Posted July 12, 2009 Ja sam leteo Wizzairom iz Holandije za Budimpestu, nosio oko 10 piva i vino, i nista. Zatim sam leteo iz Malmoa za Budimpestu, nosio par piva, i nista. Zatim iz Rima za Temisvar, nosio dva piva, i opet nista. Takodje aftersejv, penu za brijanje i ostale tecnosti uvek nosim u prtljagu i nikad mi nisu pravili problema. U Eindhovenu su mi cak nalepili onu etiketu da je "lomljivo" zato sto sam im rekao da imam dosta piva unutra. Da postoji neko pravilo protiv tecnosti u prtljagu, pa ta Holandjanka bi mi sigurno pravila probleme, posto nas je zatim 10 minuta zadrzala jer se prezime moje zene na karti nije poklapalo sa onim u pasusu (umestu -ic je pisalo -ity i dzaba smo objasnjavali da je to isto). E sad koliko je meni poznato ti ne smes nositi tecnost gore na avion zato sto to moze biti plasticni eksploziv. Zasto je dozvoljeno isti nositi u prtljagu mi nije jasno, mozda je prtljaznik okruzen olovom pa se ne moze aktivirati sa daljinskim detonatorom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2009 pa nema nikakvog problema, naravno, oko nosenja pica u prtljagu koji predajete na aerodromu, jedino je problem da se nosi u rucnom. ja sam mislila da je to pitanje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2009 Ok, hvala na odgovorima, onda tocim dobru domacu rakijicu u plasticnu flasu i nosim domacinima... Danas kupila kofer, izmerim ga, sam kofer 4 kg.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 E ovo pitanje je vise vezano za sve kompanije nego za sam wizz, ali posto letim wizom postovacu ovde. Zna li neko koliko moze cigareta da se prenese u cekiranom prtljagu maskimalno? Tipa da li je moguca sledeca kombinacija> 2 boxa u cekiranom prtljagu, i jos jedan box u rucnom prtljagu, pa kada prodjem rengen i granicu u frisopu jos dokupim jedan ili dva boxa koje bih nosio u rucnoj prtljazi? thanx. p.s. ne bavim se svercom cigara, nego znate i sami za cene napolju:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 Koliko ja znam, ni jedna aviokompanija ti nece ogranicavati broj cigareta u prtljagu, vec to radi carina. Za vecinu zemalja dozvoljeno je uneti 1l zestokog alkoholnog pica i 1 box cigareta po osobi, ali to najbolje da proveris negde na sajtu MIP-a zemlje destinacije. Dakle, problem po meni nastaje kad sletis na odrediste i preuzmes svoj prtljag. U tom trenutku u rukama drzis svoj kofer (2 boxa), rucni prtljag (1 box) i kesu iz free shop-a sa jos 2 boxa, i treba da prodjes pored carine, onaj zeleni ili crveni prolaz. Ukoliko te provere (a moguce je i da je tvoj prtljag prethodno prosao kroz rentgen pa da tacno znaju koga treba da zaustave ukoliko se i sam ne javi), imaces problema. Takodje, ne znam da li postoji neko ogranicenje po broju kupljenih boxova u samom free shopu, ali nije ni to iskljuceno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 Na nekim aerodromima ogranicavaju i velicinu rucnog prtljaga. Ispred saltera gde se predaje boarding karta pre ulaska u avion ima sprava na kojoj se proverava velicina kofera. Konkretno sam to videla na atinskom aerodromu. Ali ne znam da li to neko stvarno proverava. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 Imajte na umu da su svi ti Wizz, Ryan itd. letovi unutar Evropske unije (sa retkim izuzecima), jedinstvenog carinskog prostora, sto znaci da ne postoje nikakva ogranicenja u pogledu broja kutija cigareta ili alkoholnog pica koje moze da se prenese iz jedne clanice EU u drugu. Postoji ogranicenje na samom ulasku u EU, primera radi na Horgosu - sajt madjarske carine je na www.vam.hu, ima tamo brosurica sa dozvoljenim kolicinama. Dakle, ne biras zeleni kanal, nego plavi kanal (EU Flights), koji je obicno fizicki na istom mestu gde i zeleni, ali status je drugaciji - dolazeci iz EU zemlje, prtljag uopste ne podleze carinskoj proceduri, dok se u slucaju zelenog kanala opredeljujes za opciju da nemas "viska" prtljaga, koji inace podleze carinjenju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 Hvala svima na postovima. Probacu ovo sa cigarama, pa cu vam javiti koliko sam uspeo da prenesem , ovako kao neiskusan svercer:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2009 Na nekim aerodromima ogranicavaju i velicinu rucnog prtljaga. Ispred saltera gde se predaje boarding karta pre ulaska u avion ima sprava na kojoj se proverava velicina kofera. Konkretno sam to videla na atinskom aerodromu. Ali ne znam da li to neko stvarno proverava. meni su velicinu rucnog prtaljaga proveravali na vecini low cost letova Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2009 kad ste vec kod rucnog prtljaga .gif' alt='::'> planiram da nosim tu torbu koja ide uz kofer ali planiram da ponesem i ranac,pa ne znam da li je to pametno? i da li te dve torbe mogu da prodju,naravno nemam nameru da preteram sa dozvoljenim kilogramima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2009 kad ste vec kod rucnog prtljaga .gif' alt='::'> planiram da nosim tu torbu koja ide uz kofer ali planiram da ponesem i ranac,pa ne znam da li je to pametno? i da li te dve torbe mogu da prodju,naravno nemam nameru da preteram sa dozvoljenim kilogramima mogu da prodju, ali moras da platis dodatni komad prtljaga, posto ispada da imas jedan rucni + 2 za check-in. zbir tih za check in i dalje ne sme biti veci od 15kg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2009 Jos jednom da se zahvalim svima na savetima, ja sutra odoh u Pestu a u ponedeljak letimo za Svedsku. Kad se vratim napisacu vam moja iskustva sa wizz om! Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2009 Evo me kao sto sam obecala, ako nekog uopste zanima, sretno smo se vratili iz Svedske. Ja sam licno bila zadovoljna wizz om, nije bilo kasnjenja, svi su bili ljubazni, nosila sam u odlasku rakiju, u povratku cider i neka vina i niko nista nije rekao. Cak sam imala 16, 5 kg u koferu, ali je bez reci proslo. Jedino su me u povratku pitali da li imam neke tecnosti u rucnom prtljagu, imala sam vodu za dete pa su me zamolili da ju probam da bi se uverili da je zaista voda. Mislim da cu i sledeci put leteti wizz om... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2009 From the UK: London Luton to Varna (now all year round!) Liverpool to Prague From Bulgaria: Bourgas to Poznan Bourgas to Prague Sofia to Venice Sofia to Eindhoven (from 25 October) Varna to London Luton From Czech Republic: Prague to Barcelona Prague to Eindhoven Prague to Liverpool Prague to Madrid Prague to Malmo/Copenhagen Prague to Naples Prague to Oslo Sandefjord Torp Prague to Paris Beauvais Prague to Venice From France: Paris Beauvais to Prague Grenoble to Bucharest (from 12 December) Grenoble to Cluj Napoca (from 12 December) From Germany: Memmingen/Munich West to Kiev Memmingen/Munich West to Katowice/Cracow (from 22 September) Weese/Dusseldorf to Budapest (from 21 September) From Hungary: Budapest to Weese/Dusseldorf (from 21 September) From Italy: Catania (Sicily) to Bucharest (from 21 September) Forli/Bologna to Bucharest (from 28 October) Forli/Bologna to Cluj Napoca Forli/Bologna to Warsaw Milano Bergamo to Gdansk Naples to Prague Naples to Bucharest (from 23 September) Rome to Bratislava (from 20 September) Venice Treviso to Cluj Napoca Venice Treviso to Katowice/Cracow (from 29 