Posted January 18, 2016 Kompanija iz naslova je počela prodaju karata za 2016. za relaciju BEG-BCN. Malo traženja po netu je donelo gomilu očajnih iskustava putnika. Otprilike šanse da let bude na vreme ne postoje a šanse da izgube čekirani prtljag su 50%. Znam da ljudi svašta pišu i da su česti neobjektivni pa bih voleo da ovde svoje iskustva iznesu ljudi koji su koristili njihove usluge, prvenstvaeno na realiciji BEG-BCN a zašto ne i na nekoj drugoj relaciji. Planiram na put sa decom pa pokušavam da što relanije sagledam rizike tj. koliko su veći od putovanja nekim drugim LCC jer sam sa drugima imao uvek lepa iskustva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2016 Leteo sam sa njima bas na toj ruti, nikakvih problema nisam imao, doduse nisam ni prtljag nosio, mada to sto citas po forumima, su razocarani putnici, neko kome nisu izgubili prtljag sigurno nece da potegne ttemu oko toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2016 Udeo krivice aviokompanije (bilo koje) u gubljenju prtljaga je oko 1%. Prtljag primaju, obeležavaju i u avion utovaraju aerodromske službe polaznog aerodroma, a istovaraju ga i isporučuju putnicima aerodromske službe dolaznog aerodroma. Avion samo služi kao bafer. Što se kašnjenja tiče, i njega u velikoj meri određuju uslovi na aerodromima. Dakle, aviokompaniju možeš eventualno kriviti za lošu uslugu, neljubaznost i loš customer support (toga ima, a Vueling ne deluje kao jedna od boljih). Kao što kaže Milanvuk, čitanje recenzija putnika po internet forumima će izazvati podozrenje i u najpouzdanije kompanije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2016 (edited) 48 minutes ago, Duya said: Udeo krivice aviokompanije (bilo koje) u gubljenju prtljaga je oko 1%. Prtljag primaju, obeležavaju i u avion utovaraju aerodromske službe polaznog aerodroma, a istovaraju ga i isporučuju putnicima aerodromske službe dolaznog aerodroma. Avion samo služi kao bafer. Što se kašnjenja tiče, i njega u velikoj meri određuju uslovi na aerodromima. Dakle, aviokompaniju možeš eventualno kriviti za lošu uslugu, neljubaznost i loš customer support (toga ima, a Vueling ne deluje kao jedna od boljih). Kao što kaže Milanvuk, čitanje recenzija putnika po internet forumima će izazvati podozrenje i u najpouzdanije kompanije. Jasno je da čitanje recenzija često može da odvede u pogrešnom smeru jer se uglavnom javljaju ljudi koji su imali neprijatnost (koji su najčešće mali procenat prevezenih) a često i oni koji smatraju da im je nešto uskraćeno a nisu proučili na šta imaju pravo. Naravno da ne obraćam pažnju na komentare tipa: spora je posluga, stjuardesa se ne smeje, kapetan ne daje obaveštenja, loš on flight entertainment (ovo može samo lud da zameri LCC), morao sam da čekam u redu za check in ili mali je razmak između sedišta (imam dva metra i još nisam imao problem da sedim 2-2,5 sata na bilo kom evropskom letu). Međutim dve stvari me brinu: 1) Indikativno je da se često javi grupa putnika sa određenog leta i svima je izgubljen prtljag a to je praćeno komentarima da Kompaniji nije strano da im avion poleti bez prtljaga. Pitam se da li su ovakve stvari dopustive, moguće i ili je to samo mit, pitam se i šta bi bio motiv kompanije da tako nešto radi, možda neka ušteda goriva... ali ako ga ne prevezu oni, moraće neko drugi za njih a to je verovatno skuplje. Svakako mi se ne dopada ideja da budem na destinaciji bez čekiranog prtljaga sa dečijim stvarima. Rizik za tako nešto uvek postoji kada letite ali voleo bih da znam da li je to, kojim slučajem, bila masovna pojava na pomenutoj relaciji (BEG-BCN) prošlog leta. 2) Letovi su kasno uveče, verovatno 2-3-4 rotacija aviona tog dana pa se pitam da li su letovi često otkazivani prošlog leta. Kašnjenja od 2-3 sata ne smatram ozbiljnim problemom jer LCC koristim kad idem na odmor i ne koritsim ih za vezane letove (smatram da ih za to i ne bi trebalo koristiti jer većina njih jasno daje do znanja da ne garantuje takve stvari). Koji sat izležavanja i jurnjave sa decom po aerodromu niti će mi pokvariti odmor niti će učiniti da mislim da je prevoznik katastrofalan. Edited January 18, 2016 by _mare greška Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2016 Ako ti je za utehu, ja sam kupio povratnu kartu za Menorku preko Barselone u junu, i to je vezani let (za razliku od Wizzaira ili easyJet-a, Vueling prodaje vezane karte). No, nisam do sada leteo s njima pa ne mogu da ponudim iskustva. A i razumem da kad putuje sa decom čovek mora da bude oprezniji. Lično ne verujem da su bolji ili gori od drugih što se tiče gubljenja prtljaga, tim pre što je reč o direktnom letu u kojem oni praktično nemaju nikakva posla s prtljagom. Kao što kažeš, neljubazno osoblje, manjak prostora za noge ili traljavo vođenje ukrcavanja nisu neki razlog da se izbegava neka kompanija, jer će se normalan čovek strpeti dva-tri sata zarad uštede u ceni ili cimanju alternativnim vidovima transporta. Kvaliteta usluga bilo koje kompanije uglavnom se ne meri odsustvom vanrednih situacija (jer one često i nisu pod njihovom kontrolom), nego kako se oni ponašaju kad do vanrednih situacija dođe, a to je teško predvideti i statistički obraditi na jednom forumu. Koliko sam i ja proguglao po Skytrax-u ili po ovom incidentu iz 2013, nisu baš sjajni što se tiče obrade vanrednih situacija i podrške putnicima, ali opet, najgore što vam se može desiti ako letite samo na BEG-BCN je da zbog kvara ili više sile ne otputujete. Nisam našao dokaze da je BEG-BCN ikad bio otkazan (što ne znači da nije). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2016 (edited) Bas sam sa Vuelingom imao lose iskustvo letos. Trebalo je da letim BEG-BCN krajem jula i let je trebalo da bude oko ponoci ali smo imali zakasnjenje od oko 5 sati zbog, kako su nam posle rekli kad smo se konacno ukrcali, loseg organizovanja posade u BCN. Setio sam se da sam citao da ako let kasni vide od XY minuta i destinacija je YZ kilometara udaljena i ako delay nije zbog vise sile (tipa losi vremenski uslovi), kompanija je duzna da ti isplati odredjenu sumu novca kao kompenzaciju. Na osnovu ovog clanka sam skapirao da mi sledi nadoknada: http://www.aviokarta.net/propisi/75-kasnjenje-leta/ Preko ovog sajta (http://www.resolver.co.uk) sam popunio "zalbu" koju su mi inicijalno odbili ali nakon sto sam iskazao nezadovoljstvo ishodom, zatrazio eskalaciju slucaja(sve je otislo malo dalje na procesuiranje u njihovom customer supportu) i zapretio tuzbom, odobrili su mi nadoknadu od 400e. Sve se zavrsava preko sajta, za svaki mail koji hoces da posaljes imas vec odradjen template. Evo pre neki dan su mi legle pare, nisam verovao da cu izgurati slucaj do kraja. Moglo je i brze sve da se zavrsi nego sam ja kilavio sa odgovaranjem na njihove mailove, a i njima treba 10ak dana da odgovore na svaki. Napomena za sve koji smatraju da imaju pravo za nadoknadu na osnovu clanka koji sam postavio gore, imate pravo da se zalite mislim na kasnjenje letova nekoliko godina unazad. Samo ispratite proceduru preko resolver-a, ne odustajte, eskalirajte slucaj i na kraju moraju da vam popuste. Edited January 18, 2016 by vidaknn Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2016 (edited) @Vidaknn - moracu i ja da ih pojurim. Moguce da si ti cekao avion kojim sam ja stigao u Bg, odbijam da verujem da im se 2 puta desilo kasnjenje od 4+ sata. (edit - sad vidim da si napisao krajem jula, ja sam leteo 15. avgusta ) Sticajem glupih okolnosti, cesce letim Vuelingom nego sto se vozim metroom. Na EU letovima nikad problem nisam imao, krece se na vreme, stize se na vreme, za cenu koju placam odlicno. S druge strane, u par navrata kad sam isao Bcn-Bg, manje ili vece kasnjenje, 2 puta zamena aviona (jednom su nas upakovali u prvi, zatim je pilot bukvalno verglao 30 min nakon cega je odustao od pokretanja motora). Uglavnom u EU okvirima korektan lowcoster, za van EU se ne potresaju previse Edited January 21, 2016 by Pretender citao pazljivije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 Питање за Дују и остале ко год може да ми помогне. Нашао сам занимљиве летове преко azaira, прво сам отчекирао неке аеродроме који су у близини, јер желим само из БГ да путујем (БГ- пауза - Барселона), и ставио сам временски оквир што већи, рецимо мени одговара од почетка маја до средине јуна, а такође сам ставио временски оквир за повратак, односно боравак тамо од 6-8 дана, тако сам добио најбоље могуће понуде, чак за 141 евро, уз чекање на међу лет од свега сат времена и у повратку такође. Међутим не знам за даљи ток куповине. Да ли може да се купи преко дебитне картице, јер преко ње сам прошле године букирао хотел, требало би да може ? Када је најповољнији тренутак за куповину ? Да ли треба да се региструјем на сајту или само да наставим следећи корак после букирања ? Да ли је једини трошак још остао за пртљаг и колико просечно кошта, када се то плаћа и где, да ли онлајн ? Шта је следеће, копирање карте, па чекирање, да ли сам нешто заборавио ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 3 minutes ago, Miki_MM1 said: Питање за Дују и остале ко год може да ми помогне. Нашао сам занимљиве летове преко azaira, прво сам отчекирао неке аеродроме који су у близини, јер желим само из БГ да путујем (БГ- пауза - Барселона), и ставио сам временски оквир што већи, рецимо мени одговара од почетка маја до средине јуна, а такође сам ставио временски оквир за повратак, односно боравак тамо од 6-8 дана, тако сам добио најбоље могуће понуде, чак за 141 евро, уз чекање на међу лет од свега сат времена и у повратку такође. Међутим не знам за даљи ток куповине. Да ли може да се купи преко дебитне картице, јер преко ње сам прошле године букирао хотел, требало би да може ? Када је најповољнији тренутак за куповину ? Да ли треба да се региструјем на сајту или само да наставим следећи корак после букирања ? Да ли је једини трошак још остао за пртљаг и колико просечно кошта, када се то плаћа и где, да ли онлајн ? Шта је следеће, копирање карте, па чекирање, да ли сам нешто заборавио ? vueling.com beograd barselona direktan let let 04.06. -11.06. 123,58 € 1.moze debitnom ,treba da imas nekih 5% vise nego sto je cena karte, 2.najpovoljniji trenutak za kupovinu je kada tebi odgovara cena 3.sajt te prebacuje na sajtove kompanija 4. ne treba se registrujes posebno, sam ce da te registruje kad budes popunjavao polja 5.moze on line prtljag,moze na aerodromu uglavnom je dosta skuplje tako 6. nisi nista zaboravio Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 Хвала Милане, ово је за сада најбоља понуда, не само што је најјефтиније, није битно толико неки евро мање или више, него што је директан лет, то до сада нисам налазио. Meђутим, дали је боља опција да се изабере оптима карта, јер она за 20 евра односно 40 евра више нуди то плаћање пртљага до 23 кг, тако да би карта онда коштала 164,78€ ? Такође ме занима да ли са њима као посредницима може да се комуницира, пошто видим да имају чак и неки Ticket sales број телефона. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 Za prtljag moraš odlučiti sam. Meni je za izlet od 5-6 dana leti sasvim dovoljan standardni kabinski (55x40x20, max. 10 kg), e sad, ko se kako pakuje... Jedino ako tamo planiraš nešto osetnije da pazariš... (a i onda ćeš moći, mislim, doplatiti Lično, nisam nikad probao da kontaktiram posrednike, preferiram direktno na sajt prevoznika. Kontam da ti je malo frka prvi put, ali tako ti je sve u životu Usputna primedba za ubuduće: ne traži "čekanje na međulet od sat vremena", pogotovo ne kod low costera. Na pasošku i bezbednosnu kontrolu i čekanje na čekirani prtljag potroši se bar 45 minuta. Ako nisi kupio vezanu kartu (ceo let kod jednog prevoznika), niko te neće čekati. 2-4 sata pauze je neki optimum. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 Ok, што се тиче пртљага можда ћемо потрпати све у један тако да неће морати да се плаћа додатно и за другу карту. А што се тиче кабинског пртљага ту може онда опуштено да прође ранац, односно два ранца за две особе. И добро је што си ми рекао за ову паузу да је нормално чекање 2-4 сата (мада често је чекање и по 8-10 сати што је баш много), али надам се да ћу то избећи ако све буде у реду са vueling-ом који нуди директан лет, по препоруци Милана. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2016 Otvorio nalog sa našim alfabetom tj. upisao prezime sa "ć". Sada kada hoću da rezervišem kartu upisuje me sa "ć" što, ako sam ja dobro upućen, nije dozvoljeno u avijaciji ali njihov sajt to dozvoljava. Da li da ostavim sa "ć" ili da upišem sa "c" ali onda moram da otkačim upsija da ja putujem na toj rezervaciji, ispada da je to drugi čovek? A takođe šta i sa saputnicima, upisivati ih engleskim alfabetom ili onako kako je u pasošu, sa "ć"? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2016 Sad sam proverio, možeš da izmeniš sve podatke u profilu... osim imena i prezimena. Članove porodice definitivno upiši bez naših slova. Ne znam, ja bih otkačio tog "upsija" i upisao tako i za sebe, da ne komplikujem sebi život. Mislim da ti kod Vuelinga to ništa ne znači (nema "Wizz discounta"). U svakom slučaju, probaj da ih kontaktiraš preko https://www.vueling.com/en/we-are-vueling/contact/send-us-a-message pa da ti oni to isprave za ubuduće (bože zdravlja...). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2016 Zvao sam ih. Kažu može slobodno kako je u pasošu ako samo tako piše u pasošu, ako nije varijanta kao npr. ruski pasoš gde su imena napisana i originalnim pismom države (ćirilicom u ovom slučaju) i engleskim alfabetom, u tom slučaju samo engleski. Prolaze varijacije latiničnog pisma (da tako to nazovem), kao što je naša latinica, španska, nemačka... Već sa ćirilicom sistem izbacuje da su uneti nedozvoljeni karakteri. Tako da mislim da sa našim "ć" neće biti problema, jer ipak postoji nešto što sistem dozvoljava i nešto što ne. Ja upisah sve nas sa "ć" pa šta nam Bog da... Javim se kako sam prošao, možda pomogne neki budućim putnicima (ili da kažem gostima kao ovi naši stručnjaci iz JAT-a ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2016 Ma verovatno nećeš imati problema, ali prosto je bolje ne izazivati đavola ako se ne mora. Otkud znam čiji je kompjuterski sistem "Unicode-pismen" i na koga ću naleteti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2016 Pišeš onako kako je tvoje ime napisano u dnu pasoša izmedju onih crtica. Mislim da je to pravilo prilikom popunjavanja i drugih sličnih dokumenta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2016 15 minutes ago, garfildd said: Pišeš onako kako je tvoje ime napisano u dnu pasoša izmedju onih crtica. Mislim da je to pravilo prilikom popunjavanja i drugih sličnih dokumenta. Jeste pravilo i većina sistema dozvoljava samo ASCII karaktere, pa nema nikavih dilema. Ovde to nije slučaj, sistem prihvata još neke dodatne karaktere ali ipak nije Unicode (ćirilicu neće da prihvati). I onda dođeš u situaciju da piše da ime moraš da napišeš identično kako je u pasošu i sistem ti prihvati "ć" a ti upišeš "c". Pa sam pomislio da postoji opasnost da mi na aerodromu kažu da to nisam ja i kad ja kažem da je pravilo da se popunjava samo ASCII kodovima da oni kažu:" A gde to piše". I stvarno nigde ne piše, prečešljao sam sajt uzduž i popreko i nigde nijednog slova nema o tome, jedino kad malo eksperimentišeš shvatiš da neki karakteri prolaze a neki ne ali "naša" latinica može cela. Ako sam dobro shvatio "klasični" prevoznici koji nude povezivanje letova za drugim avio kompanijama svi koriste isti stari ASCII sistem a neki LCC su razvijali svoje sisteme koji nisu ASCII, oni ne nude povezivanja sa drugim kompanijama pa ih i ne brine kompatibilnost (primer su Ryan i easyJet, tako sam pročitao...) Dobio sam potvrdu leta, sva prezimena uredno stoje sa "ć", e sad videćemo kao ću se provesti na aerodromu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2016 On 1/23/2016 at 11:17 PM, milanvuk said: 24 sekunde pretrage vueling 04.06. -11.06. 123,58 € Купио бих преко vuelingа и нашао сам мало другачије датуме за 118,43€, од 04.-14. јуна. Међутим то је основна цена, а потребна ми је доплата за пртљаг па се питам да ли је боље да узмем ову следећу Оптима карту и то онда било 159,63€, чиме бих решио и питање пртљага. Или постоји нека друга опција да се купи доплата за пртљаг, јер чуо сам од вас на форуму да је најскупље то платити на аеродрому. Колико видим може дебитно картом да се купи и вероватно све што треба да је да се одштампа карта и још нешто + чекирање. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2016 Treba da uzmeš tu sledeću, Optima tarifu. Ako vas ide dvoje, mislim da možete uzeti jednu jeftiniju i jednu skuplju (trebalo bi da vam je dovoljan 1 veliki kofer). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2016 2 hours ago, Duya said: Treba da uzmeš tu sledeću, Optima tarifu. Ako vas ide dvoje, mislim da možete uzeti jednu jeftiniju i jednu skuplju (trebalo bi da vam je dovoljan 1 veliki kofer). E pa to me zanimalo, hvala. Pitaću te još o daljem toku kupovine, ali otom potom za koji dan, kada uplatim kintu na debitnu karticu i sredim štampač da iskopiram kartu i šta još treba. Pa onda kada to sve završim sledi online čekiranje, pošto sam čuo da je na aerodromu skuplje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2016 Имам једну недоумицу са vueling-ом. Београд - Барселона, 04-06 - 14-06 када наместим на једну карту, пише да повратна је остала још једна (1 seat left). Meђутим када наместим у почетним опцијама да желим да купим две карте, онда не пише да је остала само једна повратна. Да ми не направи проблем па да испадне да сам букирао само једну ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2016 (edited) Још једно питање да ли име и презиме куцам као у пасошу или на енглеском алфабету, проблем су слова са квачицом ć,č,š... Edited February 4, 2016 by Miki_MM1 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2016 Engleskom, retko gde i mozes uneti nase karaktere. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2016 2 hours ago, Miki_MM1 said: Још једно питање да ли име и презиме куцам као у пасошу или на енглеском алфабету, проблем су слова са квачицом ć,č,š... Kao što je Draganče rekao, samo obrati pažnju - Đ je D, a ne DJ - osim ako ti u pasošu ne piše DJ, što se ne dešava koliko ja znam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites