Ranac

Mali rančevi generalno imaju tu prednost što u njih staje manje stvari, a važnost ovoga uviđa se već posle prvog dužeg pešačenja. Na železničkim stanicama često imamo priliku da vidimo putnike sa ogromnim rancem, duplo većim i težim od oznojanog i zajapurenog vlasnika. Ako na putovanjima želite da se osećate slobodno, ponesite što manji ranac. Da biste našli jeftin smeštaj ili prevoz, ili dobro mesto za stop, često ćete morati da pretabanate pola grada, ponekad po nečovečnim klimatskim uslovima. Ne želite da na leđima vučete grdosiju.

Zapremina ranaca izražava se u litrama. Školska torba ima petnaestak litara, a divovski kamperski rančevi i do 120. Ima putnika koji na višemesečno putovanje idu sa rancem od 35 litara, dok neki više vole 50. Ako ranac od 80 litara napunite do vrha, verovatno ste spakovali previše stvari. Mi preporučujemo ranac od 40-50 litara kao idealan za sve vrste putovanja. Manje od 40L je često premalo, a više od 50L je skoro sigurno previše.

Ranac koji sa strane ima cibzar, pa može da se otkopčava celom dužinom, dobro dođe na granici, kada vam pregledaju prtljag (ne morate da vadite sve) kao i kada, tokom putovanja, želite da izvadite nešto što se nalazi na samom dnu ranca. Ne preporučujemo rance sa metalnim šipkama: više su teške nego što su korisne.

stari-novi-ranacnovi i stari ranac, fotografija: Sebastian Ilari

Vreća za spavanje

Postoje veoma male vreće za spavanje, koje stavite na dno ranca i zaboravite na njih, i ogromne vreće, koje vam zauzmu gotovo ceo ranac. Na vreći za spavanje često piše za koliku je temperaturu predviđena - neke su dovoljne ako temperatura neće padati ispod 10 stepeni, u nekima se može spavati i na nula, a neke idu i do minus četrdeset. Ukoliko putujete leti, zaista nema smisla da nosite vreću koja više podseća na jorgan. Zato je dobro imati dve vreće za spavanje, i onda birati u zavisnosti od putovanja. Osim na temperaturu, pri kupovini vreće treba obratiti pažnju na dužinu (185 cm, 190 cm, itd), težinu (0,5 kg, 1 kg, 2 kg) i sa koje se strane zakopčava (da li je za levoruke ili desnoruke).

vrecevreće za spavanje različitih dužina, težina, itd. fotografija: Kent Kanouse

Podloga za vreću za spavanje

Podloga, ili podmetač za vreću za spavanje, obično se pravi od gumasto-penastog plastičnog materijala. Suština podloge (kao ni vreće) nije u tome da vas greju, nego da spreče rasipanje toplote koju vaš organizam proizvede. Ukoliko ležite na hladnom podu, najveći deo toplote otići će upravo u pod. Podloga je termoizolator - granica između vaše toplote i hladnoće poda. 

Obična jeftina penasta podloga za vreću je odličan izolator, a većini ljudi je i dovoljno udobna. Te podloge se obično prodaju u dužini od oko 2 metra, a iskustvo kaže da je dovoljna i njena polovina – nogama nije neophodna podloga, a pod glavu ćete ionako postaviti nešto konkretnije. Ukoliko spavate bočno, na njoj će vas verovatno žuljati karlična kost.

Podloge za vreće za spavanje mogu biti jednoslojne i višeslojne, sa zaštitnom folijom, i tako dalje. Najjeftinija podloga košta oko 300 dinara, i u većini situacija savršeno odradi posao. Postoje i skuplje, pneumatske podloge, koje su udobnije, a takođe lagane i zgodne za nošenje. Podloga jeste pomalo glomazna, ali je zato veoma lagana, i obično se vezuje za ranac (još jedan razlog zašto nije loše sa sobom imati parče kanapa).

Pored penastih podloga postoje i samonaduvavajuće i podloge na naduvavanje. Podloge na naduvavanje se uglavnom naduvavaju ustima ili uz pomoć ručne pumpe, dok se samonaduvavajuće podloge, kao što i sama reč kaže, same naduvaju tako što se ostave razmotane par minuta sa otvorenim ventilom. Obe vrste ovih podloga su skuplje i teže od penastih podloga, ali su zato udobnije i kada se smotaju zauzimaju manje prostora pa ih je moguće spakovati u ranac.

Ukoliko pak mislite da bi vam spavanje na zemlji bilo neudobno, probajte da spavate u visećoj ležaljci (hammock) koja se jednostavno i brzo može razapeti između dva drveta. Da vam ne bi bilo hladno tokom noći, stavite između sebe i ležaljke običnu penastu podlogu za vreću, a vi se umotajte u svoju vreću za spavanje. Ove ležaljke su lagane i ne zauzimaju puno prostora pa vam mogu stati u ranac. Skuplju varijantu predstavlja ležaljka uz koju ide odgovarajuća vreća za spavanje a koja se nalazi sa spoljašnje strane ležaljke, tako da se u ovom slučaju ležaljka nalazi između vas i vreće za spavanje.

lezaljka-2ležaljke sa odgovarajućim spoljašnjim vrećama za spavanje, fotografija: Seuss.