Jump to content

Featured Replies

Pogledajte http://redvoznje.net/autobuska-linija/novisad-sabac-zlatiborbijaca/?departure=zlatibor&arrival=sabac. Za slučaj da podaci sa sajta redvoznje zastare, kopiram informacije ovde : 

Mesto Vreme polaska Vreme dolaska

Zlatibor - pijaca 18:15
Kosjerić AS 19:35 19:35
Valjevo AS 20:45 20:45
Koceljeva AS 21:26 21:26
Šabac AS 22:04 22:04
Ruma AS 22:42 22:42
Irig AS 23:00 23:00
Novi Sad MAS  23:38

Kao što ste i sami primetili, ovaj bus ne staje na užičkoj autobuskoj stanici. Na sajtu RedVoznje piše "Red vožnje preuzet sa sajta Privredne Komore Srbije", znači reč je o zvaničnim (legalnim) podacima. Ja pretpostavljam da prevoznik prosto ne želi da plaća harač na stanici (sigurno plaćaju i oni, ne samo putnici), i da umesto oficijelne stanice staje negde usput na magistrali (tako je i brže). (Moja kuma prekosutra dolazi iz Užica u Šabac, pa verujem da ću do petka uveče imati i tu informaciju.)
Nama treba portal koji bi pored ovih oficijelnih legalnih informacija sadržavao i ostale, kao što je ova. U pitanju je preveliki posao da bi ga neko radio volonterski za Klub Putnika, ali verujem da kao poseban komercijalan sajt potpuno ima smisla. Naravno postavlja se pitanje da li bi ovaj prevoznik želeo da publikuje tu informaciju o polasku iz Užica, obzirom da je reč o ilegalnoj aktivnosti. Ali i to se da proveriti.

Ja bih sad strašno voleo da se javi neko ko bi dublje proučio problematiku i pokušao da od nje napravi biznis. Verujem da bi taj neko imao veliku i konkretnu podršku od Kluba, pre svega ovde na forumu.

Edited by lithobrowser

• Author

Ne znam koliko bi tako nešto moglo biti komercijalno, ali ako neko želi da radi nekomercijalno, mi bismo voleli da tako nešto integrišemo u sajt. Možda bi to bilo u interesu autoprevoznika, da finansiraju izradu takvog servisa? Ako se, pak, osmisli kao komercijalni projekat, i u tom slučaju bismo voleli da ostvarimo neku vrstu saradnje.

(Doduše, ja sada govorim u svoje ime, kao jedan od urednika i admina, neka se jave i ostali.)

Ne treba potcenici volonterske projekte. Ima u njima povoljnosti koja komercijali izostaje: niko ni ne očekuje da išta zaradi, pa se ne razočara. A usput prikuplja znanja i iskustva. Mi smo ove godine zahvaljujući predanom radu malog broja neplaćenih saradnika ipak izgradili kakav-takav medij, nezavisan, popularan i neštetan, posebno ako uzmemo u obzir uslove srpskog i jugoslovenskog prostora.

Edited by Uroš Krčadinac

Meni http://redvoznje.net/ izgleda sasvim pristojno komercijalno. polazak.com takođe. Zato mislim da bi i taj novi portal sa potpunijim informacijama mogao da zarađuje. Naravno, ako se neko prihvati ovoga volonterski, još bolje :)

Sad sam se setio još jedne birokratske finte koja izaziva potrebu za novim portalom. Strani prevoznici moraju da plaćaju neku specijalnu taksu za upotrebu srbijanskih autobuskih stajališta, tako da autobusi iz na primer Bjeljine i Nikšića obično nigde do Beograda ne staju zvanično. Dakle i te informacije nam nedostaju.

Српских, мислиш. :) Наравно да не могу да стају и возе релације у Србији, рецимо сви аутобуси бугарских аутопревозника који иду из Бугарске за Мађарску нигде не смеју да стају у Србији и купе путнике јер би кршили закон ако немају дозволу за то, исто ако идеш из Београда преко Бања Луке за Задар, не можеш да се возиш од Бања Луке до Босанског Грахова ако вози српски превозник. А ако неко вози из једне земље директно у другу мора да плати сва стајалишта и да наведе линију преко којих градова иде, јер мора да има дозволу за ту линију. Ако си на то мислио.

• Author

Pa i o tim dozvolama, zakonima i haračima treba polemisati, jer veliko je pitanje idu li u korist nama, građanima države, ili samo državi i njenoj aristokratiji. Ogroman broj zakona u Srbiji, realno, ide na štetu građana, ali građani su većinom funkcionalno nepismeni (empirijski utvrđena činjenica), vode se iracionalnim porivima i ne razlikuju štetu od koristi.

Наравно да брани државу, па не може сваки дивљак кад му дуне да стави таблу и да вози где хоће и кад хоће, мора да се плати дозвола. 

^^ Ne mogu baš da rastumačim da li ti je ton sarkastičan ili ozbiljan.

Ja se slažem da država treba da izda dozvolu, tj. da odredi stanice na kojima se smeju primati putnici. Ne mislim da treba da ih naplati, jer a) u njih ne treba ni da uloži gotovo ništa i B) te namete na kraju plate ti isti putnici kroz povećanu cenu karte. Međugradski saobraćaj ne treba da se subvencioniše, ali ne treba ni da bude mesto gde se ubire harač samo zato jer se državi može.

• Author

Da, to ubiranje harača jer se državi može, a koje je tu navodno radi socijalne zaštite i socijalne pravde, mislim da je to štetna praksa i da na koncu uopšte ne doprinosi socijalnoj pravdi. Ali to je široka priča. U ovoj partikularnom slučaju mislim da bi svi putnici imali koristi od manjih i manje nameta.

Edited by Uroš Krčadinac

Перонска карта се плаћа и у Параћину, и то 70 динара. Власник аутобуске станице је локална фирма, Eurolin, значи не Eurolines, већ локални приватник. Неки превозници су раније примали путнике и ван станице, на једној раскрсници близу ауто пута, али им је власник станице запретио инспекцијом и забранио да стају ту. Занимљиво је то да им је дозвољено да стану ван станице како би путници изашли, а не смеју да пусте неке друге људе унутра. Раније је такође било могуће изаћи на перон да испратиш некога или пошаљеш пакет. Али је данас и то немогуће пошто су на излаз на перон постављене решетке које се отварају на бар код, као у Панчеву, а остала врата су закључана. На вратима стоји једна љута жена и виче на људе који питају да ли је могуће испратити неког ако не купиш перонску.

ha reko da necu vise ulazit u ove nespotrebne rasprave ali !!!!

jeste li bili na bus stanici u Budvi ? jeste li vidjeli kako je sredjena ? u gluvo doba noci da stugnete mozete sjestu u toplom , tv , sigurni ste . pa sta mislite odakle sve to privatnik placa ?

jebote vasi i nasi carevi i carevici nam pokrali buducnost a vi se raspravljate oko jednog evra , plate penzije deset posto dolje svi cute , kao sto su i kod nas cutali kad su nam to smanjili .

Nemam ja ama baš ništa protiv da ti uđeš kod njega, platiš i otkraviš koske, niko to tebi ne želi da zabrani. Ali zašto bih ja to plaćao gledanje televizije ako me to ne zanima ? I nije jedina poenta u plaćanju, nego me bre teraju da idem na drugi kraj grada samo da bih ušao u autobus, i prevoznika teraju da skreće sa svoje putanje ne bi li overio famoznu zvaničnu stanicu, a to sve zajedno znači osetno sporije i neudobnije door-2-door putovanje. Bez ikakvog suvislog razloga.

A državne plate i treba da idu dole, al to je već neka druga priča, i nemaš ama baš nikakvu potrebu da njome razvodnjavaš temu o kojoj ovde pričamo.

• 2 months later...

Pri kupovini karte kazi da ne zelis dobrovoljno osiguranje. To ce resiti to. :D Narocito sto si osiguran i preko prevoznika. 

• 2 months later...

Ulazak na peron ili kako oni zovu stanicna usluga sada kosta 160 dinara. Ajde bar da mozes u wc da odes, nego i to 50 dinara dodatno. A koliko para ukradu na "dobrovoljno" osiguranje.