Posted April 16, 2015 Зна ли неко да ми каже где се на овим просторима могу наћи ови мостови типа оног у Вишеграду или нпр оног у Мостару? Наравно могу бити већи, мањи, старији, новији али битно је да потичу из овог горепоменутог периода. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Znam za jedan u Vranju http://en.wikipedia.org/wiki/White_Bridge Lično sam nogom kročio Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 суперр то је то хвала Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 ех добра википедија http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Ottoman_bridges Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Википедичари нису читали Андрића па не знају за мост на Жепи Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Arslanagica most kod Trebinja. Podigao ga je Mehmed Pasa Sokolovic medjutim za razliku od onoga u Visegradu ovaj je u medjuvremenu rastavljan i sastavljan tako da je pitanje da li se to moze racunati kao isti most ali eto, steta da se ne pomene Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Заборавих "римски" мост на Илиџи код Сарајева:http://sh.wikipedia.org/wiki/Rimski_most Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Evo ga još jedan "rimski" na Moravici, u selu Kumanica kod Ivanjice http://www.ivanjica.gov.rs/istorija/srpski/ivanjica/istorija skroluj dole, piše kratka istorija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 браво људи баш ми требају ове инф Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Ima jedan u Mokrinu, na putu za Coku, zove se "Devet grla", za kojeg legenda kaze da ga je sagradio Mehmed-pasa Sokolovic, jer pomalo i podseca na onaj visegradski. Ali, po istoricarima, sagradili su ga Austrougari u 18. ili 19. veku. U svakom slucaju, most je zanimljiv, jer su ispod njega proticale nekad reka Zlatica i kanal Djukosin, i to u suprotnom smeru. Danas je to takozvano 10-to grlo zatvoreno i kanal Djukosin ne protice vise tuda. Postoji i lokalna legenda da je Atila Bic Bozji sahranjen sa svim svojim zlatom negde u tim krajevima ispod recnog korita, pa se reka zato i zove Zlatica. Ali, svakakve price se mogu cuti posle malo vise domaceg vina Evo neka 2 teksta o tome:http://www.vm.rs/index.php/prethodna-web-izdanja-vm/100-ivot-na-lakat-krivini-guskovi-gladijatori-sa-devet-grlahttp://www.dnevnik.rs/vojvodina/nagradjena-prica-o-mostu-devet-grlaA most je opevan i u pesmi: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Evo ga još jedan "rimski" na Moravici, u selu Kumanica kod Ivanjice http://www.ivanjica.gov.rs/istorija/srpski/ivanjica/istorija skroluj dole, piše kratka istorija. Zna li neko zašto se uopšte ti mostovi nazivaju "rimskim"? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 (edited) Rimski ili Latinski Ja sam uvek mislila da se nazivaju tako jer su postojali pre perioda Turaka, ali uglavnom svuda stoji precizno navedeno da ih je izgradio neki Turcin, cesto imenom i prezimenom. Mislim da ipak treba to uzeti sa rezervom, jer ne bi im bilo jedini put da stavljaju svoja imena na nesto sto su samo prepravili ili popravili Posebno kada se uzmu obasnjenja za imena koja se navode, a koja su cesto razlicita, evo npr. sa Vikipedije:Principov most (iliti Latinska Cuprija u Sarajevu): (...) Inače ovaj most je povezivao desnu obalu Miljacke sa dijelom grada gdje je stanovalo kršćansko (katoličko) stanovništvo, koje je u narodu bilo poznato kao Latinluk[2], pa je tako i dobio ime Latinska ćuprija.Rimski most na Ilidzi: (...)Osmanski graditelji koristili su se i obrađenim kamenom iz ruševina nedalekog rimskog naselja Aquae Sulphurae, na više mjesta vidljivi su tragovi rimskih reljefa. [2]Vjerojatno je i zbog tog dobio ime - Rimski most, ali i možda kao uspomena na staru.Evo jos par lepih:Rimski most na LjubovijiRimski most na Mostanici, NiksicRimski most, Ivanjica Edited April 17, 2015 by Hermesa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 (edited) Zna li neko zašto se uopšte ti mostovi nazivaju "rimskim"?Занимљива је та историја имена, рецимо код Невесиња постоје споменици које локално становништво назива "грчко гробље". Негде сам прочитао да је у Босни дошло до смене становништва доласком Турака, које се селило на север. После њих би дошли нови становници, из Црне Горе, Старог Влаха, Србије... који нису имали додира са "старинцима", па су им те грађевине биле стране, па су их приписали неким старим народима. Рецимо и у селу Соколовићи код Сокоца постоје стећци и неко гробље које локално становништво назива "римским", иако је логичније да је то неко старобосанско гробље.Е сад, ко се и кад сетио да назове неки мост римским, откуд некоме уопште свест о Римљанима или Грцима... чудно је како се неки назив провуче, рецимо Романија, планина у Босни, са неким влашким коренима, пресловенским... све је ваљда ствар случаја, ако дошљаци затекну старинце, преузму нека имена од њих, ако не, дају им своја а стара се забораве. По источној Србији постоји маса влашких/румунских топонима које Срби никад нису прекрстили.Кад би човек некако могао да прати историју неког имена, то би било јако занимљиво Ево рецимо за овај римски мост на Илиџи, пише ово:Ni danas se precizno nezna, kad je točno podignut taj most, ono što se zna da na početku osmanske vlasti u Bosni na tom mjestu nije bilo nikakvog mosta. Po mnogim indicijama izgleda da je most dao izgraditi između 1530. - 1550. Rustem-paša Opuković, ali postoje i pretpostavke da je on samo obnovio stari razrušeni rimski most, jer je tu vodila rimska cesta za naselje Aquae Sulphurae, pa se pretpostavlja da je postojao i most.To je kameni most sa sedam lukova, dugačak je 40 metara, širok oko 4,5 metara. Most je obnavljan više puta, prvi put već u drugoj polovici 16. vijeka, a najtemeljitije 1762. Osmanski graditelji koristili su se i obrađenim kamenom iz ruševina nedalekog rimskog naselja Aquae Sulphurae, na više mjesta vidljivi su tragovi rimskih reljefa. Vjerojatno je i zbog tog dobio ime - Rimski most, ali i možda kao uspomena na staru.Е сад, рецимо људи који су живели близу тог моста су углавном били илиџански Срби, који данас кад отварају кафане или радње дају им имена "Римски мост" или држе у тим радњама слике тог моста, откуд тим сељацима чије су породице ту највише 200 година (нема старије српске породице у Сарајевском пољу) то име "римски", а још мање верујем да су препознали римске рељефе или имали сазнања о насељу Акве Сулфуре.. шансе да су Турци пренели то име? Опет, од Римљана до Турака у Босни је размак барем 1000 година, ок, можда 700... е сад, скроз је логично да су исте путеве и мостове користили и Римљани и Турци, дакле где је турски мост да је ту био и римски, ал опет... Edited April 17, 2015 by Relja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 (edited) Римски је због начина градње. Имате више о томе овде- https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_bridge И немојте потцењивати феномен памћења народа, иако наизглед мањкав, кроз историју се показао као један од најпоузданијих Edited April 17, 2015 by раноранилац Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Evo šta piše o mostu na Moravici:U tradiciji ovog kraja most postoji pod nazivom „Rimski most“, premda u njemu nema ničeg rimskog. Opet, s obzirom na stari put, koji je najkraća spona Sandžaka i Srbije, moguće je da u narodu živi pamćenje na ostatke nekog puta iz rimskog vremena, pa je predpostaviti da je na ovom istom mestu bio i most. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 браво људи баш ми требају ове инф A za šta ti to treba ako nije tajna? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 хоћу да направим списак тих мостова и њихових локација, јер сам видео да баш има мало информација о њима, иако поједини чак и они мање популарни имају изузетне градитељске па и културне карактеристике. Планирам да кренем и да их обилазим, аутостопом вероватно па ће ми она бити може се рећи као одредишта.Ал генерално волим мостове из тог периода и увек ме заинтригирају када крочим на неки од њих, не знам зашто. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Most na rijeci Bistrici u Bijelom Polju (Crna Gora) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 U tradiciji ovog kraja most postoji pod nazivom „Rimski most“, premda u njemu nema ničeg rimskog. Да ли се ослања на лук као код ових других, такозвани "римски лук"? Погледајте ово, биће јасније шта сам хтео рећи: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Римски је због начина градње. Имате више о томе овде- https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_bridgeИ немојте потцењивати феномен памћења народа, иако наизглед мањкав, кроз историју се показао као један од најпоузданијих Зашто се онда сви ти мостови не зову римски већ само неки? И како је прост народ ко што сам ти и сам препознао да се ради о мосту изграђеном на римски начин? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Meni je apsolutno fantastičan Terzijski most kod Đakovice. Doduše, samo na slikama. Nadam se da ću imati prilike da obiđem ne samo ovaj most, već dobar deo Kosova. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) Зашто се онда сви ти мостови не зову римски већ само неки? И како је прост народ ко што сам ти и сам препознао да се ради о мосту изграђеном на римски начин? Они који су у међувремену постали познати по нечему, запамћени по градитељу, дародавцу и сл. памте се по том специфичном називу. "Римски мост" је општи назив који је остао "појединачан" за оне мостове чији су се називи или изгубили из неког разлога или се народу њихов назив није свидео или нису ни добили/имали неки други назив. Погледај пример Бранковог моста и његовог имена у народу- http://sr.wikipedia.org/wiki/Brankov_most#Ime_mosta Заблуда да је народ прост, био прост и слично је између осталог и последица илузије која се створила после Прве и нарочито Друге индустријске револуције да је значајан технолошки напредак еквивалентан значајном људском напретку, као и честог потенцирања таквих теорија од стране арогантног дела образоване елите и квази елите. Народ, тј. посвећенији и просвећенији појединци су били одлични градитељи, познаваоци природе око себе, чувари обичаја и традиције итд.. Ако су могли да запамте онолике народне песме, подигну онакве грађевине (манастире, тврђаве, палате, мостове, куће) без помоћи модерних машина и оруђа, зашто не би могли да запамте да је тај тип моста римски изум, именујући га римским мостом? Уосталом, довољно је било да један појединац у свакој малој средини то запамти и пренесе на следећу генерацију. А миграције су најчешће биле постепене, долазило је до мешања. Такође, ако су већ видели негде мост тог типа и онда се преселили у нову средину где би наишли на исти такав мост, дали би му исто име. Нпр. и данас је могуће пронаћи по селима, нарочито забаченијим, старије људе који умеју да препознају сваку биљку, травчицу, дрво у својој околини, њихове особености, начин примене, лековитост и још много тога и то боље него добар део високошколованих биолога ботаничара. То не може бити одлика неког ко је прост. А тад још нису имали теве да им троши време стварајући илузију да нешто раде, Гугл претраживач да им створи илузију да нешто знају и били су мотивисани да знају, памте, опстанак им је од тога зависио. ПС. И данас се у народу неки мање значајни мостови зову "Бетонски мост" или "Гвоздени мост", док други имају неко звучније име Edited April 18, 2015 by раноранилац Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Meni je apsolutno fantastičan Terzijski most kod Đakovice. Doduše, samo na slikama. Nadam se da ću imati prilike da obiđem ne samo ovaj most, već dobar deo Kosova. И Метохије http://sr.wikipedia.org/wiki/Метохија http://sr.wikipedia.org/wiki/Метохија_(вишезначна_одредница) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Ако су могли да запамте онолике народне песме, подигну онакве грађевине (манастире, тврђаве, палате, мостове, куће) без помоћи модерних машина и оруђа, зашто не би могли да запамте да је тај тип моста римски изум, именујући га римским мостом? Уосталом, довољно је било да један појединац у свакој малој средини то запамти и пренесе на следећу генерацију. А имиграције су најчешће биле постепене, долазило је до мешања. Такође, ако су већ видели негде мост тог типа и онда се преселили у нову средину где би наишли на исти такав мост, дали би му исто име.Хвала за јако занимљив одговор Да, чудо је то народно памћење... чух пре пар година да је једна врста певања популарна у Босни, тзв. "дуга" (мислим да је то у Херцеговини "гангање") иначе илирски начин певања... чудо једно колико је то опстало...Симпатични су историјски романи који се протежу кроз неколико векова, типа Андрића или Миченера, где приказују како одређене легенде настају и преносе се, падоше ми на памет легенде настале приликом изградње моста у Вишеграду које су се проносиле вековима после Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites