Lički biser do kojeg se ne može doći

9 posts in this topic

Selo Lički Tiškovac nalazi se na istoku Zadarske županije, tik uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Smešteno je na unskoj pruzi, jednoj od najlepših u Hrvatskoj i BiH, koja pruža najkraću železničku vezu Zagreba i Splita. Na pruzi koja je nažalost danas devastirana i izvan upotrebe. Kažu zato što seče državnu granicu 7 puta. Hr-BiH-Hr-BiH-Hr-BiH-Hr... skakuce tako pruga iz jedne države u drugu kao kakvo nestašno dete. Ili kao kakav pijanac. Oni koji su je gradili kao da su ušivali tadašnju unutardržavnu granicu iglom. Da se ne raspadne, a ipak se raspala. A tu prugu, kao svoju vernu drugu, prati fantomski Savkin autoput, nazvan po Savki Dabčević Kučar. Taj je autoput trebalo da pruži najkraću, praktično pravolinijsku vezu Zagreba i Splita, preko Bišća i Knina. Gradnja je počela krajem 70ih, da bi ubrzo bila obustavljena. Urađeno je tek desetak kilometara pripremnih radova i to baš kod Ličkog Tiškovca. Da je završen, i Savkin autoput bi zasigurno "ušivao" granicu. Ali nije završen. A ovaj današnji autoput,...

Pročitajte Lički biser do kojeg se ne može doći

Jako lijepo napisano. Čak je i moja fotka s Panoramia korištena  :king:

Uspjela sam posjetiti ovaj biser iz trećeg pokušaja, uz prethodnu najavu u policijskoj stanici u Srbu. Na graničnom prijelazu u Ličkoj kaldrmi (ovo je valjda najpogođenije ime za neko mjesto, ikad  :banana: ) smo dobili pogranične propusnice, uz neku simboličnu naknadu. 

Bojim se da je autor u pravu da više ne može doći "regularnim" putem, pošto se sad radi od granici EU i non EU zemlje. Iznad jezera je prekrasna livada na kojoj smo kampirali i roštiljali cijeli vikend Kod Steve smo kupili rakije  :dance:

Rado bih posjetila to mjesto, čak i pješke ako treba, nije tako strašno. 

Može se i dalje doći regularnim putem, letos su me (nas) pustili pošto smo se prethodno zakleli da prelazimo samo da kupimo ribu u Tiškovcu i da nećemo na jezero :D Mada ipak mislim da nije velika šansa :)

Moze se u Licki Tiskovac ilegalno doci iz Bosne:

1. Iz Bosanskog Grahova, preko Dulera i Donjeg Tiskovca - nema nikakvih policijskih punktova usput.

2. Iz Drvara preko Resanovaca i Licke Kaldrme - nailazi se samo na punkt bosanske granicne policije. Oni su fleksibilniji, ali upozore te da hrvatska policija cesto obilazi Licki Tiskovac i da ces imati problem ako ih susretnes.

Edited by TheSeer

Rado bih posjetila to mjesto, čak i pješke ako treba, nije tako strašno. 

Moze iz Otrica, kod elektrovetrenjaca, preko Ljubine poljane i Torbickog Vagana. Nisam nikad bio, ali Stevo iz Tiskovca mi kaze da je Torbicki Vagan najlepse mesto sto je ikad video.

Procitao sam teks, prelep je predeo, kako cu ici u Strmicu u narednih par meseci voleo bih da posetim i ovo mesto, samo nisam skontao zasto granicari brane da se dolazi na to jezero?

Brane ti jer se nalazi točno na granici 2 zemlje, a da bi došao u Lički Tiškovac moraš preći preko teritorija BiH. Da bi bilo još kompliciranije, granični prijelaz Lička Kaldrma je malogranični, odnosno samo stanovništvo koje živi u tom kraju može njim prometovati :(

Može se (ilegalno) i proći tragom unske pruge, eto i filmića dvojice koji su tuda prošli https://www.youtube.com/watch?v=NKnyRlw9gYU

Stevo iz Tiskovca mi kaze da je Torbicki Vagan najlepse mesto sto je ikad video.

Tamo žive 3 osobe, navodno rade odličan kozji sir. Nisam još bila pa je i meni je u planu u kasno proljeće, kad više ne bude snijega, ići na Babić preko T.Vagana. 

Ako ima zainteresiranih, možemo se i udružiti. 

Koga zanima, cijela naša avantura je na https://picasaweb.google.com/asterix101/PoLickimJezerima10I110710

Za jezero kod zeljeznicke stanice na wikipediji pise "navodno", a ja vam svjedocim iz prve ruke, kao neko ko je odrastao u tim predjelima, da je to jezerce stvarno bifurkacioni rezervoar. Dio vode otice u rjecicu Butiznicu, pa njome u Krku i onda Jadran, a dio otice ka selu Radjenovici, potocicem pored stare kasarne ka Uni, Savi, Dunavu i u konacnici Crno More