Putnička kuća u Tbilisiju, posećenija nego ikada, uspešno je okončana. Pre nego što uronimo u finansije i statistiku, da pomenemo šta smo radili poslednjih dana.

Avanture i ekspedicije

Osmoro putnika organizovalo je autostopersku trku do manastira David Gaređi. Koji se nalazi usred pustinje. I do koga nema nikakvog saobraćaja, sem ako platite taksi. Jednodnevna trka pretvorila se u dvodnevnu, s obzirom da je poslednji tim stigao do manastira predveče, i da su svi morali da prepešače 8 km kroz pustinju. Kako u okolini nema apsolutno ničega, pitali su monahe da li mogu da prespavaju kod njih, što su im i odobrili. Ali da devojke spavaju napolju. I da paze na vukove. Razdvajanje nije dolazilo u obzir, pa ih je jedan monah uputio do polunapuštene seizmološke stanice u blizini, gde su svi prespavali. Ujutru su ponovo prepešačili 8 km kroz pustinju i do večeri se svi dovukli nazad do kuće, sasvim izgladneli.

U kuću su se privremeno vratili svi koji su išli ka Rusiji, jer je na putu ka jedinoj granici između nje i Gruzije došlo do odrona, troje je poginulo, tako da su put i granica zatvoreni na bar mesec dana. Nakon nekoliko dana većanja, deo ekipe krenuo je preko Azerbejdžana, drugi da potraži trajekt iz Turske, a treći da putuje okolo, dok se granica sa Rusijom ne otvori.

U centru Tbilisija, skriven iza sumpornih kupatila, pronašli smo mali kanjon sa vodopadom. Tamo smo snimili gruzijsko polifono pevanje.

Kućna statistika

Za razliku od prethodnih godina, sada nismo zavisili od Couchsurfinga. Najveći broj posetilaca popunio je formular na sajtu, a do sajta su došli tako što su čuli od nekoga ili su videli link na stranicama kao hitchwiki.org i sl.

Ove godine imali smo manjak ljudstva u kući, tako da smo vrebali putnike umorne od puta, ili one zaglavljene, i zatim sa njima pravili dogovor da mogu da ostanu duže pod uslovom da vode računa o kući (bolje rečeno, da paze šta rade drugi i podsete ih na kućne obaveze). Mateuš je ostao sa nama oko mesec dana, sve dok nije pobegao zorom. Džejms, biciklista iz Engleske koji je ostao bez kreditne kartice, pomagao nam je deset dana, dok je čekao novu karticu.

Broj osoba koje su noćile u kući: 341
Broj zemalja: 38
Ukupno trajanje kuće: 2 meseca
Najmlađi posetilac: 10 meseci
Najstariji posetilac: 64 godine

PKSvet14

Finansije

TbilisiCharts

Donacije, nakon odbijenih provizija:
Indiegogo: 1.112 €
Preko sajta: 1.005 €
U kući: 721 €
=
Ukupno prikupljeno: 2.838 €

Direktni troškovi kuće:
Stanarina: 1.065 €
Provizija agenciji: 50 €
Internet: 55 €
Gas: 25 €
Struja: 117 €
Voda: 21 €
Zajedničke stvari (početno opremanje stana, namirnice, toalet papir, šampon itd): 190 €
Šteta u stanu (pocepan krevet, nestali ključevi, itd.): 30 €
=
Ukupni direktni troškovi: 1.553 €

Sporedni troškovi:
Magneti: 111 €
Bedževi: 46 
Prišivači: 64 €
Poštarina za slanje poklona: 25 €
=
Ukupni sporedni troškovi: 226 €

Ukupni troškovi projekta: 1.779 €

Poslednjeg dana gazdarica se uopšte nije pojavila. Htela je, ali je morala van Tbilisija. I dalje smo dugovali novac za račune za ceo avgust, a i sofa je bila u veoma lošem stanju. Sve smo rešili preko telefona, pomoću Temura i na reč. Očitali smo merač za struju i gas, pogodili se na za sofu, i ostavili pare Temuru.

Planovi za sledeću Putničku kuću?

Pitanje koje dobijamo svakodnevno, ali čiji odgovor i dalje ne znamo. Početkom naredne godine, kada rešimo organizacione probleme oko kuće, imaćemo više informacija.

Infografike izradili Uroš Krčadinac i Tibor Miglinci.