Posle Istanbula, Granade i Tbilisija, Putnička kuća seli se u Atinu, prestonicu Grčke.

Biće otvorena i besplatna za sve putnike, u periodu od 01.07. do 01.09.2015. U njoj će se sretati putnici iz celog sveta, upoznavati, povezivati, razmenjivati priče, iskustva i veštine. Putnička kuća je mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih i kreativnih putovanja, ali i više od toga – korak ka izgradnji kulture solidarnosti i razumevanja zajedničke planete.

U prethodne dve godine, Putničke kuće su ugostile ukupno 784 putnika iz preko 60 država. Najmlađi gost je imao samo 10 meseci, a najstariji 64 godine. Pevalo se, učilo, pričalo, kuvalo, pisalo i čitalo, sklapana su nova prijateljstva i obnavljana stara.

Podržite nas donacijom!

Zašto Atina?

Putnička kuća će ove godine biti smeštena blizu, na mestu koje je lako dostupno putnicima iz naših krajeva. Do nje možete lako stići autostopom, vozom, autobusom ili avionom, ne potrošivši previše vremena na samo stizanje. 

Prestonica Grčke je metropola sa skoro četiri miliona stanovnika, a nezvanična cifra je i znatno viša. U pitanju je veliki grad s mnoštvom kultura i supkultura, s mešavinom jezika i naroda, s dugom prošlošću i zanimljivom sadašnjošću. Grad koji se menja ogromnom brzinom. Grad koji nudi bezbroj mogućnosti za skitanje i upoznavanje, za otkrivanje, istraživanje i promišljanje.

Pored toga, jug Grčke je dobra baza za istraživanje Peloponeza, Krita, juga Italije (trajekt Patras-Brindizi), a možete skoknuti i do Albanije ili Turske. Grčka ostrva predstavljaju svet za sebe - svet koji zaslužuje pažljivo istraživanje.

Ako nikad niste bili, vreme je da odete. Ako ste grad šmeknuli na srednjoškolskoj ekskurziji, obišavši Akropolj, Plaku i Zevsov hram, vreme je da upoznate i njegova druga, skrivenija i kompleksnija lica. Ukoliko vam grčka ostrva zvuče kao skupa i turistima preplavljena mesta, znajte da Grčka ima 227 naseljenih ostrva od kojih su mnoga daleko od ruta masovnog turizma, i da je na nekim od ovih ostrva dozvoljeno besplatno kampovanje na plažama.

Boravak u Putničkoj kući

Ograničenje boravka u Putničkoj kući 2015. iznosi 6 noći za našijence (državljane SR, HR, BiH, CG), i 4 noći za strance. Broj noćenja malo je smanjen u odnosu na prethodne godine zbog toga što očekujemo velik broj putnika, a ne želimo nikoga da odbijemo usled nedostatka prostora. Bez obzira na to, onima koji su spremni da se ozbiljno potrude oko kućnih poslova biće omogućen duži boravak.

Kako stići?

Opcija ima nekoliko. Neki od naših predloga su:

1. Voz. Za mlađe od 26 godina železnička karta Balkan Flexipass košta 53 €, a za starije 88 €. S njom možete otići od Beograda do Soluna (voz kreće uveče a stiže oko 9 ujutru). Od Soluna imate vozove za Atinu. Ukoliko se vratite u roku od mesec dana, ova karta pokriva vam i povratak.

2. Autobus. Karta od Beograda do Atine u jednom pravcu košta oko 45 €, a povratna oko 80 €.

3. Autostop. 

4. Avion. S kompanijom Air Serbia ili Aegan Airlines, povratna avionska karta Beograd-Atina izađe oko 120-140 €, u zavisnosti od toga kada je kupite. Karta u jednom pravcu Budimpešta-Solun s kompanijom Wizz Air košta oko 50 €. Ryan Air leti na relaciji Budimpešta-Atina za oko 60-70 € u jednom pravcu.

Donacije

Cilj nam je da sakupimo minimum 2.000 evra. U prethodne tri godine, novac za Putničke kuće prikupljen je putem donacija na ovom sajtu, na sajtu Indiegogo i u samoj kući, a troškovi su detaljno prikazani u završnim izveštajima (2012, 2013, 2014). Ovaj novac koristi se za stanarinu i troškove za struju, vodu, gas i internet za dva meseca, kao i za osnovne životne namirnice i higijenska sredstva koji će tokom dva meseca biti dostupna svima koji posete kuću. Osim toga, moramo računati na potencijalne dodatne troškove. U Granadi smo, primera radi, morali da krečimo stan posle dva meseca, što nas je izašlo dodatnih, neplaniranih 400 €. 

Novac za Putničku kuću 2015. možete donirati uplatom u banci, ili putem sistema Paypal. 

Donacija, kao i uvek, nije uslov za korišćenje Putničke kuće; vrata će biti otvorena za svakoga ko prihvata izvesna pravila ponašanja. Nije bitno imate li da donirate za ovaj projekat, kao što nije bitno ni da li ćete vi lično zaista koristiti Putničku kuću. Ono što je bitno jeste da svi zajedno napravimo nešto što će pomoći čitavoj putničkoj zajednici.

Ne svako za sebe i svoju ličnu korist, nego putnici za putnike.

Svi donatori dobijaju simbolične poklone:

1.  5 - 10 €:           Zahvalnost na sajtu + putnička nalepnica

2.  11 - 20 €:         Sve to + bedž

3.  21 - 30 €:        Sve to + prišivač za ranac

4.  31 - 50 €:        Sve to + magnet za frižider 

5.  51 - 80 €:        Sve to + još jedna nalepnica i još jedan magnet

6.  81 - 100 €:      Sve to + A3 travel poster 

7.  101 - 200 €:    Sve to + majica Putnička kuća

8.  201 - 500 €:   Sve to + dodatna majica Klub putnika

Postere, bedževe, magnete i majice prave naši ilustratori, među kojima su Marica Kicušić, Maša Avramović, Uroš Krčadinac i Tibor Miglinci. Ovde možete videti kako će to otprilike izgledati. Ove godine pravimo novu seriju nalepnica i magneta za frižider.

Kada uplatite donaciju, molimo vas da nam pošaljete svoju adresu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. da bismo vam poslali poklone.

magneti
Nova serija magneta za frižider, autor Marica Kicušić.

Kako uplatiti donaciju?

1. Na račun 

     Za donacije iz Srbije:
     Primalac: Klub putnika, Vojvođanska 16/63, Novi Sad
     Svrha uplate: Donacija za PK
     Broj žiro računa: 160 - 931061 – 08 

     Za donacije iz Hrvatske:
     Primatelj: Klub putnika, Vladimira Varićaka 13, 10000 Zagreb
     Svrha uplate: Donacija za PK
     IBAN žiro računa: HR0824020061100725135
     (Erste banka)

     Za donacije iz Bosne i Hercegovine:
     Primalac: Boris Maksimović
     Svrha uplate: Donacija za PK
     Broj žiro računa: 5620998063657442

2. Putem Paypala, klikom na dugme ispod

Donacijom ne pomažete samo Putničkoj kući u Grčkoj, već činite mnogo više – omogućavate da se ova ideja proširi, da Putnička kuća postane tradicionalni projekat i da Klub putnika postane održiva organizacija. Pored toga, ovim pokazujemo da dobre ideje ne moraju zavisiti od milosti državnih aparata, masovnih medija i korporacija. Možemo ih realizovati i bez njih, ako se udružimo i radimo zajedno.

Više detalja o Putničkoj kući u Grčkoj, kao i formular za prijave, biće objavljeni ubrzo. Budite uz nas i počnite da se pakujete, merkate karte i širite mape!

Putnička kuća
Ilustracija: Maša Avramović.
Fotokolaž: Ana Radovanović