Posted March 28, 2015 Zemlja Kina definitivno broj 1 na ovom forumu,ali usled sve veceg problema resavanja vize za ostanak tamo namece se logicno pitanje kakvih jos izbora ima? Japan i J.Koreja znamo da zahtevaju native ili one koji to nisu ali da imaju kojekakve druge high-tech predispozicije,uglavnom slabo dostizno,za Tajland se pricalo da je moguce predavati engleski ali da je plata slaba,pa jos i da i kod njih u zadnje vreme dosta tesko ide sa vizama. Dakle sta je sa ostalim zemljama,kakva je situacija,mozda i onima koji se u Kini muce sa vizom bude od koristi da imaju neku "odstupnicu" u slucaju da nesto sa vizama zaskripi pa da mogu da se prebace negde drugde na duze ili krace.Negde procitah da u Vijetnamu moze da se radi i kao non native za 15-20$ po satu. Privatno ili u nekoj skoli jezika,s tim da non native ne mogu da dobiju radnu vizu vec mogu da kupuju za nekih 40$ biznis vizu na 3 meseca i to tu direkt u Vijetnamu bez izlaska iz zemlje. To ih sprecava da dobiju klasicnu radnu vizu kao sto rekoh ali i da dobiju full time job,ali istot ako i da je potpuno dozvoljeno da rade u istim tim skolama samo kao part time zaposleni sto mu iz pozicije radnika dodje kao svejedno jer opet radi te radi.....plata izlazi na 1500-2000$ sto s obzirom na to da je dolar dosao na skoro 1:1 sa evrom nije lose. Pritom valja napomenuti da je Vijetnam po troskovima zivota cak i u odnosu na Kinu jeftin i da se u centru Saigona moze iznajmiti stan za 500$ sa troskovima a sobe za 150-300$. Ima li iko iskustva ili neke info,preporuke vezano za ostale zemlje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2015 Kambodza, isto profesori engleskog, radna viza se kupuje unapred bez obzira da li imas posao ili ne:https://www.klubputnika.org/forum/topic/5042-kambod%C5%BEa/#entry110866Mozda Turska ili zemlje Latinske Amerike? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2015 U Brazilu su trazeni profesori engleskog, narocito u manjim sredinama. Nije da se zaradjuju mnogo velike pare, ali, nije losa opcija da se malo radi i putuje vikendom. U Sao Paolu, npr, zaradicete vise para, ali su i troskovi zivota neuporedivo veci. U manjem gradu, manje i para, ali i manji troskovi zivota. Radnu vizu cete dobiti jedino ako ste kvalifikovani, dakle, ako ste profesor engleskog jezika, u protivnom, nista. Doduse, mozete ostati 3+3 meseca na turistickoj vizi i raditi ilegalno, na sopstveni rizik. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2015 Japan i Južnu Koreju u startu precrtaj, jer ako nisi native šanse su ti 0%... ipak su to uređene i bogate zemlje kojima je obrazovanje i bitno za naciju i na visokom nivou.Kambodža - što se tiče radne vize najlakše je do nje doći, poslova tu i tamo ima ali su zarade u poređenju sa Kinom, Japanom i Korejom smešne... tamo maksimalno možeš da ubodeš platu 1000$ za full time job ili 5-10$ po času, i to u većim gradovima--- u manjim gradovima 600$ je max plata... život je jeftiniji nego u Kini, ali znaj da je to zemlja u razvoju gde sirotinje ima mnogo, gde infrastruktura i kvalitet života nisu ono na šta si navikao, posebno u nekim manjim gradovima (imaš temu ovde na forumu o Kambodži pa pročitaj)...nije lako da budeš okružen ljudima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i preživljavaju mesec sa 50-100$...Vijetnam - pričao sam sa par agenata i svi su mi rekli da ako nisi native sa BA male su šanse da nađeš posao.... rekli su mi da CV-eve nestručnih teachera dobijaju ne u procentima nego u promilima. Postoji na fejsu par grupa Hanoi Massive i sl. gde možeš da dobiješ dosta informacija a i da vidiš ponude za poslove. Plate jesu koje si naveo ali za kvalifikovane teachere. Radnu dozvolu je NEMOGUĆE dobiti ako nisi native, a i part time job je teško dobiti ako nemaš radnu dozvolu. Ko god tamo zaposli nestručnog non nativa znaj da je to neki mutan posao, uostalom pun je net horor priča ljudi koji su po Vijetnamu predavali bez diploma. Mnogo su zadnjih godina Vijetnamci pooštrili politiku u vezi zapošljavanja stranaca, toliko da se u zadnje vreme priča da policija od tvog stanodavca ne traži kopiju tvog pasoša nego kopiju radne dozvole (ne znam koliko je ovo istina ali ljudi koji žive i rade tamo pišu po forumima o ovome). Predavanje na poslovnoj vizi je veliki rizik a ne dao ti bog da zaglaviš u zatvoru tamo! a čini mi se da mi tamo ambasadu nemamo... ako već hoćeš negde da radiš na crno u inostranstvu biraj zemlje gde imamo ambasade Singapur, Emirati, S.Arabija, Katar svi traže samo native...Moguće je po Evropi naći posao i ako nisi native ali naravno potrebna je diploma + sertifikat da bi uopšte i razmišljao da gledaš te oglase, a ako dođeš do intervjua očekuju od tebe da pričaš tečno kao da si iz Londona...