Followers 0

Čemu autobuske stanice

14 posts in this topic

(inspirisano Uroševim topikom o staničnoj usluzi)

Autobuske stanice postoje da bi - otežale autobuski saobraćaj.
Naravno, nije problem samo postojanje stanica, nego propisi koji praktično kriminalizuju autobuski prevoz koji ne koristi stanicu i koji veoma detaljno ograničavaju kretanje autobusa po gradovima. Sam koncept gradske autobuske stanice (dakle jedne gradske stanice) je u startu pogrešan, jer posmatra grad, ma koliko on bio širok, kao materijalnu tačku. Zbog toga međugradski autobuski saobraćaj u velikoj meri propušta šansu da - osim prevoženja putnika između dva grada - preveze putnika i u odgovarajući deo grada.
Na primer, zamišljam Beograd sa 4-5 glavnih stanica (okretnica) za međugradski prevoz – recimo Pančevački most, Trošarina, Banovo Brdo i Zemunski kej. I razni autobusi idu na razne okretnice. I kad krenem iz Šapca na Voždovac, u startu uđem u odgovarajući bus, i ne presedam.
I zamislite još da je svaka od tih stanica potpuno javna. Okretnica nalik okretnici za gradske autobuse, klupe i nadstrešnica, privatni kiosk koji između ostalog prodaje autobuske karte raznih prevoznika, eventualno displej sa redom vožnje unutar kioska. I isto to na značajnim prolaznim stanicama, tipa Sava Centar, Autokomanda, Žarkovo...
U realnosti u kojoj živimo, ne samo da državi ne pada na pamet da na ovako nekom principu unapredi autobuski saobraćaj, nego bi i svaki prevoznik koji reši da otvori liniju recimo Krupanj – Pančevački most, u startu verovatno prekršio neki propis.
Živo me zanima da li je negde u svetu autobuski saobraćaj rešen na opisani način.

U Berlinu je jos gore nego u Beogradu jer je glavna autobuska stanica (ZOB) na samoj periferiji grada, 20km od centra.

Litho, ovaj topic ti je pun pogodak! Otvorio si mi nove horizonte u razmišljanju o urbanizmu.

Inače, mislim da su ovakve teme više nego dobrodošle na ovom forumu, jer šta je za putnike (bilo kakve) važnije od saobraćajne i prometne infrastrukture? Zaista važna tema i nadam se dobroj diskusiji.

Nažalost po diskusiju, pak, nemam nijedan kontraargument. :)

"Мали" проблем је што би вожња бусом рецимо од Бановог Брда до Звездаре трајала колико и вожња од Шапца до Београда.

Плус би добио гомилу међуградских аутобуса који тумарају ионако катастрофално саобраћајно уређеним градом.

Pa dobro, ovde zamišljamo valjda i to da grad nije katastrofalno saobraćajno uređen.

Mada je realno mnogo logičnije, i češće se za ovu svrhu koristi železnica. Karlsruhe u Nemačkoj je tamo negde 90ih prvi izgradio tramvajsku mrežu sa prugom iste širine kao i železnica (ne razumem se baš u detalje ali u svakom slučaju se gradski tramvaji slobodno priključuju na međugradske pruge) i postoje baš takve linije tipa Šabac-Mirijevo. http://en.wikipedia.org/wiki/Karlsruhe_model

"Мали" проблем је што би вожња бусом рецимо од Бановог Брда до Звездаре трајала колико и вожња од Шапца до Београда.

Плус би добио гомилу међуградских аутобуса који тумарају ионако катастрофално саобраћајно уређеним градом.

Kome je ovo problem, i zašto ? Svaki putnik bi putovao do odredišta ili isto kao pre, ili brže jer ne mora da se zavlači na BAS koji mu nije usput, a i bus iz koji dolazi sa Ibarske magistrale verovatno neće stajati baš na svakoj stanici GSPa, nego recimo Žarkovo-Požeška-Sajam-Skupština-Vuk-Cvetko. Prevoznik bi svoj dodatni put naplatio tako što mu još neko uđe na Žarkovu da ekspresno stigne do Cvetka na primer. A i tako što bi mu i u polaznom gradu ušlo više ljudi jer nudi kvalitetniju uslugu.

Ovde sad dolazimo i do pozitivne eksternalije : neko (ko recimo često putuje iz Valjeva na Zvezdaru) će da ceni ovo poboljšanje kvaliteta usluge, i da ukapira da mu je sada bolje da na Zvezdaru ide autobusom nego automobilom (kao do sada). Čim on pređe u autobus, ne beogradskim ulicama (a i valjevskim ulicama, i Ibarskoj magistrali) će ostati automobil manje, i ljudi će se lakše, brže, udobnije i bezbednije kretati. Tako da ne bi samo "dobio gomilu međugradskih autobusa" nego bi dobio ukupno manje vozila i malko manje katastrofalno saobraćajno uređen grad. Ozbiljan i kvalitetan javni prevoz je veoma bitan uslov da bi grad bio saobraćajno pristojan, jer u suprotnom - kao što vidiš - dobijaš gomilu automobila koji inhibiraju saobraćaj.

Stvar je u tome da svaki prevoznik na medjugradskoj liniji koji koristi BAS mora i da plati stajanje na tu stanicu, tacnije, peronizaciju. To je valjda oko 3000 po autobusu (tako sam negde cuo). Znaci, ne samo da putnicima naplacuju izlaz na peron, nego i prevoznicima. Takodje, sve je uredjeno propisima gde ko moze stati i ima svoje registrovane linije.

Dakle, to bi prvo grad morao da donese uredbu da na odredjena stajalista moze da stane medjugradski autobus, onda da obezbedi da ne ometa drugi gradski saobracaj. Zatim, naplatu, da li ce npr. naplacivati peronizaciju tim autobusima na Trosarini koji budu stajali na toj stanici, ko ce to kontrolisati? (zasto bi to naplacivali uopste?- zato sto ste naveli primer da neko iz Zarkova ko nije usao u taj bus npr. u Valjevu je resio do Trosarine da ide, dakle, prevoznik ce uzeti pare za kartu na toj relaciji, pa stoga i grad hoce pare jer ih i prevoznik uzima)...

Stvar je u tome da svaki prevoznik na medjugradskoj liniji koji koristi BAS mora i da plati stajanje na tu stanicu, tacnije, peronizaciju. To je valjda oko 3000 po autobusu (tako sam negde cuo). Znaci, ne samo da putnicima naplacuju izlaz na peron, nego i prevoznicima. Takodje, sve je uredjeno propisima gde ko moze stati i ima svoje registrovane linije.

Dakle, to bi prvo grad morao da donese uredbu da na odredjena stajalista moze da stane medjugradski autobus, onda da obezbedi da ne ometa drugi gradski saobracaj. Zatim, naplatu, da li ce npr. naplacivati peronizaciju tim autobusima na Trosarini koji budu stajali na toj stanici, ko ce to kontrolisati? (zasto bi to naplacivali uopste?- zato sto ste naveli primer da neko iz Zarkova ko nije usao u taj bus npr. u Valjevu je resio do Trosarine da ide, dakle, prevoznik ce uzeti pare za kartu na toj relaciji, pa stoga i grad hoce pare jer ih i prevoznik uzima)...

Da, u tome jeste suština problema. Siguran sam da prevoznici i sami umeju da se sete ove moje ideje za unapređenje svog biznisa, ali gradska birokratija onemogućava ozbiljan razvoj javnog saobraćaja. i u tome i jeste poenta mog posta.

Dakle ovo je delimično političko pitanje (iz domena urbanističko-saobraćajne politike), a delimično problem birokratskog javašluka (verujem da oni - za razliku od prevoznika - pojma nemaju o ovome što pričam).

Oni svoj harač mogu da uzmu i na Trošarini, i mogli bi da uspostave ovakav sistem i da nastave da isto zarađuju na njemu (a to na primer znači mnogo više po jedinici površine nego što zarađuju na subvencionisanim automobilskim parkinzima širom grada). Ali se - prilično sam u to siguran, i tu svoju sigurnost baziram na iskustvu koje imam u komunikaciji sa raznim gradskim birokratama - o tome prosto ne razmišlja.

Mislim da ce oni mnogo manje zaraditi npr. ukoliko bi kupili putnike u Zarkovu i vozili na Trosarinu u odnosu na cenu koju bi im grad naplatio. Uzgred, svi znamo da se bar pola putnika u GSPu svercuje, te ne bi ni hteli da ulaze u te autobuse. Drugo, stvar je da svi medjugradski autobusi kad dovezu putnike u BG, neki nastavljaju dalje. npr. Subotica-BG-Nis, te im se ne bi isplatilo da vozaju putnike po BGu jer voze medjugradski, a oni kojima je poslednja stanica BAS, isto ne zele da razvoze zbog nekoliko putnika, jer im se ne isplati, a i cesto imaju odmah posle polazak natrag, pa je mali prostor izmedju dva polaska gde vozaci imaju da se odmore. Npr. Sombor-NS-BG, stize u 13:15, u 14:00 se vracaju za SO...

Po meni je ovo trenutno resenje jos najbolje, ako pricamo samo o BGu. Jedino bi trebalo tu ruinu od stanice malo srediti. Peroni za polaske ka jugu su jos boze pomozi, a li ovi za sever, pocev od salter sale i svega ostalog, uzas + ko je jos video da u obaveznu stanicnu uslugu nije WC ukljucen. 

Mislim da je za daleko značajnija mogućnost da međugradski putnici izađu ili uđu van glavne stanice, nego što bi značilo lokalcima da idu od tačke A do tačke B. To se posebno odnosi na dnevne migrante, koji putuju iz mesta udaljenih 50-100 km ili u njih (dakle, ono što bi bilo pokriveno prigradskom železnicom da je imamo). Evo npr. mape minhenskog S-bahna:

907px-Karte_der_S-Bahn_M%C3%BCnchen.png

Dakle, primetite da ona pokriva krug od 100-tinak kilometara, stanice su u proseku na svakih 2-3 u samom gradu ima ih dvadesetak.

Ne vidim što bi princip bio različit za buseve, na koje smo osuđeni. Sednem u Novom Sadu na ekspres za Beograd, stane još kod mlekare u NS, pokupi putnike, izađe na autoput, stane mi na Batajničkoj petlji, dva-tri mesta na Novom Beogradu, glavnoj stanici, naravno na za to predviđenim mestima. Ne dolazim avionom, zaboga, pa da moram sa centralnog terminala da putujem po sat vremena u željeni deo grada (kroz koji sam upravo prošao).

Mislim da je tragično to što je lova koju grad ubira od tih trošarina zapravo veoma sitna u velikoj šemi stvari, a nekomfor koji trpe putnici veoma veliki.

svi znamo da se bar pola putnika u GSPu svercuje, te ne bi ni hteli da ulaze u te autobuse

Naravno da ne bi svima bilo zanimljivo, ali verovatno bi se našao deo publike kome je kvalitet usluge (pre svega brzina) bitnij od cene. Međugradskih autobusa ionako ima dosta manje nego gradskih, tako da ne bi ni imali kapaciteta da otkinu veliki deo publike.

Drugo, stvar je da svi medjugradski autobusi kad dovezu putnike u BG, neki nastavljaju dalje. npr. Subotica-BG-Nis, te im se ne bi isplatilo da vozaju putnike po BGu jer voze medjugradski

Naravno, ko ide iz Subotice za Niš neće da svraća na Trošarinu :), ali će mu možda biti zanimljivo da umesto zavlačenja po centru jednostavno prođe autoputem, i tako dobije na vremenu i optimizuje se za presedanje ka Blokovima i Čukarici. Ove detalje bi trebalo ostaviti samim prevoznicima da procene kako ih optimizovati, definitivno ne bi trebala državna regulativa da im diktira kako da rade.

oni kojima je poslednja stanica BAS, isto ne zele da razvoze zbog nekoliko putnika, jer im se ne isplati

Ovo opet zavisi od konkretnog primera, i trebalo bi ostaviti samim prevoznicima da odluče. Ja lično verujem da bi u mnogim slučajevima bilo više od nekoliko putnika.  Na primer iz Pančeva i Novog Sada busevi za Beograd idu bukvalno na nekoliko minuta, i verujem da bi ljudi koji koriste te linije u startu birali bus koji će ih odvesti tamo gde treba.

cesto imaju odmah posle polazak natrag, pa je mali prostor izmedju dva polaska gde vozaci imaju da se odmore

ovome bi se već prilagodili, naročito ako sistem posmatramo dugoročno

citam ovu temu i i dalje ne mogu tacno da shvatim za sta se ti zalazes?

Pazi, nije baš da se bukvalno "zalažem" (ne planiram nikakvu konkretnu akciju :) ), nego više tumačim postojeće stanje i kontempliram o mogućim poboljšanjima. 

A moguće poboljšanje je pre svega liberalizacija. Dakle država bi trebala da (u principu) pusti prevoznike da sami sebi kroje linije odnosno da im dozvoli da koriste širi spektar javnih saobraćajnica, a ne samo vrlo uzan podskup skupa postojećih drumova i ulica (kao sada). 

Onda, pokušavam da pretpostavim na koji način bi prevoznici iskoristili tu liberalizaciju za poboljšanje kvaliteta usluge.

Dalje, "zalažem se" da država i pripomogne sa svoje strane tako što će stanice i stajališta prepoznati kao deo svoje saobraćajne infrastrukture, i brinuti o njima na odgovarajući način. (Znači da imaš javni parking na kome ćeš ući u bus, a ne da plaćaš privatnoj firmi za ulazak na njen posed, e da bi tamo obavio kompleksnu operaciju ulaska u autobus.)

Edited by lithobrowser

Meni, Pančevcu i sporadičnom dnevnom migrantu beogradskog prostora, ovo što Litho predlaže sigurno bi poboljšalo kvalitet života.