Hvala svima na savetima...zna li neko koliko kosta voda posle cekiranja..ako sam dobro shvatila tamo se moze kupiti i nositi na avion? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2009 I jos jedno pitanje....sme li se nositi alkohol i koliko? (u poklon naravno) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2009 Da li se prvo moze rezervisati karta pa posle kupiti i koliko dana pre leta se najkasnije kupuje karta? I... dali mogu putovati sa starim pasosem....? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2009 nema nikakve rezervacije samo kupovina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2009 I jos jedno pitanje....sme li se nositi alkohol i koliko? (u poklon naravno) U uslovima putovanja pise da tecnost nije prihvatljiva u check-iranom pretljagu, ali u praksi to naravno prolazi. U rucni prtljag mozes da poneses samo one "unucice" (75ml, 100ml) Da li se prvo moze rezervisati karta pa posle kupiti i koliko dana pre leta se najkasnije kupuje karta? Mozes da samo rezervises kartu kod nekih kompanija (npr. JAT), kod niskobudzetnih uglavnom ne mozes mora odma da platis, sem kod wizzair-a kada ides na bank transfer. Najkasnije kartu mozes kupiti u najcescem slucaju jedan kalendarski dan pre puta dok kod nekih 2h pre leta - on-line placanje, ili pola sata pre puta u agenciji ili putem call-centra. Ovo je neki najcesci slucaj, ne i pravilo. I... dali mogu putovati sa starim pasosem....? Da, ako si mislila na plavi pasos koji nije istekao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 Da li je tesko iz Budimpeste naci aerodrom terminal 1? Pretpostavljam da postoji neki voz ili tako nesto ... I vezano za tecnosti koliko se one kontrolisu u prtljagu koji se cekira da li ce mi svakako otvarati torbu pa ne smem da nosim dezedoranse i ostalo ili nisu bas toliko pedantni? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 bg" post="30728" timestamp="1247209866"] Da li je tesko iz Budimpeste naci aerodrom terminal 1? Pretpostavljam da postoji neki voz ili tako nesto ... I vezano za tecnosti koliko se one kontrolisu u prtljagu koji se cekira da li ce mi svakako otvarati torbu pa ne smem da nosim dezedoranse i ostalo ili nisu bas toliko pedantni? Nikako nije tesko, to je ipak terminal 1 Voz sa Nyugati vozi direktno tamo, svaki autobus/minibus/whatever ce stati na oba terminala, ako ides kolima samo prati znake (i parking je jeftiniji tamo, nego kod drugog) tako da nemas brige... Uostalom, cak mislim da sa tog terminala ima vise polazaka nego sa "skupih" 2A i 2B. Sto se tice tecnosti, skenirace se svaki komad prtljaga, a ako vide nesto sto lici na tecnost, svakako ce ti otvoriti torbu. Moje iskustvo kaze da tolerisu jedan dezodorans, ali nikad ne znas. Mozda je bolje da nosis stick, em je manji, em nije tecnost. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 Ides metrom M3 do zadnje stanice Kobanya-Kispest http://www.urbanrail.net/eu/bud/budapest.htm Zadnja metro stanica se ne nalazi pod zemljom, nego je jedna prljava crvena zgrada. U njoj treba da kupis kartu za bus (nije skupa), salter se nalazi odmah pored izlaza, gde obicno stoji kontrola. Zatim izadjes iz zgrade (pratis masu kuda ide) i stizes do gradilista, tj. u Martu kad sam bio je jos bilo gradiliste, pogledaj malo napred i videces ljude kako stoje ispod mosta i cekaju bus. Ja sam trazio na tabli koji bus ide na aerodrom ali nije mi bas sve bilo jasno, pa kad je dosao prvi bus pitao sam vozaca da li on ide na aerodrom i rekao je da. A da, i ako se dobro secam ja sam dolazio sa Keleti stanice, pa sam zbog toga morao prvo da idem metrom M2 pa zatim M3. Pitao sam da li mi je potrebna karta za dve linije ili je dovoljna samo jedna, i na salteru su mi rekli da je dovoljna samo jedna obicna, te sam kupio jednu obicnu. Zatim sam u metrou opet pitao jednu zenu sta mi treba, i ona mi je kazala da mi treba karta za dve linije. Pa kad sam prelazio iz jednog metroa u drugi, nasao sam neke konduktere, pa da ih pitam da li da kupim jos jednu kartu, a oni mi rekli da ne treba, da je jedna karta dovoljna. I na kraju, na zadnjoj stanici je ponovo bila kontrola i opet nisu pravili problema. Tako da ne znam, ali cini mi se da je jedna obicna karta dovoljna da predjes dve metro linije... ali najbolje da pitas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 Koliko sam videla na sajtu gradskog prevoza u Pesti od Kobanya kispest metro stanice do Airporta vozi autobus broj 93, vozi do Ferihegy 1. http://www.bkv.hu/english/jegyinfo2009/fares.html ovde mozes videti koliko kosta karta, ima vise varijanti...imaju neku kartu koja je skuplja ali mozes da je koristis kad presedas sa jednog na drugi metro...znaci kupis