Posted April 27, 2014 Gledam malo šta bi se moglo obići koristeći Putničku kuću u Tbilisiju kao bazu. Da li je neko možda bio po azerbejdžanskim planinama? Baku sam po sebi ne deluje posebno zanimljivo, ali priroda izgleda kao sasvim dobar razlog da se ode u Azerbejdžan.Selo Khinalug:Planina Beshbarmag:Planina Shahdagh:Shamakhi, mauzolej i groblje:Gobustan/Kobustan, blatni vulkani:Ceo tekst: http://merlinandrebecca.blogspot.com/2012/01/desert-mud-volcanoes.htmlGroblje brodova kod Bakua:Ceo tekst: http://www.artificialowl.net/2008/08/ships-graveyard-on-nargin-island-boyuk.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2014 I fotka nekih neidentifikovanih planina u Azerbejdžanu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2014 Не знам дал је од помоћи једна ББЦјева емисија Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2014 Boravio sam samo u Bakuu, tako da ti ne mogu puno pomoći. Meni je bilo okej, posebno predgrađa. Ako hoćeš da osjetiš grad, obavezno izaći na metro stanici Insaatcilar i upustiti se u sovjetske kvartove. Također mi je bio interesantan i dio grada Hazi Aslanov a bilo mi je fino na plaži pustari u Sumgaitu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Ne zaboraviti i drndavu vizu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 @Relja, evo pogledah. Gledao sam još davno neke dokumentarce o tome, a sad sam tvojom krivicom izgubio i par sati na čitanje Vikipedije Bilo bi zanimljivo obići sva ta mesta.@jms_uk, viza jeste prilično skupa ali šta da se radi :-/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Gledam malo šta bi se moglo obići koristeći Putničku kuću u Tbilisiju kao bazu. Da li je neko možda bio po azerbejdžanskim planinama? Baku sam po sebi ne deluje posebno zanimljivo, ali priroda izgleda kao sasvim dobar razlog da se ode u Azerbejdžan.Ja sam se vratio evo prije desetak dana iz Azerbajdžana. Jako malo turista, nisam ih baš vidio puno, javni prijevoz jako jeftin, smještaj jako skup. Engleski ne pomože jer nezna nitko. Bolje govorit po našim jer razumiju ruski pa se nekak dogovorišBaku je lijep grad ali nije slika i prilika Azerbajdžana, već kad se malo uputiš izvan grada eto ti sirotinje. Predviđam da će Baku biti kroz 5 godina novi Dubai.Osim Bakua posjetio sam i Qobustan i vulkane blata te još tamo u blizini muzej i petroglifeDefinitivno najveći highlight putovanje selo Khinalug, Najviše selo na Kavkazu 2250 m nadmorske visine. Prespavao tamo u homestayu. Bili jedini turisti u selu, ljudi srdačni i neiskvareni, tek im 2006 asfaltirali cestu do gore , ono mjesto za odmorit dušu i tijelo. Prirorda vrh vrhova.Možeš vidjeti neke slike koje sam stavljao gore kad sam bio gore na mojem facebook pageu, samo malo prelistaj prema dole https://www.facebook.com/putoholicari Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Voleo bih da vidim Khinalug. Ima li prevoza do tamo? Da li se možda sećaš koliko je koštao homestay?Pogledah fotke. Baku me sve manje privlači što više gledam, ne volim tu futurističku gradnju. Ali u planine bih definitivno voleo da odem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 (edited) Постоје ли у Бакуу делови града који још овако изгледају и зна ли неко ко је био тамо који је ово део града и како сад изгледа? Edited April 28, 2014 by miloica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Prvo moraš iz Bakua busom do grada Quba, to ti je oko 2 h vožnje, cijena 4 azn (cca 4 eura). E onda do gore nema javni prijevoz nego moraš uzeti taksi, a do gore je još oko 2 h vožnje. Taksi je oko 40 - 50 Azn. Ako si sam je dosta skupo, ali ako vas ima više onda se podijeli taj taksi pa ne dođe skupo. Jedino kaj je problem što nema turista pa ga nemaš s kim dijeliti, stvarno moraš potrefiti da nekoga nađes za gore.Homestay je bio 22€ sa doručkomVulkani blata u Qubostanu su dosta fora, pola njih se nalazi u Azerbajdažnu ako gledamo cijeli svijet. Do tamo se može kombinacijom busa, ali opet tamo treba uzet taksi da te voza do vulkana i petroglifa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 (edited) A da li se ovo može videti u Kobustanu?Našao sam i fotku jednog zanimljivog groblja, i to bih rado obišao:To je iz ovog putopisa: http://www.travelyourassoff.com/2012/01/mud-volcanoes-dead-guy-on-camel.html Edited April 30, 2014 by Lazar Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 Постоје ли у Бакуу делови града који још овако изгледају и зна ли неко ко је био тамо који је ово део града и како сад изгледа? Koliko sam ja primjetio, nema više tramvaja u Bakuu, samo metro, busevi i možda trolejbusi.Takav dio grada imaš nedaleko od centra. Kada izađeš na bulevar i kreneš prema Kristalnoj Dvorani, samo nju prođeš i stižeš kao u neku vrstu naselja Šutka u Skuplju. Na brdu je poznati TV Toranj, simbol grada - sa jedne strane brda je centar grada, Baku Flame Towers i svo to stakleno carstvo, sa druge strane su kućerci i mini haos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 (edited) @Lazar tako je Petroglifi se nalaze u Qoubustanu, kad se ide u Qoubustan ide se na jednu stranu vidjet vulkani blata, a na drugu Petroglifi Edited April 30, 2014 by cartman10br Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 Evo da stavim jednu fotku iz Khinaluga Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 Odlično izgleda, sve mi se više ide tamo. Koje je doba godine u pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2014 Evo pa sad, vratio se prije 10 dana doma Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2014 Bio sam u Bakuu prosle godine i meni je bilo zanimljivo. Grad ima dugu istoriju. Osim vidljive hiljadugodisnje tradicije, doziveo je veliki procvat krajem 19. veka sa razvojem naftne industrije, a danas se ponovo razvija. Nije samo rec o staklenim neboderima. Uredjuje se i stari deo grada, u kom se mesa nekoliko civilizacija. Ono sto je mene privuklo tokom boravka u Azerbejdzanu je uvid u zoroastrijansku kulturu koja se moze videti u samom Bakuu ali i na nekoliko ocuvanih lokaliteta u okolini. Hram vatre je jedan od njih. Ima i drugih. Malo je previse renoviran za moj ukus ali svakako zanimljiv za videti, izvorni oblik hrama je sacuvan. Gobustan je veoma interesantan lokalitet, u smislu prirode i ocuvanih petroglifa. Prirodu nismo imali priliku mnogo da vidimo, ali svakako da ima zanimljivih predela za videti. Spisak nacionalnih parkova se moze naci na internetu. Zanimljivost Azerbejdzana je sto spaja primorje, pustinjske predele i planine. U svakom slucaju, moze se provesti nekoliko veoma lepih dana tamo. U kombinaciji sa Gruzijom je jedno lepo putovanje. Kulturna bastina na obe strane, more takodje, planine u Gruziji a pustinje u Azerbejdzanu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2014 Evo kratki video sa tripa po Azerbajdžanu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2014 Simpa je, mada bih voleo da si malo stabilnije držao kameru, ovako mi se zavrti u glavi Deluje da je bilo ledeno. Šta si koristio? Gopro? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2014 Trebalo bi kupiti neki stablizator, ovako bez je jako teško držati na miru, Ma nije toliko hladno kolko stalno puše vjetar Nije Go Pro, ali nešt slično, slabije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2014 možda nije previše zanimljivo, ali ja planiram da posjetim i Yanar Dag.http://en.wikipedia.org/wiki/Yanar_Dag Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2014 Ja sam se prebacil do Yanar Dag-a maršrutkom, cijena 0,30 AZN u jednom smjeru, upali u gužvu i trebalo nam nekih 45 min da se doteglimo tamoKako veliš nije baš previše zanimljivo barem meni pošto sam vidio nešt slično u Turskoj. Naravno ulaz se plača nekih 2 AZN Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2014 Catman hvala na videu, nesto sam se i ja od skora zainteresovao za Azerbejdzan. Ono sto me najvise interesuje, koliko je bezbedno putovati - bez vodica - po unutrasnjosti zemlje, posto me gradovi bas i ne interesuju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2014 Catman hvala na videu, nesto sam se i ja od skora zainteresovao za Azerbejdzan. Ono sto me najvise interesuje, koliko je bezbedno putovati - bez vodica - po unutrasnjosti zemlje, posto me gradovi bas i ne interesuju?Pa negdje sam čak čitao da je jedna od sigurnijih zemlja, nemam pojma ali mi nismo imali neko neugodno iskustvo, ljudi su ljubazni uvijek spremni pomoči Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2014 Evo stavil sam online fotke iz AzerbajdžanaXinaliq - http://www.putoholicari.com/azerbajdzan-xinaliq-16996/Azerbajdžan – Baku & Qubustan - http://www.putoholicari.com/azerbajdzan-baku-qubustan-16809/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites