Followers 0

Pariz

197 posts in this topic

Koliko vidim ima cini mi se dobrih opcija za CS u Parizu, ali sam s druge strane cula , da je u stvarnosti jako tesko naci smestaj -CS....ima li nekog sa tim iskustvima.....Idem sa prijateljicom od kraja januara 9 dana....znam da je 9 dana uglavnom mnogo za jednog hosta, ali vazno nam je uopste kako to stoji.....hvala unapred  :-\

Ali, da ti skrenem pažnju da je dosta skupo (nisam bio, tako sam čuo), ako si planirala nešto i da pazariš. Poznaju svoju robu i dosta je cene, a antikviteti na Zapadu umeju da koštaju. Tako da je više mesto za blejanje.

neka sitnica ako mi bas bude prirasla , i ako bude iole prihvatljiva ....inace -blejanje....hvala na informaciji  :P

Jel moze neko da mi kaze gde je u Parizu najjeftiniji smestaj,ne hotelski nego privatni? Moze i predgradje kao sto je 93,94. Ako neko zna neki sajt neka pise  :)

Skoro sam se prijavio na ovaj forum, pa malo da pomognem oko Pariza.

Kao sto neko pre mene rece, Pariz nisu muzeji i standardne turisticke atrakcije. Obilazite samo one muzeje gde su smestena dela iz umetnickih pravaca koje volite. Npr, ako volite Impresionizam, posetite samo Orsay i Musée de l'Orangerie. Ako bas cenite Mone-a, onda mozete da razmisliti i da posetite njegovu kucu u Givergny-u, gde i dan danas mozete videti baste sa lokvanjima koje je toliko slikao. Ovako bi vam ostalo vremena i za druge delove grada. Meni licno omiljeni delovi grada su Le Marais, deo oko Odeon-a (deo izmedju bulevara Saint-Germain i obale Sene) i 9ti arondisman (kraj ispod Pigala). U ova tri dela grada necete naci neku od poznatijih turistickih atrakcija, ali sve jedno su jako sarmantni, prepuni dobrih barova, poslasticarnica, lepih zgrada, cajdzinica itd. Sto se tice prevoza, ja uvek svojim gostima preporucujem Navigo Decouverte (plasticna kartica koja kosta 5e). Ovo se kupuje na bilo kom salteru u metrou. Ona se kasnije dopunjuje za nedelju ili mesec dana i kad je jednom kupite, vazice vam (vama i vasim prijateljima :-)) kad god budete dolazili u Pariz. Svaki put je samo dopunjujete. Za prve dve zone nedeljna karta kosta 20e. Njom se posle vozite kojim god prevozom unutar ovih zona (sto vam je zapravo Pariz sa najblizim predgradjima). Naravno, ovo se ne isplati ako je kupite u petak, jer ce vam vaziti samo do nedelje, a kosta isto 20e. Btw, ako kupujete Navigo Decouverte, ponesite neku svoju sliku ( kao za licnu kartu). Bitno je da ima neka slika na njoj, dok ime i ostalo niko ni ne gleda. Ja, recimo, imam par tih kartica, i gostima samo kazem da ponesu neku sliku koju onda prelepimo preko slike predhodnika. Ako je lepo vreme, mozete koristiti i gradski bicikl Velib. Davno ga nisam koristio, ne znam tacno cenu, ali nije skupo.

Od okolnih mesta, preporucujem Parc de Sceaux koji ima velike baste sa jezerima. Besplatan je ulaz i nalazi se u trecoj zoni pariske regije (karta 3.6e u jednom pravcu, linija RER B). Od dvoraca bih preporucio Fontainebleau i Rambouillet koji su na jugu pariske regije (manje od sat vozom) za koje postoje direktni vozovi iz Pariza (mozda oko 18e povratna). Baste ovih dvoraca su besplatne i mnogo lepe, kao i sami gradovi gde se ovi dvorci nalaze. Takodje je interesantno videti i tvrdjavu Vincennes.  Od besplatnih muzeja bih vam preporucio Musée Carnavalet koji se nalazi u Le Marais. Ako planirate vecernje izlaske, preporucujem pub-ove u 5om arondismanu, npr. Bombardier (engleski pub), barove blizu Pigala, npr. Dirty dicks (koktel bar, malo skuplji doduse), barovi blizu crkve Saint-Paul i u Le Marais-u, barove blizu metro stanice "Obercampf", neki od barova severno od metro stanice "Strasbourg - Saint-Denis" ili barove oko stanice Étienne Marcel, npr The Frog & Rosbif (opet engleski pub sa domacim pivom i odlicnom hranom). Ovaj poslednji je lanac i imate ga i u drugim delovima grada.

