May 6, 201412 yr Nisam spreman da opravdavam HŽ za katastrofalno stanje pruga, u stvari, to više nije katastrofa već univerzum raspada. Nekadašnji voz Sarajevo–Budimpešta, koji je sasvim solidno furao kroz Bosnu, prelaskom mosta na Savi je upadao u takav slow motion da si sasvim realno mogao hodati prugom i pratiti mašinovođu od Slavonskog Šamca do Striživojne. Onda se kao pojavljuje neka brzina i električna energija do Osijeka, pa ponovo porođajne muke do mađarske granice.Hteo bih da se osvrnem na ovaj deo teksta. Radi se o apsolutno netačnim činjenicama ovde iznetim:1) U tekstu se navodi da je voz furao kroz BiH, a da je kroz Hrvatsku "slow motion". To nije tačno. Brzina kroz BiH je max 70 km/h, kroz Hrvatsku max 100 km/h. Voleo bih upoznati tog čovek koji trči 100 km/h od Šamca do Strizivojne (mesto se zove Strizivojna, a ne Striživojna).2) U tekstu se navodi da se pojavljuje električna energija od Strizivojne do Osijeka. To nije tačno. Deo od Šamca (tj. skroz od Sarajeva) do Strizivojne je elektrificiran, a baš taj deo za koji se navodi da se pojavljuje električna energija nije elektrificiran. Druga stvar je što to da li je pruga elektrificirana ili nije nema veze sa dozvoljenom brzinom na njoj. Čak, kroz Hrvatsku je celom dužinom taj voz vukla dizel lokomotiva pa je brzina veća u HR nego u BiH zbog boljeg stanja pruge (nije se isplatilo za kratku deonicu Šamac - Strizivojna, koja je pod naponom stavljati elektro lokomotivu).Znam da ovaj deo možda nije suština teksta i da je ovaj tekst preuzet sa drugog sajta, ali mi je upalo za oko u moru netačnih podataka koji se u svim sferama sve više pojavljuju na internetu i u medijima, a uzimaju se zdravo za gotovo. Čak smatram da je to i jedan od najvećih problema društva. Neegzaktnost. Podaci i činjenice se uzimaju ofrlje, odokativno, usled lenjosti, neke proverljive činjenice se izmišljaju ili uzimaju iz sećanja (sećanje vara!). Bivaju pogrešno prenesene i uzete za relevantne podatke iako to nisu.
May 6, 201412 yr Ja sam pisao tekst. Možda si u pravu da sam zamijenio koji je dio elektrificiran a koji nije. Ali sam siguran da je voz kroz Hrvatsku puno sporije išao nego kroz Bosnu. Kada se uzme relacija Slavonski Šamac - Beli Manastir i projektuje na istu relaciju u Bosni od Šamca do ne znam sad tačno gdje ali recimo Doboj ili niže prema Sarajevu, voz je išao sporije kroz HR. Edited May 6, 201412 yr by stevancelinac
May 6, 201412 yr Povlačim tvrdnju. Uporedio sam lokalne brzine, nisam siguran sto posto u podatke:t1 : Slavosnki Šamac - Kopanica 15 min + Kopanica - Striživojna 9 min + Striživojna - Osijek 63 min + Osijek - B.Manastir 26 min=113 mins1: Slavonski Šamac - Beli Manastir 108 km po Googlemapsv1: 0.9557t2: Doboj - Šamac B. 95 mins2: 80,6 km po googlemapsv2: 0,848v1 > v2Volio bih kad bi neko imao stari detaljan red voznje od Sarajeva do Budapesta. Mozda sam umislio zbog cekanja u Strizivojni ili zmajeni dizel i elektro lokomotive, mozda granica. Uglavnom, da se potvrdi jos jednom pa da mjenjam taj dio teksta.Hvala Rax.
May 6, 201412 yr Author Nemoj me pogrešno shvatiti. Ceo tekst je super, samo mi je ovo zapalo za oko. Ono što znam da je na celoj deonici u HR od BiH do HU granice brzina 100 km/h osim dela oko Đakova.
May 6, 201412 yr Ma jok, tu smo da idemo do pravih detalja. Samo bih volio da dobijem detaljan stanicni stari red voznje medjunarodnog voza Sarajevo - Budapest pa da uradim zavrsnu kalulaciju ali sigurno je vac sad da postoji greska u tekstu. Ostaje samo da se vidi da li zbog cekanja ili zamjene lokomotive taj voz mozda isao sporije/brze kroz HR nego kroz BiH u vremenskom smislu.
May 6, 201412 yr Ok, našao sam stari red vožnje i po njemu: http://www.groundedtravel.com/routes/rail/europe/budapest-sarajevo-drava-intercity-trainRax je u pravu.V( BiH): 83 km/hV ( HR): 90 km/hDio teksta:"Nekadašnji voz Sarajevo–Budimpešta, koji je sasvim solidno furao kroz Bosnu, prelaskom mosta na Savi je upadao u takav slow motion da si sasvim realno mogao hodati prugom i pratiti mašinovođu od Slavonskog Šamca do Striživojne. Onda se kao pojavljuje neka brzina i električna energija do Osijeka, pa ponovo porođajne muke do mađarske granice. Ali, kakav god bio taj međunarodni voz iz Sarajeva on je bio jedina veza javnog prevoza Osijeka i Slavonije sa Mađarskom" je zamjenjen sa "Nekadašnji međunarodni voz Sarajevo – Budimpešta možda nije bio oličenje zapadnoevropskih brzina ali je bio jedina veza javnog prevoza Osijeka i Slavonije sa Mađarskom."Vjerovatno sam se smorio na putu i umislio. Čak tri puta:) Odn, 6 ako se računa povratak.Izvinjavam se, nadam se da nema omaški više a ako ima, pucajte.
May 6, 201412 yr Izmenili smo tekst u skladu sa novim informacijama.Veliko hvala RaxCherrychu na sugestijama, ali i Stevanu na ažurnosti da prilagodi tekst.
May 6, 201412 yr Svaka vam čast obojici, stvarno... gornji dijalog je prava retkost za naše pojmove.Međutim, moj glavni utisak posle čitanja ovog teksta je nešto drugo. Ako ovaj tekst i tekst Mladena Obrenovića "Vagoni sve prazniji, pruge sve pustije" predstavljaju smer u kom će se dalje razvijati ovaj sajt, onda mogu da kažem samo: "Bravo!". Oba puta sam namerio samo da zavirim u tekst, a onda sam morao da ga pročitam do kraja.Na osnovu ova dva teksta imam utisak da sajt napreduje u smeru onlajn-časopisa koji se bavi stanjem stvari u svetu oko nas (namerno neću da kažem da je "društveno angažovan"), a ne samo pukim opisima putovanja i doživljaja iz belog sveta. Nisam član uredništva i ovo je moj privatni stav - dosadilo mi je da čitam o beskrajnim stepama Azije, ljubaznim turskim kamiondžijama i egzotičnim kutcima Afrike/Amsterdama/Abhazije, itd... Ako putnik već razmišlja o svetu dok putuje o njemu, onda je nekako logično da razmišlja i o onome što mu se nalazi pred nosom kad se vrati kući sa putovanja. Biti "građanin sveta" jeste izgovor da se čovek ne bavi problemima u neposrednom okruženju.Ako nizanjem tekstova u sličnom duhu ovaj klub postane mesto na kojem ljudi razmenjuju inteligentna mišljenja o društvu/društvima u kojima živimo, nezamagljena dnevnopolitičkim opsenama, to će biti veliki uspeh i nešto sasvim novo i uzbudljivo. Samo napred!
May 6, 201412 yr Author Da li google maps računa kilometre prugom ili je to drumska razdaljina? One znaju često biti dosta drugačije, npr. Beograd - Niš je autoputem oko 220 km ako se ne varam, a prugom je oko 270.Ja imam računicu Beli Manastir - Šamac 93 km i Šamac - Sarajevo 234 km prugom, ali su u pitanju tarifni, a ne realni km. Železnice imaju praksu da dodaju kilometre u tarifi za računanje karata na brdskim prugama zbog većih troškova vuče vozove nego na ravničarskim prugama, tako da recimo Beograd - Bar ima čak 563 tarifnih km iako je realnih oko 470. Do tih realnih pružnih kilometara je jako teško doći, jedino iz službenih dokumenata železnica.
May 6, 201412 yr U Italiji postoji (ili je postojao) "Prontuario generale delle distanze chilometriche tra le stazioni delle Ferrovie dello Stato"*, jedna debela knjiga koje se mogla konsultovati na šalterima stanica. Tako nešto nema kod nas?* ne mogu da nadjem našu reč za "prontuario", pa nisam prevela naslov , ali mislom da se razume da je reč o kilometarskim distancama izmedju stanica italijanske državne železnice.
May 7, 201412 yr Pa znam da googlemaps ne prati prugu ali kapiram da ako zahebe od Doboja do Sarajeva, zahebo je otprilike i od Šamca do Osijeka.