Spremili smo autostoperski vodič za Sarajevo. Pogledajte gdje su najbolja mjesta i koje su najbolje rute.

Smjer: Zenica, Tuzla, Banja Luka, Zagreb

Uđite u autobus #21 (red vožnje) koji vozi do Vogošće, i izađite na posljednjoj stanici. U ovaj bus je najbolje ući na početnoj stanici, odmah pored ulaza u Drugu gimnaziju, pošto je ona jedina stanica do koje je relativno lako doći iz Centra. Karta je 1€. Poslije izlaska iz busa krenite pješke naprijed glavnom ulicom. Ubrzo ćete naići na benzinsku pumpu na desnoj strani, nakon koje se treba hodati još par minuta do velikog mosta, lijevo. Ako idete ka Tuzli, onda ćete odmah poslije mosta naići na znak za Tuzlu, pored kojeg se može stopirati - budući da nema naplatnih kućica ili benzinskih pumpi u blizini. Čeka se otprilike 15-tak minuta. Ako idete ka Zenici, Banja Luci ili Zagrebu, treba preći most lijevo, poslije kojeg je kružni tok na kojem je znak za Zenicu. Treba hodati još par minuta naprijed, u smjeru znaka, malo nizbrdo - do naplatnih rampi odakle se može lijepo stopirati pred auto-put.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz mape, kliknite ovdje.

Smjer: Mostar, Dubrovnik, Split, Zadar

Uđite u tramvaj #3 koji vodi iz Centra prema Ilidži. Ako uđete u tramvaj u centru, nakon otprilike 15-20 minuta treba izaći na stanici Stup. Obično ne piše ime stanice, pa je dobro pitati nekog ili se pokušati orijentisati prema velikom nadvožnjaku ispod kojeg staje tramvaj na ovoj stanici. Nakon izlaska, hodajte naprijed nekih 4-5 minuta, sa desne strane je benzinska pumpa odakle je super stopirati. Obično se ne čeka dugo jer je jako prometna cesta.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz mape, kliknite ovdje.

Smjer: Sokolac, Zvornik, Beograd

Treba doći do Vijećnice na Baščaršiji, nju je nemoguće promašiti, jedna je od najprepoznatljivijih objekata u Sarajevu. Krenuti glavnom ulicom, onom kojom ide tramvaj, prema brdu iznad Vijećnice - to je brdo na kojem je veliki natpis „Hotel Saraj". Ili jednostavno pitajte nekog u kojem smjeru su poznati „Bazeni". Nakon što krenete pješke uz brdo, samo pratite glavnu ulicu pravo i za pet do deset minuta stižete do velikog tunela. Prođite kroz tunel i odmah iza se može stopirati na proširenju.

Takođe, moguće je stopirati i na obilaznici, cesti koja kruži iznad Sarajeva, na ulici Put mladih muslimana. U tom slučaju idealno bi bilo doći na Bistrik, koji je u starom dijelu grada, popeti se uz brdo do glavne ulice i stopirati nakon što se prođe stara željeznička stanice (žuta, vrlo stara kuća pored ceste). Ukoliko idete obilaznicom iz smjera Grbavice, i na ovu ulicu ste se popeli negdje ranije - ova lokacija se nalazi odmah nakon tunela. 

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz mape, kliknite ovdje

Smjer: Foča, Nikšić, Podgorica

Trolejbusom #103 ili #107 idite do posljednje stanice, na Dobrinji. Kada izađete, skrenite desno u prvu ulicu, pored škole. Idite ravno do kraja, doći ćete do table „Dobrodošli u Istočno Sarajevo", i izaći na ulicu Kurta Schorka. To je put na kojem se može stopirati. Idealno bi bilo ići što više ravno naprijed, do mosta koji vodi za Vojkoviće - no može se i stopirati na autobuskoj stanici, koja se nalazi nakon semafora. Put za Crnu Goru je inače jedan od najlošijih za vožnju, pa tako i za stopiranje, prije same granice sa Crnom Gorom vozi se jednosmjernom trakom, auta ne mogu da se mimoiđu, često ne mogu ni da stanu.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz mape, kliknite ovdje.

Gradski prijevoz i švercanje

Autobusom se teže švercati, posebno ako je početna stanica kao ova za Vogošću. Najčešće će vas vozač peglati za kartu na ulazu ukoliko imate backpack ili izgledate kao da niste „domaći". 

U tramvaju se može lako švercati, posebno ako je gužva. Ako ste baš peh pa vas uhvati kontrola ponudite da izađete na idućoj stanici, i ponovo - trudite se što više da izgledate/zvučite kao da niste stranci, inače će vas natjerati da platite kaznu od 25 €.

Trolejbusom se najlakše švercati, samo je važno da ulazite na zadnja vrata. Ako ih vozač ne otvori, pritisnite dugmić kraj vrata i otvorit će se sama. Ako ni ovo ne upali, uđite na prednja, recite „mjesečna" i prođite pored vozača, hladnokrvno. Većina ljudi ima mjesečnu kartu koju najčešće niko ne provjerava na ulazu, pa je ovo prirodna pojava.

Karta za autobuse je inače od 1 do 3 €, a za tramvaj i trolejbus 1 €.

Fotografija Sarajeva: Paula Gimeno.