Neko je pitao ovde za buvljake. U Parizu postoje pijace, koje se stalno sele. Tako npr, jedan deo grada ima pijacu samo odredjenim danima. Ali, na ovim pijacama se uglavnom prodaje hrana. Ja iskreno jako volim da prosetam pijacama jer svaki put vidim nesto od hrane sto do tad nikada ranije nisam video. Francuzi su prosto umetnici kada dodje do spremanja hrane. Na ovim pijacama postoje mozda negde i neke tezge sa stvarima, ali ne toliko cesto (bar ne u juznim delovima Pariza). Ako ste za nesto egzoticno, mozete da posetite i africku pijacu kod metro stanice "Château-Rouge". Ovde mozete da pronadjete npr sve moguce zacine sa crnog kontinenta. Takodje je interesantna i rue du Faubourg-Saint-Denis gde se nalazi mnostvo indijskih prodavnica, gde takodje mozete naci najegzoticnije prehrambene namirnice po niskim cenama. Ovo su jako interesantni delovi grada, gde da nema onih tipicnih parsikih zgrada iz doba barona Haussmann-a, ne bi ni znali da ste u Parizu.

Ako imate nekih pitanja, slobodno.

I ja preporucujem Marais!

A od muzeja gde je ulaz besplatan svakako Carnavalet i Petit Palais.

Devojka hoce da idemo posle nove godine na vikend u Pariz i jedva sam nasao iz Budimpeste jeftine neke karte, mislim da cemo da nocimo u ibis hotelu jos ne znam koja lokacija. Je l ima neko iskustva sa njima, i neka preporuka za jeftinu klopu? :)

Nisam bila u Ibisu u Parizu, ali sam bila u par njihovih hotela u Njemačkoj i Maroku. Obično su se nalazili u blizini aerodroma, pa smo zato tu odsjedali. Bili su prilično povoljni, sjećam se, a sobe su bile prostrane. U Dortmundu smo bili u Ibis budget hotel (hotel koji omogućava self check in ukoliko dolaziš posle 19h (recepcija se tada zatvara i tu proceduru sam odrađuješ putem automata)). Te sobe su bile manje, ali pojednako dobro uređene. Ne znam šta te konkretno zanima u vezi sa njima?

Što se tiče jeftine klope, tu je uvijek ulična hrana. Mada, mi smo vegetarijanci, pa ti tu nisam baš od pomoći. :D

Samo me zanima za taj hotel da l je ok tamo, mada kontam da im je standard svuda isti. Bio sam i ja u Gracu u budgetu, sad bismo uzeli hotel ili style hotel, jeftini su i ukljucen je dorucak sta god on podrazumevao. Ima ih svuda po Parizu. 

Planirao sam da idemo vozom uvece do Budimpeste, onda sutra u toku dana sa easyjetom do Sarl de Gola a u povratku Ryanair isto Budimpesta samo sa Beauvais-a letimo nazad. Je l ima neko preporuku neku za transfere do grada? Gledao sam na netu je Sarl de Gol 10 evra a ovaj drugi 17evra po smeru.

Ne znam sta da radim za muzeje, da l se isplati ona muzejska kartica za 2 danna  42 evra...?

Letjeli smo Wizzom do Buvea. Jako loš aerodrom, mali, haotičan, nesređen. Stvara se, bez ikakve potrebe, ooooogromna gužva, a jedina, očigledno, važna stvar je da vide da li si sve stvari upakovao kako treba. Sve mora po pravilu, ukoliko imaš ručni prtljag sa sobom. Nije mi to zasmetalo već što se pravi haos tokom te kontrole. Svi oni koji nisu upakovani kako treba, moraju to da urade odmah, kako bi ih pustili dalje. Za tih 5-6 minuta koliko traje to ponovno pakovanje, stvara se još veća gužva, ljudi su nervozni, mamama sa bebama niko ne daje prednost. Mislim da bih razmislila da li bih opet letjela na taj aerodrom. 

Jedini transfer je tim busom. Kupiš karte online i odštampaš kartu koju dobiješ putem mejla. Busevi su tačni, drže se reda vožnje i u Parizu si za otprilike sat i po, zavisno od gužve po gradu. Nedaleko od autobuske stanice je metro, tako da je sve prilično dobro povezano. 

Kartu za Luvr smo unaprijed kupili i preuzeli lično kada smo sletjeli. Po principu eventima kod nas, možeš da preuzmeš u svim njihovim poslovnicama, a u Parizu ih ima mnogo. Postoji poseban ulaz za osobe koji imaju unaprijed kupljenu kartu, tako da ne čekaš nikakav red i unutra si za 3 minuta. Inače se dugo čeka, ukoliko odlučiš da kartu kupuješ na licu mjesta. 

Nismo kupovali taj pass, ali ako ste u fazonu da provodite jako mnogo vremena po muzejima, onda se isplati. Za Luvr, ako hoćeš detaljno da ga istražuješ, treba ti oko 5 sati, možda i više. Lično ne bih mogla da se koncentrišem na više muzeja dnevno jer svaki mnogo toga nudi. Sve zavisi koji su vam prioriteti. 

Edited by awinaken

Sta znaci to upakovati kako treba? :)

Odustao sam od tog passa, jedan dan cemo da odvojimo samo za Luvr i setanje po gradu, drugi za ostale stvari. Vrh Ajfelovog tornja je zatvoren skoro ceo januar, tako da nista od penjanja, samo radi do drugog sprata.

Na kraju nas ovo ispade skoro 400 evra samo transferi, smestaj i avio karte za 3 dana... Da nismo toliko stisnuti zbog posla mislim da bismo nasli mnogo jeftinije, al sta da se radi. Planirali smo jos 200 evra za klopu i ulaznice, malo je al jbg.

Edited by mveruovic

Ako nosiš npr. samo ručni prtljag, onda sve mora da je u toj jednoj torbi. Međutim, to samo važi za Wizz. Koliko sam shvatila, vi idete Ryanom, tako da oni svakako dozvoljavaju ručni prtljag i malu ručnu torbu, pa mislim da nema razloga da se brinete oko toga. :) Ryanov terminal je odvojen od Wizzovog na Buveu, vidjećete. Mislim da je taj terminal gdje je Ryan za nijansu pristojniji od ovog drugog. 

Pariz jeste skup, naročito ako jedete u restoranu. Kapućino 6e, čaj 5e, malo pivo 8e... U prodavnici je sve dosta povoljnije, ali to se isplati ako ste u stanu. 

Ja ne mogu da verujem da sam sve kupio preko neta dok su ubijali ljude po Parizu... I karte i hotel i transfere...

Edited by Duya
rečnik

Šta mislite? Da li je 1000€ dovoljno za 4 dana za dve osobe (naravno, ne računajući avionsku kartu i hotel)? :)

On 8.1.2016. at 10:21 AM, Duya said:

Jel ti to ozbiljno? :blink: Osim ako jedete jastoge svaki dan...

Ma ne znam kakve su cene tamo, pa pitam. A 1000€ mi je maksimum maksimuma koliko mogu poneti. Verovatno neću više od 600..

Ma kakvi 1000 evra ja sam planirao 500 evra sa smestajem, prevozom i hranom i svim ostalim za dvoje za 4 nocenja. Na kraju nije devojka otisla, a ja sam za par dana potrosio 100 evra na sve, ukljucujuci metro, ulaznice za muzeje i ostale gluposti pa i suvenire. :)

Da ozivimo malo ovu temu :D

Namjeravam sa djevojkom ici u Pariz u maju, na 4-5 dana (dio vece posjete Francuskoj, hvala jos jednom Volotei za karte po 1€), studenski. :yok:

Gledao sam smjestaj, i najvjerovatnije cemo uzei Air BnB jer je daleko najbolja opcija, bar koliko sam ja to vidio. Citao sam temu, i pokusavao shvatiti u kojoj oblasti bi najbolje bilo traziti smjestaj (a da je prilagodjen budzetu), ali to nije proslo bas najbolje.

Tako da, cijenio bih neke savjete - gdje da generalno gledam da je ok sto se tice i pristupacnosti i cijene (a i sigurnosti). Volimo da pjesacimo dosta kada putujemo, tako da pretpostavljam da bi metro koristili samo eventualno da se vratimo navecer nakon cijelog dana u obilasku.

Pozz i hvala :)

Mi smo bili preko airbnba u garsonjeri koja je kod Republike. Taj kraj je npr. dobra lokacija za otkrivanje grada. Ovo je stan i sve preporuke za njega, hosta i okolinu. Što se tiče metroa, dosta uštedite ako kupite pak od 10 karata (14eur). Karta za jednu vožnju je 1.8eur. 

1 hour ago, mveruovic said:

Zasto te brine lokacija? 

Jer je prilično daleko? I kakvo je po pitanju sigurnosti?