jednu kartu u jednom smeru ali mozes da presedas... Znaci, u principu ne mogu nositi nista sto je tecnost ni u onom prtljagu koji ne ide sa mnom.... Ima li jos nekih stvari, sta se sme ili ne sme nositi? Prvi put putujem i zaista nemam pojma...Koliko su tacni vezano za onih 15 kg? Mogu li negde procitati o tim stvarima vezanim za prtljag i sta se ne sme nositi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 Znaci, u principu ne mogu nositi nista sto je tecnost ni u onom prtljagu koji ne ide sa mnom.... Ima li jos nekih stvari, sta se sme ili ne sme nositi? Prvi put putujem i zaista nemam pojma...Koliko su tacni vezano za onih 15 kg? Mogu li negde procitati o tim stvarima vezanim za prtljag i sta se ne sme nositi? Pise ovde sve http://wizzair.com/useful_information/baggage/#2 Vrlo su strogi sa 15kg. Mozes da nosis i vise, ali ces to posteno platiti. Smes da nosis tecnost u avion, ali samo u pakovanju do 100ml, s tim sto ukupna zapremina kese u koju ces staviti sve to sa tecnoscu ne sme biti veca od 1 litra. Dakle, ne mozes nositi vino, rakiju ili neko pice, ali mozes poneti malo medicinskog alkohola, acetona i sl, mali gel za brijanje, aftershave, pastu za zube, kreme itd itd. Posle security kontrole a pre ulaska u avion, ipak, mozes kupiti neko pice u aerodromskoj prodavnici i njega uneti u avion. Nemoj ga bas reklamirati, stavi u dzep, jer u teoriji bi trebalo da ga zapakuju u posebnu kesu i zapecate, ali u avionu ti niko nece praviti pitanje ako otvoris svoju Coca Colu i popijes je. U cekirani prtljag u principu ne bi smelo nista od tecnosti (ovog puta u tecnost ne racunaju stvari kao sto su kreme, dezodoransi i sl, vec flase sa necim unutra) - ali ovde sam vidjao izuzetke, odnosno ljudi su prolazili sa zestokim alkoholom a da im niko nije rec rekao. Ne bih se, medjutim, na to oslonio. Ko je prvi put u Pesti, mislim da je najjednostavnija varijanta direktni voz sa stanice Nyugati, nego to presedanje na Kobanya Kispest, koje ume da bude malo zbunjujuce. Nije skupo, a i voz je brzi. Ako idete na T2, mozda je ipak bus bolje resenje, posto voz staje samo na T1. Uostalom, ko je tamo prvi put, treba i da vidi Nyugati stanicu i zvanicno najlepsi McDonalds restoran na planeti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2009 bg" post="30728" timestamp="1247209866"] Da li je tesko iz Budimpeste naci aerodrom terminal 1? Pretpostavljam da postoji neki voz ili tako nesto ... I vezano za tecnosti koliko se one kontrolisu u prtljagu koji se cekira da li ce mi svakako otvarati torbu pa ne smem da nosim dezedoranse i ostalo ili nisu bas toliko pedantni? Kako je najjeftinije stici do Budimpeste? I koliko je daleko aerodrom od stanice? P.S. Hvala Dule... Plavi je pasos i vazi jos... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 bg link=topic=2584.msg30728#msg30728 date=1247209866] Da li je tesko iz Budimpeste naci aerodrom terminal 1? Pretpostavljam da postoji neki voz ili tako nesto ... I vezano za tecnosti koliko se one kontrolisu u prtljagu koji se cekira da li ce mi svakako otvarati torbu pa ne smem da nosim dezedoranse i ostalo ili nisu bas toliko pedantni? Kako je najjeftinije stici do Budimpeste? I koliko je daleko aerodrom od stanice? P.S. Hvala Dule... Plavi je pasos i vazi jos... Jel treba viza za Rumuniju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 To da se ne moze nositi tecnost u cekiranom prtljagu nije istina (ako se pod cekiranim prtljagom podrazumeva kofer koji ne nosis sa sobom gore na avion, vec ga odnesu tole u prtljaznik). Odkad su uveli ovo pravilo sa tecnostima leteo sam oko 10 puta i svaki put sam nosio neko pivo ili drugo pice sa sobom, i niko mi nikad nije pravio probleme. Tacnije, kad sam po prvi put dolazio iz Holandije i sa sobom nosio oko 10 flasa piva i jedno vino, pitao sam na salteru da li smem nositi sa sobom u avion i oni su mi rekli no no. Pa kad sam pitao da li smem u kofer su rekli of course. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 To da se ne moze nositi tecnost u cekiranom prtljagu nije istina (ako se pod cekiranim prtljagom podrazumeva kofer koji ne nosis sa sobom gore na avion, vec ga odnesu tole u prtljaznik). Odkad su uveli ovo pravilo sa tecnostima leteo sam oko 10 puta i svaki put sam nosio neko pivo ili drugo pice sa sobom, i niko mi nikad nije pravio probleme. Tacnije, kad sam po prvi put dolazio iz Holandije i sa sobom nosio oko 10 flasa piva i jedno vino, pitao sam na salteru da li smem nositi sa sobom u avion i oni su mi rekli no no. Pa kad sam pitao da li smem u kofer su rekli of course. Nisam rekao da ne moze da se nosi tecnost u cekiranom prtljagu, ali da po pravilima nije prihvatljivo: Articles not accepted in checked baggage: cash, securities jewellery, precious metal, precious and semi-precious stones computer, camera, video camera, cellular phone and any other electronic or technical appliances and their accessories official, business or private documents travel or other identity documents keys liquid medicine pieces of art and fine arts perishable items Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 To da se ne moze nositi tecnost u cekiranom prtljagu nije istina (ako se pod cekiranim prtljagom podrazumeva kofer koji ne nosis sa sobom gore na avion, vec ga odnesu tole u prtljaznik). Odkad su uveli ovo pravilo sa tecnostima leteo sam oko 10 puta i svaki put sam nosio neko pivo ili drugo pice sa sobom, i niko mi nikad nije pravio probleme. Tacnije, kad sam po prvi put dolazio iz Holandije i sa sobom nosio oko 10 flasa piva i jedno vino, pitao sam na salteru da li smem nositi sa sobom u avion i oni su mi rekli no no. Pa kad sam pitao da li smem u kofer su rekli of course. To nije security issue, vec politika kompanije. Wizzair kaze u pravilima da to ne sme, ali sto se "policije" tice, mozes slobodno to da uradis. Ne znam kojom si kompanijom leteo, ja recimo sa Lufthansom nisam imao nikakav problem kada sam stavio tri flase u kofer. Medjutim, low costovi cesto umeju da budu mnogo strozi kada je u pitanju doslovno postovanje tih pravila, jer ih ne zanima da gube vreme sa tobom ili da se slucajno ta tecnost izlije na neciji kofer, pa treba da placaju stetu. Samo je u tome stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 To nije security issue, vec politika kompanije. Wizzair kaze u pravilima da to ne sme, ali sto se "policije" tice, mozes slobodno to da uradis. Ne znam kojom si kompanijom leteo, ja recimo sa Lufthansom nisam imao nikakav problem kada sam stavio tri flase u kofer. Medjutim, low costovi cesto umeju da budu mnogo strozi kada je u pitanju doslovno postovanje tih pravila, jer ih ne zanima da gube vreme sa tobom ili da se slucajno ta tecnost izlije na neciji kofer, pa treba da placaju stetu. Samo je u tome stvar. Da. Upravo zbog toga sam gornjem postu napisao sledece: U uslovima putovanja pise da tecnost nije prihvatljiva u check-iranom pretljagu, ali u praksi to naravno prolazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 ok, kad se vec prica sta sme da se nosi u avion, mene interesuje da li mogu da nakacim vrecu na ranac bez straha da ce spasti? nikad nije bas najbolje vezana.. i sta recimo da radim sa satorom? jel ok i njega da nakacim na ranac nekako? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 prilikom cekiranja ce ti reci da to odneses na overweight luggage Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 sto znaci sta tacno? moracu da platim dodatno za sator? hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 ja sam imao bekpek u londonu i rekli su mi da moram da ga nosim na neki drugi salter zato sto je bio malo veci. Nisam morao nista dodatno da platim. Dodatno placas samo ako premasis dozvoljenih 15 kila. E sad ne znam kako mislis da sator zakacis za ranac. verovatno ces njega morati zasebno sto znaci da moras da platis kao da imas jos jednu torbu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 Ok, znaci da moze a ne mora da prodje tecnost u cekiranom prtljagu....mene sad interesuju iskustva vezana bas za wizz air jer cu sa njima da putujem....pa ako neko ima iskustvo sa njima vezano za ovo pitanje....samo izvolte....bas sam u porblemu sta da nosi porodici koja ce nas ugostiti pa sam pomislila na malo domace rakije....Sta ce se desiti ako stavim pa kazu ne moze? Izvadice iz kofera i tako mogu dalje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 mozes one "unucice", to je valjda manje od 100 ml? Ili ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2009 Ma, ja sam nosio rakiju, aprila ove godine, kad sam leteo Wizzairom, i to 2 flase, niko me nista nije pitao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2009 I mi smo nosili viski kad smo leteli wizzairom, i to vise puta, i nikad nista. Rentgen, na kom bi oni to mogli da detektuju, ne nalazi se tamo gde se predaje prtljag, nego negde u pozadini gde policija i carina kontrolise da li neko nesto krijumcari (pretpostavljam). Salterski sluzbenik koji preuzima prtljag i izdaje boarding pass ima (skoro) nikakve sanse da proveri sadrzaj vaseg kofera - jedino meri tezinu, i naplacuje doplatu u skladu sa cenovnikom, ukoliko preterate. Budi bez brige, i slobodno spakuj to pice za domacine. Sto se carinskih propisa tice, skoro sve zemlje dozvoljavaju unosenje 1l zestokog alkoholnog pica, ako iko to kontrolise. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites