Kako se približava početak puta, vreme počinje da teče nekim neobičnim ritmom a u glavi nastaje opšta konfuzija. Spiskovi se sve brže štikliraju i precrtavaju, zaboravljenih stvari koje će se kasnije pokazati kao neophodne blaženo ste nesvesni, a uzbuđenje postaje opipljivo. Jedini zadatak koji vam preostaje do pokreta, i koji je skoro uvek najveća muka, zove se pakovanje ranca.

Način pakovanja ranca zavisi od mnogo faktora, počev od veličine, preko toga da li može da se otvara i zatvara na dnu i po sredini, pa do raznih dodataka u vidu kaiševa, pregrada, mrežica i sl. No, na kraju, ranac je samo ranac, i neka opšta pravila važe uvek. Dobro spakovan ranac omogućava dve stvari. Najpre, da sve stvari koje su vam neophodne na putu nađu svoje mesto, i drugo, da vas ranac što manje opterećuje prilikom hodanja.

Na samo pakovanje ranca dominantno utiču dva faktora: težina stvari, i učestalost njihove upotrebe.

Raspoređivanje stvari u zavisnosti od težine treba da obezbedi da ranac bude što kompaktniji sa telom i da ne narušava ravnotežu prilikom kretanja. To se postiže time što se teške stvari stavljaju na dno i sredinu ranca, u deo koji ide direktno uz leđa, čime se smanjuje njihanje ranca prilikom hodanja. U istom cilju, neophodno je da težina bude ravnomerno raspoređena i po širini čime se omogućava i podjednako opterećenje oba ramena.

Popust na opremu

Ukoliko su vam potreban ranac, šator, vreća za spavanje i slično, Klub putnika omogućuje popust od 10% na svu kamp opremu koja se nalazi u ponudi prodavnice Sport Depot. Dovoljno je da unesete kupon klubputnika u poslednjem koraku ako naručujete online, odnosno da se pozovete na Klub putnika ako kupujete u maloprodajnom objektu.

Stvari koje ne idu u ranac

Za putovanje su vam zaista neophodne samo dve stvari: pasoš i novac. Nijednu od njih nemojte držati u rancu. Pasoš i novac idu u džep pantalona, po mogućstvu džep koji se zatvara rajsferšlusom, a koji dodatno možete osigurati i zihernadlom. Neki radije koriste poseban pojas koji se nosi oko struka. Ukoliko (ne daj Bože!) ostanete bez ranca - izgubite ga, neko vam ga ukrade itd - barem ćete moći da se vratite kući.

Ponesite samo najneophodnije

Treba imati u vidu da smo skloni da pakujemo mnoge stvari zbog toga što će nam “možda” zatrebati, a onda većinu toga ni ne vidimo do povratka. Kako biste sebi olakšali život, ponesite samo ono što vam je zaista neophodno, a ostalo će, u slučaju da zatreba, sigurno moći da se nabavi i usput. Na primer, ukoliko putovanje bude hladnije nego što ste očekivali, uvek možete dokupiti neki komad odeće na pijaci ili u second-hand prodavnici.

Težinu možete značajno redukovati i uz malo maštovitosti. Primera radi, ponesite malo pakovanje šampona umesto nekog koje će trajati tri meseca, umesto gomile veša ponesite samo nekoliko pari koje možete oprati tokom puta, i tako dalje. Imajte na umu da je veoma korisno kada se sve stvari spakuju u jedan ranac, jer svaka dodatna torbica ili kesa koja se vuče po rukama ozbiljno frustira i smanjuje pokretljivost, i povećava rizik da ćete je izgubiti. Ako već morate da nosite nešto u posebnoj kesi, neka to budu hrana i voda, čiji gubitak neće ozbiljno ugroziti putovanje.

Pakovanje po visini

Kada govorimo o učestalosti korišćenja stvari, jasno je da stvari koje se najčešće koriste treba da budu ujedno i one koje su najlakše dostupne. Ono što vam u prevozu gotovo sigurno ne treba stavljajte na dno ranca, a fotoaparat, sitne potrepštine, sendviče, vodu i sl. nosite pri vrhu ili u spoljašnjem džepu. Na taj način izbegavate prevrtanje celokupnog sadržaja ranca kad god vam zafali poneka sitnica.

kako spakovati ranac 

Ukratko, evo naših saveta u pogledu pakovanja:

Vreća za spavanje i podloga za vreću. Ove dve stvari su vrlo nezahvalne zbog svoje glomaznosti a bogami i težine. Preporučujemo da, ako je ikako moguće, vreću i podlogu ne nosite u rancu već da ih zakačite sa spoljašnje strane. Najmanje će smetati sa donje spoljne strane ranca, a biće i lako dostupne ako zatrebaju kao jastuk ili pokrivač u prevozu ili dok čekate isti. Ukoliko nije moguće zakačiti ih spolja, vreću stavite u sredinu ranca, gde neće biti preterano teško izvaditi je brzo ako zatreba, a neće ni smetati prilikom uzimanja nekih bitnijih stvari sa vrha. Što se podloge tiče, ako ne postoji mogućnost da se veže spolja možda je bolje ostaviti je kod kuće. Ukoliko bilo šta vezujete spolja za ranac, vodite računa da to bude čvrsto privezano kako ne bi letelo na sve strane prilikom hodanja.

Hrana. Hranu koju ste ostavili za ne daj bože, dakle poneku konzervu ili supu u kesici, nosite pri dnu ranca, kako zbog težine tako i zbog činjenice da vam neće trebati sve dok vam budžet ne bude na izdisaju. Hranu i vodu koju koju nosite za dnevne potrebe rasporedite po bočnim džepovima ili je nosite u posebnoj kesi.

Garderoba. Garderobu pakujte u skladu sa tim koliko često je koristite. Rezervnu obuću, veš, čarape i sl. nosite na dnu ranca jer vam između dve destinacije verovatno neće trebati. Iznad toga idu pantalone ili trenerica, majice i duksevi, tj. sve ono što vam može zatrebati ukoliko naglo zahladni.

Tehnika. Foto aparat, laptop, baterije, punjači i tako dalje, vremenom postadoše nužno zlo. Bez fotaparata više niko ni ne kreće na put, pa ga smestite tamo gde će uvek biti pri ruci, dakle džep pantalona/jakne ili oko vrata. Ukoliko je u pitanju veći fotoaparat, možete ga nositi na vrhu lanca. Laptop, ukoliko ne možete bez njega, nosite u rancu, uz leđa.

Sitne potrepštine. Sve ono što ne zauzima mnogo prostora a može biti vrlo korisno stavite u spoljne džepove. Švajcarski nožić, zip trake, baterijska lampa, vlažne maramice i slične stvarčice ne zauzimaju mnogo mesta pa ih je najbolje rasporediti po spoljnim džepovima ranca gde će biti lako dostupni jer se po pravilu radi o stvarima koje iznenada zatrebaju.

Lekovi i lična higijena. Budući da se najčešće nose iz predostrožnosti, i da ostaju na istom mestu tokom celog puta, lekove je najbolje staviti na dno ranca da sačekaju povratak. Sa druge strane, stvari za ličnu higijenu često zatrebaju, pa ih valja staviti u gornji deo ranca ili prednji džep, gde će biti lako dostupna.

Summa summarum. Razmatrajući sve prethodno, u dobro spakovanom rancu na dnu ćete nositi konzerve hrane, punjače, rezervnu obuću ukoliko je imate, odeću koja vam neće trebati tokom prevoza kao i lekove. U srednji deo ranca idu vreća za spavanje ako nije prikačena spolja, lap top ukoliko ga nosite i odeća koja se češće koristi. Na vrhu, mesta bi trebalo da bude za sredstva lične higijene, rezervnu fališicu vode i garderobu koja će vam vrlo verovatno zatrebati, a napravite mesta i za poneku knjigu da vam prekrati dosadne sate vožnje i svesku u koju ćete zapisivati svoje utiske, ukoliko planirate da ih zapisujete, ili usputne adrese, telefone itd. Ostatak u vidu sitnih potrepština, sendviča i vode potrpajte u spoljašnje džepove. Telefon i mali fotoaparat ubacite u džep ili okačite oko vrata, i što se nas tiče, spremni ste za polazak.

Kad završite sa pakovanjem, bilo bi zgodno da izvedete probu. Napravite poludnevni izlet tako natovareni ili jednostavno prošetajte po kući ili kraju kako biste procenili svoje mogućnosti. Nekome ni 20 kg na leđima nije problem, drugima je i trećina toga problematična. Takođe, osim nošenja, ranac se vrlo često skida i pretura po stanicama i javnom prevozu, pa vodite računa da ste u stanju da to relativno lako izvedete.

Na kraju, da dobro odrađeno pakovanje ne bi bilo uzaludno, zaštitite ranac od kiše. Ovo možda nije toliko bitno ako putujete leti i u sušne predele, ali za tropske krajeve i jesenja i zimska putovanja ovo je važna stavka. Osnovnu zaštitu od kiše možete ostvariti pakovanjem stvari u plastične kese, što ima dve značajne prednosti. Najpre, sabijanjem stvari u kese i istiskivanjem vazduha iz njih zapravo vakumirate odeću i dobijate dodatni prostor.

Druga prednost je da, ma koliko jak pljusak da vas uhvati, imate barem privremenu zaštitu od vode. Osim toga, neki rančevi imaju ugrađenu navlaku koja se po potrebi razvuče tako da prekrije ceo ranac, dok je za druge moguće napraviti nekakvu improvizaciju. Možete kupiti pravu navlaku u sportskim radnjama, što je skuplja varijanta, ili sami pokušati da napravite istu uz malo mušeme, lastiša i igle i konca.