Spremili smo autostoperski vodič iz Banje Luke. Pogledajte gdje su najbolja mjesta i koje su najbolje rute.

Autostop za Sarajevo (preko Kneževa, Travnika i Zenice)

Najbolje mjesto za stopanje do Sarajeva ili nekog od navedenih gradova jeste u Karanovcu. Idite gradskim busom broj 8 sa autobuske/željezničke stanice ili iz centra grada. Izađite na posljednjoj stanici u mjestu koje se zove Podgora, a nalazi se na lijevoj obali Vrbasa. Možete da startate sa stopanjem tu (tačka 2), ali da vas neko odbaci samo do sljedećeg mosta koji morate da pređete i onda sa druge strane Vrbasa nastavite sa stopanjem. Možete taj dio i da prepješačite, ne treba više od 15-ak minuta (tačka 3). Ukoliko se ne žurite, par minuta uzvodno od mosta, tik uz proširenje koje je idealno za stopanje, nalazi se plaža, pa se možete u vrelim ljetnim danima rashladiti u Vrbasu. U blizini se nalazi prodavnica i kafić što je jako bitno da znate ako ste zaboravili nešto kupiti ili kafu popiti. Iako je dosta rjeđi, možete koristiti i gradski bus broj 9 koji ide direktno za Karanovac, krećući od naselja Česma pa kroz centar grada.

Do Sarajeva se može ići i preko Jajca, ali se taj put ne preporučuje jer ga koriste uglavnom lokalci, zbog čega je manja vjerovatnoća da ćete nekoga ustopati direktno. Stranci i građani BIH koji žive vani takođe najčešće koriste put preko Kneževa.

Preko Sarajeva se može ići za Višegrad, pa u Srbiju, ili za Foču pa u Crnu Goru.

Autostop za Mostar (preko Jajca, Bugojna i Jablanice)

Ukoliko idete za Mostar ili neki od navedenih gradova možete stopati od tačke 2 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Sarajevo'. Bitno je napomenuti da se tu ne nalazi ni prodavnica, pekara, kafić ... pa se u gradu prije polaska opskrbite vodom i namirnicama za svaki slučaj. Međutim, od navedene tačke možete pješke da produžite sve do malo poslije mosta jer vam se povećava mogućnost da neko ide u tom pravcu. I dalje ostajete na lijevoj obali Vrbasa, a pješačenje traje 15-ak minuta (tačka 4). Tu se nalazi benzinska pumpa koja može poslužiti za sitnu kupovinu.

Preko Mostara se može ići za Trebinje, iz kojeg dalje za Crnu Goru ili za Dubrovnik u Hrvatskoj.

Autostop za Livno (preko Mrkonjić Grada i Glamoča)

Ukoliko idete za Livno ili neki od navedenih gradova možete stopati od tačke 2 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Sarajevo', sa dodatnim objašnjenjem iz dijela 'autostop za Mostar' (tačka 4). To je jedan od dva načina, kroz kanjon Vrbasa, kako stići do Mrkonjić Grada, a samim tim i do Glamoča i Livna. Ukoliko vas neko ostavi u mjestu Crna Rijeka, možete da se odmorite u hotelu Mandiko koji se nalazi tik uz rijeku Vrbas, gdje vam preporučujem da pojedete riblju čorbu. Za nastavak putovanja samo pratite tablu Mrkonjić Grad. Poslije par minuta pješačenja nalazi se proširenje koje je idealno za stopanje.

Drugi način je preko planine Manjača. Takođe, uzmite bus broj 8, ali izađite na raskrsnici koja se popularno zove NULA (tačka 1). Tu se nalazi i pekara, ako ste gladni, a par stanica niže i supermarket, ako su vam potrebne dodatne stvari. Stopajte u samom podnožju na velikom proširenju puta koji ide na desnu stranu uzbrdo. Ako ovim putem idete, kada siđete sa Manjače u mjestu Čađavica, skrenućete lijevo prema Mrkonjić Gradu i pitati za Rogolje. To je mjesto sa velikom benzinskom pumpom za koju ćete pitati i u prvoj opciji kada dođete do samog centra Mrkonjić Grada. Odavde stopate ka Livnu, a cca 5 kilometara od ove tačke nalazi se Zelenkovac koji ne biste trebali zaobići ako ste ljubitelji umjetnosti, prirode, rakije i mudrosti prostih ljudi.

Preko Livna se dalje može ići u Dalmaciju, konkretno u Split i Makarsku.

Autostop za Drvar (preko Ključa i Petrovca)

Ukoliko idete za Drvar ili neki od navedenih gradova možete stopati od tačke 1 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Livno'. Jedina i najbitnija razlika je da prilikom silaska sa Manjače u mjestu Čađavica, trebate da skrenete desno a ne lijevo i krenete putem AVNOJ-a.

Preko Drvara se dalje može ići za Bosansko Grahovo, a potom i u Šibenik i Zadar koji se nalaze u Hrvatskoj. Preko Petrovca se dalje može ići za Bihać.

Autostop za Prijedor i Novi Grad

Ukoliko idete za Prijedor ili Novi Grad, idite gradskim busom broj 13C koji kreće iz centra grada za Tunjice. Kada prođete FIS i vatrogasni dom sa lijeve strane koji je crvene boje, a potom i Prijedorsku petlju, izađite na sledećoj stanici, odakle možete da stopate (tačka 6). Takođe, možete da idete i bilo kojim drugim busom koji ide za Potkozarje ili Prijedor, a izlazite na istoj stanici.

Preko Novog Grada se dalje može ići za Bosansku Krupu i Bihać ili u Hrvatsku.

Autostop za Sanski Most

Ukoliko idete za Sanski Most, možete stopati od tačke 6 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Prijedor i Novi Grad'. Ono što je bitno istaći jeste račvanje u Prijedoru. Kilometar nakon mosta kod hotela Prijedor se nalazi naselje koje se zove Tukovi. Skretanje desno je cesta za Ljubiju a lijevo za Sanski Most koja čitavom svojom dužinom se prostire uz istoimenu rijeku. Stopati možete čim skrenete lijevo na prvom proširenju.

Autostop za Bihać

Ukoliko idete za Bihać, možete da idete preko Petrovca, stopate od tačke 1 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Livno', ili preko Novog Grada, stopate od tačke 6 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Prijedor i Novi Grad'.

Preko Bihaća se dalje može ići za Plitvička jezera u Hrvatskoj.

Autostop za Gradišku

Ukoliko idete za Gradišku, idite gradskim busom broj 19 koji se kreće iz centra grada do Srpskog Milanovca. Kada dođete do kružnog toka, i prođete semafor, izađite na sledećoj stanici. Dotle se može stići i sa autobuske/željezničke stanice 15ominutnim hodom. Iako se mjesto nije pokazalo kao najbolje, odatle možete da stopate (tačka 7).

Idealno bi bilo izvući se skroz iz grada, uzeti bus do Laktaša. Od parkirališta 'Medicinske elektronike' koje se nalazi u centru grada, svakodnevno ide bus broj 15 do Laktaša. Takođe je moguće uzeti sa istog mjesta bus do Gradiške (samo onaj koji ide starom cestom) i izaći u Laktašima. U tom slučaju, sve što je potrebno je udaljiti se iz centra Laktaša hodom od par minuta i stopanje može da započne (tačka 8). Druga opcija je poželjnija ako se ide na udaljenija mjesta, tipa Zagreba, Beograda ili Novog Sada.

Autostop za Bijeljinu (preko Prnjavora, Dervente, Modriče i Brčko Distrikta)

Ukoliko idete za Bijeljinu, ili neki od navedenih gradova, možete da stopate od tačke 7 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Gradišku'. Ako želite da ubrzate polazak, možete da uzmete već spomenute buseve za Laktaše i Gradišku, pa da izađete u Klašnicama. Potrebno je da pređete most koji je u obliku banane, a nalazi se odmah poslije benzinske pumpe, i da započnete stopanje na prvom proširenju (tačka 9).

Iz Dervente je moguće doći do Broda, iz Modriče do Šamca, preko kojih, uključujući i Brčko Distrikt, u Hrvatsku, dok iz Bijeljine preko Rače i Pavlovića mosta u Srbiju.

Autostop za Doboj i Tuzlu

Ukoliko idete za Doboj ili Tuzlu, možete da stopate od tačke 7 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Gradišku', ili od tačke 9 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Bijeljinu', u oba slučaja preko Klašnica. Takođe, možete ići i preko Čelinca da bi stigli u jedan od ova dva grada. Ukoliko odaberete tu putanju, uzmite gradski bus broj 14 koji ide na Starčevicu, ili bilo koji bus koji ide za Zeleni vir (bus broj 3) ili Čelinac (bus broj 3A). Svi kreću iz centra grada a posljednji i sa autobuske stanice. Izađite na stanici 'Rebrovac', odmah poslije crkve a prije benzinske pumpe. Produžite koji minut pješke i slobodno stopajte (tačka 10). Do ovog stop mjesta možete da dođete iz centra grada i hodom ne dužim od 30 minuta. Inače, za Doboj i Tuzlu se preporučuje prva opcija kretanja, stopanje od tačke 7 i 9, jer je učestalija i manje lokalna.

Iz Doboja je moguće doći do Zenice, a iz Tuzle do Zvornika pa u Srbiju.

Autostop za Teslić

Ukoliko idete za Teslić, možete da stopate od tačke 10 koja je objašnjena u dijelu 'autostop za Doboj i Tuzlu'.

Cijena karte gradskog prevoza iznosi 1.60KM (~0.80 €), plaća se u domaćoj valuti i nije moguće švercovati se. Potrebno je ući na prednja vrata busa i kod vozača kupiti kartu. Ne postoje dnevne ili sedmične karte, samo jednokratne. Banja Luka je mali grad, jednostavno ga je prepješačiti. Imati bicikl je odlična stvar, ali ne postoji mjesto za rentanje. Dobro je uvezan busevima s tim da treba imati u vidu da se posljednji kreću najkasnije u 11 sati naveče, dok prvi jutarnji u 5. Cijena taksija je prihvatljiva.

U Banjoj Luci se može prenoćiti u hotelu, motelu, hostelu, sobi za iznajmljivanje ... Kampovanje je takođe izvodivo u okolini grada ili kraj rijeke, ali po mogućnosti na nekom diskretnom mjestu jer je moguće da vam policija uputi par pitanja i zamoli vas da odete odatle. Sve veći broj građana koristi CouchSurfing, Hospitality Club ili BeWelcome pa je moguće i na taj način pronaći smještaj.

Banja Luka ima nekoliko javnih česmi. Voda je pitka. Ukoliko vam zatreba, možete tražiti čašu vode bilo gdje, uključujući i kafiće. Svuda se nalaze pekare, fast foodovi, ekspres restorani, restorani ... Većina radi od 8 do 23 časa, s tim da pojedine pekare i fast foodovi rade cijelu noć. Postoji i javna kuhinja ali je potrebno biti registrovan. Prodavnice i supermarketi rade svaki radni dan po cijeli dan, vikendom rade skraćeno.

Fotografija je autora Micka Bakera, zaštićena licencom CC BY-ND 2.0.