Što se tiče latinske Amerike uglavnom se traži da ako nisi native da si diplomirani filolog i da imaš sertifikat jači od tefla, znači CELTA i dr... a plate su manje nego u Kini (za Meksiko znam da idu i do 1500$, za ostale zemlje mislim da je su malo manje)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2015 (edited) Dakle sem cimanja sa kinezima opcije bas i nisu neke? Mada generalno opisano sve vazi i za Kinu,sto se tice rada na crno,bez diploma i u riziku da budes nahvatan,tako da kapiram da nema razlike u odnosu na ove gore navedene zemlje Edited March 29, 2015 by delija_sever Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2015 Što se tiče drugih država, ja sam prije 2 godine kontaktirao neke koreanske agente, njih par mi je odgovorilo da mi mogu naći posao (i nabaviti neku vizu), ali jedino ako imam TEFL ili sličan certifikat koji tada nisam imao. A isto sam imao diplomu iz engl. i nešto iskustva kući.U Japanu su prosječne plaće za nastavnike oko 2000 eur, barem u online oglasima. Međutim, škola i ako ti nađe smještaj, u većini slučajeva te traže kiriju, a da ne govorim koliko je Japan skuplji od ostalih država u blizini. Tako da tu nisam ni pokušao.Tajland ima masu opcija, ali plaće nisu neke. Natives mogu tražiti iznad 1000 eur, ovi drugi 700-800 koliko sam vidio. Ali ako neko ide čisto iz avanture a usput i da zaradi koji dinar, nije loše.Sjećam se da su mi neki u najvećoj kambodžanskoj pripizdini nudili 500$ sa smještajem i hranom... lik je govorio par riječi engleskog, pregovaranja su bila šou... Ostali nastavnici su bili iz Filipina i nekih afričkih država. Na što je to ličilo da mi je vidjeti... Na kraju je digao na 700$ čak Ali viđao sam i neke ok ponude, 1000-1500$.Znam jednu curu koja je predavala na Tajvanu, ali mislim da nije radila legalno. Kasnije se prebacila u Vijetnam, imala oko 1500$ + stan i ostalo. Radila je legalno tamo, siguran sam. Ja sam isto imao jednu ponudu iz Vijetnama, Amerikanka otvarala novu školu pa početna plaća nije bila nešto, 12$ bez smještaja. Ne sjećam se kakva bi bila procedura za vizu, ali uglavnom mogao sam raditi.Indonezija... mislim da neki odavde imaju više iskustva s tim...Što se tiče Middle East, daleko od toga da tu predaju samo natives... Imaš masu Indijaca, Filipinaca i ostalih. Ja sam dobio punudu iz S. Arabije i Dubaija, a imam diplomu iz engl. i CELTA. Međutim, kontaktirao sam valjda 100 oglasa, znači šanse su male. Osim tih 2 koji su mi ponudili posao, 2 me kontaktiralo i intervjuiralo. S druge strane, znam par ljudi koji su otišli tamo i tražili na licu mjesta sa slabijim kvalifikacijama od mene, našli su neke škole koje im plaćaju oko 2000 eur + stan. U Dubaiju i Dohi.Van Azije je slabo čini se, Brazil je ok iako plaće nisu nešto u odnosu na skupoću života. Ostatak Latinske Amerike su sve neke bijedne plaće, tipa 400-500$, osim u Meksiku i Argentini... a pretpostavljam da imaju masu Amerikanaca i Kanađana koji putuju i usput predaju u toj regiji.Znam jednog tipa koji predaje u Turskoj, ima Master's iz engleskog, našao posao u Izmiru za 1000 eur. Nije išao tamo zbog plaće.Osim ovih par ljudi što sam spominjao, sve drugo su moja višegodišnja online iskustva. Siguran sam da se na licu mjesta često mogu dobiti bolji uvjeti i imati više opcija.Bottom line, Kina je trenutno uvjerljivo najlakša opcija za sve nas i vas koji imaju i nemaju diplome i znanje. Dok se u svim drugim državama moraš barem malo potruditi, ovdje će ti ponuditi 1000 eur dok trepneš svojim velikim, bjelačkim okicama. Zato svi dolaze. Mada sve vise stiscu sa vizama... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2015 Jedan nas zemljak je dosao da trazi posao u kini, bez vize i covek ode u koreju da radi!!! Eno ga sad uziva u Seulu oglasice se on,, samo dok vidi temu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2015 Ja znam jednog koji je otisao u Tajland da predaje engleski. Preko neke agencije, platio je oko 2000 necega prije 3-4 godine (USD ili EUR nisam siguran). U cijenu je bila ukljucena i obuka tamo nakon koje je dobio TEFL sertifikat. Nakon toga mu je ta agencija nasla prvi posao a za ostale se snalazio sam.Nemam vise informacija posto se nismo culi bas dugo ali bio je jako zadovoljan i zivotom tamo i zaradom, dolazio kuci dva puta godisnje, slao pare roditeljima kad zatreba..Mozda nije profitabilno kao u Kini ali ne cini mi se ni to kao losa opcija. Narocito ako se zaobidje ta agencija i zavrsi TEFL prije odlaska tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2015 @delija_severKina je i dalje najpogodnija da se proba, makar za one koji nemaju kvalifikacije, diplome i sertifikate.... ostalo šta znam, probaj, ali ako nisi diplomirao engleski i nemaš celta sertifikat teško da ćeš neki ozbiljniji posao da nađeš... imaš dosta grupa na fejsbuku u vezi predavanja engleskog po vijetnamu, tajlandu, tajvanu, učlani se pa testiraj mogućnosti i tržišta...evo ti linkovi nekih od grupa koje imam po bukmarkovima... (pa kad se budeš učlanio iskočiće ti sa strane kao suggested groups još dosta njih) https://www.facebook.com/groups/693995697310853/https://www.facebook.com/groups/229518737139878/https://www.facebook.com/groups/teaching.jobs.asia/https://www.facebook.com/groups/esljobs/https://www.facebook.com/groups/233841013519/https://www.facebook.com/groups/TaiwanTeachingJobs/https://www.facebook.com/groups/hanoimassivejobs/https://www.facebook.com/groups/teslej/https://www.facebook.com/groups/1517310348497729/https://www.facebook.com/groups/teachingenglishintaiwan/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2015 @Delija-sever, nisi napisao sta si po struci imas li neki sertifikat, i koji.@Darkoriot je u pravu, Kina je najpovojnija sto se tice mogucnosti, barem sudeci pi ovome sto citam na forumu. Ne bih ja ni Tajland odbacila tako lako, evo ti adrese foruma posvecenom predavanju engleskog na Tajlandu, pa malo prouci: http://www.ajarn.com/Sto se tice plata, sve je relatvno, recimo neko je pomenuo platu od 2000 eu u Dubaiu, to uopste nije velika plata za Dubai, naprotiv. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2015 Ma nikakava struka,govorio sam u ime onih kojima engleski nije profesija,dakle bez diplome filoloskog i slicno,za njih to ide sve lakse. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2015 interesantno je da najvise informacija o kini daju ljudi koji kinu nisu ni videli.... osim na karti ili globusu...opet se gubi svrha pisanja ovde... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2015 Mozda zato sto sem tebe i pojedinih ostale i ne zanima da pisu, a tamo su Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2015 Koliko vidim niko na ovoj temi nije davao konkretne informacije o kini i nadam se da nece jer vec postoje 2 teme o predavanju engleskog tamo, vec je vise ljudi jednostavno konstatovalo da je kina i dalje najpovoljnija opcija za one kojima engleski nije profesija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2015 (edited) Evo i tema o Kini:https://www.klubputnika.org/forum/topic/4086-zivot-i-rad-u-kini-shenzhen/https://www.klubputnika.org/forum/topic/7420-predavanje-engleskog-u-kini/Ovde je sve ukratko o toj problematici:https://www.klubputnika.org/servis/iskustvenik/3848-predavanje-engleskog-u-kini Edited April 3, 2015 by bee beep Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Drustvo, interesuje me da li je neko mozda radio u Tjandjinu (Kina)? Dobila sam posao kao predavac engleskog jezika i trebalo bi da odem u avgustu, a imam i muza i bebu od 15 meseci. Poslodavac je prihvatio da povedem i njih, ali sam cula da je vazduh jako zagadjen... Ako neko moze da mi opise kvalitet njihovog vazduha, bila bih mu/joj vrlo zahvalna, jer nema tih para za koje bih dovela zdravlje svoje bebe u opasnost... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) mima, kina nema grad bez zagadjenja, tjandjin trenutno index kvaliteta vazduha 109, beograd 10. veci broj vece zagadjenje. veoma skupo, zdravljem, placaju industrijalizaciju. pogledaj kinesku stopu smrtnosti od raka pluca. Edited April 18, 2015 by vanjabg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2015 @mimaako si u situaciji da biras, kad vec planiras da vodis dete, vidi ako imaju u ponudi poslove u Xiamenu ili Haikou... ta 2 grada se po vecini istrazivanja kotiraju kao gradovi za najboljim vazduhom u kini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2015 A Kunming? (grad vecitog proleca). Za Haikou i Sanju na Hajnanu se slazem, po onome sto sam citao, koliko se u Kini brzo zivi, tamo je obrnuto, takmice se ko ce biti sporiji.http://aqicn.org/ je sajt gde se mogu videti trenutna i zagadjenja u protekla 2 dana, takodje se moze skinuti i dodatak pretrazivacu, pa pratiti. Kina je zemlja gde je sve zagadjeno, strana roba skupa, hrana skoro pa nikakva u Sangaju, ali se to nadomestava platama od kojih se moze ustedeti dosta.Poz svima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 Nije baš najbolja ideja dovesti bebu u Kinu.Ako možeš sačekaj još malo da poraste i ojača, pa onda razmišljaj o dolasku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2017 Zdravo svima! Ima li koga možda na Tajvanu, u Japanu ili u Južnoj Koreji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2017 4 hours ago, ajrmmm said: Zdravo svima! Ima li koga možda na Tajvanu, u Japanu ili u Južnoj Koreji? Vec je pomenuto ovde na temi da je jako tesko tamo predavati za non-native. Inace, Japan je verovatno najmanje isplativ od ove trojke zbog visokih cena i toga sto se smestaj ne obezbedjuje. Obrnuto vazi za Republiku Koreju, smestaj se obezbedjuje i znacajno je povoljnija od Japana. Tajvan je slican kao Koreja, ali je bolji zbog zivotnog stila. Prijatnija klima, dosta plaza, planina, lepe prirode... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2017 @ajrmmm ovo za Japan je netačno, zaista jako puno oglasa i naših koji su uspeli, pogledajte članak Blica o nastavnici kuvanja u Tokiju. Jako velika predrasuda da je Japan skup. za tu platu, zaista se isplati. Pošaljem vam na pp više. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2017 (edited) Nisam napisao da non-native-a koji predaju engleski u Japanu nema uopste, vec da je tesko naci posao i regulisati vizu tamo kao non-native. Jer je jedan od uslova za radnu vizu drzavljanstvo jedne od 7 zemalja koje se smatraju native. Nastavnica kuvanja je nesto sasvim drugacije, ovde se prica o predavanju engleskog. A ti nashi sto kao predaju engleski u Japanu su uglavnom dadilje za malu decu. Bude i nekih koji zaista predaju ali to je zaista zanemarljiv broj. Japan ne mora nuzno biti skup, ali je definitivno renta veliki deo plate tamo. Zavisi od tipa smestaja, ali se lako moze desiti da se daje pola plate samo na smestaj. Plus tamo postoji nekoliko vrsta depozita kada se iznajmljuje stan od kojih se neki uopste ne vracaju cak i ako nije bilo shtete u stanu (recimo nesto sto se naziva key money). E sad ko hoce da zivi kao student, deli stan sa drugima, jede iskljucivo japansku hranu i slicno, da zivi veoma skromnim zivotom kao lokalac to nije nuzno skupo po nekim opstim kriterijumima, ali cete sasvim sigurno ustedeti vise u zemlji u kojoj je smestaj obezbedjen poput Kine ili Republike Koreje. I ne, ne isplati se 'zaista' raditi full time u Japanu kao predavac engleskog (tamo se ocekuje standarno 35-40 sati nedeljno) za standardnu platu od 2000 USD koliko se moze dobiti u Kini (plus smestaj) ili Vijetnamu za upola manje sati kao native. A sve je dosta jeftinije. https://www.internationalteflacademy.com/faq/bid/103906/what-are-the-basic-requirements-to-teach-english-in-japan Citizens from the 'Big 7' (U.S., U.K., Ireland, Canada, Australia, New Zealand or South Africa) are highly desired, though highly qualified candidates from English-speaking countries in the Caribbean may also get hired in some cases. Citizens from other countries with documented 12+ years of education in an English speaking school OR 3 years of teaching ESL are also eligible for a work visa, though many schools still prefer to hire exclusively from the Big 7. Edited September 26, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2017 vecina nejtiv spikera ovde u japanu, nema klasičan posao predavača. Link koji ste stavili je nemerodavan i širi lažne informacije, koje nisu ni blizu istine. Takozvani sponsored content. Plata u Japanu se ne prikazuje mesečno nego godišnje ona je od 4 do 10 miliona yena. Ni japanci nemaju svoje stanove, niti ih iznajmljuju sami. Regulacija vize je znatno lakša nego u Japanu gde moraš biti nejtiv, provincije u kojima nije potrebno su nastavnici, predasvači ili zabavljači jako slabo plačeni. to se očekuje svuda po aziji, da se radi celo radno vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites