Doprineli: Dule, Vasmilos, Marina, lutalica, nvukelic

JEFTINE AVIO KARTE

Jeftine avio karte i jeftini letovi, tj. letenje low cost avio kompanijama (u daljem tekst LCAK) bez sumnje štede vaš novac, ali ono na šta morate da budete spremni jeste da jeftine avio karte nije lako pronaći, i da ovaj proces neće štedeti vaše živce :)

Preporučujemo da pogledate temu za jeftine avio karte na našem forumu, jer tamo posetioci neprestano diskutuju i dodaju nova iskustva.

Ako ste spremni na to, lov na jeftine avionske karte, koji će nekad trajati i mesecima, može da počne.

Rekviziti za lov na jeftine avio karte su:

1. STRPLJENJE - Najvažnije je da znate da ćete retko kad jeftine karte kupiti iz prvog pokušaja
jeftine avio karte2. UPORNOST- Lepo bookmarkujete sajtove avio-kompanija i onda svakog dana proverite šta ima novo, ima li nekih dobrih ponuda
3. FLEKSIBILNOST u određivanju datuma putovanja - sa LCAK nećete leteti kad vi hoćete, nego kad je leteti jeftino, a ova dva parametra neće se uvek poklopiti. Nekada čak nećete leteti ni gde vi hoćete, nego gde je jeftinije ;) Drugim rečima, mala je šansa da ćete pronaći jeftin let baš za one datume koji vama odgovaraju - veća je šansa da ćete ga pronaći za dan-dva pre/posle. 
4. KARTICA kojom možete plaćati preko interneta (danas su to gotovo sve kartice svih poznatijih banaka – MASTER, VISA, VISA ELEKTRON) Naravno, najbolje je da imate karticu za plaćanje preko interneta kako vaš račun ne bi bio izložen potencijalnoj pljački, ali ako nemate... Pa, ne razmišljajte o tome :).
5. INFORMACIJE

Sa prva četiri ne mogu da vam pomognem, ali pokušaću da pomognem po pitanju stavke 5.

Kako se formiraju cene i šta sve utiče na/ulazi u cenu jeftine avio karte?

Različiti putnici smatraju da su različiti principi po kojima LCAK određuju kada će koja karta koliko da košta. Pisaću samo ono što sam osetila na svojoj koži. Neću pisati primere, da ne bih udavila, nadam se da mi verujete na reč :)

1. Sve jeftine avio karte su skuplje leti (naročito za leti popularne destinacije), a neki jeftini letovi za te leti popularne destinacije čak i ne postoje zimi.
2. Uglavnom jeftine karte poskupljuju malo po malo i uglavnom ne pojeftinjuju ponovo.
3. Ako kompanija tek počne da radi na nekom aerodromu, tu su jeftini letovi uglavnom povoljniji kako bi se ispromovisali.
4. U 95% slučajeva moraćete da platite takse i zato karta, kada je cena same karte 0 evra, košta u proseku 50 evra. Nekad na Ryanovim letovima piše "no taxes" i u tom slučaju plaćate samo let koji može biti od 0 do x evra.
5. Ono što niko ne može da ospori je da što ranije kupite kartu, to ćete jeftinije proći.

6. Cena avio karte, gotovo po pravilu, varira od dana do dana. Drugim rečima, ako avionska karta u ponedeljak košta 100 evra, moguće je da će već u utorak koštati 10, a u sredu 160 i tako dalje. Sajtovi za pretraživanje jeftinih letova obično nude opciju da pretražujete za željeni datum plus-minus nekoliko dana. Zatim vam izlistaju sve letove u tih par dana, tako da možete da uporedite cene. Dakle, ako je avionska karta za vašu željenu destinaciju i željeni datum preskupa za vaš džep, moguće je da dva-tri dana ranije/kasnije postoji drastično jeftiniji let, sa istim prevoznikom, za istu destinaciju. Zato se isplati proveriti više datuma.

jeftine avionske karteKuda lete jeftini letovi?

Najveći deo jeftinih letova pokriva evropske zemlje, plus još poneku obližnju destinaciju kao što je Maroko. Dakle, ova stranica odnosi se prevashodno na avionska putovanja po Evropi. Za druge kontinente, avio karte su obično daleko skuplje, a transkontinentalni jeftini letovi faktički ne postoje. Postoje kompanije koje nude nešto jeftinije avionske karte do nekih destinacija na drugim kontinentima (Fly Dubai, Condor i Air Arabia), ali to se ne smatra tzv. jeftinim letovima.

Kompanije za jeftine letove:

Jeftine letove možete tražiti direktno na sajtovima kompanija. Sledeće kompanije specijalizovane su za jeftine avio karte:

ryanair jeftine karte

wizzair jeftine karte

vueling jeftine karte

easyjet jeftine karte

Kod Wizza odmah na početnoj strani imate mapu sa destinacijama, a kod Ryan treba gore levo da kliknete na "destinations" i onda imate mapu sa mestima svih aerodroma. Ovo je nekad baš korisno jer na listi aerodroma/gradova kod bookinga na prvoj strani, meni se dešavalo da nemam pojma gde se nalazi neki grad/aerodrom.

Aerodromi blizu nas:

Presedanja su uobičajena strategija. Često su vam potrebna dva leta - jedan kojim ćete, od nekog aerodroma u vašoj neposrednoj blizini (Budimpešta, Temišvar, Sofija), stići do nekog od velikih evropskih aerodroma (Frankfurt, Milano), odakle možete dalje. To možda deluje kao nemoguća misija, ali zapravo je prilično jednostavno uklopiti termine.

Ryan iz Budimpešte leti za Bristol, Bremen, Dablin, Frankfurt, Glazgov i Liverpul.

Ryan iz Balatona leti za Dizeldorf, Frankfurt, London

Ryan iz Bratislave, npr, za Stokholm, izmedju ostalog

Wizz iz Budimpešte leti za dvadesetak najvećih evropskih gradova, što je gotovo gde god poželite, ili makar blizu vaših željenih ciljeva! Ne ide po Evropi jedino do Portugala, ali sa kombinacijom Wizzom do Milana, pa Ryanom do Porta, možete za 50 evra stići i u najzapadniju evropsku zemlju. Ne lete ni do Madrida, ali idu do Valensije i Barselone pa se snađite. Sa Wizzom možete do Istanbula (Sabiha aerodrom) gde "hvatate" jeftinije letove ka Aziji.

Wizz - novitet - Temišvar - iz kog od 17. decembra 2008. leti u sedam, osam najpopularnijih evropskih gradova. Dušu dalo za Vojvođane.

Wizz - Sofija - dobra varijanta za putnike sa juga Srbije, takođe ka svim evropskim metropolama (izuzimajući Pariz)

Tako su moji predlozi za "depature" aerodrome - Budimpešta (Wizz ili Ryan) - ako putujete u kontinentalni deo zapadne Evrope + Skandinavija, i Zagreb (Wizz) - ako putujete u London (svaki od 4 puta koliko sam Wizzom putovala za London iz Zagreba karta me nije koštala više od 50 evra).

Ako ciljate na destinacije do kojih se ne ide direktno iz Budimpešte, preporučuje se presedanje u  Milanu, gde je taksa 15 evra i mreža letova je baš razgranata - možete dalje na Siciliju, Sardiniju, Ibicu, u Maroko itd itd...

Dobra opcija za presedanje može da bude i Brisel, kao i gradovi u Nemačkoj.

Kako uštedeti:

jeftine avio karteRyanAir posebno naplaćuje torbe, posebno čekiranje, a posebno osiguranje. Kada na sajtu kupujete avionsku kartu postoji opcija da kažete da vam ne treba osiguranje. Možda je pametno, možda ne, ali ja ga nikad ne kupim i uštedim desetak evra. Takodje, postoji opcija da ne idete na klasični check-in već da se on-line čekirate ali samo u slučaju da imate SAMO ručni prtljag (ušteda još 10 evra za check-in + 20 za torbu). U zavisnosti od kompanije težina ručnog prtljaga može biti do 15 kg, i to je sasvim dovoljno, jedino što morate paziti da u torbi nemate nikakvu tečnost, kremu, niti bilo kakvu hemiju niti vodu u količini većoj od 100 ml.

Proverite za koju karticu je manja taksta (fee). Kod Wizza konkretno je najmanji za Maestro, mada meni Wizz nije primio Maestro. Za Vizu je najveći, pa ako imate uslova platite Master karticom.

Možete i uštedeti tako što ćete izabrati online check in i 0 (nula) torbi.

ON-LINE check-in znaci da ne plaćate aerodromski check-in i preuzimanje boarding karte na šalteru već tri dana pre leta otštampate boarding kartu preko neta i tako uštedite 5 evra po letu. Ovaj način čekiranja je moguć samo za putnike koje poseduju ličnu kartu ili pasoš izdat od strane bilo koje zemlje članice EU i pritom nemaju prtljag za čekiranje vec samo ručni.

AIRPORT check-in košta 5 evra po letu i znači da će te sa pasošem podići svoju boarding kartu na odgovarajućem check-in pultu na aerodromu.

Male tajne:

* na osnovu ovogodišnjeg iskustva (20-tak letova Ryanair-om) treba odabrati ON-LINE check-in ako nemate suviše prtljaga, bez obzira da li imate dokument EU. Kada dođe dan za on-line check-in nećete moći je izvršiti bez EU ID ili pasoša. Pre leta odete na aerodrom i tamo se čekirate i skoro nikad (90% slučajeva) neće primetiti da niste platili čekiranje na aerodromu pri rezervaciji. Ukoliko primete (u mom slučaju se desilo samo jednom) daju vam da uplatite 5 evra na odgovarajućem šalteru, i to je to.

Ručni prtljag kod Ryanair-a se NE naplaćuje i možete uneti u kabinu samo jednu torbu max dimenzija 55x40x20cm i max težine 10kg. Ova ograničenja skoro niko ne poštuje!

Što se tiče prtljaga koji se čekira maximalna težina može biti 15 kg, bez obzira koliko torbi imate, pri čemu se za prvu torbu plaća 10 evra, a za svaku narednu 20 evra pri internet rezervaciji. Ukoliko plaćate prtljag na aerodromu onda je duplo skuplje!!! Za svaki kilogram prekoračenja plaća se po 15 evra. U ovom delu pravila su izuzetno striktni!

* preporuka je da i ukoliko imate malo više prtljaga, ne prijavljujete ga za čekiranje već ga ponesete kao ručni (ušteda 15-65 evra po letu). Kada dođete na aerodrom zamolite nekoga da vam pričuva vaš malo obimniji prtljag tu iza ćoška, kako službenica na check-in pultu ne bi primetila dok vam izdaje boarding kartu. Ja sam jednom najviše u kabinu uneo tri torbe, težine oko 20kg. Kasnije pri ulasku u avion stjuardesa će vam reći da niste baš morali toliko stvari da ponesete u kabinu i tada ćete videti da niste jedini jer su boxevi krcato puni, pa često se stvari trpaju i pod sedište. Kad uđete u avion trk na sedišta 16 i 17 pošto su to sedišta do emergency exit-a pa ima najviše mesta za noge. U Italiji ćete ta mesta uvek pronaći prazna pošto je po italijanskom sujeverju broj 17 loš, kao broj 13 za nas.

jeftine avio karteWizzAir je najjača low-cost avio-kompanija u Istočnoj Evropi, prilično dobra i pouzdana, ali nikako najjeftinija. RyanAir je znatno jeftinija, takodje i Easyjet, pa vrlo često i SkyEurope ima nize cene od WizzAir-a. Wizzair je dobar za Srbiju, jer ima dosta baza oko nas sa dobrim konekcijama: Budimpesta, Temišvar, Cluj-Napoca, Sofija. S'druge strane wizzair ce vas prevariti i uzeti novac tamo gde se najmanje nadate. Kada prođete sve korake rezervacije i mislite da je to - to, pre same rezervacije, naplatiće vam usluge plaćanja putem interneta 5-10 evra (zavisno od platne kartice) po letu i po osobi, a ne po transakciji. Takodje obratite pažnju - cene avionskih karata izražene su u valuti zemlje polaznog aerodroma - najčešće mađarski HUF, rumunski RON, bugarski LEV, a na kraju će vam se obračunati u EURO i to po najgorem mogućem kursu po vas, koji niti jedna banka u svetu ima (tzv. wizzair kurs) i tako vam ukrasti najmanje 5-15 eura, a da niste ni primetili. Već navedena mesta u avionu za Ryanair u ovom slučaju ne važe pošto se ta mesta kod Wizzair-a dodatno plaćaju pa stjuardese čuvaju ta mesta kao oči u glavi.

Germanwings karta npr. od Berlina do Minhena je 32 EUR (karta jeste bila 0,01 EUR, ali kad se dodaju takse, fee za prtljag koji od maja naplaćuju, čini mi se 5 EUR po torbi, i 6-7 EUR koliko iznosi handling fee za Visa Electron karticu ispadne 32 EUR).

Germanwings inače naplaćuje PDV 19% na baggage i card fee (toliko iznosi MWSt u Nemačkoj) na domaćim letovima. Na međunarodne letove (nisam 100% siguran da li mora da bude van EU, bilo bi logično, ali čak mislim da ne mora!) nemate tih par dodatnih EUR troška na njihov porez.

Karta Stuttgart - Beograd, takodje preko Germanwingsa, je bila 58 EUR. Sama karta bez taksi iznosi 29 EUR i to je ono što vam se prikaže na prvom ekranu kad birate destinacije. Tek posle vam se dodaju sve takse pa skoči na 58. Mislim da je to i najjeftinija karta koju Germanwings ima za Beograd. Koliko god meseci da sam posmatrao, nikad nije išlo ispod toga, a za pojedine datume je skakala na 39, 49, 59 ... a što je cena karte viša, to su i takse više. Zasto, ne znam, kad su takse vezane za aerodrom. No, kod Germanwingsa je to neko nepisano pravilo.

Jeftine avio karte za sva 3 leta kupio sam 2-3 meseca unapred. Naravno, ne znači da ćete, ako kupite dosta ranije, dobiti najpovoljniju cenu. Recimo avio karta za Minhen je konstantno bila oko 50 evra, ali sam ja dočekao promociju par nedelja kasnije, i kupio za 30.

Svi letovi su bili ugodni i na vreme, bez bilo kakvog kašnjenja, a termin je bio juli i avgust.

Sajtovi za pretraživanje letova više kompanija:

Da ne biste posebno pretraživali sajt svake avio-kompanije koja nudi jeftine letove, postoje sajtovi koji to rade umesto vas. Drugim rečima, vi unesete željene datume i destinacije, a sajt se poveže na sajtove različitih kompanija, pretraži njihovu ponudu, i servira potencijalne jeftine avionske karte.

Jedan sajt koji može da posluži u lovu na jeftine letove je www.whichbudget.com. Na njemu pretraživanje ide po aerodromima, pa zatim vidite koje low cost kompanije idu sa tog aerodroma i zatim idete direktno na sajt kompanije.

Još jedan sajt ovog tipa je skyscanner, klik na skyscanner avionske karte

Još jedan dosta koristan sajt je www.harefares.com. Nije savršen, naravno, pošto je dinamika low cost kompanija velika, stalno se ukidaju jedni, a uvode drugi letovi. No, ono što vam ovaj sajt sa svim solidno može prikazati, jeste kad izaberete 2 grada, koje jeftine avio kompanije lete na toj destinaciji (i aerodromima u okruženju). Zna da bude veoma korisno, ali opet ponavljam, događalo se da ja nađem neki let koji mi tamo ne prikažu.

Mozete koristiti i ovu listu da saznate ko gde leti

jeftine avionske karte za Evropu

Iskustva sa easyjet, vueling:

- easyJet - sve super ali moze da zasmeta što mesta nisu numerisana. Putnike podele u nekoliko grupa, pa kako stigneš tako dobiješ karticu sa oznakom grupe. Onda jednu po jednu grupu puštaju u avion da zauzmu mesta.  

- vueling - sa njima sam često letela i iskustva su odlična. Jednom mi se desilo da let kasni 4 sata. Tek su počinjali sa radom (ganc novi avioni), a nove kompanije sa godinama leta stiču neke dozvole, pa tako zbog nekoliko oblačaka u Parizu avion nije smeo da poleti. Ja sam jos dobro prošla, jer su samnom bili putnici od prethodne večeri, njihov let je bio otkazan iz istih razloga. Neki su prespavali na aerodromu, jer im prenoćište nije bilo plaćeno. Dobili su zato vaučer za free doručak na aerodromu.

Plaćanje jeftine avio karte preko Bank transfera (Wizzair)

Bank transfer mora da se izvrši u roku od 24h, a pare njima da stignu u roku od pet dana, tako piše na sajtu, tako su mi rekli i u call centru. Ali, nije to baš tako. Ja sam jeftine avio karte rezervisao 17.8, transfer sam uradio 21.8, a uplatu su proknjižili 24.8. Po rečima devojke iz call centra, držali bi rezervaciju još do 25-og, a onda bi bila otkazana. Ukoliko ne dobijete electronic invoice (iliti mail sa potvrdom da je karta plaćena) do tog poslednjeg dana, onda nazovete call centar i pošaljete im kopiju uplatnice. Srećom ja to nisam morao da radim. Inače, transfer sam uradio u petak, a pošto je taj dan bio neki praznik u Mađarskoj, a posle je išao vikend, pretpostavljam da se uplata knjiži koliko već isti dan, a najkasnije sutradan. Dakle, zaključak je, ne morate da uradite transfer u roku od 24h, dosta su fleksibilni po tom pitanju. Btw, cena moje avionske karte za tih pet dana je poskupela više nego 50%, ali mi nisu uzeli za zlo.

Za one koji bank transfer rade iz Srbije, najbolja varijanta da se to uradi je usluga OTP Express OTP banke koju imate u skoro svim većim mestima. To je u stvari bank transfer između članica OTP grupe koji je mnogo povoljniji od standardnog transfera, a Wizz Air ima račune u Mađarskoj i Rumuniji upravo u OTP banci. Ukoliko plaćate u eurima, a jedino u njima i možete da obavite transfer iz Srbije, onda pare šaljete na njihov račun u OTP banci u Rumuniji, bez obzira odakle leteli (moj let je iz Budimpešte), sve će to oni lepo da skontaju i povežu uplatu sa rezervacijom. Ukoliko transfer uradite do 12h ujutru, pare im isti dan ležu na račun.

Avionska karta je preko transfera (tačnije 2 karte) koštala 105 EUR, ista bi sa VISA karticom koštala 117 EUR. Troškova OTP express-a nema, uzeli su mi samo 0,1%. Tako da, ako nemate karticu i nemate vremena da čekate da Vam je izrade (ja čekam Intezinu VISA Internet), ovo je jedno vrlo prihvatljivo rešenje.

S obzirom da je dobiti call centar wizz aira iz Srbije gotovo nemoguća misija jer su im brojevi telefona oni specijalni, negeografski, koji se naplaćuju i jedino se mogu dobiti iz zemlje u kojoj su, a ja sam uspeo, evo i te informacije. Call centar u Bugarskoj je normalan broj, možete ga dobiti bez problema, ima i engleski kanal:+359 29 603 888. U Rumuniji postoji call centar koji ne možete dobiti (to je onaj broj na sajtu), a postoji još jedan broj, za "schedule change assistance only", ali i tu su fleksibilni, pa će vas i na tom broju uslužiti kao i u redovnom call centru, a broj je +40 36 440 8161. Ima u UK, +44 (0) 871 265 7257.