Ponovni odlazak u USA

97 posts in this topic

Hvala na odgovorima, 

Nisam rekao da radi u US, zaboravio sam da spomenem da je kod sestre u Cikagu , dakle imaju adresu gde se on nalazi sve vreme. Ne znam zasto bi mu ponisitili vizu ako udje opet iz Mexica @mveruovic ?

@ThirstyTraveler ukoliko aplicira za h2b, da li se ponistava ova turisticka b1/b2?

Ponistili bi mu (mozda) zato sto Cikago nije toliko zanimljiv da treba da se obilazi turisticki godinu (ipo) dana.

Odgovor na to sto si me pitao ne znam.

Ponistava se ako dobije. Mada je ovde pisao decko da su ga zvali iz ambasade odmah posle da se vrati nakon odbijanja (radne sezonske) pa su mu ponistili i turisticku.

A da l radi ili ne, iz aviona se vidi da je mutno da neko provede godinu i po dana, makar da on i stvarno ne radi.

Mozda ja ne razumem nesto, ukoliko nekoga ne puste da udje da li to automatski znaci da mu je viza ponistena ili je samo vracen nazad a viza ostaje validna za neki drugi pokusaj?

6 minutes ago, dzonisrb said:

Mozda ja ne razumem nesto, ukoliko nekoga ne puste da udje da li to automatski znaci da mu je viza ponistena ili je samo vracen nazad a viza ostaje validna za neki drugi pokusaj?

Nema tu mnogo 'automatski' - sve zavisi od slucaja do slucaja. Vrlo je moguce da ce imigracioni sluzbenik koji ne pusti posetioca nesto uraditi i po pitanju validnosti vize...

Ukoliko mu ne roknu pecat da je viza ponistena i dalje “vazi” ali mogu i iz ambasade da ga kontaktiraju nekako kad se vrati.

A u slucaju da se vrati u Srb, koliko bi bila preporuka da ostane pre nego sto pokusa ulazak opet, s'obzirom da je ovo bila treca godina za redom u USA?

Sve zavisi od granicara, moze da bude i par godina ovde pa da ga sacekaju na zicer sledeci put. Pogotovo ako je rekao na ulasku da ostaje mesec a ostao 6 meseci.

Molim vas malu pomoć, vidim da ste ostajali po par mjeseci u Americi, pošto se i ja spremam da idem u 9 mjesecu i ostala bi isto tako par mjeseci, kakvu avionsku kartu da kupim? Da li ste kupili u jednome smjeru ili?

Pozdrav svima.

Prve godine u USA sam isla kao J1 student, na osnovu cega sam dobila SSN. Iduce godine sam dobila turisticku vizu i posla preko ljeta da radim 3 mjeseca, ali koristila sam SSN . Planiram ponovo da idem iduce godine pa me interesuje da li cu imati problema prilikom sletanja u USA? Da li provjeravaju koriscenje SSN? Mogu li me vratiti kuci sa aerodroma? 

Kakvo pitanje... Pa, naravno da mogu! Gdje ti je pamet bila da radiš na crno i koristiš SSN? 

ne mora da znaci..SSN nije vezan za ime...ti SSN se nikad ne brise iz sistema, cak i kad covek umre..vrlo cesto se desava da se SSN brojevi preprodaju, pogotovu kod mrtvih ljudi, ai se to radi i kod dece, zivih....

tako da, otkud ti mozes da znas ukoliko je neko koristio tvoj SSN...

da li na papiru na kome ti je napisan SSN stoji pecat da je validan samo dok traje vazeca viza uz koju se dobija?

Ja mislim da na svim ssn karticama koje se dobiju preko neimigrantskih viza pise da je dozvoljen rad samo uz autorizaciju i da je to obaveza preko nekog obrasca da proveri poslodavac.

16 hours ago, mveruovic said:

Ja mislim da na svim ssn karticama koje se dobiju preko neimigrantskih viza pise da je dozvoljen rad samo uz autorizaciju i da je to obaveza preko nekog obrasca da proveri poslodavac.

u pravu si...zato mi nije jasno kako je petra radila, kad bez pasosa sa vizom koja omogucava rad, ne moze da se zaposli...

ali u sv. slucaju, nisam siguran da li na grani gledaju SSN broj....zasto bi, uostalom?

pogotovu sto on nije vezan striktno za ime....i cesto se desavaju malverzacije sa njim

Da, ne pise ime... A kad popunjavate DS 160 formular unosite broj SSN.

Sent from my iPhone using Tapatalk

5 hours ago, bam-bam said:

u pravu si...zato mi nije jasno kako je petra radila, kad bez pasosa sa vizom koja omogucava rad, ne moze da se zaposli...

ali u sv. slucaju, nisam siguran da li na grani gledaju SSN broj....zasto bi, uostalom?

pogotovu sto on nije vezan striktno za ime....i cesto se desavaju malverzacije sa njim

To je greska poslodavca jer ne proverava, moraju da provere po zakonu, ali ih boli uvo. Ne proveravaju na granici ssn, ali kda je sluzbenik u sistem ubaci moguce da ce videti da prijavljuje da je radila.

Ja cu u Februaru sledece godine da idem na Havaje, a putujem iz Vjetnama. Pa me zanima sta da radim za osiguranje ?  Da li ce mi traziti uopste...prvi put ga nisam vadio bio sam kod ujaka pa je on garantovao za mene, a sad idem na svoju ruku pa veze nemam.

I kako uopste da izvadim isto odavde ?  Jer prilikom reslizacije ti uvek traze da im posaljes pecat izlaska iz Srbije, a ja izaso pre sto godina..

Hvala

49 minutes ago, Rufio said:

Ja cu u Februaru sledece godine da idem na Havaje, a putujem iz Vjetnama. Pa me zanima sta da radim za osiguranje ?  Da li ce mi traziti uopste...prvi put ga nisam vadio bio sam kod ujaka pa je on garantovao za mene, a sad idem na svoju ruku pa veze nemam.

I kako uopste da izvadim isto odavde ?  Jer prilikom reslizacije ti uvek traze da im posaljes pecat izlaska iz Srbije, a ja izaso pre sto godina..

Hvala

Nikada mi nisu tražili bilo kakvo osiguranje prilikom ulaska (a bilo ih je preko 20 kom u posljednjih par godina). Jedino adresa i koliko novca nosim (mislim da ih je više interesovalo da ne nosim više 10.000USD).

E sad kolike su cene lečenja u SADu, ne bih se usudio da idem bez osiguranja.

1 minute ago, deleter said:

Nikada mi nisu tražili bilo kakvo osiguranje prilikom ulaska (a bilo ih je preko 20 kom u posljednjih par godina). Jedino adresa i koliko novca nosim (mislim da ih je više interesovalo da ne nosim više 10.000USD).

E sad kolike su cene lečenja u SADu, ne bih se usudio da idem bez osiguranja.

To svakako...ja sam zarentao preko airbnb, kamper na plazi, jeftina varijanta, ali vise od toga mi i ne treba za dve nedelje tamo 😂

Ne znam kakvo je ovo Tokio Marine HCC.

Svakako da bih ti savetovao da uzmes osiguranje, narocito za SAD, gde ako te nesto zadesi, moze bas da bude papreno. Jeste i samo osiguranje skupo, s razlogom i verovatno je proporcionalno potencijalnim troskovima. Uzmi to Tokio Marine HCC, ono mozes da rezervises i bez da si u svojoj maticnoj zemlji. Vodi racuna da odaberes opciju osiguranja "Worldwide, inlcuding USA". Ja ga uvek uzimam kad putujem negde, a da polazak nije iz Srbije. Nisam jos imao potrebe da ga koristim, ali, verujem da nema razloga da se brines oko toga, svakako su ugledna osiguravajuca kuca i ukoliko u slucaju nuzde sve odradis po propisima, nema razloga da lupas glavu.

Edited by Dragance

Zdravo svima, potreban mi je savet vazano za ovu temu. 

Imam turističku vizu na 10 godina, isao sam u septembru, tacnije 15.septembra 2018. Godine u Njujork i Majami, preko turističke agencije na 2 nedelje i vratio se 1. Oktobra. 

Zatim sam 25. decembra opet isao, ovog puta u Cikago, bez problema sam prosao, ali sam ostao skoro 6 meseci, pecat su mi lupili do 22.juna, vratio sam se 16.juna, znaci skoro 6 meseci ali nisam prekoracio. 

Isao bih ponovo sada polovinom oktobra , razmisaljao sam do Njujorka opet kartu da uzmem, da li mislite da me mogu cimati s obzirom da sam bio 6 meseci i sto idem sada posle 4 meseci nakon povratka? I da li imam sanse posto sam opet prvi put ispostovao 2 nedelje, drugi put nisam, al opet nisam prekoracio vizu. 

Hvala puno svima na odgovorima! 

Sta ces da kazes na pitanje zasto si ostao 6 mjeseci? Imas li dovoljno novca da budes turisticki tamo toliki period? Sigurno ce te pitati to. Svako bi posumnjao da radis na crno.

Znam, upravo za to i pitam, jer ce vrv posumnjati ili me ispitivati, mada znam slucajeve iste koje nisu nista cimali, a znam i one negativne, pa rekoh da li ima nekoga sa slicnim iskustvom :)

Sve je to individualno. Spremi dobru pricu i srecno! I da, ili ostani tamo za stalno ili skrati odmor :)