September) Venice Treviso to Kyiv (from 27 October) Venice Treviso to Prague (from 22 September) Venice Treviso to Sofia From the Netherlands: Eindhoven to Gdansk (from 17 December) Eindhoven to Prague Eindhoven to Sofia (from 25 October) From Norway: Oslo-Sandefjord Torp to Prague Bergen to Gdansk (from 18 December) From Poland: Gdansk to Eindhoven (from 17 December) Gdansk to Milano (from 20 December) Katowice/Cracow to Memmingen/Munich West (from 22 September) Katowice/Cracow to Venice (from 29 September) Poznan to Bourgas Warsaw to Forli/Bologna From Romania: Bucharest to Catania (Sicily) (from 21 September) Bucharest to Forli/Bologna (from 28 October) Bucharest to Naples (from 23 September) Cluj Napoca to Venice Cluj Napoca to Madrid Cluj Napoca to Forli/Bologna From Slovakia: Bratislava to Rome (from 20 September) From Spain: Barcelona to Prague Madrid to Cluj Napoca Madrid to Prague Palma de Mallorca to Cluj Napoca From Sweden: Malmo/Copenhagen to Prague From Ukraine: Kyiv to Memmingen/Munich West Kyiv to Venice Treviso (from 27 october) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2009 Covece, odakle im toliko aviona??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2009 Evo i ja da podelim svoja iskustva vezano za putovanje WizzAir-om, juče sam se vratio iz Pariza, let Budimpešta-Pariz Beauvais-Budimpešta. Terminal 1 u Budimpešti (Ferihegy) - jedan vrlo simpatičan aerodrom, mali, sjajno uređen, zaista prijatan za boravak. Check-in obavljaju službenici aerodroma (nemaju veze sa avio-kompanijama), na dva šaltera, počinje baš onda kad i kaže, 2 sata pre leta. Sastoji se u tome da date pasoš, predate prtljag (onoliko koliko ste naglasili i platili prilikom kupovine karte) i službenik vam izda boarding pass. Što se kofera tiče, ograničenje je 15kg, ali tolerišu malo iznad, moj je bio 15,1 u odlasku i 15,5 u povratku, ali sam video da su vratili dečka koji je imao 16,8kg. E sad, ručni prtljag - proveravaju da li imate jedan komad prtljaga, ako nemate, teraju vas da sve potrpate u jedan. Postoji onaj ram za proveru veličine prtljaga, prvo odokativno proveravaju da li prelazi dozvoljenu veličinu, a ako im se učini da je prevelik komad, onda traže da ga premerite i nisu preterano tolerantni. Devojku pre mene su vratili da plati dodatni komad prtljaga, dok meni nije ni pogledala, a imao sam onaj standardni kofer ručnog prtljaga od tvrdog materijala koji nije imao šanse da stane u ram, ali s obzirom da ga nije ni videla, nije bilo problema iako sam se ja zabrinuo da ću morati da platim, a to nije nimalo jeftino. Znači, kako im dune iliti kako im se svidite. Ako imate takav prtljag, moj savet - sklonite ga sa strane, recite da nemate ništa i proći ćete bez problema jer na ukrcavanju niko ne gleda (iako rade isti službenici kao na check-inu). Pre ukrcavanja sam video ljude koji i mnogo veće kofere od mog bez problema. Ja na Beauvais-u nisam prijavio ručni prtljag (imao 11kg ) i ušao u avion opušteno. Ukrcavanje krenulo nekih 20-30min pre poletanja, vrlo brzo se odvija, upadate u avion bez reda, sedate gde hoćete, ali uvek ima mesta pa nema potrebe za jurnjavom i guranjem. Let krenuo tačno u minut, sleteli koji minut ranije od predviđenog. Sam let bez ikakvih problema, posada izuzetno prijatna (i lepa .gif' alt='::'>), avion Airbus A320, nov, pravo osveženje u odnosu na raspadaki JAT-ove airbusove. Možete u toku leta da kupite sendviče, grickalice, pića, parfeme, suvenire i sl, po ne baš sjajnim cenama, ali dobro, niko vas ne tera. Svoju hranu komotno možete da ponesete i jedete. Beauvais - mali, ne preterano sređen aerodrom, ali nije ni rupa kao što sam čitao po internetu. Od aerodroma ide shuttle autobus do Pariza (70-ak km) po ceni od 13EUR u jednom pravcu. U povratku, potpuno ista procedura kao u Bud, let krenuo tačno na vreme, sleteli 20min ranije. Sve u svemu, ovo mi je bio prvi low-cost let i ja sam prezadovoljan i ako bih birao, prema ovim utiscima koji možda nisu reprezentativni, ne znam, ja bih uvek izabrao Wizz nego JAT, nevezano za cenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2009 Nvukelic, reci još ono dosta bitno - koliko si platio kartu povratnu, takse, korišćenje kartice, prtljag i sve to??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2009 Ukupno 105EUR - 2 povratne karte sa jednim koferom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2009 Ukupno 105EUR - 2 povratne karte sa jednim koferom. Što si brate uzimao dve povratne karte, i sa jednom si moago da prođeš! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2009 da li neko moze da mi pomogne, hocu da rezervisem preko wizza iz Peste za Eindhoven...e sad na kraju pita kojom karticom zelim da platim? Sta je najbolje da se uradi? Vidim da se tu jos doda nekih 15 evra na cenu... Ja nemam ni jednu od navedenih.. Jel moze u banci brzo da se otvorineka, npr.visa elektron? I kako se dobija ona njihvova wizz card?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2009 da li neko moze da mi pomogne, hocu da rezervisem preko wizza iz Peste za Eindhoven...e sad na kraju pita kojom karticom zelim da platim? Sta je najbolje da se uradi? Vidim da se tu jos doda nekih 15 evra na cenu... Ja nemam ni jednu od navedenih.. Jel moze u banci brzo da se otvorineka, npr.visa elektron? I kako se dobija ona njihvova wizz card?? Kartu ne možeš da rezervišeš, već je karticom odmah kupuješ. Otvaranje VISA Internet kartice u Intesi traje oko 2 nedelje, a u Raiffeisen čini mi se 3-4 dana. Wizz karticu zaboravi, to nije za nas. Jedini način da kartu rezervišeš jeste da staviš kao način plaćanja bank transfer, tada ti drže rezervaciju nekoliko dana, ali tada i moraš da platiš transferom, a ne karticom. Za transfer, pogledaj moj post o OTP express-u. Ako ti je hitno, ako ne možeš da čekaš karticu ili si uhvatio neku extra cenu, to ti je odlična opcija, a pritom za nijansu i jeftinija. Da ne tražiš po forumu, imaš ovde https://www.klubputnika.org/iskustvenik/1961-jeftini-letovi, skroz na dnu članka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2009 Potrebna mi je pomoć. Naime, planiram da letim Wizzair-om iz Budimpešte za Malme 24.marta otprilike. Treba da kupim karte preko neta za mene , supruga i dete ali pošto ću ja biti tad u 24-oj nedelji trudnoće, a oni po nekom njihovom pravilniku sa sajta ne dozvoljavaju let trudnicama od 34 nedelje, kako ću ja dokazati u kojoj sam nedelji trudnoće. To me koči da sad kupim karte po drastično nižoj ceni. Ako neko ima ikakvu ideju molim za pomoć. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2009 Potrebna mi je pomoć. Naime, planiram da letim Wizzair-om iz Budimpešte za Malme 24.marta otprilike. Treba da kupim karte preko neta za mene , supruga i dete ali pošto ću ja biti tad u 24-oj nedelji trudnoće, a oni po nekom njihovom pravilniku sa sajta ne dozvoljavaju let trudnicama od 34 nedelje, kako ću ja dokazati u kojoj sam nedelji trudnoće. To me koči da sad kupim karte po drastično nižoj ceni. Ako neko ima ikakvu ideju molim za pomoć. Potvrda ginekologa resava stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2009 Na kom jeziku?! Nije problem poneti potvrdu , ali ko će razumeti u budimpešti našu potvrdu s obzirom da ne letim iz Beograda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites